Cuba helpt Surinaamse landbouw moderniseren

52

PARAMARIBO, 20 mei – Cuba gaat Suriname helpen bij het moderniseren en upgraden van de landbouw. Minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw Veelteelt & Visserij, LVV, heeft in Havanna, Cuba, een principeovereenkomst getekend met zijn Cubaanse collega Gustavo Rodriguez Rollero. Volgens LVV zal onder meer gespecialiseerde deskundigheid beschikbaar worden gesteld.

Het betreft duurzame en industriële productie, milieuvriendelijke en voedselveilige landbouw en productie- en verwerkingstechnologie. LVV concentreert zich dit jaar eerst op het halen van specialisten naar Suriname voor verduurzaming van de productie in de tuinbouwsector en de bescherming van exporteurs. Met name de productie van exportgroenten moet worden opgetrokken. Suriname wil zo voldoen aan de zogenaamde Gap.

Deze ‘good agricultural practices’ betreffen een keten maatregelen in het productieproces. Alle onderdelen van de keten zijn gericht op een voedselveilige productie. Het Cubaanse Labiofam , is bereid Suriname te ondersteunen in het opzetten van een eigen fabriek voor onder meer milieuvriendelijke meststoffen, voedingssupplementen en medicamenten. “Duurzame landbouw kan beter gestalte krijgen, als in Suriname zelf milieuvriendelijke productiemiddelen worden vervaardigd.”

52 REACTIES

 1. Op landbouwgebied staat niet Cuba, maar Nederland aan de wereldtop. Het is nogal belachelijk om met een armoedzaaier in zee te gaan, terwijl Nederland bij voortduring door de veroordeelde drugscrimineel en massamoordenaar geschoffeerd wordt. Hieruit blijkt voor de zoveelste maal, dat de aanwezigheid van Bouterse in het centrum van de politieke macht desastreus voor de ontwikkeling van Suriname is.


  Maak melding

 2. Cuba is goed in volkstuintjes.
  Helaas kunnen ze voor Suriname niet veel betekenen.
  Je hebt eerst waterbouwkundig ingenieurs nodig.

  Suriname is n.m.l. aangelegd door Nederlanders.
  Dijken, kanalen, gemalen en waterkeringen.
  Niet voor niets verlieten de Engelsen Suriname en lieten dit gebied achter voor de Nederlanders.


  Maak melding

 3. Mooi gebaar vanuit Cuba dat ze willen helpen, ja wat had Suriname moeten doen, eea afkappen of zo.
  Als het zijn vruchten afwerpt goed toch.


  Maak melding

 4. Moderniseren???? Heb ik goed gelezen?? 10 % van de cubanen heeft internet. Ze rijden nog steeds in auto’s voor de tweede wereld oorlog.


  Maak melding

 5. In de jaren 80 heeft Cuba ook geholpen met Adviseurs voor DDB zijn privé legertje.We zullen zien wat al deze zogenaamde hulp uit Cuba en Venezuela allemaal inhouden.


  Maak melding

 6. Als ras Bakra heb ik een hoge pet op wat de Cubanen met geringe middelen, in een isolement, voor elkaar weten te krijgen. Ook op agro gebied. Hoewel Nederland met betrekking tot intensieve, industriele argotechniek wereldklasse is moet men ook vaststellen dat Suriname onder de huidige omstandigheden niet geschikt is voor intensieve agrotechniek (geen markt en infrstructuur). Het vergt een attitude die niet beschikbaar is in Suriname, namelijk er moet geinvesteerd worden voor dat de revenueen verdiend kunnen worden.
  Helaas zal de Cuba route ook nergens toeleiden omdat ook voor de lowtech Cuba oplossing een attitude nodig is die niet voorhanden is namelijk hard werken voor dat men de vruchten van de arbeid kan plukken. De Cubanen zullen snel genoeg hebben van hun partnerschap met Suriname omdat de worden goedkoper zjn dan het papier waarop ze geschreven zijn.
  .
  Tot slot zal men om te kunnen verbeteren, moeten leren luisteren naar de dragers van de kennis (Cubaan of Bakra) en dat is een eigenschap die in Suriname nagenoeg niet te vinden is. Men kan namelijk alles zelf heel wat beter en als het blijkt niet te werken kan men altijd nog de schuldgeven aan Calimerostan aan de Noordzee, de slavernij etc.


  Maak melding

 7. Valutareserve 1 miljard US$
  Begrotingstekort slaat om naar overschot
  Paramaribo – Werd in 2010 nog een begrotingstekort van drie procent van het bruto nationaal product (BNP) geregistreerd, in 2011 sloeg dit om naar een overschot op de staatsbegroting van ongeveer een procent van het BNP. Dit ondanks het teruglopen van schenkingsmiddelen met één en een kwart procent van het bruto nationaal product, stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn jongste publicatie over de reguliere Artikel IV-missie voor Suriname. De schenkingsmiddelen zijn afgenomen, vooral vanwege het opraken van de Nederlandse ontwikkelingshulp.

