Gedetineerden in Suriname sociaal aan de slag

22

PARAMARIBO, 26 mei – Gedetineerden zullen worden ingezet als hulp in tehuizen. Dit hebben de ministers Alice Amafo (Sociale Zaken & Volkshuisvesting) en Edward Befort (Justitie & Politie) besloten. De gedetineerden zullen meehelpen bij herstelwerk. Uiteraard zit er een filosofie achter.

Het ledig zitten in gevangenissen moet zijn langste tijd hebben gehad. “Mensen willen niet aan de rand van de samenleving terechtkomen als ze teruggaan, maar deelnemen”, zegt Amafo. Het levert een mooi raakvlak tussen beide ministeries. Sociale instellingen als internaten en bejaardenhuizen zitten met achterstallig onderhoud en herstelwerk. Sociale Zaken & Volkshuisvesting heeft bovendien de taak te helpen bij sociale nood.

Justitie & Politie zit al jaren met het vraagstuk van resocialisatie. Het huidige systeem is lang niet altijd even effectief. “Dit is een stuk invulling van het sociale deel van detentie. Gedetineerden willen geïntegreerd worden en moeten de instrumenten daarvoor krijgen”, aldus Amafo. Belfort wil zijn klanten zo gauw mogelijk aan de slag. De vaardigheden worden tijdens het werk opgedaan. Alles om maar te breken met ledigheid. “Gedetineerden moeten niet meer stilzitten.”

Bekijk ook:

22 REACTIES

 1. Mooi idee foe den go roof den bejaarde.

  En wat te denken van de vluchtkans welke toeneemt bij het vertoeven buiten de gevangenis muren dan?

  Belfort moet beseffen dat het een beter idee is om werk van buiten aan te brengen en binnen de gevangenis te laten uitvoeren.

  Dan doet dat geboefte zo toch iets voor de kost en heeft de samenleving (zolang ze vastzitten) geen last van ze.


  Maak melding

 2. Men doet alsof ons land het wiel heeft uitgevonden.Wel mini-sters zulke zaken zijn al heel lang uitgeprobeerd in ons land en wat gebeurt vaak? In plaats van echte sociale projecten worden “sociale projecten” bij partijbonzen en anderen uitgevoerd.Ik ben er zeker van dat het dit keer weer verkeerd zal aflopen met dit initiatief dat met veel tam-tam wordt aangekondigd.


  Maak melding

 3. Eersteling mi boi aub jou Kwakoe droom!!
  Nu hoef je niet op zoek te gaan naar Surinamers die Holland moe zijn want VertierCentra Santo is tjokvol “Moeheid” 🙂 🙂 😉

  Voor elke discipline een ruime aanbod,zo kan je bv vwb de labariaplaag de boys van Cowboy Lonnie inzetten, -deze zijn immers ruim vertegenwoordigt – en mogen de kettingrukkers Brownsberg gaan herstellen 🙂 :)en weet ik ook zeker dat er nog een paar “bodigaars” te vinden zijn voor Belfort 😉


  Maak melding

 4. Ik ben 100% eens met de stelling. Een heel goede zaak.
  Heel goed ingezien en U beiden zullen ermee slagen.
  De gedetineerden moeten goed begrijpen dat het beter is om hard te werken en aan geld te komen en geen slechte daden meer plegen om geld te verdienen.
  Dit is de grootste hulp en een goede kans voor hun om een vak bij te leren en hun leven te veranderen en als een gedisciplineerde burger in de toekomst te gedragen en op een eerlijke manier hard werken om geld te verdienen. Wat ze allemaal kunnen leren zijn er veel om te noemen zoals, olie man, tuinman(maaier) handlanger/half volwas timmerman, straten betegelen, schilderen, auto wasserij, enz. enz.
  Bedankt Pres DDB/Regering met dit resocialisatie systeem van de gedetineerden.


  Maak melding

 5. Radjkoemar Rajaram
  Wat ben je toch een grote slijmbal!Waar heb je leren hielenlikken.Over welke stelling praat je? Ik heb geen stelling gezien.Het is jammer ,maar ik denk dat je niet verder dan de Ulo ben gekomen.Denk na voordat je wat zegt!Alles van jou klinkt als “holle vaten”.


  Maak melding

 6. gedetineerden, die nog een lange tijd te gaan hebben, moeten, moeten een vak opleiding doen, of degene die al een opleiding hebben gehad,en door de omstandigheden
  in de gevangenis zijn gekomen,moeten zeker ingezet worden, wanneer de maatschappij dat nodig heb, bv bij overstromingen, het opbouwen van scholen of andere maatschaplijke belangen,en niet als straf, maar om ze duidelijk te maken, dat iedereen zich moet inzetten om het land weer op te bouwen, en naar voren te kijken ook is dat moeilijk, het leven is al zo kort, laten we er met z’n alle er wat van maken, al het negatieve, wat de buitenwereld ons wil in prenten, aan de kant zetten, en onze blik naar de horizon werpen, dan zal je zien dat die niet oneindig is.
  groetjes schoerpioen


