Surinaamse vakcentrale schorst ruim twintig lidbonden

6

PARAMARIBO, 25 mei – Vakcentrale De Moederbond heeft voor een unicum gezorgd. Ruim twintig lidbonden zijn geschorst. Per deurwaarder is de voorzitters bericht dat ze achter zijn met het betalen van contributie. Vakbondsleider Freddy Brug vindt het te gek voor woorden en vermoedt andere bedoelingen achter de zelfmutilatie.

Een van de grootste vakcentrales in het land gaat niet zomaar over tot zo’n rigoureuze handeling. “Het gaat precies om vakbonden die zich kritisch opstellen”, zegt Brug. De leiders van deze bonden vragen al geruime tijd om financiële verantwoording. Die komt maar niet. Voorzitter Errol Snijders geeft keer op keer niet thuis. Volgens Brug is het een handige zet om de critici weg te houden van vergaderingen. Het kleine aantal bonden dat overblijft, biedt nauwelijks weerstand.

Het is niet de eerste keer dat De Moederbond en Snijders in opspraak raken. Eerder hebben vakbonden zich beklaagd over financiële wantoestanden. Het is tot nu toe steeds met een sisser afgelopen. Brug vreest niet voor een verzwakking van de geschorste vakbonden. “We ondersteunen elkaar waar nodig.” Errol Snijders is de derde voorzitter na de op acht december 1982 gewelddadig om het leven gekomen Cyril Daal.

6 REACTIES

  1. De grootste vakbondsleiders van weleer zoals, Wim Bosverschuur, Pater Weidman, Cyrill Daal, Fred Derby, zijn ons komen te ontvallen. Ná Derby is de vakbond in Suriname een langzame dood gestorven. De vakbonden zijn niet in staat krachtig op te treden tegen de mistanden op het arbeidsfront. Collaborateurs als Hooghart (die onlangs de Amnestywet verdedigde) moeten weg. Deze mensen brengen de vakbonden en daarmee alle arbeiders in Suriname ernstige schade toe.


    Maak melding

  2. Jeetje wat een strategie… alle bonden die kritisch (toevallig) zijn geschorst… achter met contributie, en fawaka nanga financiële verantwoording want dat is waarom zijn GEEN contributie meer betalen.


    Maak melding

  3. Hooghart moet afgezet worden of de geschorste vakbonden moeten gezamenlijk een nieuwe grote bond oprichten.Hooghart is geen zuivere koffie!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.