  Nu volg Suriname duidelijk een twee-sporen beleid , Socialistisch en kapitalistisch beleid . Het is geen opportunistisch beleid maar realistisch , je roeid met de riemen die je hebt. Voor-als-nog gaat het goed , dankzij de hoge grondstof prijzen . Maar toch probeert Suriname diversificatie van de economie na te streven .


  Maak melding

 8. Het landbouwersbestaan is een keihard bestaan. Landbouwers moeten iedere dag heel vroeg opstaan om vervolgens keihard te gaan werken, bovendien moeten ze alles wat ze nodig hebben om hun beroep uit te kunnen oefenen voor de volle 100% (en zelfs meer) zelf betalen. Het is dus geen wonder dat jongeren dat beroep niet meer willen uit oefenen.
  Als de Surinaamse (r)overheid de invoerrechtenbelastingen voor middelen t.b.v. de landbouwsector en de governmenttake op brandstof voor landbouwmachines zou afschaffen of fors zou verminderen dan zou dat de landbouwsector zeker helpen. Maar de Surinaamse (r)overheid heeft geen respect voor de productiesector en wilt zoveel mogelijk geld binnenhalen via belastingen zodat de politici en de ambtenaren flink kunnen graaien in de staatskas om elkaar te verrijken en bevoordelen.
  De Surinaamse Staat heeft altijd al meer aandacht gehad voor de mijnbouwsector, want daar komt easy money binnen voor de staat, dan de landbouwsector. Die sector werd altijd al stiefmoederlijk behandeld.
  Alle mooie praatjes ten spijt van deze minister maar ik geloof niet dat de Cubanen de Surinaamse landbouwsector kunnen helpen want die Cubanen hebben het al moeilijk genoeg in hun eigen land.


  Maak melding

 9. En maar klagen en klagen de zwarte pietjes. En maar heimwee hebben naar hulp van NL. Volgens de zwarte pietjes zijn er alleen in NL experts en de rest van de wereld heeft geen universiteiten.

  Als jullie het zo goed weten, waarom verhelpen jullie het probleem dan niet ?

  Of zitten jullie zoals wij al meer dan dertig jaar gewend zijn van jullie liever op jullie gat met de mond open richting de hemel en maar hopen dat er een druppel uit die NLbuis in je mond druppeld ?

  Wij zoeken en vinden mogelijkheden om te voorkomen dat wij net zo bedelend worden als jullie je opstellen ten opzichte van NL.

  Zwarte pietjes.


  Maak melding

 10. Lasede_Bouta, sommige Surinamers hebben geleerd dat ze zonder Nederland kunnen terwijl dat niet waar is.
  Men kan van elkaar leren, maar jammer genoeg moet men de mentaliteit gaan veranderen.

  =NL helpt Suriname met de dijken, anders heeft een ieder last van natte voetjes.
  Ik hoop dat op alle vlakken het goed mag gaan in het land.
  =TTheo, je hebt de klokken horen luiden, maar weet niet precies wat het inhoud als men praat over BNP. Een fout en het is gedaan met Suriname.
  vergeet niet dat Suriname gewaarschuwd is met het financieel beleid.


  Maak melding

 11. @Afrkaanse Leeuw

  Oh, dus volgens jou en de ndp regering zitten al de experts in de communistische landen met een dictator aan het hoofd?


  Maak melding

 12. Ik hoop dat in September het volk van Nederland een Regering vormt zonder VVD en CDA zodat er weer een goede relatie is tussen Suriname en Nederland.
  VVD en CDA zijn dictatuur, geheimzinnig, hebzucht en oneerlijk bezig geweest in hun huidige- en eerdere Regeer periodes en een hele puinhoop van gemaakt.
  Nieuwe Regering Nederland moet zijn PVV+Groen Links+SP+D66+Christen Unie+PVDA
  Als er geen zaken gedaan worden met Nederland dan is het schuld van de VVD en CDA en van niemand anders.
  Een goede zaak van Suriname dat ze kunnen bewijzen dat er ook mogelijkheden bestaat om met andere landen te dealen.
  Zolang Nederlanders Surinamers onder druk gaan zetten
  gaan ze weinig voordelen eruit halen.
  Daarom moeten het volk van Nederland wakker worden en afrekenen met de VVD en CDA.
  Bedankt aan CUBA.


  Maak melding

 13. Lees ik dit goed, Suriname gaat een samenwerking aan met Cuba voor modernisering van landbouw ? Is dit soms een 1 april grap ? Wel een slechte dan. Nederlandse bedrijven in de veredeling en vermeerdering van zaai en pootgoed voor de land en tuinbouw, behoren qua handel, inzet en innovatie tot de top van wereld.
  Op de wereldmarkt voor uitgangsmaterialen heeft Nederland een sterke positie. 40% van de wereldhandel in zaden voor tuinbouw en akkerbouw is afkomstig uit Nederland. Voor pootaardappelen is dit aandeel bijna 60% Het aandeel van Nederland in de Europese handel in uitgangsmaterialen voor sierteelt is ruim 40%. Waarschijnlijk gaat Cuba werkpaarden, harken en schoffels leveren. Internet, mobiele telefoons, laptops , PS3 en mp3 spelers zijn taboe op Cuba. Ze leven zelf in de stenentijdperk. Hoop dat die plakband coalitie in Suri ploft. Het land heeft zsm een integere leider nodig. Een die schoonschip maakt.


