Surinaams hulpfonds voor dakloze gezinnen

40

PARAMARIBO, 21 mei – Suriname beschikt binnenkort over een noodhulpfonds. Volgens minister Alice Amafo van Sociale Zaken & Volkshuisvesting, betreft het ruim vijf en veertig miljoen dollar (ongeveer tien miljoen eruo). Gezinnen die plotseling dakloos zijn geworden, mogen trekken uit het fonds. De steun is per gezin beschikbaar voor een beperkte periode.

Die is nu gesteld op drie maanden. Elke maand is dan vijfhonderd Surinaamse dollar (ongeveer honderd euro) beschikbaar. Het is een tegemoetkoming en beter ten opzichte van vroeger toen er niets werd gegeven. “Als ministerie is het niet goed om ‘nee’ te verkopen aan mensen die plotseling in een situatie verkeren”, zegt Amafo tegenover de Ware Tijd. Het geld moet zo snel mogelijk beschikbaar zijn voor gezinnen die in aanmerking komen.

Acute Armoedebestrijding heet dat. Als de mensen eenmaal een huurwoning hebben, krijgen ze daar ook steun voor in het begin. De bedoeling is op termijn doorgangshuizen op te zetten. Die zijn voor gezinnen die door brand worden getroffen of uit hun woning worden gezet. Het ministerie wil een project beginnen voor honderd gezinnen. Die krijgen een woning, omdat zij niet in aanmerking komen voor woonfinanciering. Hun sociale positie is daar te zwak voor.

Bekijk ook:


40 REACTIES

 1. Om voordeel uit te trekken voor de daklozen, ga ik mijn woning aan hen verhuren en na twee a drie weken schop ik ze eruit! gewoon opstraat mee slingeren en vervolgens in hun oren fluisteren, van ga maar naar deze instelling en Ja hoor!! je bent binnen bij hun!!! Zo simpel is dat of niet soms?? of gewoon de hutten of de bouwvalligewoningen in brand steken!! De wind doet de rest! Zo kun je ook aan hulpof woningen aankomen!!

  Wat is het toch makkelijk zeg!!!

  Weer wat van deze boerkies geleerd!!!!


  Maak melding

 2. De samenleving is heel goed in staat om zelf hulp te bieden aan sociaal zwakkeren, dat is geen overheidstaak. Gezinnen die plotseling dakloos worden konden altijd al terecht bij vrienden en familie. De overheid moet zich maar concentreren op de klassieke overheidstaken ten behoeve van het collectief/gehele volk zoals het zorgen voor een goede infrastructuur, veiligheid onderwijsstelsel etc. Vooral omdat de ervaringen uit NL m.b.t. het sociaal zekerheidsstelsel leren dat zo’n stelsel leidt tot een enorme bureaucratie (lees: toename van ambtenaren) en tot fraude. In Suriname zal het niet anders aflopen. Ik verwacht dat er meer ambtenaren in dienst genomen zullen worden om dat hulpfonds te beheren en dat er flink gefraudeert zal gaan worden.


  Maak melding

 3. Ray2 en wiep-ding jullie wonen te lang in bakra kondre.
  Een betje minder negatief staan tegen over sociale maatregelen die de bevolking ten goede komen.Mogen we niet onze eigen sociale maatregelingen treffen zonder alles van die bakras over tenemen


  Maak melding

 4. Huiseigenaren kunnen ook gewoon verplicht worden hun woning tegen brand te verzekeren.probleem opgelost.
  En als bij het bouwen van een woning de daken verankerd worden,is een groot deel van de daken die bij windkracht 0000,1 eraf vliegen ook voorbij.
  Vaak zie je een hutje die door drie gezinnen bewoond wordt, maar waar wel drie autos op het erf staan.
  Als een auto gekocht kan worden kan het huis ook tegen brand verzekerd worden.


  Maak melding

 5. Goed zo, zo hoort het.

  Natuurrampen worden nooit vergoed door de verzekering, dus slachtoffers staan machteloos en is het de taak van de regering om bij te springen.


