HAK geeft impuls aan duurzame landbouw Suriname

16

Groentefabrikant HAK gaat met de Stichting Duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d’ONS) en de steun van het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) op zoek naar duurzame agrarische ondernemers in Suriname. Op deze manier willen zij gezamenlijk het werken in de landbouw aantrekkelijker maken en het productiepotentieel van het land heractiveren. Een delegatie onder leiding van d’ONS directeur Hendrik Comvalius en HAK topman Michiel F. van Ginkel vertrekt 29 mei 2012 naar het land om het project ‘award duurzaamste agrarische bedrijf in Suriname’ af te trappen.

De delegatie zal eerst kennismaken met enkele bedrijven die op dit moment al duurzaam agrarisch ondernemen in Suriname. Vervolgens zal er in de twee landelijke dagbladen van het land een oproep worden gedaan om meer bedrijven te laten participeren. De uiteindelijke winnaar ontvangt van HAK een consultancyprijs ter waarde van 7000 euro. Het bedrijf wil zo de kennis die het zelf al tientallen jaren opdeed met gewassenteelt en veredeling in Nederland, China en Peru overdragen en naar een hoger plan tillen.

“Het primaire doel van het project ‘award duurzaamste agrarisch bedrijf in Suriname’ is om via rolmodellen van duurzame agrarische ondernemers te laten zien dat het mogelijk is in Suriname te komen tot een serieuze ontwikkeling van duurzame landbouwactiviteiten”, zegt Hendrik Comvalius, directeur van stichting d’ONS. “Het tweede doel is om agrarische kennis en ervaring uit te wisselen tussen Suriname en Nederland dat op het gebied van duurzame landbouw een gidsland is in de wereld. Om die reden organiseren we rondom de Award uitreiking een seminar waarin we aandacht besteden aan verschillende facetten van duurzaam agrarisch ondernemen in Suriname.”

Suriname heeft de afgelopen decennia primaire landbouwactiviteiten waaronder de sinaasappelteelt geleidelijk zien verarmen en verdwijnen naar omliggende landen als Brazilië. Het land kampt met een zware onderbenutting van het landbouwpotentieel en kan een imagopush goed gebruiken. De stichting d’ONS, al jaren actief in het land, reikt om die reden de komende drie jaar een Award uit aan een ondernemer die volgens de algemene duurzaamheidcriteria werkt en landbouw bedrijft met behoud van natuur en milieu.

HAK was eerder betrokken bij soortgelijke projecten in China en Peru. Directeur Michiel F. van Ginkel meent dat het doodzonde is dat de landbouw in Suriname afgegleden is naar een niveau waar het niet thuis hoort. “Het is buitengewoon jammer dat er gezien het landbouwpotentieel, zo weinig wordt geëxporteerd en dat er nog minder duurzame landbouw wordt bedreven. En dat is helemaal niet nodig; het land heeft alles in huis om van hun uitgestrekte landbouwarealen een duurzaam succes te maken. We willen daar als samenwerkingspartner graag een bijdrage aan leveren.”

De Award ‘Duurzaamste Agrarisch bedrijf in Suriname’ wordt uitgereikt op 16 november 2012.

16 REACTIES

 1. Hulp uit Nederland?

  Maar dat mag helemaal niet 🙂

  Wellicht kunnen ze ook wat doen aan het vele landbouwgif dat over onze gewassen wordt gespoten…

  En duurzame landbouw bereik je niet alleen met betere ontginning van je gronden; het is (ook vooral) een mentaliteitskwestie van de landbouwer zelf…

  (en een stuk lastiger om te bewerkstelligen – als is het “ze” in Peru en China wel gelukt).

  Succes – over een half jaar horen we hier niets meer van.


  Maak melding

 2. Dan zal HAK er een Nederlandse planter naar toe moeten sturen.
  En die hebben er geen zin in.
  Ze zijn allemaal begin 1800 uit Suriname vertrokken.


  Maak melding

 3. @TEDJE

  “Ze zijn allemaal begin 1800 uit Suriname vertrokken.”