  Maak melding

 14. Lasede_Bouta, Nederland mag dan wel no. 1 zijn op landbouwgebied, maar dat wil niet zeggen dat Suriname niets kan leren van Cuba op het gebied van de tropische landbouw. In tegenstelling tot Nederland is Cuba bekend met de teelt van veel producten die we in Suriname ook telen. Zelf zou ik ook liever gehad hebben dat de relatie tussen Suriname en Nederland beter was dan het nu is, maar dat wil niet zeggen dat we Cuba als vriend moeten verwaarlozen.

  Modernisering moet men niet al te letterlijk opvatten, Cuba kan niet moderniseren in de gangbare betekenis van het woord omdat Cuba nog steeds geboycot wordt door de V.S., maar daardoor zijn ze gedwongen om ingenieuze oplossingen te zoeken voor de problemen waar ze mee geconfronteerd worden (daarom rijden er nog steeds auto’s van voor de oorlog daar rond), oplossingen die in de praktijk vaak beter uitpakken dan de Westerse. De zogenaamde moderne methoden die men in het Westen hanteert blijken achteraf vaak meer problemen te veroorzaken dan ze oplossen, b.v. de moderne op kunstmest en pesticiden gebaseerde landbouw leidde tot de gekke koeien ziekte, EHEC, Q koorts, resistentie tegen antibiotica, overmatig gebruik van groeihormonen, verzuring van de bodem, eutrofiëring van het water enz,.enz., . Het westen en dus ook Suriname zou veel van Cuba kunnen leren op het gebied van de biologische landbouw dat minder milieu problemen en gezonder voedsel voortbrengt. Ik juich het toe dat Suriname op dit gebied samenwerkt met Cuba.

  Nederland mag wat mij betreft meehelpen bij het verbeteren van de infrastructuur door betere dijken te helpen bouwen.


  Maak melding

 15. aaah.. volgens mij gaat het om biologische farming?

  Tja in europa zijn de prijzen van biologisiche producten nog altijd a/d hoge kant. Hoe goed de europeanen en amerikane het ook hebben ze letten toch op de beurs.

  Wel leuk om te lezen dat de mini-ster even in het nieuws is gekomen. Hij moet punten scoren want een jaar is zo voorbij. Dan wordt hij beoordeeld door El Bouta en zijn volksmilitie taskforce.

  Maak je niet druk. Als je na een jaar wegmoet heb je in ieder geval een verzekerd goed pensioen.


  Maak melding

 16. En weer staan onze koloniale housenegro’s in de rij om Suriname te bashen. Ze willen ozo graag slaaf blijven en flink van achteren worden genomen. Cuba is een land om heel veel respect voor te hebben en hun kennis van de landbouw moet men niet onderschatten. de Nederlandse landbouw is zeer commercieel opgezet en de producten zijn niet rijk aan voedingsstoffen. Dit is algemeen bekend maar onze zwarte Pietjes zien dat graag over het hoofd. De Nederlandse landbouw lijkt zeer veel op roofbouw en is geen goed voorbeeld voor Suriname. We hoeven die handelaren in “alles wat geld oplevert” niet in alles te kopieeren.


  Maak melding

 17. Twee emmertjes verstand geven
  vier emmertjes meenemen
  De regering van SU op de klompen
  De slimmerikken op hun gouden teen
  Rij maar door mijn poortje heen en je hebt helemaal niks!! dat staat de SU’se regering te wachten!!

  Para qué escuchar lo que( voor wat hoort wat)

  Sommige ezels stoten zich wel meerdere malen in de kar!!!!


  Maak melding

 18. The joke of jokes.
  Yes, de koloniale huisnegro’s staan inderdaad in de rij om Suriname te bashen en ik steun ze in deze volledig. Cuba kan Suriname op geen enkel gebied helpen. Wij zijn God wel dankbaar voor de Cubaanse oogartsen die in Suriname uitstekend werk verrichten, maar Cuba kan dat door een overschot aan doktoren die men op Cuba niet kan gebruiken. Verder verdienen Cubaanse artsen werkzaam in Cuba tussen $30 en $35 per maand. De gemiddelde Cubaan leeft uit de gratie van een voedingskaart waar men een minimale ratio aan voedsel per week krijgt. Banen zijn er op Cuba niet en de gemiddelde Cubaan gaat gebukt onder de “Embargo” van hun eigen regering. Dat bij uitstek dit Cuba Suriname gaat bijstaan op landbouwgebied is al en al een grote lachertje.