  Maak melding

 6. 10 Miljoen 10 Districten

  Container met kitchenette wc en badkamer 8000 euro
  Container met alleen ramen 6000 euro
  Containers 3×6 meter ik bereken 2 kale en eerst genoemde=20.000 euro

  Zou je al 50 gezinnen kunnen onderbrengen per district… en die containers worden geplaatst op hun erf en alles voor ze weer aangesloten, zij kunnen vooruit en hebben de container in bruikleen tot dat ze een eigen huis kunnen bouwen.. dit is 1 alternatief…
  En volgens mij vind ik dit de oplossing, mensne zijn echt geholpen, in hun eigen OMGEVING, help ze liever met puin ruimen de containers op het erf te plaatsen… hun stabiliteit gaat zo ook niet aan gort…. ff zonder dolle wat vinden jullie van dit idee… ipv 3000 srd over een periode van 6 mndn te geven… dit potje kan véééééééééel beter besteed worden m.i.


  Maak melding

 7. ”“Als ministerie is het niet goed om ‘nee’ te verkopen aan mensen die plotseling in een situatie verkeren”, zegt Amafo tegenover de Ware Tijd. Het geld moet zo snel mogelijk beschikbaar zijn voor gezinnen die in aanmerking”

  Amofo no mik grap jij verkoopt nu dus wel een IJSKOUD NEE want hoe heb jij ze nu geholpen met een lousy 500 srd per maand check mijn idee hoe ik het zou oplossen want ik zie daar werkelijk MEER heil in en erger mij dood dat iemand in jouw functie zoiets bedacht heeft, komt totaal niet over alsof je je hebt ingebeeld hoe het moet zijn als je hebben en houden ineens weggebrand is….. wat is die 500 srd ??? Niks mevrouw NIKS. Doe wat zinnigs met dat potje en doe liever mijn idee want dit slaat gewoon nergens op ik erger mij bont en blauw aan je nu….


  Maak melding

 8. @ Suri b.
  Je snapt het niet he??? Een sociaal zekerheidsstelsel kost bakken vol geld, het is niet gratis. Ervaringen in NL en andere Westerse landen leren dat zulke stelsels veel geld kosten en alleen maar leiden tot een toename in de bureaucratie (d.w.z. meer ambtenaren die vervolgens ook een hoop geld kosten), een afname in de zelfredzaamheid en ondernemerschap v.d. bevolking en enorm fraudegevoelig zijn.
  Juist om die redenen worden sociale zekerheidsstelsel overal fors ingeperkt en dan wilt men in Suriname zo’n stelsel invoeren terwijl vanwege de hoge kosten zo iets voornamelijk voorbehouden is aan rijke landen.
  Met het overnemen v.h. socialezekerheidsstelsel neemt Suriname juist 1 v.d. slechte NLse voorbeelden over.


  Maak melding

 9. @VANITY het idee van je is logica, maar no offense, maar we weten met zijn allen dat logica in de contreien waar Amafo zich bevind vaak gezien word als kritiek die zuur vreugdeloos is en gebukt gaat onder gebrek aan enthousiasme.


  Maak melding

 10. Ai baja, Babylon, spreekverwarring alom.

  In het artikel heeft men het duidelijk over een noodhulpfonds.

  “Suriname beschikt binnenkort over een noodhulpfonds.”

  En waar komen sommigen mee “sociaal zekerheidsstelsel”.

  En dit soort wil kritiek leveren op processen en procedures die in Suriname plaatsvinden.

  lesi e maak deng moeilijk, laatstaan.


  Maak melding

 11. @ Afu Sensie
  Omdat iets zielig is wilt dat niet zeggen dat de overheid automatisch moet bijspringen. Als iemands auto kapot gaat is dat ook zielig voor die persoon maar dat wilt niet zeggen dat het dan de taak v.d. overheid is om de reparatiekosten te vergoeden. Surinamers kijken veels te veel naar de overheid voor oplossingen en negeren hun eigen zelfredzaamheid. De samenleving is prima in staat om in geval van natuurrampen de slachtoffers te helpen. Het grote probleem met Suriname is dat het land een veels te groot en inefficient overheidsapparaat heeft dat teveel geld verslind. Met een sociaalzekerheidsstelsel wordt de overheid groter i.p.v. kleiner en als Suriname structureel voor uit wilt komen dan moet het overheidsapparaat juist drastisch verkleind worden. Het geld dat dan vrijkomt kan gebruikt worden om de infrastructuur, onderwijs, zorg etc te verbeteren, zo krijg je structureleontwikkeling.


