Bosbeheer Suriname neemt mangoesten in beslag

40

PARAMARIBO/NIEUW AMSTERDAM, 22 mei – ’s Lands Bosbeheer, LBB, heeft mangoesten in beslag genomen bij boeren. Dit meldt de Times of Suriname. De meerkatachtige dieren zouden illegaal zijn ingevoerd. LBB behoort ook toestemming te geven met het oog op milieubescherming. Er is alleen toestemming gehaald bij het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij. Jachtopzieners en politieagenten gingen achter de dieren aan. Uiteindelijk zijn maar twaalf in beslag genomen.

De ruim dertig andere zijn niet meer te vinden. Volgens de boeren zijn de mangoesten al losgelaten op weilanden. Daar moeten ze achter gifslangen aan die dood en verderf stichten onder het vee. Volgens LBB zijn de dieren illegaal uit Guyana ingevoerd. “Dat is in overtreding met de Jachtwet”, zegt LBB-functionaris Willem Joekoe. Het Openbaar Ministerie moet beslissen wat verder met de dieren gebeurt. Het dozijn is voorlopig ondergebracht in de Paramaribo Zoo.

Bekijk ook:

40 REACTIES

 1. Mensen die een unieke plaats als Bronsberg vernield hebben,gaan vrij uit.Een paar boeren die getracht hebben hun vee te beschermen,worden bedreigd met boete en celstraffen.Totale verkeerde accent verlegging van onze powerplay.Pak de zwakkere maar om je frustratie’s bot te vieren.ngngnggg.

  Ik zou de boeren aanraden om wat nesten katten in het wild los te laten.Deze hebben dezelfde dieren op hun menu als de slangen.Door de slangen in hun voedsel voorziening te treffen,gaan hun populatie sterk verminderen denk ik.

  Cobie.


  Maak melding

 2. 🙂 Jacobus, precies mijn gedachte ook.

  En aan het “probleem” van de boeren (nl de labariaslangen), wordt er helemaal niets gedaan.

  Geweldig beleid weer van een paar inferieuren op een mini-sterie gerund door een mini-ster. Waarom deze gast nog steeds als mini-ster mag opereren terwijl “we” graag de graanschuur van het Caraibisch Gebied willen zijn.


  Maak melding

 3. De magnoesten waren in de jaren 60 ook al in Su. geintroduceerd voor het zelfde doel.

  Uiteindelijk zijn ze uitgestorven. Dus, voor zover deze exoten een bedreiging voor de Surinaamse fauna vormen, lost het probleem zich mettertijd dus van zelf op.

  De krabdagoe’s die toentertijd, rondom de bewoonde delen van Paramaribo leefden. Wie hoort daar nog iets van?

  @Jacobus inderdaad. Diegenen die ze in de kraag moet grijpen, gaan juist vrijuit. Het gaat in de kwestie Brownsberg dan ook om een vriend van logologo Somo.


  Maak melding

 4. Jammer dat ze de rest ook niet in beslag genomen hebben, ze moeten de functionarissen van LVV die toestemming gegeven hebben ontslaan, want door toestemming te geven tot invoer van die beesten, gaven ze er blijk van niet berekend te zijn voor hun taak (LVV moet onze landbouw beschermen en niet in gevaar brengen). Dat de boeren uit onwetendheid mangoesten invoerden kun je ze misschien niet kwalijk nemen. Gelukkig zijn er nog mensen zoals Willem Joekoe in Suriname die inzien dat de mangoesten meer kwaad dan goed zullen doen als ze ongecontroleerd lasgelaten worden in ons milieu. De enige plaats waar mangoesten in Suriname getolereerd mogen worden is de dierentuin. Bovendien heeft men de vorige eeuw al mangoesten ingevoerd in Commewijne en die hebben de labaria’s niet in bedwang kunnen houden, het is dus niet alleen dom en gevaarlijk voor ons milieu om ze weer in te voeren, het is bovendien geldverspilling. Met een klein beetje onderzoek door deskundigen op het gebied van slangen kan men vast wel een betere methode aan de boeren adviseren om de slangenplaag onder controle te krijgen, want hoe gek het in sommigen hun oren ook mag klinken, we moeten de labaria niet uitroeien, vandaag 22 mei is de dag van de biodiversiteit, de labaria’s hebben ook recht om hier op aarde rond te lopen in hun eigen ecosysteem (dat o.a. in Suriname ligt) want net als ieder ander levensvorm zijn ze waardevol. Mangoesten zijn ook waardevol, maar dan binnen hun eigen ecosysteem in India, ze hebben in tegenstelling tot de labaria’s niets te zoeken in Suriname.