  Maak melding

 19. Suriname zou het woord ‘hulp’ moeten uitbannen want dit woord is niet meer van deze tijd ! Suriname zit midden in de transitie van ontwikkelings- naar een welvarend land, dus zou het woord ‘participatie’ beter staan.

  Cuba heeft heel veel te bieden op het gebied van tropische tuin en landbouw dus zal Suriname zeker baat hebben bij een eventuele samenwerking.

  Alle posters die Nederland ophemelen op landbouwgebied vergeten echter dat het op dit vlak om tropische landbouw gaat en daar heeft (muv de U.v Wageningen, voor bepaalde gewassen) geen enkele tuinder of landbouwer in Nederland ervaring mee !

  Suriname zou meer moeten doen om al haar producten geschikt te maken voor afzet in de EU of daarbuiten, dus hoop ik dat deze Cubaanse samenwerking ook zullen assisteren om de kwaliteit van de Suri producten beter te controleren en te waarborgen.


  Maak melding

 20. Bouterse heeft gewoon te maken met een land waar de mentaliteit van de heersende klasse heel corrupt is.
  Het volk moet gaan inzien dat de NPS met zijn foetoe boys de VHP de Javanen de Chinezen het lands bloed drinken.Het volk wordt niet geholpen integendeel onderdrukt.Daarom moeten wij masaal achter Bouterse gaan staan.Het netwerk van deze mensen is niet aan ieder bekend, het is heel geraffineerd opgezet hierdoor kan je ze bijna niet pakken. Chinezen en buitenlandse bedrijven zijn een spil hierin,ik ga verder hier niet op in.Geen ene landbouwer wordt geholpen integendeel wordt hun bloed gedronken. Zie de rijsthandelaren die al het rijst opkoopt. Dit gebeurt in opdracht van deze elite bende.Ik hoop dat Bouterse het geld van Telesur en Staatsolie kan controleren want de ambtenaren doen goed mee.


  Maak melding

 21. De reactie van @Ba Anansi 16.23 ondersteun ik regel voor regel. Aan alle zogenaamde modernisten wil ik zeggen dat de manier van leven in rijke ontwikkelde landen enz. heeft er voor gezorgd dat de Aarde uitgeput is geraakt. Zij die schreeuwen om de zaden van Nederland moeten weten dat deze commerciele zaden maar één keer te gebruiken zijn, want de zaden die hieruit voortkomen zijn steriel(kunnen niet worden herplant. Mensen ik ben geen voorstander noch tegenstander van welke politieke figuur in Suriname, maar wel voorstander van het feit dat Suriname hechte banden moet onderhouden met landen in de regio.


  Maak melding

 22. In Cuba zijn zij al 60 jaar bezig het land tot ontwikkeling te brengen maar het lijkt alsof men gisteren er mee is begonnen.Cuba is zelfs hulpbehoevender dan Suriname qua landbouw.
  Cuba kan nauwelijks de eigen bevolking van voldoende voedsel voorzien. Zelf exporteert dat land geen enkele landbouw produkt.

  Ik vraag me dan af waarom niet van Brazilie die hulp wordt gevraagd, dat land is in Zuid-Amerika voedsel en landbouw producent no 1.
  Dit zal waarschijnlijk te maken hebben met het feit dat Brazilie niet om de tuin geleid kan worden door het misdadigers regime in Suriname.
  Zelfs Columbia is veel beter dan Cuba, maar Columbia zou waarschijnlijk DD Bouterse willen pakken ivm wapenleveranties aan de Farc.

  Kortom met Bouterse aan de macht zal Suriname niet vooruit gaan.


  Maak melding

 23. Goed nieuws!
  Ik ben blij dat er toch landen zijn die toch hun kennis met ons willen delen.
  Waarom iedereen nu weer Nederland erbij haalt snap ik niet! Maar het kan zijn dat ik ook niet aandachtig heb gelezen.
  Wat wel opvalt is dat Suriname geen hulp krijgt / ontvangt van de landen die nou aan het booming zijn. Brasilie no 1 van zuid Amerika. Meeste ervaring met landbouw en geen hulp aan Suriname. Of hebben deze landen geen zin om met suriname samen te werken omdat ze problemen krijgen met de VN?
  Ik hoop dat het iets oplevert voor onze boeren.
  Wat ik wel vreemd vind en iemand heeft er over geschreven:
  Eerst het civiele deel verzorgen en dan verder cultiveren. Maar landbouw moet ook zorgen dat je een export markt creëert.
  En nu hopen dat het voedsel wel voldoet aan de minimale toxid range!