  Maak melding

 12. @ Afu Sensie,
  Je weet niet waarover je het hebt. Zo’n noodhulpfonds is een onderdeel van een sociale zekerheidsstelsel vandaar dat ik het daarover heb.


  Maak melding

 13. Een noodfonds, opgebracht door overheid en/of particulieren is inderdaad onderdeel van een sociaal zekerheidsstelsel, maar dat kan je figuren die voor een halve cent geboren zijn en nooit een hele zullen worden niet wijsmaken.


  Maak melding

 14. Afu Sensie

  Er is niet nagedacht HOE bij te springen, dit NOODFONDS is er voor gedupeerden met een afgebrand huis, het oplossingsalternatief wat met dit vrijgemaakte POTJE heeft bedacht KLOPT van geen kanten. Het geld wordt NIET goed besteed, ik erger mij dede dat een leek als ik daarmee op de proppen moet komen, weg met Moffie weg wezen, zij had het al verziekt bij mij met haar rot party maar nu rot op met haar….


  Maak melding

 15. O ja en uit die 50 gezinnen (zie mijn vorige bijdragen) per district kunnen daaruit 10 toegekend worden aan die sociaal zwakkeren, zijn er ook 100 door het hele land, niet later maar nu meteen direct.

  dat is nou acute Armoede bestrijding

  dit had ik al gepost maar zie het niet staan….


  Maak melding

 16. Ray2,
  Ai baja, noodhulpfonds is dus een onderdeel van sociaalzekerheidsstelsel.

  Maw dus die EU Noodhulpfonds is onderdeel van sociaalzekerheidsstelsel.

  de VN noodhulpfonds is onderdeel van sociaalzekerheidstelsel.

  Een NOODHULPFonds kan nooit onderdeel zijn van een sociaalzekerheidsstelsel. Het is HULP voor NOODgevallen en heeft niets van doen met sociaalzekerheidsstelsel, alleen voor mensen natuurlijk die een kronkel in hun hoofd hebben.

  Zucht in je bovenkamer moet het een behoorlijke janboel zijn.


  Maak melding

 17. AFU SENSIE: 10 minuten geleden zou je niet op mij reageren, en ik vond het een prachtig idee, je hebt mmijn stelling bevestigd, je roept maar wat inconsequent,dubbele moraal, maar daarom ben je nog niet slecht hoor… Soso lobi….je kan het dus toch niet laten …..


  Maak melding

 18. En nog even over het noodfonds dat eraan zit te komen….Ik hoop niet dat het gaat behoren tot het rijtje van de beloofde 18000 woningen, snelwegen met fly overs, laptops en andere luchtkastelen waarmee het goedgelovige volk mee om de oren wordt geslagen.


  Maak melding

 19. @ Afu Sensie
  Ach tja zoals gewoonlijk bewijs je dat NDPers te dom voor woorden zijn en niet in staat zijn om zichzelf te ontwikkelen.
  Dat noodhulpfonds van Amafo is duidelijk iets dat past binnen een sociaal zekerheidsstelsel maar als je je kop in het zand wilt steken voor die realiteit dan ga je je gang maar hoor.

  Ik weet nu al dat een hoop van dat geld op zal gaan in de bureaucratische molen, vergeet niet dat onder Vene Amafo de laan uitgestuurd werd omdat ze haar privefeestje financierde met belastinggeld.
  Een sociale zekerheidsstelsel in Suriname zal een feest betekenen voor ambtenaren die hun zakken flink zullen vullen en frauderende luilakken die lekker in hun hangmatten geld gaan ontvangen terwijl diegene die wel werken dat moeten financieren d.m.v. belastingen.


  Maak melding

 20. @RAY2: Je eerste 2 allineas daar heb je alles mee gezegd, het is dan ook wijs om met dit soort lieden geen serieuze discussie aan te gaan, maar ze te benaderen met sarcasme, hoewel ze ook niet door zullen hebben dat ze in de maling genomen worden.