  De meeste zijn gestorven 🙂

  Heel Groningen is toen voor bijna 90% overleden, omdat de bakra’s het klimaat niet aankonden (okay, dat was nog wel een paar eeuwen eerder)…

  Maar de geschiedenis lijkt zich idd. te herhalen; plantagebouwers uit Europa die proberen het “vruchtbare” land in de tropen te ontginnen…

  500 jaar geleden is het mislukt – wellicht dat het met de kennis en kunde van nu wel slaagt…


  Maak melding

 4. Veel bdrijven gaan uit Nederland hun heil ergens anders zoeken. Nederland is gewoon te duur voor ze. Suriname heeft gezonde gronden om daar iets van te maken. Het is op dat gebied een goudmijn. Op den duur zullen anderen landen volgen. Er is een draaiing gaande in de wereld. Aan de blanken die hier komen vernederen wil ik zeggen: de wereld draait niet om Nederland! Ook al denken jullie dat. Soms moet je dieper nadenken waarom er dergelijke dingen gebeuren. HAK zoekt gewoon haar heil ergens anders dan in Nederland. Ook Dell is naar India en andere bedrijven zoeken hun heil in het buitenland. Suriname moet er wel voor zorgen , dat het in het voordeel van Suriname is/werkt. Ik wens ze succes.


  Maak melding

 5. Hier moet Suriname het van hebben, Samenwerking met het bedrijfsleven. Laat politiek Nederland voor wat het is. Van die lui hoeven we niets goeds te verwachten, ze hebben nog nooit iets positiefs voor Suriname betekend.


  Maak melding

 6. Ik vindt dat Suriname het zelf moet doen. Om ook te proberen subsidie zelf aan te vragen voor duurzame landbouw.Als Suriname met Hak samen werk dan zal Hak deze Subsidie gaan aan vragen.Suriname Wordt eens wakker blijf niet slapen.Je kan het zelf maar je moet toch in het verleden een terug blik doen om te kijken wat de Nederlanders in uw land aan landbouw deden voor zij zijn vertrokken.En al die middelen die zij verbouwden hebben te maken met het wereld voedselmarkt.


  Maak melding

 7. Ik vraag mij af wie de salaris betaald van dhr.Comvalius.Dat hij zijn ego voorbij streeft is te begrijpen hij kan niet anders denken.Het is meer met een blanke meester mee telopen geeft al een geweldige gevoel, met meneer hak opstap.Duurzame landbouw begrijp je dit comvalius. Heeft Suriname dit nodig. Begrijp je niet wat de landbouwers in Suriname nodig hebben om een bestaan te kunnen opbouwen.De hersenen werken veels te traag meneer comvalius.Maar dit hebben velen daar en hier.De blanken kopen en verkopen jullie.


  Maak melding

 8. Donderdag 24 mei 2012 om 12:02 uur, door BakraBasi

  Dat waren geen planters maar arme boeren uit Gelderland en Overijssel.
  Hen werd wijsgemaakt dat Suriname de oplossing was voor de armoede die ze in Nederland hadden.
  ==

  Migratie van arme boeren van Nederland naar Suriname zag men als één van de mogelijkheden om de kolonie voor de ‘ondergang’ te redden als de emancipatie eenmaal een feit zou zijn. Blanke kolonisten zouden met de vestiging van kleinschalige landbouwbedrijven de economische structuur van het land kunnen verbeteren en de migratie van arme boeren zou een middenklasse van hard werkende mensen creëren.

  Migratie van boeren naar Suriname was in deze tijd iets bijzonders, maar past wel in het patroon van de boeren-emigratie vanuit Nederland ‘naar overzee’ in de negentiende eeuw. Vele boerengezinnen trokken immers in de negentiende eeuw naar Zuid-Afrika, Canada en de Verenigde Staten, deels om hun geluk te beproeven, deels ook op godsdienstige gronden: het scheppen van een nieuwe gemeenschap van rechtzinnige gelijkgestemden in een nieuwe wereld, ver weg van het veel te vrijzinnig bevonden Nederland.