  Maak melding

 24. Wel wel..wel ..wel Nederland wordt er weer bij gehaalt
  Voor sommige mensen is Nederland de enige die alles kan..nou ja….zou wel kunnen…ik betwijfel het wel…maar oke wat hebben wij Surinamers er werkelijk aan…niets ….nothing…..notie..nada zij zijn juist de grootste struikelblok voor Suriname en je hoeft niet ver te kijken….lees maar wat oud suri’s hier op dit forum schrijven,helemaal gebrainwashed en ik hier in mijn zelfgebouwde huis in Su,denkt elke keer als ik hier kom lezen van”deze mensen hebben het zo verkeert”


  Maak melding

 25. @ Afro
  Yes, volkomen met je eens. Ik ben vaker op het eiland, en Cuba heeft Suriname niets te bieden. Het eiland is een grote plantage met een hardwerkende hosselende bevolking. De mooie verhalen welke de Surinaamse communisten lopen te vertellen over eenheid, gelijkheid, en gelijke rechten zijn pure colder. Wie op Cuba niet werkt of hosselt “Eet ook niet.” Alchoholisme, prostitutie, pure armoede en smokkelarij zijn aan de orde van de dag, en productie is er niet. Sorry!


  Maak melding

 26. @Bryan

  Je hebt gelijk. Sommigen zijn behoorlijk geindoctrineerd door hun Nederlandse meester. Zielig gewoon. Ze zullen altijd slaaf blijven.


  Maak melding

 27. “geweldig nieuws” voor Suriname, na ruim 50jaar vernieuwing van de Cubaanse landbouw is nu de situatie dat er 2 miljoen hectare goede landbouwgrond braak ligt. er zijn nauwelijks landbouwproducten te koop op de markt, wat er is is van bedroevende kwaliteit. voor de revolutie ruim 50jaar geleden werd er 21% voedsel ingevoerd,op dit moment meer dan 80%. vruchtensap is alleen te koop in pakken geimporteerd vanuit Mexico en Venezuela. voor de revolutie was Cuba een uitvoerland van vee en rundvlees, rundvlees is nu alleen te koop via de zwarte straathandel, op het slachten van een koe staat een hogere straf dan op doodslag op je medemens. bijna alle fruit wordt onrijp geoogst en door middel van chemicaliën gerijpt en zodanig verkocht.hoewel het een eiland is,is er bv in Havana nergens verse vis te koop. het ministrerie van suiker is vorig jaar opgeheven wegens gebrek aan suiker. tijdens de nieuwsuitzendingen is er bijna dagelijks een item over de landbouw, altijd zie een boer het land ploegen met twee ossen voor de ploeg, nooit met een tractor. gerooide aardappelen,van bedroevende kwalitiet,worden met de hand geraapt ipv met een moderne machine gerooid en meteen in zakken gedaan, zes weken na de aardappeloogst is er geen aardappel meer te koop,behalve via de zwarte straathandel gestolen uit hotelkeukens. enz. enz. enz.
  geen prettig vooruitzicht dit soort van “hulp” voor de consument in Suriname.


  Maak melding

 28. Goede zaak dat het LPI en ministerie van landbouw nauwelijks een paar kilometer uit elkaar zitten want de mini ster op allebei spelen.

  In communisties Cuba bestaat niet eens een concept van zelfstandig boer. De arme cubaanse keuter boeren moeten het doen met ezels en ossen. Cuba produceert niet eens voldoende voedsel voor hun eigen bevolking en ze komen mechaniese landbouw doen in Suriname.


  Maak melding

 29. Nederland is inderdaad de enige die goed kan helpen.
  Ze spreken de taal.
  Zijn expert op het gebied van land en tuinbouw.
  Ook op het gebied van tropische landbouw, bestrijdingsleer, bemestingsleer en zaad en pootgoedveredeling.

  Cuba promoot de volkstuintjes.
  Helaas geeft dat geen export.
  Kon je vroeger in Nederland nog fruit uit Suriname op de markt kopen.
  Nu komt dat , geteelt door Nederlandse boeren , uit Ivoorkust, Kenia en Brazilië.

  http://www.groentennieuws.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=83144


  Maak melding

 30. Veel van de kritische opmerkingen moet ik als erg zinvol en geloofwaardig zien. Door het embargo van Cuba is er veel kennis om met knip en plakwerk iets voor elkaar te krijgen. Echter als men de eigen markt niet kan voorzien en geen ervaring heeft met export heeft samenwerking weinig zin. Een dergelijk akkoord is niet meer waard dan het papier waar het opstaat.
  Het heeft ook weinig zin de Nederlandse wonderzaden en pootaardappelen de hemel in te prijzen omdat daar in Suriname zeker geen behoefte aan is.
  Wellicht is het wel het overwegen waard eens naar indonesie te kijken en daarmee iets af te spreken. Dat moet mevrouw Somohartjo toch wel kunnen regelen.
  Gisteren was zag ik op Lombok dat men daar nog positief gebruik maakt van 70 jaar oude, voormalig Nederlandse, voorzieningen. Met weinig middelen goed produceren is mijnsinziens belangrijk voor tropsische argo business.
  Vanochtend melde een indonesische krant dat 1 staatsonderneming in meerdere richtingen (palmolie, suiker, vee) ruim $ 140.000.000 gaat investereren.
  Dit zijn de bedragen die nodig zijn om qua volume iets zinvols op poten te zetten. Samenwerking met Cuba zal nooit dit soort bedragen op tafel kunnen brengen.
  Helaas worden de mensen die dit soort bedragen kunnen brengen (ook Bakra’s) niet op een goede wijze gefaciliteerd voor de Surnaamse overheid en haar zogenaamde commissies en adviseurs.