  Maak melding

 21. Stank voor dank! Er was niets voor deze mensen en nu er een noodfonds komt, heeft eenieder kritiek of komt met de gekste voorstellen zoals Vanity die al het beschikbare geld aan containers wil uitgeven maar niet denkt aan andere behoeften (hoe dom kun je zijn): containers zonder bed, meubilair, keukeninrichting enz.
  De beste stuurlui staan weer aan de wal.


  Maak melding

 22. @Henk: Ik weet niet onder wilke steen of in welke grot je leeft, maar containerwoningen zijn van alle gemakken voorzien, inclusief keuken badkamer en toilet,
  In verschillende Universiteitssteden in Europa worden die op grote schaal ingezet als studentenhuisvesting.


  Maak melding

 23. Zucht : ik bekritiseerde de eerste bijdrage van “Vanity”.
  Maakt het overigens iets uit waar ik woon of verblijf?
  En….studenten wonen in Europa slechts bij uitzondering in een wooncontainer, Zeer zeker niet op grote schaal.


  Maak melding

 24. HENK: Schijnbaar ken je de wooncontainers dan nog van binnen nog van buiten,want je beweerde om 17.37u nog dat containers niet van woongemakken zijn voorzien, en dat klopt dus niet, en is daarom je kritiek onterecht.
  Hadden ze die containers maar in Sur. dan hoefden de getroffenen niet bij familie of vrienden in te trekken.


  Maak melding

 25. Een goed plan, zoals ik het hierboven lees, en hopen dat ook diegenen in aanmerking komen voor die hulp en zo meer, zonder meer een goede opzet. Wat ik zelf daar
  zag toen ik er was, nou, foeroe sma e njang a piena, poti wang, die heb je hier ook, zeker, maar daar een kleine gemeenschap ie sabie,maar hier je fin wang sani ete, foe doe wang sani, dape neks je go. Maar in elk geval, kow loekoe fa torie e waka datzee!!!!!


  Maak melding

 26. Suri b JIJ KAN NOOIT EN NEVER DE status SURI A ZIJN, KRIJGEN EN WORDEN!!! Jochie lees het nog eens en kom wat er achter in reactie zit verscholen Ezel!!!!

  En een ding moet je niet doen en dat is te veel nadenken, wees zeker van je zaak jochie!! Wij zullen zien wat er ten goede van de bevolking komen. De tijd zal het leren!! Tenslotte wat je van die Bakras heb overgenomen is de TAAL lull!!

  Overigens heb je wel mis, waar ik of wij zich bevinden!!! Druiloor!


  Maak melding

 27. Op zich vind ik het goed, maar vraag mij af hoe het gecontroleerd gaat worden.

  =Voorzichtig dat men niet met opzet brand gaat stichten.
  =Hoeveel keer mag iemand in aanmerking komen voor hulp?? (geld)
  =Pas op voor ouders waar de kinderen NIET naar school gaan
  WAAR IS DE GRENS??????


  Maak melding

 28. Beste Henk, en jij denkt nu dat ze met 500 srd per maand WEL bed enz kunnen kopen whaaahaaaaaa in mijn optie hebben ze een dak boven het hoofd, het betreffen wooncontainers HENK…. het ziet er zeer goed uit gast vergis je niet…. in het alternatief wat moffie bied hebben ze helemaal niks, die 500 srd gaat geen m… voorstellen…. je schreef :”containers zonder bed, meubilair, keukeninrichting enz.
  De beste stuurlui staan weer aan de wal.” Lullo dat is er wel, sanitair keuken een dak boven je hoofd, het zullen niet de eerste zijn die op de grond ff slapen, maar wel veilig ”thuis” onder een dak, afsluitbare deur, bla die bla bla HENK, hoe dom kom jij zelf nu niet over, ja het is idd van belang of je hier in Su woont of niet, jij hebt er geen flauw benul van… BLIJKT…. ma no spang die dingen waarmee jij aankomt zullen ze NU ook niet met die domme optie van moffie hebben…. what ever HENK !!!


  Maak melding

 29. Al die mensen denken dat moffies plan een goed idee is snapt er de ballen niet van….. jullie kijken niet verder dan je neus lang is… dit plan van moffie rammelt aan alle kanten, ze zal d’r eigen zak wel weer vullen… het rammelt en is zeer fraude gevoelig.


