Suriname slokt smokkelgoud uit buurlanden

20

PARAMARIBO/GEORGETOWN, 17 mei – Suriname blijkt een tussenmarkt voor grote hoeveelheden gesmokkeld goud uit de buurlanden Guyana en Frans Guyana. Net als voor een deel van het Surinaamse goud, is de eindbestemming Abu Dhabi. Volgens de Guyanese minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Robert Persaud, gaat het om ruim tienduizend kilo per jaar. Dat is meer dan de productie van Iamgold in Brokopondo. Guyana treft drastische maatregelen.

De wildwesttoestanden in het Guyanese achterland worden aangepakt. Onder meer zal ter plekke belasting worden geïnd. Dat is ongeveer hetzelfde wat Suriname nu tracht. Volgens de Commissie Ordening Goudsector is er één belangrijke verklaring voor de smokkel. “De royalty’s die in Suriname betaald worden zijn veel lager. Met belastingen erbij zitten we vaak op de helft van wat men in Guyana en Frans Guyana betaalt”, zegt commissievoorzitter Gerold Dompig tegenover de Ware Tijd.

Goudzoekers vinden het dus lucratiever om hun waar over de grens af te zetten. “Op verschillende seminars hebben belanghebbenden uit Guyana dit probleem aangekaart. Ook de Frans Guyanezen hebben dit probleem aangegeven”, aldus Dompig. Tot samenwerking tegen de illegaliteit is het tot nog toe niet gekomen. Suriname wil de royalty’s verhogen. “Dat zal het probleem van de buren helpen verminderen.” De staat vaart er uiteraard ook wel bij.


20 REACTIES

 1. Die goudkoorts die al jaren aan de gang is in dat gebied, is voor de mensheid, een zootje, de manier hoe die goudwinning daar plaats vindt is op zich al niet goed. De vorige regering was ervan op de hoogte, deed er niets aan, en nu ja nu, als deze regering ook niets doet, beste mensen dan zijn de rapen gaar, dan ligt de schuld dus overzee, en de mensen in het land daar, merken dat, neem nou het visgehalte, de rivier is vervuild enz enz, triest.


  Maak melding

 2. Mensen, ik heb hier absoluut geen moeite mee want het is toch een goede zaak voor de Suri staatskas !
  Als er in Suriname een belastingheffing van 1% geldt op zelf gewonnen goud onderwijl de buurlanden 4 tot 6% daarover rekenen is dat toch hun eigen probleem !

  Laat het goud maar binnenstromen en tocheren wij 1% over 12000 kg a USD 48000. Dit is per jaar dus enkele miljoenen dollars easy making money, enkel uit Guyana !

  De Suri´s kunnen ook uit andere bronnen easy making money halen, echter moet men nog de omschakeling maken van bedelmentaliteit naar zelf geld willen verdienen mentaliteit.

  Een andere vorm van easy making money is bv de belastinheffing over de inkomsten van repats(repatrianten)
  Indien de Suri overheid max 10% belasting zou heffen over de inkomsten van repats die hun geld officieel uit het buitenland overgemaakt krijgen, betekend dit ook een inkomstenpost van enige miljoenen euri’s voor de Suri staat.
  Op dit moment geschieden deze overmakingen via de cambio’s omdat geen enkele repat zowel in Ned als in Sur 38% belasting wil betalen, dus blijft dit geld in het zwarte circuit.

  Bij officieele overmakingen wordt het geld controleerbaar en zullen de Suri commercieele banken er ook wel bij varen omdat er heel veel particulier geld zal binnenstromen.

  Heb nog enkele andere ideeen mbt het genereren van geld door de Suri overheid, maar kom daar later op terug.


  Maak melding

 3. @ Milton Fleur
  De exhte repatrianten, dat zijn momenteel enkele honderden, betalen 38% IB in Suriname terwijl zij zich ook moeten verzekeren bij de grote verzekeringsbedrijven in Suriname want SZF wilt ze niet dus moeten ze wel want de premie in nederland is vele malen hoger.


  Maak melding

 4. Als je er geen moeite mee hebt Milton, moet je er ook geen moeite mee habben als er met iets anders het omgekeerde gebeurt. Dit is een typische reactie van een NDP-er. NDP-ers HEBBEN GEEN MORAAL!!


  Maak melding

 5. En wat betreft de re-pat’s:

  Die betalen belasting in Nederland. De reden is dat de belasting in Suriname voor hun hoger is dan in Nederland. Over dat geld dat via de cambio’s naar Suriname komt is dus reeds belasting betaald. tenminste, als ze het voor zichzelf gebruiken. Surinamers zouden bij het ontvangen van geld uit het buitenland daar aangifte van moeten doen bij de belasting. Doen ze dat? Nee! Maar je wil wel andermans geld. Zo gaat dat bij de NDP.