  Maak melding

 5. Ja ontxzettend jammer, want het probleem wordt niet opgelost voor de boeren… er had wel wat meer begrip mogen zijn en vooral oplossend gedacht mogen worden. Ik ben het helemaal eens met Jacobus…. nou van de meer dan 40 zijn er nog 30 ”zoek” en dat zal zo blijven. Dat er geen uitzondering wodt gemaakt voor deze situatie zeg….


  Maak melding

 6. Ba Anansi dan moet de regering de boeren wel per direct te hulp schieten want als je drachtige koeien doodgebeten worden , worden die boeren vanzelf wel wanhopig, heel logisch toch…


  Maak melding

 7. En wie komt in de kosten van de boeren tegemoet??

  Er is veel winst gemaakt, dus hoop ik, dat de regering een steentje in de kosten bijdragen, althans een gedeugde regering wel!!

  Er is toch ook dierenbescherming? waarom dan de politie! die moeten toch achter de boeven aan?? en de hele regering bende hoort tot deze groepering!!

  Nu snap ik waarom Bouta de politie achter de Mangoesten op aan stuurt.


  Maak melding

 8. Ik vind het verschrikkelijk dat deze mensen zomaar een diersoort dat van nature niet voorkomt in dat gebied daar loslaat.
  HET BRENT DE NATUUR ENORM UIT BALANS EN DE SCHADE IS NOOIT TE OVERZIEN
  Deze dieren hebben geen natuurlijke vijand in het gebied en kunnen zich dus zomaar tot grote getallen vermenigvuldigen dat wordt dan ook weer een ander probleem.
  Men moet gewoon andere mogelijkheden zoeken maar dit soort oplossingen hebben elders in de wereld al voor problemen gezorgd


  Maak melding

 9. Zoveel energie en geld dat LBB hieraan heeft besteed kon men gebruiken om achter de labaria’s aan te gaan.Denkt men dat de landbouwers deze dieren voor hun plezier geïmporteerd hebben? Zij zijn ten einde raad? Wat voor hulp kan LBB hun aanbieden of weet men alleen maar tegen te werken? Wat eem mentaliteit van deze dienst!


  Maak melding

 10. Bij LBB lopen volgens mij ook van die labaria´s rond, kwam zo in me op hoor, ik kan er ook naast zitten, maar dat merk ik of hoor ik wel. Maar kondremang dit is toch te gek voor woorden!!!!!!!!


  Maak melding

 11. En als deze Mangoesten zelf waren overgestoken op één of ander manier, welk wet zou deze ‘capabele’ Willem toepassen? come on man, waar heb je het over!!!! ook zo dom als het achterwerk van een varken. Misschien is hij ook een labaria, dus bang dat ie ook uitgeroeid wordt 😉


  Maak melding

 12. Makkelijk praten en geen weet van hebben.Het zal ook jou drachtige koe wezen die door een labaria wordt gebeten.Ik kan ervan meepraten.Deze beesten krioelen op Lelydorp en koeien worden zo vaak gebeten .Ik heb er 4 verloren en niemand die erover praat.Ik zou zo graag een paar willen hebben.Vind ze trouwens ook heel mooie dieren.Die meneer Joekoe wilde zeker een TJOEKOE hebben.Ben blij dat er een paar zijn ontsnapt.Wie weet belanden ze eens bij mij.

  Danitia


  Maak melding

 13. Het is de straf van god voor de ontuchtige Surinamers Hij houd van de mens maar probeert ze door de koeien te treffen,Halleluja,prease the lord.


  Maak melding

 14. Waarom gaan Celos, ADEK, LVV, LBB niet samen de labaria onderzoeken en vooral contact preventie. Ik heb familie die zijn overleden, onderbeen geamputeerd na contact met labarias.


  Maak melding

 15. Houdt rekening dat een grote populatie de fauna in Suriname kan bedreigen.

  Naast slangen en ratten eten ze o.a. kippen

  echter ben ik wel van mening om deze beesten in te zetten met beleid.


  Maak melding

 16. Sorry Wijna 1, als God de mensheid zo onvoorwaardelijk liefheeft zal Hij zeker niet straffen, want dan is die liefde niet onvoorwaardelijk en dat geloven jullie toch zo graag?
  God is ook de natuur en de natuur gaat gewoon zijn gang.


  Maak melding

 17. @ANNE en @Wijna 1: Het is vandaag woensdag gehaktdag, dus houden jullie je zedenpreken nog even bij je tot zondag,het gaat hier over mangoesten…….


  Maak melding

 18. Ben ik in Sur,dan ga ik altijd op het heetst v/d dag hengelen want dan is het goed Krobia & Patakka vangen,maar de slang ik koudbloedig en dus zeer actief rond die tijd!!

