Onafhankelijkheidsdag Suriname start zelfstandige ICT

32

PARAMARIBO, 19 mei – Suriname wil rond Onafhankelijkheidsdag, op vijfentwintig november, zelfstandigheid verworven hebben in internetdienstverlening. Telecommunicatieautoriteit Tas wil rond die tijd breken met dataverkeer via de Verenigde Staten van Amerika. Het digitale doorgeefluik, de zogeheten IXP (Internet Exchange Point, red.) moet dan op Surinaamse bodem staan.

De voorbereidingen zijn in volle gang. Er zijn meerdere voordelen. De kosten gaan omlaag. Kabeltelevisie en snelle breedbandconnectie zijn voortaan ook voor de massa. “Over het totale grondgebied van Suriname”, zegt Tas-directeur Gwen Gadden-Amelo tegenover de Ware Tijd. Het nationale bereik is bijzonder. Met name het achterland krijgt nu ook eindelijk volledige toegang tot de snelle moderne communicatie.

Het laatste is tot nog toe een illusie gebleken. De Tas heeft een speciale werkgroep die samenwerkt met de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de drie telecomproviders. De eerste stap is het dichterbij halen van de IXP. De lijn naar de VS is niet praktisch. En dat ondanks de ruim zeventig miljoen dollar die recent is geïnvesteerd in een nieuwe datakabellijn. “De lange afstand maakt de aansluitkosten in Suriname duur”, zegt werkgroepvoorzitter Jai Udit.

Met de IXP in eigen land wordt het dus korter en goedkoper. Volgens plan moet de universiteit op den duur de rol vervullen van manager. De bedoeling is ook meer internetaanbieders toe te laten. Dat moet de kosten nog meer omlaag halen. Wellicht krijgt dan ook de kwaliteit van de dienstverlening een flinke duw in de rug. Udit ziet nu al investeerders wachten met onder meer datadiensten voor het binnenland.

32 REACTIES

 1. ” Er zijn meerdere voordelen. De kosten gaan omlaag. Kabeltelevisie en snelle breedbandconnectie zijn voortaan ook voor de massa…. Met de IXP in eigen land wordt het dus korter en goedkoper.”

  Nou ik hoop het maar praatjes vullen geen gaatjes. Suriname kennende is het beter om af te wachten of datgene wat beloofd wordt ook daadwerkelijk gerealiseerd zal worden vooral omdat Surinamers heel goed zijn in het verkopen van mooie praatjes maar minder goed in het omzetten van die praatjes in daden.


  Maak melding

 2. 70 miljoen ???? huh
  Over welke Dollar heeft men het ?
  Kan iemand mij vertellen over welke dollar ze het hebben, en waar ze het hebben geinvesteerd, want straks hoor je weer dat ik alles afbreekt in Suriname.
  En hoe het zit met een kabel of zo die langs coronie zou lopen.


  Maak melding

 3. Dit is weer zo een afleidingsmanouvre op dit soort momenten dingen roepen zoals deze.(waarom nu al deze aankondiging)Dit gebeurt allemaal,zodat me kan zeggen dat het goed gaat met Su.Zie maar het lopen in de wijken(sibula latour)om de prijsverlaging van 50 cent aan te kondigen en kortgeleden nog het afschaffen
  van het schoolgeld(15-20 srd voor een jaar)De andere grote beloofde plannen kunnen niet gerealiseerd worden
  en dit werd bevestigd door Henk Ramdanlal van de PALU
  in hun palu uitzending via radioapintie een paar weken terug.Grappenmakers,bedriegers.Ding e kies a dong volk foe ding echt.Ding beest disie.Odi Odi.
  Glenny.


  Maak melding

 4. (@soer nr 1) Niet vergeten: Je hebt het in het verleden te bont gemaakt met jou reacties op (dwt.com)
  Dus je wordt nu flink in de gaten gehouden door Waterkant.net


  Maak melding

 5. (@pasew) Goeden morgen. Ik wist dat (soer nr 1) een nette poster was hoor. Het was een beetje grappig bedoeld. Maar T-mobile gaat binnenkort in het distr. Coronie en Nickerie ook investeren in het dataverkeer.
  En ook betaalbaar voor beide districten alsmede gratis Laptops voor de jongeren.
  Die 70 miljoen (zijn valse $ dollars).