  Maak melding

 31. Waarom moet dit met perse met Nederland. Wat is er in de 36 jaar gebeurd aan de landbouw in Suriname?

  Als Nederland met de eer wilt/wou strijken heeft het de tijd en mogelijkheden gehad.

  Het kan geen kwaad om een andere weg in te slaan, of moeten we nog steeds op het ene paard wedden.

  Sranan gron e kari un.
  Wans ope tata komopo
  Wi mu seti kondre bun.


  Maak melding

 32. @ Bouta82
  Yes, ik sta aan je zijde, want het bloed van Keerveld, Rambocus, en Cyrill Daal “E kari unu toe” fu seti kondre bun.


  Maak melding

 33. @Bouta82

  Bouta82, hier jouw neef Lasede, die het goede met jou voor heeft en jou wil behoeden voor nog meer idiote postings. Ben je vergeten, dat Nederland Suriname ruim 36 jaar geleden een blanco cheque van 3,5 miljard harde guldens schonk. Nederland is een hoogstaande ethische samenleving, die geen deals met een veroordeelde drugscrimineel en seriemoordenaar sluit, ook al is hij tot president van Suriname gemaakt. Deze grootste crimineel van Suriname allertijden rest dus niets anders, dan met zijn mensenrechtenschendende vriendjes uit Cuba in zee te gaan. 😉


  Maak melding

 34. voor de mensen die vinden dat Suriname bij Nederland terecht moet gaan voor hulp, deze mensen moeten zichzelf wel afvragen als Nederland Suriname hulp zou willen aanbieden.

  Dan volgt mijn volgende vraag, hoe komt het dat Nederland de afgelopen 10 jaar bijv. toen hun lakei front aan de macht was geen landbouw hulp aangeboden.

  Enne sommige mensen beweren in al hun onnozelheid dat nederland helpt met dijken bouwen, helpen???? nee hoor Suriname betaald gewoon voor het bouwen van dijken, dus dit is geen hulp.

  Enne, voor de buriki’s die totaal niet snappen waar het over gaat, Cuba is het lichtjaren meer ontwikkeld wat betreft landbouw dan Suriname, ze hebben meer dan genoeg deskundigheid rondlopen waar Suriname goed gebruik van kan maken.

  Nederland of de hele ontwikkelde westerse wereld zal nooit ontwikkelingslanden helpen om hun landbouw te ontwikkelen of te moderniseren, waarom houden ze die landbouwsubsidi nog steeds intact?


  Maak melding

 35. @ afu sensie.
  Zo nu en dan komen er echt zinnige woorden uit jou vingers. Ik ben op recht vanmening dat jij helaas te emotioneel verbonden bent in een vijandige zij/wij discusie. zet die energie om in iets positiefs!

  Het gaat niet om verwijten, wat na gelaten is, wat er beter kon etc maar om iets op te lossen. “Als je geen deel uit maakt van de oplossing, ben je helaas een deel van het probleem”.

  Iedereen is er best van overtuigd dat Cubanen iets goeds kunnen. Helaas kunnen ze, door aanwijsbare redenen (embargo) niet eens goed voor hun eigen eten zorgen en hebben ze geen adequate kennis met betrekking tot export.

  De Surinaamse export van Agro producten (hoe toevallig groot een deels naar Nederland) zaakt dramatisch in door het niet kunnen voldoen aan importeisen van de grootste markten (voedsel veiligheid) en extreme exportkosten (zie recente publicaties). Thailand en de Dominicaanse rep. leveren nu de kouseband, etc.
  Hier kan Cuba weinig aan veranderen.

  Het wordt tijd dat die genen die zo stellig in hun verwijten zijn in de spiegelkijken en gaan uitzoeken wat ze zelf in de samenwerking kunnen of willen inbrengen (al was het maar moeite).
  Indien men een grote mond heeft zal mijn op basis van gelijkwaardigheid iets tot stand moeten willen brengen, bij gelijkwaardgheid is het woord HULP mijns inziens geen blijk van echte gelijkwaardigheid.

  Alle hulp (de verdragsmiddelen) zijn inprincipe op basis van gelijkwaardigeheid beschikbaar gesteld van uit de gedachte dat (voedsel)hulp niet werkt maar dat men de ontvanger moet leren vissen en planten en daarvoor de vereiste middelen beschikbaar moet stellen.
  Het heeft helaas tot heel wat verspillingen geleid vanwege het clientisme dat onder de vorige en deze regering plaats vindt.

  De dijken worden echt niet betaald uit de staatskas van Suriname. Als dat het geval was lag het werk allang stil en was de aannemer al jaren geleden vertrokken. Ik kan niet zeggen dat het een gift is maar de dijken worden wel betaald geld dat niet uit Suriname komt en ten laste van de Surinaamse begroting komt.