  Maak melding

 6. @ Midete en vele anderen waaronder, Henk Molenaar en Wikkileaks ! Let op de volgende zinsnede van onze president Bouterse tijdens z’n laatste speech !
  ” Ik vraag u niet om van mij te houden, maar ik vraag u wel om van Suriname te houden”

  Jullie (Midete, Wikkileaks en Henk Molenaar) houden helemaal niet van Suriname en laten dat steeds weer blijken gezien jullie postings op dit forum !
  Ik wil het woord landverrader niet noemen, maar daar riekt het heel sterk naar !

  Ik vraag me af wie deze speech van onze president heeft bedacht c.q. geschreven, want dit is zeker een master piece via een master voice !

  @ Kolokolo, voorlopig zijn het er een paar honderd, maar als de Suri regering serieus stappen hierover onderneemt zullen het enkele tienduizenden worden, want weet je hoeveel 55 plussers met goed geld terug willen naar Suriname.
  Heb begrepen dat je als repat oa via OHRA wel een ziektekostenverzekering kan afsluiten, indien je in Suriname verblijft c.q. woont. Check it out !

  Aan de andere kant moeten de repats ook wel reeel blijven en SZF overlaten voor de Suri’s want, de repats hebben jaren lang hun premie’s in Ned betaald dus kunnen ze het SZF niet gaan opzadelen voor het betalen van allerlei kosten (ziekte, verzorging, behandeling, etc.) vanwege hun bejaarde & oudedag.

  Ergo, deze insteek kan ik best wel begrijpen van het SZF !


  Maak melding

 7. Milton Fleur: “Midete en vele anderen waaronder, Henk Molenaar en Wikkileaks ! Let op de volgende zinsnede van onze president Bouterse tijdens z’n laatste speech !
  ” Ik vraag u niet om van mij te houden, maar ik vraag u wel om van Suriname te houden”

  Als je van SU houdt, dan doe je er alles aan om deze boef van een president te bevechten.


  Maak melding

 8. Altijd lachten met Milton:

  Ik vraag me af wie deze speech van onze president heeft bedacht c.q. geschreven, want dit is zeker een master piece via een master voice !

  Deze speech is de meest wanstaltige speech ooit door een Surinaamse president gehouden.


  Maak melding

 9. Milton Fleur, Je hebt gelijk .

  henky panky molenaar en zijn groep houden niet van Suriname. Maar weet je, liefde moet je eerst bezitten. Als je niet van jezelf houd, hoe ga je van je naaste houden. Het is duidelijk dat deze lui niet van zichzelf houden.


  Maak melding

 10. @Milton Fleur

  Let op, nog even en ze willen allemaal terug. De euro zal ontploffen en ze zullen de eerste slachtoffers worden. Velen zullen Nederland verlaten. We zullen ze niet weigeren maar ze zullen wel een speciale behandeling moeten ondergaan. Op het J. A. Pengel-vliegveld zullen we ze eerst ontluizen en daarna zullen we ze een half jaar lang deprogrammeren en vooral dekoloniseren. Velen zijn zwaar ziek. Het forumlid Afu Sensie had al beschreven hoe velen leiden aan schizofrenie. We zullen ze eerst genezen voordat we ze loslaten in onze maatschappij. We zullen niets verwachten van deze aan grootheidswaan lijdende zielepoten. Hopelijk hebben ze nog genoeg verstand om de straten te vegen. Zo niet dan kunnen ze altijd nog onze toiletten schoonmaken. We zullen ze in ieder geval niet in de steek laten.


  Maak melding

 11. Suriname moet die royalty,s verhogen en ook tegelijkertijd tijd de goud zoekers positief motiveren en die vertrouwen geven, zodat ze geen bezwaren gaan hebben zoals;
  – Dat in 2014 AZV ingevoerd gaat worden, waardoor een ieder recht gaan hebben voor een gratis geneeskundige behandeling.
  – Dat in 2014 APF ingevoerd gaat worden, waardoor een
  ieder die geen pensioen geld krijgen dat ook gaan krijgen.
  – Dat ook bijvoorbeeld in de toekomst de brandstof belasting verlaagd gaat worden, waardoor brandstof goedkoper gaat worden.
  – Dat bij de eerst volgende schooljaar gratis basis onderwijs gaat zijn dwz kinderen tot ongeveer 18 jaar hoeven geen boekenhuur geld meer te betalen, dus gratis(GLO en VOJ)
  – Dat het geld(Royalty,s) ook gebruikt gaat worden voor Productie versterking, realiseren van al deze voorzieningen en dringende/noodzakelijke ontwikkelingen.
  Note; Surinaamse Regering moet ook bewaken en extra maatregelen treffen dat Surinaamse Goud niet in andere landen eind bestemming krijgen om de Royalty,s(belasting) te onderduiken, zoals dat nu gebeuren bij Guyana en Frans Guyana. Dus om geen belasting te betalen, zodat die goud zoekers meer winsten kunnen maken.


