Nederlanders helpen bij schedeloperaties in Suriname

54

PARAMARIIBO, 22 mei – Nederlandse chirurgen helpen bij het uitvoeren van schedelbasisoperaties in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP. De ingewikkelde ingreep is al bij ruim vijftien patiënten succesvol verricht. De meest riskante gevallen zijn reeds behandeld. Bij deze negende editie worden ook kaakchirurgische ingrepen verricht.

De enige kaakchirurg die Suriname rijk is, staat op het punt op te breken. Dus is specialist Pieter Steinmetz meegereisd om enkele patiënten te behandelen. Bij de operaties blijkt vaak verwaarlozing een rol te spelen. Patiënten melden zich laat, vaak uit onwetendheid. “Dit heeft als gevolg dat het probleem ingewikkelder wordt. Maar tijdens deze missie helpen we zulke patiënten, waardoor ze niet speciaal naar het buitenland hoeven”, zegt Steinmetz tegenover de Ware Tijd.

De operaties zijn samen met twee Surinaamse neurochirurgen verricht. Die hebben een drukke praktijk. Maandelijks melden zich ruim achthonderd patiënten op de poli. Ruim tien procent meldt zich voor het eerst aan. Beiden zijn ingenomen met de hulp van de collega’s. Een operatie duurt ruim zeven uur. De jongste patiënt is een baby met misvormde schedel. “Het is een ingewikkelde operatie, maar de kans op slagen is groot”, aldus Steinmetz.

- Advertentie -

54 REACTIES

 1. Ik zeg Niet Boycotten.
  De Nederlandse en Surinaamse doctoren die dit doen laten zien dat ze zich houden aan het eed van Hippocrates.
  Ik ben benieuwd hoe paarse anti blanke clubje hier op zal reageren .

 2. Die Nederlanders gaan toch stank voor dank krijgen want Surinamers, en dan met name het domme NDP tuig, zijn meesters in het ontvangen van hulp uit Nederland om vervolgens te gaan kankeren op NL en de Nederlanders.

 3. Wat is de reactie van Bouta hierop?? vraag ik mij af!!

  En dan nu de Nederlanders weer verrot uitschelden en van alles en nog wat uitmaken!! Redimoesoe van maken of Olland, beledigen tot aan Tokyo toe. Wat zeggen die hufters nu????
  Hopelijk dat men ook de schedels van de ezels zonder hersenen op deze forum ook opereren en een beetje verstand instoppen voordat zij domme reacties geven! he
  Ferdinad Hosselbux, Paraman, doenormaalezels en vele anderen.

  Helpers welkom in Suriname en hulp van julie hebben wij hard nodig!!

  Dank u zeer!!!!

 4. Jammer dat een aantal Surinamers de hulp van NL niet waarderen. Als NL nu alle hulp zou stoppen, zouden minstens de helft van alle projecten gedoemd zijn te mislukken.

 5. Bedankt Nederland,
  wij zijn altijd blij en dankbaar voor the GOODWILL die jullie tonen naar de bevolking van Suriname toe ,ondanks het feit dat het door sommigen niet in dank wordt genomen.

 6. Prem..natuurlijk niet boycotten. De grote criminelen zoals Bouterse en co.(Dino en zo), Brunswijk, Somohardjo etc. heb je daar niet mee. Die hebben zich met criminele activiteiten al ingedekt. Maar de arme bevolking (ook en vooral NDP-rs(hoe paradoxaal hun stemgedrag!!))lijdt hier wel onder.
  Ik wens een spoedige verwijdering van deze criminelen uit het machtscentrum van Suriname..ja ik haat ze zelfs..maar ik houd van de Surinaamse bevolking. De gewone mensen gun ik alle hulp want ook zij hebben van deze criminelen niets te verwachten.

 7. is het nederland den haag die die man naar suriname stuurt nee,, het is geen den haag hoor,, en bouta heeft niets tegen nederlandse staadsburger nee,, die gasten die suriname naar hun hand wil daarmee hebben wij problemen oke en niet nederland,,

 8. Laten we Bouterse en zijn aanhang nu maar niet serieus nemen en gewoon daar waar nodig is hulp blijven verlenen.
  Oogartsen, cardiologen en chirurgen reizen maandelijk op en neer tussen Suriname en Nederland.
  In mijn jeugd stond Suriname op het gebied van hersenchirurgie aan de top van Amerika.
  Uit het hele caraibisch gebied lieten mensen zich in Suriname behandelen.
  Dankzij Bouterse hebben de medisch specialisten in grote getale het land verlaten.

  Hoe is het met dr. Vinodh Nannan Panday???
  Is die nu ook al gevlucht??