  De bereidheid tot hulp/ verstrekken van kennis/ investeren wordt niet bepaald door emoties of politieke verhoudingen tussen een president, waar aan internationaal gezien wel enige bedenkingen kleven, en een kneus van een Nederlandse premier. Bereidheid ontstaat door vertrouwen of wel de kans dat men voor de geleverde inspanning vergoed wordt of de investering binnen een aanvaardbare termijn terug verdiend wordt.
  Met alle good will van de wereld Suriname kan te weinig vertrouwen bieden voor heel veel zinvolle ontwikkelingen. De eigen markt is te klein en het potentiele uitvoer volume is te klein, er moet permanent rekening gehouden worden met gehossel en clientisme.

  Ik kan het persoonlijk weten want de vorige regering hoefde alleen maar een intentie voor een 30 jarige erfpacht met een looptijd van 2 jaar te geven en de investeerders waren bereid geweest euro 15.000.000 te investeren, 300 banen te creeren en SLM winstgevend te maken. Zelfs een concept erfpacht overeenkomst was niet mogelijk zonder afdracht vooraf.
  Dat was de vorige regering. Echter ook de huidige regering hakt met het zelfde bijltje en laat heel grote investeringen lopen omdat men het inzicht niet heeft.

  Afu sensie wees gerust ik blijf op basis van gelijkwaardigheid zoeken naar mogelijkheden om zakelijk verantwoord (en dat is heel moeilijk) kansen in Surname te ontdekken. Ze zijn er alleen kost de uitwerken bloed, zweet en veel geduld.


  Maak melding

 36. Jojo,

  laat je geen knollen voor citroenen verkopen.

  Als ik jou zeg dat cubo wat landbouw betreft lichtjaren verwijderd is van Suriname, mag je het geloven.

  Cuba heeft een landbouw universiteit die zijn mindere niet doet voor het westen, alleen zijn de prioriteiten anders.

  Cuba landbouwsector is voornamelijk organisch er wordt geen gebruik maakt van toxische pesticiden en meststoffen. Daar zijn ze masters in, Suriname kan daarvan leren, omdat deze stoffen veels te duur zijn en schadelijk voor mens en milieu. Cuba is een master in gebruik van Biomeststoffen, zoals compost, en het gebruik van worm-composteren die de chemische meststoffen vervangen. biopesticiden kwamen in de plaats van de synthethise pesticiden.

  Lees hieronder een stukje over Cubaanse Landbouw.

  “De Cubaanse regering kondigde in 1991 de Speciale Periode in Vredestijd af, waardoor het land in een soort oorlogseconomie terecht kwam. Na een algemeen publiek debat over het ganse land waarin miljoenen Cubanen betrokken werden, besliste men om de hoge-imput-landbouw te vervangen door een landbouw met lage input die enkel op basis van de eigen beschikbare middelen functioneerde.

  Deze fundamentele wijziging was dus het rechtstreekse gevolg van het wegvallen van de handel met de Sovjet-Unie. Toch was die niet mogelijk geweest dankzij de enorme investeirngen van de Cubaanse overheid in menselijk kapitaal en onderzoek. Jonge academici in het ministerie van landbouw en aan de universiteiten werden zowel beïnvloed door het groeiend ecologisch bewustzijn in het Westen en hadden scherpe kritiek op het geërfde landbouwbeleid. Tijdens de speciale periode hadden ze de weg vrij om alternatieve landbouwmethodes en ander vormen van landgebruik te promoten. Biomeststoffen, zoals compost, en het gebruik van worm-composteren moesten de chemische meststoffen vervangen. biopesticiden kwamen in de plaats van de synthethise pesticiden. Men stapte over van grote staatsondernemingen, naar een politiek van kleinschalige boerderijen. Om de omschakeling vlot te laten verlopen lanceerde men een programma “Mens én Landbouw” dat stadsboerderijen- en tuinen promootte en grote ondernemingen verdeelde in kleinere coöperatieven. In Havana, is meer dan 90% van het verse voedsel afkomstig van die lokale bio- stadstuintjes.

  De gegevens over Cuba geslaagde groene revolutie bestaan zwart op wit. WWF is geen obscure pro-communistische organisatie , maar één van de bekendste milieuorganisaties ter wereld. Toch werden hun conclusies over Cuba, nauwelijks in de pers of in het politieke debat besproken. Cuba’s groene experiment ligt gevoelig. De Cubaanse organische landbouw betekent een gevaar voor de belangen van de agro-industrie. Grote transnationale ondernemingen, zoals Monsanto, blijven de mythe onderhouden dat zonder hun producten de arme landen onmogelijk de eigen bevolking zullen kunnen voeden, of de productie van exportgewassen aan kunnen houden. Het voorbeeld van Cuba toont echter het omgekeerde: arme landen kunnen voedselzekerheid bereiken zonder ‘hulp’ van multinationals.”


