Suriname’s grote buur onderzoekt schendingen

11

PARAMARIBO/BRASILIA, 18 mei – Suriname’s grote buur Brazilië start een onderzoek naar mensenrechtenschendingen begaan tussen 1946 en 1988. De Braziliaanse president, Dilma Rousseff, heeft een waarheidscommissie ingesteld. De commissie zal schendingen onderzoeken, waaronder die gepleegd tijdens de militaire dictatuur. De Braziliaanse amnestiewet vormt geen belet.

Het onderzoek moet vooral de schendingen blootleggen. Tot vervolging en veroordeling zal het weliswaar niet komen. De commissie staat onder leiding van ex-minister van Justitie José Carlos Dias, moet alleen maar verklaringen afnemen. Legerofficieren en familieleden van slachtoffers hebben al kritiek geleverd. Het leger vindt de commissie ‘ideologisch bevooroordeeld’ en een poging tot vergelding.

Nabestaanden vinden het mandaat te beperkt. President Rousseff, zelf ook opgesloten en mishandeld, zegt dat het niet gaat om vergelding: “Brazilië maakt aanspraak op de waarheid, nieuwe generaties hebben recht op de waarheid, en – bovenal – zij die vrienden en familieleden hebben verloren en die nog steeds lijden alsof zij elke dag weer doodgaan, hebben recht op de waarheid.”

Bekijk ook:


11 REACTIES

 1. Laten wij hopen dat Brazilië druk gaat uitoefenen op baasje en zijn handlangers via Caricom, OAS, VN, Internationale Tribunaal voor mensenrechten etc. Nu kan hij alleen maar brullen naar zijn domme paarse aanhangers op het onafhandelijksplein.


  Maak melding

 2. Dat is een bewijs materiaal dat de Grondwet Amnestie voorschrijft, dwz Amnestie wet mag wel in gevoerd worden in nood/dringend geval bij onwaarheden/twijfels.
  Brazilie had ingevoerd en is nu bezig met Waarheids Commissie uit te voeren.
  Dus het gehaal en getrek en zoveel lawaai van Oppositie/NF en de nabestaanden in het verleden waren een grote show en ook het voorbeeld van Brazilie als een grote leugen dat ze aangehaald hadden dat hun ingevoerde Amnestie wet ook terug gedraaid gaat worden(dus ongeldig is)
  Ik wil lachen van die domheid van die eerste reactie.
  Brazilie start naar onderzoek, is een goede voorbeeld dat Suriname een lering daaruit kan trekken. Dus het voorbeeld op volgen. Surinamers die misleid waren door de NF/NL en de nabestaanden met allerlei acties/protesten/negatief schrijven en vertellen aan buitenlanders/Ambassadeurs, maatregelen etc etc moeten nu in echte inzien dat ze fout bezig waren en met een viese politiek aan het voeren waren. Surinamers ik blijf herhalen wordt wakker en blijf niet door slapen. Mensen volgen jullie de ontwikkelingen heel goed en gebruik uw helder verstand om goed te beoordelen in de toekomst en geen klakkeloos overnemen en naapen. Wi wan Pres DDB.


  Maak melding

 3. Nou Brazilie gaat ook aan de slag met een onderzoek etc, ja intern gedoe, dus daar moet het gebeuren, hoe en of wat, wie is er nog en wie niet meer, want die gasten gaan terug tot in 1946. Ik ben benieuwd wat eruit komt, alleen hoop ik niet dat het 30 jaar!!!! gaat duren, want dat zou ellendig zijn ja toch!!!!!


  Maak melding

 4. In Suriname weet de bevolking ongeveer wat er allemaal is gebeurd in 1982.Het probleem is dat er personen zijn in de samenleving die elke dag beweren dat zij heel veel van ons land houden,maar hun eigen belang ver boven het ‘slandsbelang stellen.Door deze gang van zaken denk ik dat het nog 30 jaar zal duren eer we de volle waarheid kennen.


  Maak melding

 5. Ram Singh ,

  Dan moet je mij nou eens uitleggen waarom je de stap van de Braziliaanse president die een waarheidscommissie wil instellen toejuicht en die stap van Suriname afkeurt.

  Het parlement heeft in Suriname de amnestiewet aangenomen maar die is nog niet bekrachtigd door het gerechtshof.
  In Brazilïe is die amnestiewet in 1979 aangenomen en in 2010 bekrachtigd door het opperste gerechtshof in Brazilië.
  Net als in Suriname kunnen de daders die mensenrechten hebben geschonden niet veroordeeld worden.
  Over het aannemen en de bekrachtiging van de amnestiewet in 2010 in Brazilë heb je de internationale gemeenschap niet gehoord over boycot e.d.
  Zelfs Nederland die nu zo hoog van de toren blaast
  over Suriname heb je niks maar dan ook niks gehoord
  over wat voor een boycot dan ook van Brazilië.
  Dat geeft weer aan hoe hypocriet sommige landen kunnen zijn.

  Ram singh , vertel jij mij nou wat het verschil is
  tussen de Braziliaanse amnestiewet die in 1979 is aangenomen en in 2010 door het opperste gerechthof is bekrachtigd en nu een waarheidscommissie willen instellen en de Surinaamse amnestiewet die recent is aangenomen maar nog niet bekrachtigd is en waar men ook een waarheidscommissie wil instellen.
  Wat is het verschil???
  misschien kan ik jouw reactie begrijpen als je me nou exact zou kunnen uitleggen wat het verschil is.

  Naar mijn mening gaan in beide gevallen, Suriname en in Brazilië, degenen vrijuit die mensenrechten geschonden hebben.

