Gevangeniswezen Suriname moet zichzelf overstijgen

17

PARAMARIBO, 22 mei – Het gevangeniswezen is dringend aan modernisering toe. Dit zegt minister Edward Belfort van Justitie & Politie. De huidige benadering voldoet al lang niet meer. In feite moet het gevangeniswezen zichzelf zien te overstijgen. In plaats van vastgeroeste ideeën en benaderingen, moet de realiteit onder ogen worden gezien.

En die is dat het gevangeniswezen niet meer aansluit op wat de samenleving nodig heeft. “We weten dat gevangenen zitten te zitten, dat is niet goed”, zei Belfort bij zijn eerste bezoek aan de strafinrichting Santo Boma. Er is weliswaar een resocialisatieregime. Maar dat schiet tekort in het aanbod. Onlangs is een nieuw programma gestart. Gedetineerden leren graafmachines bedienen. Dat biedt meer kans op een werkplek na terugkeer in de maatschappij.

Het resocialiseren in Suriname is een dubbele uitdaging. Er komt meer kijken dan mensen gewoon weer klaarmaken voor de samenleving. “Velen kunnen zelfs hun naam niet schrijven”, aldus Belfort. Hij wil de komende tijd meer investeren in onder meer het alfabetiseren. Met het bijbrengen van vakkennis moet aan de periode achter de tralies meer inhoud worden gegeven. “Ze moeten het gaan ervaren als een correctieperiode.” Ook het personeel zal getraind worden om de uitdagingen aan te kunnen.

17 REACTIES

 1. Natuurlijk moet het gevangeniswezen van Suriname zichzelf overstijgen, want over niet al te lange tijd zal een oud-president geaccomodeerd moeten worden. 😉


  Maak melding

 2. “Velen kunnen zelfs hun naam niet schrijven”

  Fawaka dang!!

  onze voorouders kwamen naar Sur als ongeletterden en blijkt dat na 300 jaar wij nog steeds hebben “onze voorouders”


  Maak melding

 3. Toen Santokhie minister was, was het niet lullen maar poetsen, nu heb je de tweede minister van just-pol en ze roepen allemaal hoe geweldig ze het gaan doen terwijl er voor miljoenen wordt bezuinigd om het minister van justitie en politie ten voordele van Bouterse zijn privé legertje die onder de mom van dienstplicht zwaar wordt bewapend. Redactie ik hoor van of deze reactie volgen u als deze reactie volgens u geplaatst mag worden ????


  Maak melding

 4. Belfort mi boi…ik ga jou helpen!!!

  men neme expertise uit Cuba…
  men neme hotelgasten uit Santo…

  zie hier de groenteschuur van Suriname in wording 🙂

  2 goedkope vliegen in 1 klap 😉

  ,,,nee niks dantje…..graag gedaan 🙂 😉


  Maak melding

 5. Hopelijk zwakt Belfort zijn harde aanpak welke hij bij zijn aantreden aankondigde niet af.

  Modernisering van het gevangeniswezen mag geen zacht gekookt ei gaan worden. In de longstay zitten immers niet Suriname’s finest.

  Prima als het de ‘zware jongens’ mogelijk word gemaakt om zich te laten scholen, maar deze gasten zijn ook zo on-productief als maar wezen kan. (‘ze zitten te zitten’ zegt Belfort zelf).

  Dang, laat die ‘zitters’ naast hun scholing ook productie leveren. Laat bedrijven een deel van hun productie out-sourcen aan Santo Boma. Gratis logies word ineens dan minder gratis.


  Maak melding

 6. Belfort heeft het erover dat gevangen zitten te zitten, maar laat hij er eerst voor zorgen, dat die cellen niet overvol zitten, soms meer dan 14 personen,waardoor spanningen in zo,n cel hoog kunnen oplopen. je hebt er niet voldoende slaapplaatsen, je zit tussen HIV patienten, allemaal mensenrechtenschendingen, die hier normaal zijn, laat hij eerst naar die dingen kijken, omdat die dingen een grotere preroriteit hebben, dan analfabeten bijscholen.


  Maak melding

 7. Voor de duidelijkheid bewijst Belfort meer daadkracht en gezag te hebben dan Santhokie. Dat valt toe te juichen. En met minder minder middelen gaat hij het beste uit het korps halen wat Santhoki niet kan en nooit heeft gekund…


  Maak melding

 8. Met minder middelen het gevangenis wezen verbeteren!
  In een woord wauw.
  Schitterend idee maar nu de uitvoering nog .
  Neen ik ben niet negatief alleen krijg ik het idee dat dit meer een opleiding is om criminelen beter voor te bereiden voor het echte georganiseerde misdaad.
  Ik hoop dat ik het mis heb.
  Ik zie en hoor van dichtbij hoe het in Europa aan toe gaat.
  De criminelen zien alle luxe later als een sabital moment.
  Merendeel gaat valt terug en komt weer terug met vakantie.
  Ik hoop dat mini ster Belfort zijn huiswerk goed heeft gedaan voordat hij in het diepe springt er ervoor zorgt dat de criminaliteit beloond wordt.
  Ik wens u heelveel
  Succes en hoop van harte dat het lukt met de middelen.

  Maar wat gevangen nu met zwaar materieel moeten is voor mij nog steeds een vraag?

  Grtn Piet uit Nederland


  Maak melding

 9. Meneer Belfort wil zoveel baja, bij skowtoe wil ie zaken anders gaan doen etc, nu lees ik bij die doengroe oso ook, boi ik moet het nog zien, leuke plannen, dat zeker, maar wat mij duidelijk is, is dat dit enige tijd zal vergen, want er zullen koppen rollen, me taigie, djoegoe djoegoe o de, fromoe, kar kong!!!!


  Maak melding

 10. aahh….. stoere taal mang. Harde lijn sang.

  geen woorden voor.

  ( ik was eerder hoopvoller op een stuk beleid en visie op het aanpakken van de coca infrastructuur in SU, maar dat is klaarblijkelijk een taboe onderwerp )


  Maak melding

 11. De gevangenis is geen hotel en al helemaal geen vrijblijvende onderwijsinstelling. En zeker niet voor moordenaars en struikrovers! Laat Belfort maar de doodstraf invoeren voor die categorie misdadigers. Ruimt op en de cellen probleem wordt daarmee voor een gedeelte opgelost. Voor criminelen die nog een toekomst hebben is het wellicht de moeite waard daar in te investeren.


  Maak melding

 12. Daadkracht beleid je niet met de mond.
  Wie veel zegt moet veel verantwoorden.
  Neem Misser Djan als voorbeeld,duidelijk een vorm van teveel hoi op je vork nemen,dit geld trouwen voor hun allemaal.


  Maak melding

 13. Ik ben voor de doodstraf en gevangenisstraffen van meer dan 25 jaren en ben ook voor de slachtoffers!!

  Wat niet mag moet je niet doen!!! zo simpel is het!! een ieder weet wat wel niet niet mag!!!! Gestoorden horen niet in de MIJ.


  Maak melding

 14. Ghanshyaam je moet je zich beter laten informeren!

  Wordt wakker mister!! Hoe dom kun je nog zijn?? Er zijn een paar Nederlandse artsen in Suriname voor schedel operaties! Laat je even na chequen!! en wie weet kunnen zij een beetje hersenen instoppen, wat jij hard nodig hebt!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.