  ,,denk dat ik voortaan maar ga kopen ipv… 🙂


  Maak melding

 19. Gelukkig kom ik in Suriname niet voor!!! Ik hou afstand Tot later en andere onderwerp!! Bye, bye!!

  Love you all en wens in Nederland een allen fijne dag en mooi weer 27 graden is buiten buitegewoon!

  Alle Surinamers een gezegende dag!!


  Maak melding

 20. Oh, nou, das goed hoor, hier is het sneller avond dan bij jullie, maar als je het niet erg vind ga ik toch maar weer aan het werk, grijns……
  Trouwens bord leeg eten doe ik altijd wel want mijn man kookt vanavond en die kookt erg lekker. 🙂


  Maak melding

 21. O je hebt manlief ook al onder de duim, geemancipeerd dus, houden zo je lijkt mn moerder wel.
  En ik zit gewoon in het landje aan de zuiderzee hoor, want ik hou van Holland, vooral nu het bijna tropisch warm is. werkze…….


  Maak melding

 22. Welnee, wij werken samen, hij de ene dag en ik de andere, dan koken we om de beurt. Ja zalig weer he, jammer dat ik binnen moet werken maar morgen lekker vrij.
  Joh, dat je van Holland hou, nou volgend jaar wonen wij in Sur, ik vind de snelwegen hier fijn maar dan houdt het ook op.


  Maak melding

 23. Vanity; Het zou natuurlijk prettig zijn voor de boeren als de overheid hen de geleden schade vergoedde, maar is de overheid wel verantwoordlijk voor de schade die boeren, buiten haar schuld om, leiden in de landbouw? De landbouw is een risicovolle onderneming, als het te veel regent, te weinig regent, de wind te hard waait, er ziekten en plagen uitbreken, dan kan de boer schade leiden, moet de overheid daar dan altijd schadevergoeding voor betalen. Straks importeren de boeren nog cobra’s om het werk van de labaria’s af te maken. Als de overheid de lozingen of dijken niet onderhoudt en de boer leidt daardoor schade, dan is het natuurlijk billijk dat de overheid de boer schadevergoeding betaalt.

  Bryan, heeft het begrepen: men moet geen vreemde dieren invoeren, die kunnen verwilderen in de natuur, als men alleen mannetjes of alleen vrouwtjes zou invoeren, of al de vrijgelaten dieren eerst zou steriliseren, zou ik er geen bezwaar tegen hebben. Weet men nog wat de gevolgen zijn geweest van het invoeren van Afrikaanse bijen in Brazilie? Uit de kruising van deze bijen met de minder agressieve ook geïmporteerde Europese bijen, die alleen maar nuttig zijn, ontstond de Braziliaanse bij waar ook al een heleboel Surinamers slachtoffer van geworden zijn en het niet meer kunnen navertellen. Degene die experimenteerde met die Afrikaanse bijen deed er alles aan om te voorkomen dat de koninginnen en darren (vruchtbare mannetjes) zouden ontsnappen. Een onwetende, die het goed bedoelde, liet ze ongecontroleerd los in de natuur en nu zitten we in heel Zuid Amerika met het probleem en in de V.S, houden ze hun hart vast.

  Jako, ik hoop dat je er nu achter gekomen bent dat LBB er goed aan deed ze in beslag te nemen. Alleen vrees ik dat ze niet alert genoeg waren, want een paar zijn toch al vrij gelaten. Danitia, je moet hopen dat ze niet naar Lelydorp verhuizen, zoals reeds eerder opgemerkt; ze helpen niet tegen labaria’s en straks eten ze je kippen en doksen of die van je buren op, zoek maar een andere minder risico volle manier om van je labaria’s af te komen, misschien moeten jullie in Lelydorp je troep vaker opruimen of jullie percelen vaker laten maaien.

  Lachman, gordeldieren zijn inheems in Suriname, we hoeven ze niet meer in te voeren. Hoe weet jij dat gordeldieren labaria’s lusten? Van gordeldieren weet ik dat ze vaak in symbiose in hetzelfde hol leven met de makkaslang. De makkaslang is een grotere variant van de labaria, beide zijn ze groefkopadders (net zo iets als de Duitse auto’s VW en BMW) als gordeldieren de makkaslang met rust laten is de kans groot dat ze de labaria ook niets doen.

  Dewanand, de naam fret wordt ook wel (misschien onterecht) gebruikt voor de mangoest (een fret uit Europa en een mangoest uit India zijn allemaal marter achtigen) , je hebt het dus over hetzelfde beest. De labaria wordt in Suriname ook wel eens owru kuku, rasper, lanspuntslang of fer de lance genoemd, maar het gaat steeds weer om de bothrops atrox, de wetenschappelijk naam gebruikt men om verwarring te voorkomen, want dieren kunnen honderden lokale namen hebben.