  Maak melding

 6. ik hoop dat ik zo vrij mag zijn om mij te mengen in de discussie rond de sluiting van DWT,RNW.
  Mij gevoel zegt mij dat er onderdruk van Suriname deze site worden gesloten,ik zeg dit omdat tijdens front regering men nog hatelijke en denigrerende opmerking maakt bijvoorbeeld over Vene, toen hoorde niemand wat zeggen over regels en normen, Waterkant niet,RNW niet DWT ook niet daarom vindt ik het hypocriet dat men de regels aanscherp in het voordeel van schoften, criminelen en moordenaars. Als ik vindt dat deze criminele regering van Bouterse heel wat beloftes maakt en ze niet na komt dan zeg ik dat.


  Maak melding

 7. “pasew”: (Lianen verbing).
  Dat hebben ze sedert 2009 in Papatam.
  En je weet nog wat de gevolgen daarvan zijn geweest.
  Het werd ook nog gefinancierd door Ronny B. & co.
  Maar laten wij die nieuwe IXP afwachten.
  Volgens het artikel zijn de voorbereidingen in volle
  gang.
  En met wat voor munteenheid zal men straks hiermee in het nieuws verschijnen?


  Maak melding

 8. Goed idee, maar getuigt wel dat een gebrek aan Visie je soms kan opbreken. Want als deze Visie eerder was ontwikkeld, was die 70 miljoen US die enkele jaren terug is geïnvesteerd, misschien niet nodig geweest.


  Maak melding

 9. Goed idee om de IXP naar Suriname te halen. Nog beter idee om het niet door Telesur te laten beheren. Die 70 miljoen was voor een tweede parallelle onderzeese kabel. Weet niet meer of het SRD of US was. Was een gezamenlijk investering met Guyana.

  Snap alleen niet waarom het rond onafhankelijkheidsdag moet. Hier moet van alles een politiek feest gemaakt worden. Als ik een toewijzing van een lapje grond krijg, ga ik overal in de wereld gewoon naar het bestuurskantoor van die regio. Alleen in Suriname moet ik naar een politieke bijeenkomst van de regering die op dat moment aan de macht is om mijn toewijzingsbesluit te ontvangen. Vaak nota bene uit handen van de president of de vicepresident of zo. Alsof ze persoonlijk hun eigen grond weggeven. Is godverdomme mijn eigen grond. IK HEB ER RECHT OP!!

  Zo ook hier. Waarom moet alles met politieke tamtam en rond speciale feestdagen?


  Maak melding

 10. @ blakaboy:

  Dat geld is sowieso niet vergooid. Het is voor de verbindingen naar andere continenten. Maar je hebt misschien gelijk. Gebrek aan visie OF gebrek aan geld. Toen Vene aan de macht was heeft hij eerst een enorme schuld van de jaren 80 en Bosje moeten afbetalen. vervolgens heeft hij heel hard gespaard voor een dijk vanwege de klimaatverandering. (je hebt niets aan internet als je twee meter onder water staat 😉 ). Nu bijna alles afbetaald is, is er ruimte voor ontwikkeling. Ook is er nu meer kennis aanwezig. Zonder een stabiele financiële basis geen ontwikkeling, waarmee ik niet zeg dat je geld moet hebben. Het is echter wel zo dat als je economisch omlaag gaat, je nooit ontwikkeling kan hebben. je huishoudboekje moet op orde zijn.

  President Venetiaan: bedankt daarvoor, ondanks veel traagheid op ander gebied. Je was niet snel, maar wel degelijk.