  Ram Singh, met mijn bewering wil ik absoluut NIET de daders van de decembermoorden in 1980 vrijpleiten. Verre van dat.
  Maar het kan er bij mij niet in dat je de genomen weg van Suriname afwijst maar aan de andere kant dezelfde gekozen weg van Brazilië toejuicht.
  Sterker nog je vraagt de president van Brazilië
  druk te zetten op Suriname en allerlei internationale
  instanties in te schakelen. Terwijl in Brazilië zelf de amnestie wet is aangenomen en bekrachtigd.

  Zou je je dan ook niet met zoveel daadkracht moeten inzetten om de internationale gemeenschap op te roepen om de aangenomen amnestiewet in Brazilïe die recentlijk in bekrachtigd, om die te heroepen???
  Het is net alsof je de ene dief vraagt om aangifte bij de politie te doen tegen de andere dief.
  Raar, raar, raar…

  Ram singh, mijn mening is dat indien je mensenrechten heb geschonden je nergens ter wereld vrijuit mag gaan
  middels aangenomen amnestiewetten. Dat geldt voor Suriname maar zeker ook voor Brazilië.


  Maak melding

 6. @Dusdat

  Als de people van Brazilie vrede mee hebben met hun amnestie die evenals de illegale bouta amnestie wet bedoeld is om de criminelen uit de gevangenis te houden , zie ik geen heil in dat de internationale gemeenschap moet opkomen en moet oproepen om het amnestie wet van brazilie ongeldig te verklaren .De brazilianen hebben meer tijd en aandacht voor hun NAAKTE ZAMBA CARNAVAL dan om hun hoofden te gaan breken over het amnestie wet van hun..CARNAVAL is toch 1000 x belangrijker voor ze.
  Ik heb RAM SINGH begrepen.
  Wat hij bedoeld is namenlijk deze,
  als de huidige president van Brazilie , die zelfs ook een slachtoffer is geweest van wat je kan onderbrengen in de groep van schendingen van de mensen rechten het daadwerkelijk meent met wat ze naar voren heeft gebracht, dan verwacht je natuurlijk niet dat ze de grootste schender van de mensen rechten van Suriname als een vriend ziet. Dan moet ze hem ook vermijden als de pest want als een slachtoffer van boven genoemde feiten weet ze dat de pseudo presidentje van Suriname zich hieraan heeft schuldig gemaakt en toen noch het lef heeft kunnen opbrengen om haar inauguratie onbeschaaamd bij te wonen.Ze moet tonen dat ze wel degelijk serieus is want anders zal ze ook even ongeloofwaardig overkomen als moordenaar bouta.Ze zou hem kunnen verbieden om naar Brazilie te reizen en dat geldt ook voor zijn reislustige kortnuiten.Ze moet tonen dat haar mening voor alle mensenrechten schenders gelijk is want er bestaat geen goeie en slechte mensenrechten schenders. Ze zijn allemaal even slecht.
  Nota bene
  Als wij als surinamers zouden protesteren tegen het braziliaanse amnestie dan zou dat gedaan worden namens de regering van Suriname. Zie je dat gebeuren . NEEEEEEEE….dat zal noooit gebeuren.Maar de grootste schender van de mensenrechten van suriname komt wel op voor de leiders van landen als bv Iran,palestina Mexico,Cuba en Venezuela waar de schendingen van mensen rechten een normaal en dagelijks beeld geworden zijn . Dan gaat hij naar de Vn vergadering om sympathie te vragen voor de leiders van deze landen. Gelukkig is er niemand die naar bouta de moordenaar luisterd.
  In Suriname hebben de rechtgeaarde surinamers hun misnoegen geuit en hun stem laten horen tegen het aanname van de bouta amnestie wet.Wij zijn de brazilianen stappen voor in deze.


  Maak melding

 7. @Radjkoemar Rajaram. & @Dusdat
  De amnestiewetswijziging in Suriname is onder een president,die verdachte is bij de 8december moorden goedgekeurd!Dit wekt argwaan!!!
  In Brazilië is er daarentegen een president aan de macht die tijdens de militaire junta ook is gemarteld;zij heeft er vrede mee dat de waarheidscommissie aan de slag gaat!
  Dat is het verschil tussen Suriname en Brazilië.
  Kunnen jullie of willen jullie het verschil niet zien?


  Maak melding

 8. En in BR is er geen proces gaande, de feiten zijn daar al verjaard. In SR wordt een lopend proces gestopt door de amnestiewet.
  De dader zelf heeft daar een stokje voor gestoken.


  Maak melding

 9. Enkelen willen nogsteeds niet snappen wat er in Su gebeurt Sekrepatu.Ik hoorde kortgeleden een dame op de radio in Su zeggen dat ook vele juristen amateurs zijn vanwege hun uitleg over de amnestiewet.De dame vroeg zichaf met wie je het HOF dan zou moeten bemensen,want
  Sam Polanen is P…s gekleurd.Silos-Dijk.v.August
  Boldewijn,v.d.San idem.Ze zitten bewust te stoken wat rechter Vatstein-Montnor haar politieke kleur betreft,maar vergeten dat Elgin door de nietszeggende DiDiBrie is aangesteld en beedigd.En hierover zwijgt iedereen.Ik hoop zo dat de rechter de zaak stopzet,zodat ADVOCAAT SPONG en de NABESTAANDEN deze beesten in het buitenland(Den-Haag)kunnen aanklagen en aangezien we hebben gezien hoe het sterkere en krachtigere(dachten ze te zijn)leiders is gegaan(servie)dan wachten we het ook lekker af,want in Den-Haag zouden ze wel de waarheid moeten vertellen, anders zwaait er wat en dan a echte boycot e kong
  wat ik vurig hoop.Alla sma san doe ogrie moes kisie ing stafoe,vooral ding zaka-zaka disie.Odi.
  Glenny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.