 9. Heeft ons land weer hulp van die gekke bakra’s nodig gehad? We hebben toch veel geld? Waarom moeten dan weer onderdoen? Een paar weken terug las ik dat we niets meer van Nederland wilden of heb verkeerd gelezen? Het kan ook zijn dat men zomaar wat zei.

 10. Staatsvijanden baja…. staatsvijanden in witte jassen en witte broeken. (* Gail Eyk modus off *)

 11. Misschien een idee dat het ndp tuig zich ook meld bij de artsen, om de chronisch criminele hersencellen operatief te laten verwijderen.

 12. Weer goed nieuws, als die Nederlanders willen helpen, accepteren gewoon, het is toch een geweldig gebaar.als
  zulke zaken worden aangeboden, ja, sla je het af dan
  kunnen dingen fout gaan.

 13. Beste Surinamers, begrijp het nou eens……
  Suriname is voor altijd gebonden aan Nederland, en daar is niets mis mee. ze zijn al honderden jaren gebonden aan elkaar.
  Wat ik af en toe lees, is dat er arrogantie is bij een bepaalde groep Surinamers.
  Deze mensen behoren tot het zwakste bevolkingsgroep van Suriname, anders gezegd de rotte mango’s van Sur.
  Suriname heeft niets aan deze groep, deze personen moet je weer op de boot naar Afrika, India, Indonesia sturen.

  SURINAME en NEDERLAND kunnen heel veel van elkaar leren, als men dat deel kan begrijpen dan zal je zien dat Suriname een verschrikkelijk groei maakt op de wereld markt. en daar gaat het uiteindelijk om.

  widjai

 14. @ Planet-X zei: Schedeloperaties kan Nederland het beste doen bij het schizofrene deel van haar bevolking. Vooral de SuriNeds met een identiteitscrises komen hiervoor in aanmerking. Tevens kunnen de Nederlanders dan het deel van de hersenen waar de koloniale conditionering zetelt een extra behandeling geven…..

  Planet-X wat denk je dan van de hersenen van de bevolkingsgroep waarvan de voorouders hun eigen volk als slaven verkochten!!!

 15. Prem, denk je dat Cuba alles kan, echt niet. Ik ben de Nederlanders en ook alle anderen dankbaar om de zieke Surinamers te helpen.

  =Dit heet SAMENWERKEN, en niet het geschreeuw van een leider dat Suriname niets moet van Nederland.
  =Dit zal nu niet ten goede komen in Suriname om te horen dat vreemden WEER komen helpen en met::

  =het bouwen van een dijk aan de waterkant
  =de zieke helpen in het academische ziekenhuis
  =het onderwijs etc etc etc.

  Zucht, je hebt groot gelijk met die operatie die nog verricht moet worden.

 16. @Mariolo

  Ik zie geen reactie van Planet-X staan. Die is dan misschien verwijderd. Maar het stukje wat je herhaald is wel interessant. Ik denk wel dat heel veel SuriNeds schizofreen zijn. Kijk maar naar de reacties op dit forum. Maar een hersenoperatie vind ik te ver gaan. Een psychiater volstaat volgens mij ook prima.

 17. @POMTAYER: De doctoren zijn langsgeweest en hebben Planet-X operatief verwijdert, maar hebben jou over het hoofd gezien.

 18. @Pomtayer Toevallig kom ik uit de wereld van de psychiatrie…en dit niet als patiënt ;-).
  Je kunt denk ik wel stellen dat veel SuriNeds in een schizofrene toestand verkeren. Maar dit lijkt me geen pathologisch verschijnsel in deze, maar volstrekt normaal. Je ziet het bij alle groepen emigranten en er zijn vele prachtige liedjes door ontstaan. Vooral door Ierse emigranten die naar Amerika vertrokken zijn mooie songs geschreven. Een leven tussen heimwee en verlangen. Dus psychiater is overbodig.
  Extra pijnlijk maakt het voor de SuriNeds om te zien dat hun geliefde Suriname vervallen is tot een land waar een criminele bende, met zelfs moordenaars het land verkwanselen en richting afgrond duwen. En dat slechts met één belang..namelijk eigenbelang. En helaas is ook voor die bende een psychiater overbodig…want psychopaten zijn nauwelijks behandelbaar, wellicht zou een lobotomie een begin van oplossing kunnen bieden!!

 19. Gelukkig dat men op het niveau van notabele als artsen,advocaten etc. anders denkt dan al die domme schreeuwlelijkerds op dit forum!Met hun aan het roer was Suriname sneller kopje onder!WAT ZIJN WE NU GEMATIGD STIL!Ik hoor jullie min.v. buitenlandse zaken al een hele tijd niet.Jullie baas scheldt voorlopig niet samen met jullie;hij heeft jullie in de steek gelaten.

 20. Ik denk dat deze artsen het druk zullen hebben.Als ik naar sommige figuren hier op het forum kijk ,Dan moeten ze dringend behandeld worden.( ik bedoel de paarse kwikpissers).