  Maak melding

 11. Zo was de Caraibe deal niet nodig.Wij hebben ons voor meerdere jaren er aan vast gekoppeld.Wij kopen de olie tegen wereldmarkt prijs en moeten het vervoer nog betalen ook.Hadden we even gewacht op de raffinaderij van Staats Olie dan scheelde het ons op zijn minst vervoer kosten.

  Ik hoop dat Hok intussen de stoomketel gekocht heeft om ons van stroom te voorzien.Kunnen wij eindelijk betaalbaar internet hebben en 14×7 online gaan.Nu is het nog 5 dagen stroom en 4 dagen dure internet met een slakke gang.

  Cobie.


  Maak melding

 12. prachtig! ik geloof in ict. Maar zeg mij nou meneer Udit gaat Suriname over op IXP 200/ 400 of 600.
  Als er toch een werkgroep is kijk dan dichterbij huis.

  HOE wordt internet in Frans Guyana geleverd?
  Is daar al naar gekeken?
  Aansluiting op hun systeem is veel goedkoper dan een aansluiting naar Amerika via Curaçao.
  Waarschijnlijk moeten er heel veel dienstreizen naar Amerika gemaakt worden.

  Of moet alles in Suriname zo duur mogelijk?

  ongeloofelijk!! amateurs!!


  Maak melding

 13. Ik roep al heel lang dat de vice president TELESUR de ‘opdracht geeft’ om het internet toegangkelijk en betaalbaar te maken voor alle Surinamers in het kustgebied.

  En met dit streven van de TAS zullen er ook zeker nieuwe diensten en industrieen ontstaan in PBM, want iemand moet deze nieuwe diensten zoals kabel tv, breedband I´net, etc. gaan leveren. Ook voor de toelevering van deze producten zullen er nieuwe ideeen en bedrijven ontstaan hetgeen heel goed is voor Suriname.

  Ik zou graag ook een cyber village in de jungle van Suriname willen zien waar er ICT producten worden ontwikkeld die men zowel domestic alsook in de regio heel goed kan gebruiken.
  Zo’n high tech dorp hoeft niet groot te zijn, maar moet een broedplaats worden voor onze wizzkids die samen met het bedrijfsleven en overheid nieuwe ict ideeen kunnen ontwikkelen, uittesten en vermarkten.

  Nogmaals overheid van Su., vraag de Indiase overheid om een een stel van hun afgestudeerde ICT’ers voor een bepaalde periode te lenen, zodat wij op een goedkope manier ook deze kennis kunnen binnenhalen.


  Maak melding

 14. Bedankt Venetiaan,…

  Heel groot was de last Wijdenbosch/Bouterse aflossend aan Brazilie en anderen!!

  Bedankt Mama Nederland voor Uwer bijdrage!!

  Dank U Wel Volk;..Tijdens Vene ERA was het niet nodig de straat op te gaan om te protesteren,en was niet nodig een VREDESLOOP!!

  Volk v/h BINNENLAND; Ik Vene heb de basis gelegd voor menig voorziening in Uwer thuisland,..Van Schoonwater tot Telesur!!!

  …………..ONDANKBARE LANDGENOTEN……….

  Succes met Lonnie & Dada want die gaan aanblijven tot 2030 en hoop ik dat onze populatie niet in vogelvlucht gaat afnemen!!!


  Maak melding

 15. ah ja… ik ben lang niet in frans guyana geweest.
  Als er echter 1 land is in zuid amerika waar state of te art ict technology zou moeten zijn dan is dat daar wel. En dan wel met een track record van op zijn minst 30+ jaar in Kourou met Aero Spatial.

  Alle ideeen tav het boosteren van It in Su draag ik een warm hart toe.

  De jonge surinamer zal nooit meer kunnen zeggen dat ze ‘het’ niet weten want het is on the internet.
  Dat geld voor alle soort informatie over recht en onrecht en hoe de wereld daarover denkt.

  ( By the way Wikkileaks, je hebt gelijk, onder druk is men bezweken. Ik denk echter dat met opzet is geescaleerd zodat ene Clifton kon gaan bellen naar die arme zielen van DWT.)