  Maak melding

 7. Goed idee,maar een veroordeelde hoort in de gevangenis te zijn.Santo-boma (de gevangenis)is gigantisch groot,alles en ook alles wat gedaan kan worden,kan binnen het systeem.En naast de inrichting heb je nog een groot stuk woud waar ze de boerderij hebben.Alles en ook alles moet binnen gebeuren.Surinaamse ministers komen soms met zulke idee-en waar je hele grote vraagtekens soms achter zet.De inrichting heeft een las-afdeling,een grote tuin,waar allerlei soort groenten wordt verbouwd,een timmerafdeling,een steen-fabriek,nu kun je ook de andere leer-beroepen erbij doen.Negatief ben ik niet ,maar dit zal tot ergere rotzooi leiden.En ik blijf erbij dat een veroordeelde in de gevangenis hoort te zitten,en daar het een en andere kan gaan leren en of ervaring opdoen in een of andere vak.Niet te mooi en te zielig gaan doen en maken,want het blijven toch criminelen die verschrikkelijke misdaden op hun conto hebben,daarnaast komen meer dan de helft weer in het millieu terecht.Minister amafo a.u.b. ga toch wat verder denken dan uw neus lang is.Men blijft volhouden dat het nog al meevalt met de misdaad in suriname,maar de realiteit wijst anders uit,je bent totaal niet veilig,zelf,s niet in je eigen woning.


  Maak melding

 8. Hallo Amofo,
  Denk je dat het zo gemakkelijk zal zijn om de gedetineerden te blenden in de maatschappij van de ene op de andere dag?Denk je echt dat je een groep van gedetineerden s’morgens kan vervoeren naar de bejaarden tehuizen of elders en dat je ze s’middags weer eventjes kan ophalen en vervoeren naar Santo Boma?Als de gedetineerden ingezet moeten worden waar ze in direkt contact kunnen komen met de civiele burgers dan is het noodzakelijk dat ze 1×24 uur onder survellaince staan met een tight bewaking nog erbij.
  Wees eerlijk Amofo, dat kunnen wij ons niet permitteren ,als al de politie mannen ingezet zullen worden als bodyguards dan is er geen 1 politieman die over ons,de normale burgers dus, zullen waken.Dan zijn wij letterlijk aan onze lot overgelaten ,dank zij jou.
  Anderen hebben gelijk, laat ze werken en ploeteren in hun verblijf Santo boma zelf. Leg een groente tuin aan ,een kwekerij,een meubelzaakje mag ook,en laat ze daar werken. Zoek een afzet markt voor ze beloon ze met een kleinigheidje uit de winsten gemaakt en de rest gaat naar s’landskas. Ik zie geen enkele werkgever blij zijn met een ex gedetineerde zoals een killer,verkrachter,oplichter,pedofiel of gewoon de alledaagse kruimeldief als zijn arbeider in dienst.
  Ze kunnen liever stage gaan lopen op het presidentieel paleis waar de misdadigers zeer geliefd zijn en het zelfs kunnen maken tot presidenten en ministers,gewoon ,zomaar.

  Meneer Belfort, de gedetineerden moeten niet als een kudde wilde beesten losgelaten worden in de maatschappij .Ben je toch van plan deze zinloze idee vorm te geven dan is het je verantwoordelijkheid om de bewoners van wijken waar de boeven bende ingezet zullen worden tijdig op de hoogte te stellen middels bekendmakingen met mededeling van tijd en datum en naam van de gedetineerden met hun foto’s erbij en hun crimes.
  Dan zijn de buurtbewoners voorbereid op wat hun strakjes te wachten staat met al dat onaangenaam bezoek in hun buurten.


  Maak melding

 9. Radjkoemar Rajaram, lees wat jako schrijft: Men doet alsof ons land het wiel heeft uitgevonden.

  =Helaas heeft hij gelijk, omdat gedetineerde altijd aan het werk waren. Dit ook met uniform. Ik zou zeggen laat men goed gaan nadenken om het RESPECT terug te brengen in het land.

  ==Helaas als je een leider hebt die het voorbeeld niet kan geven zal het ook niet lukken met de gedetineerden.


  Maak melding

 10. Goed idee, van de visionairs die momenteel aan de macht zijn in Suriname.

  De tijd dat gedtineerden allen verzorgd werden met voeding is voorbij. Laat ze ook wat voor de gemeenschap betekenen. Laat ze huizen bouwen, straaten maken, trenzen schoonmaken enz. enz.

  Dat front nooit op het idee kon komen, oh, ja ze bouwden cellenhuizen met behulp van Nederland, that’s it.

  Voorzorg en nazorg deed er niet toe.


  Maak melding

 11. @Ray 16:32,

  “Ze kunnen liever stage gaan lopen op het presidentieel paleis waar de misdadigers zeer geliefd zijn en het zelfs kunnen maken tot presidenten en ministers,gewoon ,zomaar.”

  Ha..ha..tjading!