  In 1841 dienden drie dominees, A. van den Brandhof, D. Copijn en J.H. Betting, bij koning Willem II een voorstel in om tweehonderd huisgezinnen, te kiezen uit arme landbouwers, naar Suriname over te brengen om daar een vrije landbouwkolonie te vestigen. De regering stemde in principe met het plan in en besloot in 1843 dat bij wijze van experiment voorlopig vijftig gezinnen voor de landbouwkolonisatie naar Suriname mochten worden gebracht.
  Betting vertrok in 1843 in gezelschap van drie potentiële kolonisten naar Suriname om een geschikt terrein uit te kiezen.
  Na terugkomst in Nederland raadde hij zijn collega’s af om op korte termijn naar Suriname te vertrekken, hetgeen zij hem niet in dank afnamen. Hij raakte zijn functie als leider van het kolonisatieproject kwijt. Van den Brandhof en Copijn ronselden daarna in aller haast via collega-predikanten de vijftig benodigde gezinnen. Van de personen die zich voor de kolonisatie opgaven, waren weinigen bekend met de landbouw en de meerderheid van de kolonisten was jonger dan achttien of ouder dan vijfenveertig jaar.

  ==
  Planters zijn mensen met geld en veel kennis.
  Vaak hebben ze een academische graad.
  Ze weten hoe ze een bedrijf moeten leiden, spreken hun talen en kunnen de export van hun produkten regelen.
  ===


  Maak melding

 9. Huh?Toch Nederland?
  *Artsen uit NEDERLAND helpen bij schedel operaties.
  *Vitesse NEDERLAND even in Suriname en verzorgt “clinics” voor de jeugd.
  *Taskforce voorzitter Eddie Jozefzoon met delegatie naar NEDERLAND.
  *HAK uit NEDERLAND geeft impuls aan duurzame landbouw Suriname.
  Snappen jullie dit, na zoveel bravoure taal en grootspraak aan het adres van “die gasten aan de Noord Zee”?
  Begint men nu niet aan geloofwaardigheid in te boeten?
  Wie kan mij dit uitleggen?


  Maak melding

 10. HAK is niet de Nederlandse overheid hoor, Su heeft wel degelijk zeer goede bande nmet Nederland waarbij de overheid niet ter sprake komt… ja dat dat nu zo langs elkaar heen schuift… mooi toch !

  Je moet de groenten van HAK hebben
  wij krijgen Hak-Suri jammie jammie


  Maak melding

 11. Gaat die clan uit Den Haag dit ook gaan boycotten of die gasten opstoken, onder het mom van no go laat ze het zelf daar maar uitzoeken, en, o ja die Toine M, die meneer ja ja gaat die ook uitzoeken, hoe hij dit kan klem kan zetten, la we afwachten want in deze tijden, zijn velen bezig om Suriname door te zagen, jullie doen je best maar!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 12. HAK levert conserven en bemoeit zich niet met politiek.
  Integendeel.
  Kijk maar op de site van HAK.

  Particuliere initiatieven mogen gewoon doorgaan.
  Bouterse maakt ruzie met de Nederlandse Overheid.
  Hij maakt ze voor vanaales uit en schoffert de Nederlandse Ambasaseur.
  Krijgt hij kritiek van de Bisschop en de Hulp-Bisschop dan mogen die van Bouterse meteen het land worden uitgezet.

  Flikte hij dat ook niet met zoveel anderen.
  Waaronder Ferrier????

  Bouterse wakkert zelf het vuurtje steeds aan.
  Hij komt er wel achter wat het internationaal te weeg brengt.
  Frankrijk is nu al doddziek van de drugssmokkel.
  Ze hebben de hulp van de Nederlandse Douane ingeroepen.
  Bouterse en zijn lieve zoontje kunnen het rustig afwachten.
  De EU pikt dit allemaal niet.


  Maak melding

 13. Afu Sensie,
  Kijk wat er in Iran gebeurd daar loopt het bedrijfsleven pal achter de politiek.
  Wanneer het jou goed uitkomt dan grijp je dit soort berichten met beide armen aan op propaganda te maken,
  Nu zijn niet alle blanken slecht of racisten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.