  Maak melding

 16. pasew, dank je voor je uitleg. Ik zeg niet dat het altijd goed gegaan is, maar weet een ding::dank zij de vorige regering plukt deze regering de vruchten van.

  =Hoop alleen maar niet dat er weer een grote schuld wordt achtergelaten voor de volgende generatie.


  Maak melding

 17. @ Milton:

  Een cybervillage in het binnenland??

  Ben je de laaste tijd wel in het binnenland geweest. De marronjongens gaan niet meer naar school. ze gaan vanaf hun 10e al naar de goudvelden. Ze zijn zo onontwikkeld en onbeschaafd dat die marronmeisjes ze niet meer willen hebben. Ze denken dat ze geweldig zijn met hun gouden tanden en kettingen en dat ze zo alle vrouwen kunnen krijgen. De meiden (die gaan meestal wel naar school en doen het vaak goed) zoeken veelal naar beschaafde en ontwikkelde mannen van andere rassen.

  Wizzkids in het binnenland? Misschien wizzkids met een baté, een houwer en een geweer. O ja, en met marihuana.

  Jij doet alsof je weet waar je het over hebt. Als je wil dat we denken dat je wijsheid bezit, kan je liever je mond dicht houden. Zodra je wat schrijft ontdekken we de waarheid.


  Maak melding

 18. aha… ja,..ik schat ook in dat Ronnie een probleem krijgt met zijn achterban. Ik zie inderdaad een opkomst van marron dames die het op school prima doen en hun mondje niet roeren. Zij gaan maatschappelijk prima mee en hebben ontdekt dat zij met een opleiding in combinatie met hun achterban een stem hebben.

  Ronnie moet dit IT initiatief maar flink steunen om zijn achterban in het binnenland bij elkaar te houden.
  Elke keer langs al die dorpen langs is achter de feiten aan lopen.

  Maar zo een uitspraak van … tot 2030 innige omhelzing met el bouta … zal hem stemmen kosten.

  ( ah.. en dat is natuurlijk wat El bouta en zijn volksmilitie aan het doen zijn: infiltratie)


  Maak melding

 19. Zolang telezuur de monopoliepositie heeft zal het internet in Suriname duur en traag blijven. Alle mooie initiatieven ten spijt.


  Maak melding

 20. De President D.D Bouterse houd van om het volk te verrassen en te dienen bij deze met hele Suriname met internet aansluiting en ook met lagere prijzen.
  Een slimheid van mij, ik heb internet en gebruikt samen met mijn achter buurvrouw dus maandelijkse bedrag Srd 136 srd : 2 = 68 srd per maand.(Ik koop geen krant meer 68 srd-26 srd = 42 srd Dus Internet kosten per maand = 42 srd).
  Dit moet zeker op een speciale gelegenheid en bij deze zeker op de Onafhankelijkheid dag gerealiseerd worden.
  De President D.D Bouterse had ook in het verleden twee grote bruggen gebouwd(Coppename/meerzorg). Hij zou tol innen om de geinvesteerde bedragen weer terug te verdienen om met dat geld weer andere bruggen te bouwen, maar Nederland met zijn viese politiek als de baas van Suriname tijdens de NF Regering wou Suriname altijd afhankelijk maken en het na gelaten. Dus Nederland wou niet dat Suriname tol nam en vooruitgang maakte.
  Maar de President D.D Bouterse als de Baas is met een volle vaart bezig om ontwikkelingen in dit land te brengen.
  Wi wan Pres DDB Een natie Een volk en een Mega Combinatie. Einde verdeeldheid en einde met Etnische Politieke voering. God Bless Pres DDB en Suriname.


  Maak melding

 21. @Radjoekoemar weet jij nog hoe die brug betaald is???
  Door die stomme deal van regering wijdenbosch. Vene heeft alles terug gedraaid en die brug volledig betaald!!


  Maak melding

 22. Beste lezers, posters. Misschien heb ik mijn idee ietwat onduidelijk overgebracht, maar waar het bij mij om gaat is om een geheel nieuw dorp met ICT elan, ergens tegen of in het binnenland van Suriname uit de grond te stampen.