  Maak melding

 12. Hallo Afu Ede,
  Je moet niet vergeten om die ‘visionairs’ van je te vragen om grote billboards op te zetten in hoeken en gaten van Suriname waar voor ons de gevreesde misdadigers en voor je de ‘heiligen’ te werk gesteld zullen worden , en dan met de volgende teksten

  ‘GEVAAR/danger
  ‘gedetineerden aan het werk’
  Waarschuwing/warning
  binnentreden van dit gebied op eigen risico.


  Maak melding

 13. Sang domme ray heeft gereageerd en hoe????

  Billboards wil domme ray zien, nee hoor die hebben we in Suriname niet. Wat we momenteel wel hebben zijn visionairs, daar zullen we het mee moeten doen.

  Ik begrijp ook wel dat je het niet zo leuk vind.


  Maak melding

 14. Door dit idee zal het aantal penitentiaire ambtenaren drastisch uitgebreid moeten worden. Ergo, weer een extra aanslag op de staatskas. Zo lang er bij iedere minimale regenbui nog hele wijken onder water lopen, denk ik dat het zinniger zou zijn om gedetineerden daar aan het werk te zetten. Bejaarden hebben professionele hulp genoeg.

  Hetzelfde geldt voor verkeersovertreders die ernstige ongevallen hebben veroorzaakt. Een taakstraf van minimaal 120 uur bij een zwaargewond slachtoffer van een verkeersongeval. Per dag een uurtje achter de rolstoel gaan wandelen, verzorgen etc. Ga onder begeleiding met zo’n iemand naar de aula van de begrafenisondernemer, en laat hem zien welk leed hij en zijn medecompanen hebben aangericht. Vooral als het kinderen betreft. Wedden dat hij/zij bij het eerstvolgende resocialisatie-gesprek eens driftig achter de oren krabt?


  Maak melding

 15. Nou het plan is goed, alleen welke van die gasten laat je eea doen, want je hebt in die lik daar toch ook zware boys en zo meer zitten, en die laat je geen zaken etc doen buiten de poort, of zie ik het verkeerd.
  Ik ben benieuwd hoe dit op poten gaat worden gezet, ja
  en het kost volgens mij ook een vermogen, maar goed, we zien wel.


  Maak melding

 16. Shittttt…..

  Wederom zo’n knikker actie.
  Een gevangene zit in de gevangenis om…..,
  Hun straf uit te zitten en niet een leuke tijd te hebben minister kokosnoot!
  Al hun opleiding moet binnen de hekken gebeuren en niet daarbuiten minister kokosnoot!

  Maarja eigelijk kun je het ook niet maken tegenover de gevangenen dat ze niet vrij mogen rondlopen. Anders meten we met twee maten want de grootste crimineel is onze zeer geliefde (kau..)leider!


  Maak melding

 17. @ray,

  Dit bord moet voor het presidentieel gebouw komen of nie?
  Dat is dus maar een bord en dat drukt de kosten en de rest blijft lekker in Santo B zitten!

  Grtn piet uit Frankrijk vandaag


  Maak melding

 18. Deze landgenoten van Vertiercentra Santo zijn allemaal pro amnestie en dus gaan deze rovershanden de vrijheidskans grijpen niet nadat Steve Meye een hartig woordje richt tot hen alsvolgt;

  Waardeloze landgenoten,

  Vandaag staan jullie aan de vooravond van waardeloos naar waardevol en eis ik van jullie elke verdiende SRD een tiende af te dragen aan mij 🙂 🙂


  Maak melding

 19. Het lijkt mij verstandig criminelen in daad (omvang in vergrijp) te scheiden, een kruimeldief wordt er niet beter van als deze met de zware op een relatief klein gebiedt moet leven.
  U leeft in een groot land met lange wegen die onderhoud nodig zijn, het leger kan oefenen in bewaken, er wordt geld uitgespaard als de ‘gepaste’ crimineel wel buiten de poorten kan werken.
  Als ik denk aan werken in een verzorgingshuis dan neem ik aan dat daar de vloeren,grond enzo schoonmaken mee wordt bedoeldt en niet het direct verzorgen van de mensen daar.
  Het is van belang dat deze werken niet de normaal werkende ’tegen betaling’ ondermijnen dan is de uitkomst straks dat iedereen via deze weg moet werken.
  Huisvesting voor de ver in het land ‘werkende’ gedetineerden is met aangepaste zeecontainers goedkoop en verplaatsbaar te realiseren.
  Een goed idee om meer te doen dan ‘zitten brommen’.


  Maak melding

 20. @Piet paniek en Larry
  Hahahaaaa….ja natuurlijk moet die billboard ook geplaatst worden voor het presidentieel paleis en dan zetten we ook het volgende tekst eronder ,HET universiteit van, voor en door de criminelen olv van de moordenaar bouta ,proffesor in Nietsweetkunde.Hahahaaa….


  Maak melding

 21. Opzich een goed idee maar ben idd voorstander van het werk in de gevangenis brengen….ze moeten niet buiten zijn liever, laten ze eerst de gevangenis gaan opknappen. Daarna kunnen ze productiewerk in het GEVANG gaan doen met opgelegde target en al.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.