  Maak melding

 30. @ Vanity,
  Los van het feit dat ik het eens bent met jou reactie valt mij één zinnetje op, jij zegt dat je het al had gepost maar je ziet het niet, valt mij ook op dat ook ik bepaalde post van mij niet terug ziet. wat de reden daarvoor is mag joost weten. Dit moest ik even kwijt.
  Ik heb eerder aangeven dat Alice in wonderland is, ze praat over vroeger ik zou wel eens willen weten over welke vroeger zij het heeft? ze is pas 35 jaren oud dus ik neem haar niet kwalijk dat ze opgegroeid is in een Suriname van na de jaren 80, wij die daarvoor geboren zijn weten veel beter.


  Maak melding

 31. @Wikileaks,het is mooi dat de ouderen altijd verwijzen op leeftijdsverschillen en een ander Suriname… Maar jullie moeten ook gaan beseffen dat we nu in 2012 zitten. Jullie generatie heb zn tijd gehad en gezien vele situatie in het land hebben jullie er weinig van gebakken om een stabiel land te stabiliseren. Nu is het tijd aan de progressieve mensen om vooruitgang te boeken. Met opmerkingen onder de gordel,en grote borsten komen we er niet.. Suri b ,je heb helemaal gelijk.. waarom moet alles wat deze regering goed probeer te doen direk afgemaak worden? omdat jullie nog een persoonlijke vete uit te vechten hebben..


  Maak melding

 32. Even los van alle pro & contra Bouta….

  verkeerd iemand in nood (huis afgebrand etc.)dan is alle hulp welkom!!!

  ………Surinaamse Maatstaf………

  Hulp van de omgeving (buren) en familie hadden/kenden wij al,een amofo fonds als extraatje onder de noemer >>>LIEVER IETS DAN NIETS<<< juich ik toe,immers alle beetjes helpen tog????

  @Vanity…ben jij @Cinny van de andere site????


  Maak melding

 33. Ik wil dit nog even kwijt als het mag.
  Die farizeeers die deze minister aan de hoogste boom hebben opgehangen moet hun moet houden.
  Ik weet ook nog Hoe Limbo van bakana tori deze minister met de grond gelijk heeft gemaakt R doekhie ook.
  Limbo had een opname waar Alice tegen iemand fluisterde dat ze niet met sky radio wou praten, limbo heeft het tot vervelend toe herhaald op de radio. Die paarse clubje heeft geen moraal dat blijf ik herhalen.


  Maak melding

 34. @WIKKILEAKS: Alice in Wonderland…LOL>>>>

  @Far I Broederschap:”Nu is het tijd aan de progressieve mensen om vooruitgang te boeken”.

  Far I broederschap NDp-ers en hun stemvee en progressie dat zijn 2 werelden die lichtjaren van elkaar verwijderd zijn.


  Maak melding

 35. @Vanity : waarom dan de aanschaf van containers met alleen ramen?
  Waarom heb jij het over 3000 rsd over 6 maanden terwijl in het voorstel over 3 maanden wordt gesproken?
  Jij doet alsof het potje na 3 maanden leeg is. Hoe kom je daar bij?
  Jij komt bij mij over als iemand met een Nederlands paspoort die misschien in Suriname woont (maar dan wel erg kort) en die hier de boel wil regelen.


  Maak melding

 36. @HENK:Als de suris hun zaakje niet op orde kunnen krijgen, dan moeten de Surinedsmet een ned paspoort die in Sur. wonen het maar doen, hoe lang of kort ze daar ook wonen.


  Maak melding

 37. Sorry hoor,

  Maar is het niet dezelfde mini-ster die nooit iets voor de mofinawangs heeft gedaan?
  Dezelfde mini-ster die de mofinawangs in de armen van de crimi-bende heeft gedreven.
  Zij is in mijn ogen de grote schuldige bij de wantoestanden van het ministerie van Sociale zaken, en niemand anders.

  En nu gaan we mooi weer spelen om de kiezers “vast” te houden.
  Dit is een opdracht van de president van Nickerie,dhoekie.
  Amafo you failed once again!


  Maak melding

 38. Stimuleren van de luiheid en de luiaard in suriname!!
  goed zo!
  ga zo door!!!!!!!!!!!
  Trouwens de actie spreek je ook aan Mi-ni-ster!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.