  Let wel, dit betekend absoluut niet dat het om een dorp voor de binnenlandbewoners gaat, maar ik denk dan aan een plek waar alle Suri wizzkids die al hun ideeen en creaties op het gebied van ICT kunnen loslaten.
  Dit dorp zou een variant op de Amerikaanse silicon valley moeten worden, alleen op een ietwat bescheiden schaal.

  Ergo, de marron wizzkids mogen zeker ook meedoen want het betreft een Surinaams product, maar dit cyber dorp zal absoluut niets te maken hebben met één of andere bevolkingsgroep uit het binnenland. Het gaat om technologie en de voordelen die wij hieruit kunnen halen.
  Ook bv de ICT jongens uit India (of repats uit Nederland, USA or whatever) zullen in dorp moeten neerstrijken om hun ding te kunnen doen.

  Geef ze de tools voor productontwikkeling c.q. innovatie (bv samenwerking met ADEK, Hogescholen, etc.) en ook voor het ondernemerschap (vb opzetten van cyber/ICT bedrijfjes met allerhande belasting voordelen) zodat men deze boys & girls meer kan stimuleren om te gaan ondernemen c.q exporteren.

  Kennis c.q. intellectueel eigendom is ook een export product waaraan Suriname veel aan zou kunnen verdienen, alleen moet de overheid dit zelf ook willen !

  Dus beste Midete & Ray, geen paniek ! Alles is onder controle en hoop ik voor Suriname dat men het voortouw neemt op ICT gebied in de regio.

  @Soer nr 1, ik weet bv dat kindertjes in St laurent met Ipads naar school gaan en heel veel kunnen met dit apparaat. Ook enkele Surinamertjes die vanuit Albina en omstreken dagelijks de Maroni rivier oversteken om naar school te gaan in St Laurent, zijn voorzien van zo’n ‘apparaat’.
  Echter worden alle Franse onderdanen (uit de overzeesche gebieden) heel kort gehouden door Frankrijk, dus mogen zij zelf niet veel doen met de kennis die zij zelf hebben omdat alles hen gedicteerd wordt door de regering in Parijs.
  Maw, ze mogen zelf niet denken want er wordt voor hen gedacht in Frankrijk, en daar krijgen ze geld voor !

  Suriname voorwaarts olv. president Bouterse !


  Maak melding

 23. Potie Milton Fleur ik heb je al vaak gewaarschuwd over je non intelligentie.Hhahaha
  Midete bedankt voor je mooie postings,ik ben helemaal met je eens,vandaar ik geen mening hoef te geven vandaag.


  Maak melding

 24. Aaahh…..de frans guyanezen zullen hun eigen toekomst bepalen.
  Het surinaamse voorbeeld zullen ze niet volgen. Na Grenada zijn wij het slechtse voorbeeld in de regio. El bouta en volksmilitie hebben een slechte tijding over ons land gebracht. De surinamer stoot zich overduidelijk meerdere keren aan dezelfde steen.


  Maak melding

 25. Telesur is een bedrijf dat al jaren leeggezogen wordt door de NPS.Als er een nieuwe techniek zich op de markt meld dan is Telesur als de kippen bij.Is het in lands belang”NEEN”.Telesur koopt componenten in waar ze 3 maal de normale prijs betalen.Dit bedrag wordt verdeeld.Ze werken alleen met buitenlanders, want die vertellen het niet verder.Nederlandse exporteurs die hier schatrijk van worden.Projecten worden door buitelandse bedrijven uit gevoerd.Als voorbeeld wil ikk je aangeven dat Nederland nu de glasvezel netstructuur heeft ingezet en dat Telesur al 25 jaar geleden de verbindingen tussen TFC al had verglasd. De verbinding uit Frans Guyana 300 mijoen US dollar en wat recentelijk is uitgegeven. Het loopt in de Honderden miljoenen US dollars. Ze vertellen je mooie verhalen over techniek maar hebben zelf geen verstand van, kijken naar de nieuwste technologien en willen die hebben, maar kunnen zelfs geen spijker maken.Triest vind ik ze dat wel geraffineerd hun zakken vullen.Heb je geen ene Surinaamse klokkenluider.