  In plaats van LBB uit te schelden en allerlei verwijten te maken, moeten we hen dankbaar zijn dat ze in dit geval geprobeerd hebben erger te voorkomen.


  Maak melding

 24. Wat hebben die LBB losers al die tijd gedaan tegen de labariaplaag??? Niets toch, toen waren ze te lui om wat te doen. Om die reden hebben de veeboeren uit pure waanhoop die mangoesten geimporteerd in de hoop dat die beesten de labariaslangen zouden gaan opeten. Nu zit LBB de veeboeren en importeurs te dreigen met gevangenisstraffen en boetes als ze niet meewerken. Echt zoiets kan alleen in Suriname. Moordenaars en ander gespuis loopt ongestraft vrij rond en kunnen zelf president worden maar ha5dwerkende mensen die mangoesten importeren in de hoop om een dodelijke labariaplaag te bestrijden moeten vrezen voor boetes en gevangenisstraffen.


  Maak melding

 25. mangoes zijn bloeddorstige dieren, niet alleen slangen worden opgevreten maar ook bv kippen, eenden.
  Deze beesten planten zich ook ontzettend snel.
  Stel je voor dat er in je kippenhok eentje is beland….

  Op termijn gaan ze toch flink schade toebrengen aan de “kippenteelt” waardoor de boer deze beesten gaat vergiftigen/doodschieten. Vroeger heeft men dit ook gedaan in commewijne.


  Maak melding

 26. jaren geleden had ons president gedreigd, dat hij zijn labarias zou loslaten. Zijn het niet de zelfde labarias die nu problemen bezorgen bij de boeren. Het verwonderd mij niet dat armen van de president die knaagdieren moet inbeslagnemen voordat ze zijn labarias vernietigen.


  Maak melding

 27. Ik (Ba Anansi), geef het op, de voorstanders van de import van mangoesten in Suriname zijn niet voor rede vatbaar, dat is iets wat men in Suriname beslist eerst moet leren doen, voordat het goed zal gaan in Suriname. Natuurlijk hoeven jullie Ba Anansi niet te geloven (wie ben ik?) maar dat jullie de experts zoals Dennis Chunaro en de jachtopzieners van LBB, de mensen die weten waar ze het over hebben, niet willen geloven, getuigt niet van rationeel denken en handelen. Ik zie jullie straks al tegen de chirurg zeggen: gebruik een bijl, want dat gaat sneller dan met een scalpel, om mijn hersenpan open te maken wanneer je mijn schedelbasis die bij een ongeluk beschadigd is te kunnen repareren (er zijn nu chirurgen uit Nederland op bezoek om dat soort operaties uit te voeren in Suriname vandaar dit voorbeeld). Ik zal daarom zeggen: doe maar ondeskundig en kortzichtig als je het niet laten kunt of wilt, daarna moet je niet, samen met de boeren van Commewijne, komen klagen dat die mangoesten meer kwaad dan goed doen in ons milieu.


  Maak melding

 28. @ Ba Anansie

  Je zegt zo mooi dat ik moet verhuizen uit Lelydorp.Heb je dan onderdak voor mij en de dieren?Zou het leuk vinden om dagelijks bezig te zijn met een spin.Ik hou van aparte dieren.Maar zijn de mangoesten dan zo gevaarlijk.Ze zien er schattig uit.Troep en puinhoop heb ik helemaal niet op mijn perceel hoor.Mag best wel een keertje langslopen.Het moet leuk blijven he Ba Anansi.Groetjes.

  Danitia


  Maak melding

 29. Danitia, je moet met meer aandacht lezen. Dat waar je me van beschuldigt, heb ik helemaal niet gezegd. Je moet hopen dat de MANGOESTEN niet naar Lelydorp verhuizen (jij mag daar lekker blijven wonen). JIJ mag misschien je perceel opruimen, maar als je buren en de rest van de Lelydorpers niet hetzelfde doen dan heb jij ook last van labaria’s, Lelydorpers zijn ook Surinamers en we weten allemaal hoe de meeste Surinamers er een puinhoop van maken, overal gooien ze troep en ze ruimen het zelden op. Als we met z’n allen netter omgaan met ons milieu hebben we minder last van ratten en als gevolg daarvan minder last van labaria’s, de mangoesten kunnen dan gewoon lekker in India blijven.


  Maak melding

 30. In hun negativiteit vallen ze over elkaar, beschuldigen ze elkaar. Gaan jullie het ergens anders uitvechten, we zijn niet geintereseerd in dom geklets en echtelijke ruzies.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.