 21. Beste mensen,
  Stop met al het kritiek . Voor deze doktoren is de MENS centraal. Geen religie of politiek komt daar tussen.
  De mensen worden weer gezond en kunnen verder leven.
  Surinamers weest toch dankbaar wat er gebeurd.

 22. Achterlijke mensen.
  Niet alles is politiek gerelateerd.
  Dit kunnen afsprakwn onderling zijn tussen zieknhuizen.pff
  Wederzijds geeft suriname nederland de kans om onderzoek te verrichten in drugszaken zoals de kwestie
  Piet. Wortel.maar economische is su niet afhankelijl vAn nL.
  Je kan iemamd haten maar zodanig dat je realiteit mist is triest.wrok maakt je een wiesmang.
  Jullie zijn eng hoor.zelfs de nederlanders mey duizende liters bloed wreken jullie niet zo.
  Kraboes

 23. Sommige personen kunnen desgewenst een hersenoiperatie ondergaan om het licht te kunnen waarnemen om Su tot een overheerlijk land te maken

 24. Surinamers zijn nooit arrogant geweest t.o.v nl. Het is juist andersom!

  Nederlanders denken ik ga naar su ik kan daar alles doen wat ik wil ik heb euros zij niet! Ze denken ook: jullie sranang mang xijn nu afhankelijk van mij.

  Ik heb respect voor nl dat ze su helpen enzo, maar ze.xijn veels te arrogant!

 25. Wat zullen die Nederlandse doktoren schrikken als ze die Surinaamse hoofden open maken en er niets in aantreffen hooguit zaagsel of mokko mokko bladeren.

 26. Steinmetz: waar komt deze duiser van daan !!! zeker niet door rutten of wilders gestuurd .

 27. Sommige Surinamers hebben een dubbele moraal.
  @ ray2 en ray ik ben het 100% eens met jullie reactie.
  de waarheid is soms hard maar wij moeten ze die spiegel voorhouden,wanneer DDB of Abrahams naar de dokter moeten gaan ze voor hun behandeling naar Cuba.

 28. Die medici zijn gevlucht uit Nederland omdat die missie kansloos is.
  Triest maar begrijpelijk als ik naar bepaalde reacties kijk op het forum…

  Alles linken ze negatief met Pres.Bouterse.

 29. Woensdag 23 mei 2012 om 00:52 uur, door rohitan.

  Jou posting lijkt op die van een ziekelijke jaloerse man.
  Denk eraan dat 99% van de toeristen die hier komen van suri afkomst zijn,en dat we ze hard nodig hebben voor de euros.Ze brengen veel in het laadje hier,God zij dank dat hij ze naar nederland heeft gestuurd om ons nu te kunnen helpen hier.Vergeet vooral niet wat ze tussen 1980 en 1987 voor ons hebben gedaan.Iedereen hier zat op pakketten uit nederland tw wachten,dus doe niet zo ondankbaar,zorg dat die mensen een leuke vakantie hier hebben ,dan verdienen we als land ook wat.

 30. Rohit en Bouta2 kijk even goed waar je staat!!!De minnetjes zegt al genoeg! ik zeg lieve niets want anders ga je zelfmoord plegen tuig!!

 31. Het moet zijn Bouta82 en ben blij dat vele stomkoppen deze keer niet hebben gereageerd!! Top!! Gezichtsverlies???of de artsen zijn met hen bezig goed verstand te stoppen in hun schedels!! Hou Pomtayer wel in de gaten!! daar is ook heel veel mis mee!!

  Nederland Thanks and GOD BLASS YOU ALL

 32. Blakamang ze zijn niet achterlijk, maar gewoon ziek.

  Deze negativisten zijn psychisch labiel, zoveel is duidelijk. Als je de reacties leest dan mag je deze azijnpissers niet eens meer dom noemen.

  Een zichtbaar gehandicapte ga je ook niet zeggen dat ie gehandicapt is.

 33. uit dit soort artikelen blijkt nog ”hoelang” de weg van Suriname is op weg naar een volwaardige land als natie met maar 1 kaakchirug!?!

  Ben blij voor de enkele behandelde patiënten, goed nieuws!!

 34. Woensdag 23 mei 2012 om 12:52 uur, door Afu Sensie
  Het lijkt alsof je bent behandeld,maar een tweede behandeling zou bij jou wel wonderen verrichten mi boi.Vraag als ze een beetje azijn in je hersens willen gooien voordat ze het dicht naaien.

 35. @VENE: Ik heb al eerder mijn diagnose gesteld t.a.v. AFU SENSIE: Spijtig maar het is voor HET te laat geen enkele behandeling zal meer helpen, het ligt aan zijn IQ. We moeten ermee leren leven.