  Maak melding

 26. Ik merk duidelijk dat er nog mensen zijn die in de prehistorie leven en niet weten wat er anno 2012 in Suriname, en ook in de wereld, plaatsvind !

  @ Vene, je bent uitgekletst en heb geen concreet antwoord op mijn posting, dus is jou enige exit: ‘Potie Milton Fleur ik heb je al vaak gewaarschuwd over je non intelligentie.Hhahaha’
  Verder komt er niets meer uit de mond van Vene ! What a shame !
  Meer kun je of heb je niet te vertellen mien jong, dus begrijp ik dit gebrek om jou verhaal te onderbouwen.
  Als president was je al waardeloos, dus kan ik op dit forum niet anders verwachten !

  Soer nr 1, de Fransen uit het departement La Guyana hebben never nooit niets te bepalen, want zoals ik eerder zei wordt hen alles gedicteerd uit Parijs !

  Deze buren van Suriname weten het ook wel maar durven het niet te zeggen, maar zij moeten het systeem uit Parijs volgen en kun je hen niet anders noemen dan moderne slaven met een goede meester !

  Let wel, elke werkloze in Frans Guyana otvangt dezelfde uitkering (WW) als een Parijzenaar, als hij maar volgzaam is ! Alle rijkdommen in de bodem van dit land zijn niet voor de Frans Guyanezen maar voor Frankrijk. Er is onlangs een heel olieveld ontdekt ca 150 km voor de kust van Cayenne, en wie is de eigenaar; Frankrijk !
  Verder zijn er in dit land ‘on shore’ veel meer grond en delfstoffen allemaal ten faveure van Frankrijk !

  God dank dat Eddy Bruma de NPS heeft weten over te halen om los te komen van Nederland, anders was ons hetzelfde lot beschoren.

  Nu is er een Surinaamse Profeet, Guru of Radja die goed voor jullie kinderen en kleinkinderen wil zorgen en nog willen jullie dit niet accepteren.

  Misschien dat ik president moet worden van Suriname en een ieder (blakamangs, koelies, jampanesies, snesies, etc.) terug stuur naar het land waar hun voorouders vandaan komen en ik als laatste Suriname overdraag aan de Indianen die de werkelijke bezitters zijn van dit stuk grond gebied !

  Ik hoor gaarne !!


  Maak melding

 27. De surinamers verdienen sur.dollar en toch wordt er voor internet U.S.Dollar vereist bij telesur.Ik vraag mij wel af of er wel gekeken wordt naar de kleine man die bouterse beloofd heeft. Alleen in suriname en bij God is alles mogelijk.


  Maak melding

 28. @ Milton:

  Ik merk dat je echt niet weet waar je het over hebt. De Universiteit staat in Paramaribo en je wil een “Suricon Valley” in het binnenland met geen/slechte wegen, geen voorzieningen etc.? denk je echt dat die mensen uit India in een gat met totaal geen faciliteiten zullen komen wonen.

  Ga je dan ook de Universiteit verplaatsen? Moeten de studenten dan voortaan de bus (en soms ook nog de boot) pakken naar Ladouani, Isadou of Gaankaba om college te volgen?

  Zoiets vereist planning en strategie. Denk je echt dat Suriname dat kan. Er zijn weinig of geen Surinamers die zoiets succesvol kunnen opzetten.

  Die baas van je kan het zeker niet. Die kan niet eens een varkens-kwekerij runnen of een kind goed opvoeden. Dat ene kind leverde wapens aan de FARC, dat andere (stief)kind had een handgranaat in de tuin van een geliefde ambassade gegooid.

  Silicon Valley??

  Misschien “Coke Valley” of “Powder Valley” of “Murder County” (o nee, die is er al) of FARC City (oh nee, die was er ook al).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.