  Maak melding

 37. misschien moeten de lezers van de waterkant een keer afgaan op objectieve berichtgeving en niet klakkeloos afgaan op alle nieuwsberichten die hier worden gepubliceerd alvorens zij hun mening uiten en een standpunt innemen.


  Maak melding

 38. Ja Cuba gaat helpen met de landbouw?? Geloven de NDP-ers dat zelf?? Onder verwijzing naar het andere deel van WKN:

  Het enigste landbouw product dat dit bedrijf zegt te kunnen leveren is een zelf ontwikkeld middel tegen plack rot in de rijst. Maar wie f googled ziet al snel dat dit met een suikerwater oplossing te bestrijden is. Is gewoon door iedereen op internet te vinden.

  We mogen dus concluderen dat straks de boeren verplicht wordne om voor veel geld het afvalwater van de Cubaanse suiker industrie te kopen. Hoeveel zou DDB daar aan verdienen?? Is dat het resultaat van die vele trips naar Cuba met die enorm grote delegaties??


  Maak melding

 39. één van onze lijders (met lange IJ)coup-pleger badrising sital is expert in de landbouw vooral in de rijst sector persoonlijk aangesteld door zijn goeroe ddb..

  hij kreeg minimaal 100 miljoen US$ of gevraagt voor de landbouw in Nickerie,wat is er van terecht gekomen..

  bovendien zou china alles betekenen voor het land su.,wat is er gebeurt..

  waarom nu ineens cuba bij betrekken..


  Maak melding

 40. @Lasede_Bouta,

  Die man met de 10 schonevingers heeft 15 jaren de kans gehad, hij had in die 15 jaren heel wat kunnen opzetten met jou geliefde Holland, waarom heeft hij dat nagelaten?

  Wat Cuba betreft, ben jij er ooit geweest? weet zeker van niet, want als je ooit in de buurt van Matanzas ben geweest, zou jij je ogen uitkijken , om te zien wat de Cubanen presteren. In Havana planten ze zelf in kapotte autobanden en emmers groente voor eigen gebruik. In Paramaribo zie je dat zelden, dus weet waar je over praat!!!


  Maak melding

 41. @Gronman

  Neen, ik ben nooit op Cuba geweest, maar ik heb wel foto’s gezien, waarop werkpaarden de ploeg trokken. Vergeleken met Nederland is dat toch een beetje het stenentijdperk. 😆


  Maak melding

 42. @Afu Sensie
  Ik ben hellemaal overtuigd van jouw inhoudelijke betoog omtrent de kennis en kunde van Cuba met betreffing tot agrotech. Met weinig middelen veel kunnen. Met Low tech veel presteren.
  Het embargo en weg vallen van hun markt in Oost Europa is hellemaal waar.
  Het betekend echter niet dat ik mij knollen voor citroenen laat aansmeren.

  Natuurlijk kan er veel geleerd worden van lowtech methodes, het niet gebruiken van pesticiden en biologische teelt.
  Vergeet echter niet dat de Cubaanse maatschappij al 50 jaar gehard is in leven onder de nullijn.
  De Surinaamse maatschappij heeft geheel andere maatstaven, het gemiddelde inkomen per inwoners is zo hoog dat Suriname vergeleken met Cuba een welvarend land is met daar van afgeleide gewoonten/wensen/eisen.
  Wie kan in Suriname voldoen aan de werkdiscipline die noodzakelijk is voor de Cubaanse methoden.
  Deze zullen naar Surinaamse oplossingen aangepast moeten worden met als gevolg niet op te brengen investeringen (geen volume/geen markt/ geen vertrouwen).
  Vooral het gebrek aan vertrouwen (gevolg van sociale & politieke tegenstelling, versnippering, clientisme, we weten het beter, we praten alleen maar) blokkeert agro investeringen in een land waar elk zaadje groeit.

  Als je met Google earth naar Suriname kijkt zie je de plantage (water infrastructuur) nog liggen. Mijn, niet groene, vingers jeuken om daar iets positiefs mee te doen. Ik kan echter niemand het gevoel geven dat hun investering in goede aarde valt, hoe graag ik dat ook wil. Mijn investeringsruimte is niet groot genoeg om iets zinvols tot stand te kunnen brengen (noodzakelijke schaal)


  Maak melding

 43. Neef Lasede,

  Bedankt dat je me wilt behoeden voor nog meer idiote postings.

  Moet Suriname nu trots zijn op die blanco cheque, ik geloof niet dat je dat suggereert?

  Oke Nederland sluit geen deals met

  “Deze grootste crimineel van Suriname allertijden rest dus niets anders, dan met zijn mensenrechtenschendende vriendjes uit Cuba in zee te gaan.”

  Dus omdat Nederland niet wilt samenwerken moet hij nu met ze armen over elkaar gaat zitten wachten?

  Wat stel jij voor? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar …


  Maak melding

 44. niet de landbouw maar de ROOF-bouw moderniseren. Hoe kun je met moderne technieken het land beroven zodat het land net als cuba 100 jaar terug gaat in de tijd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.