 36. O jee, 1(een) kaakchirurg in het hele land.
  Hoogstwaarschijnlijk een bejaarde ook nog, no offense.
  Schandalig voor die arme arts.
  Zijn alle goeie medici vertrokken of zo?

  Dit soort zaken is één van de vele redenen waarom surineds niet teruggaan.
  Je kunt dit jezelf en je gezin niet aandoen.
  Dan maar die 350 euries eigen risico.

  Het is prima dat er steeds meer Nederlandse artsen de Surinaamse ziekenhuizen weten te vinden.
  Deze artsen maken kennis met een andere cultuur en niet te vergeten de tropische ziekten.
  Ook een voordeeltje voor de surineds.
  Artsen met een suri-ervaring zijn gemoedelijker bij een consult, ze passen zich aan :).

 37. @Zucht

  Als ik de inhoudelijke reacties van Afu Sensie vergelijk met het kinderlijk gelal van jou dan lijkt het me toch duidelijk dat jouw IQ een flink stuk lager ligt. Bovendien zijn de grote hoeveelheid interpunctie en taalfouten in je reacties een indicatie voor een heel wat lagere opleiding. Het is niet anders.

 38. @BREDEBONG: Ik heb weetnietskunde gestudeerd,en plakken en knippen kan ik als de beste.
  Maar ben je niet toevallig Afu sensie? groet….

 39. NEDERLANDERS helpen bij schedeloperaties in Suriname
  Vitesse NEDERLAND neemt deel aan PARBO toernooi in Suriname.
  dr Eddie Jozefzoon(voorzitter Task Force ONDERWIJS) vetrekt met delegatie naar NEDERLAND om o.a. te spreken met 20 uitgeverijen over nieuwe leermethodes.
  Dus mensen zeg het zelf maar!
  -“HEBBEN WE NEDERLAND NODIG OF NIET”?

 40. Mijn vader noemt dit geloof ik een dubbele moraal.
  Je zegt het 1 , maar doet het ander……

 41. Tedje, je hebt gelijk. Eigenlijk jammer dat er geen hersentransplantaties worden uitgevoerd in Suriname. Het zou een gat in de markt zijn. Zie je het al voor je? “Aangeboden voor transplantatie, linker en rechter hersenhelft, nog nooit gebruikt!”

 42. ik ben benieuwd wat die indiaanse jongen nu zal uitkraaien..

  je weet wel hij zei letterlijk,houdt jou geld,we hebben die niet nodig en lackien ondersteunde direct..

  zal hij die drugs-crimineel Zeggen ,,we hebben je artsen niet nodig samen met die leeghoofdig dokla lackien die brult maar wat en er gebeurt niks..

  wa tzullen de movinas nu brullen..

  laat die drugs veroordeelde hoofd verdachte ook meteen zijn leeghoofd open maken en vullen met zand..

  want hersenen kunnen daar niets uithalen..

  je hebt nederland niet nodig,maar ze komen toch gewoon van uit zanderij en niet door de regen pijp of dakgoot..

  en ze slaan je figuurlijk gewoon een mep in je gezicht zonder dat je het in de gaten hebt,want schaamte gevoel heb je niet,zo oer dom ben je..

 43. Woensdag 23 mei 2012 om 12:04 uur, door Wiep-Ding

  “Bouta2 kijk even goed waar je staat!!!De minnetjes zegt al genoeg!”

  Ik wil bijna een ticket voor je betalen uit medelijden (wel met SLM).
  Jij hebt die operatie hard nodig!

  Die minnetjes zeggen, dat jij meer billen likt!
  Denk daar maar over na, als het lukt

 44. Ja precies! Bijna betalen he? neen niet nodig want slm voor de Slechte landing Man!! Als ik het doe dan doe ik met KLM!! Slm is voor jou soorten!!

  Ehhhh, uhhh hoe smaakt de billen? leg eens uit??? het lukt mij niet!! strontvreter!!!

 45. Matie luister(vene)

  Ten eerste waarom zou ik jaloers moeten zijn op mrnsen die euros hebben ik woon zelg in nl! Bam!

  En ten tweede ik heb nooit gezegd dat ik ondankbaar ben! Weer een harde bam!
  Lees mijn reacties goed voot je een tegen antwoord geeft!
  Ik zei dat ze arrogant zijn(nederlanders).

  Verzin niks.

  Ik weet dat je niet tegen de waarheid kan.

 46. Zie je: een ekte surinamer zou ook met slm naar su gaan ipv met klm!

  Je mag zeggen wat je wilt slm is gwn veel beter vind ik. Ook de catering beste van de wereld matuuh!

  Owja heb ik weer de waarheid gesproken geef me die dislikes!

 47. @ rohit,
  je krijgt minnetjes niet omdat je de waarheid spreekt maar omdat je bullshit zit te verkondigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.