  Maak melding

 12. @Henk op beide punten heb je gelijk nml het is altijd weer lachen om ……… en ten 2de het gekke dat geschreven is voor DiDiBrie mi gado oenoe e dede dja toe nanga lafoe en dan keren we het lulverhaal om ai mi boi we komen niet meer bij.Henk en geloof me het gaat zeker niet beter worden voor ze in Su. Het kan alleen maar slechter worden voor ze,maar a kies ding mooi.Ze waren gewaarschuwd.Maar hebben niet geluisterd.Odiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 13. @ Milton:

  Je gaat inhoudelijk niet op mijn post in. Natuurlijk niet, want je kan het niet. Als je geschoren wordt moet je stil zitten en dat doe je prima 😉 .

  En landverrader? Als je de naam niet wil gebruiken waarom doe je het dat toch, lafaard. Net als je baas. Hij durft wel te schieten, maar is te laf om het toe te geven.

  Hitler noemde de Duitsers die tegen hem waren trouwens ook lafaards. Pol Pot vond ook dat 3,5 miljoen van de zeven miljoen Cambodjanen landverraders waren. Die 3,5 miljoen werden voor het gemak dus ook maar vermoord.

  Ik heb WEL moraal en ben dus voor rechtvaardigheid. Zeker – MAAR NIET ALLEEN- als het om mijn land gaat. Rechtvaardigheid hoort boven elke nationaliteit te staan en zeker boven geld.

  @ sosolobi (maar in de praktijk sos trobi 😉 ):

  Als je ooit in nederland bent geweest f het systeem daar kent, dan weet je dat een arme Nederlander het financieel nog steeds beter heeft dan een middenstands-Surinamer. Zeker sinds je baas die coup heeft gepleegd. Ik ken een gezin van 4 waarvan alleen de gehandicapte zoon werkt 😉 . De rest leeft van de steun, rookt wiet, zuipt …. en dat zonder te hoeven stelen. Je hoort mij niet zeggen dat ik dat alles goedkeur, maar kan dat ook in Suriname. “É, djie mie wang boeng no”, heb ik nog nooit gehoord van Nederlanders (als het geen bedelaars zijn), ook niet in het Nederlands. In Suriname hoor ik het vaak van vrienden.

  Een huisje in de bergen in Frankrijk is de helft van de prijs van eentje in Suriname (zo niet minder). de kans beroofd te worden is vééééél kleiner. Er zijn mooie fietspaden bijna overal in Nederland. Als iemand je iets aandoet wordt hij vervolgd. in 99,999999999999999999 gevallen wordt je zaak eerlijk behandeld bij de rechter. In Nederland worden Surinamers alleen door enkele Nederlanders gediscrimineerd (in de praktijk, op tv lijkt het erger). In Suriname wordt ik dagelijks gediscrimineerd in door Hindostanen, Javanen, Marrons, Chinezen, Libanezen en aanverwante groepen. Slecht van Indianen en gek genoeg Brazilianen heb ik nooit last gehad.

  Als ik bij een overvolle bushalte sta en er komt een Javaanse of Hindostaanse buschauffeur aan, stopt hij zodanig dat hij voornamelijk zijn “landgenoten” kan oppikken. Die weten het ook en gaan dus strategisch staan.

  Laten we absoluut niet doen alsof Suriname zo een perfect land is. Als dat waar was, waren er niet meer Surinamers buiten dan binnen Suriname.

  Pas als je eerlijk je fouten onder ogen durft zien en toe te geven zal je groeien.

  Ik ben een landverrader, Milton maar JIJ bent een ware Surinamer ………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  Sorry, ik bedoelde NDP-er en dat is nog erger dan een landverrader. 😉


  Maak melding

 14. De zogenaamde egte sranan mangs just got big talks, in praktijk doen ze geen moer voor eigen land except pet flessen uit de auto gooien of de hele dag die bekende krachttermen gebruiken MPP…..mensen die wel wat voor over hebben voor het land worden nu landverraders genoemd, wat een omgekeerde wereld :S


  Maak melding

 15. @ SosoLobi,
  Als Nederland tijdelijk de visum plicht afschaft zullen wij wat mooist zien, dan gaan we ook zien wie toilet gaat schoonmaken.


  Maak melding

 16. Pas Als je eerlijk je fouten onder ogen durft te zien en toegeven zal je groeien.Heel mooi gezegd, perfect verwoord.
  Ik ben het voor de volle honderd procent eens met deze zinsnede. Surinamers zijn kampioen om de schuld van hun falen en tekortkomingen bij een andere neer te leggen daarom lopen een aantal Surinamers steeds achter de feiten aan.


  Maak melding

 17. @wikkileaks

  Volgens mij heb jij net genoeg hersenen om toiletten schoon te maken. Nederland hoeft voor jou echt niet de visumplicht af te schaffen. Je hele leven maak je al toiletten schoon dus stoer doen is echt niet nodig. Voor mensen als jou hebben we ook in Su altijd werk bij de brombere. Je bent welkom.


  Maak melding

 18. @SosoLobi
  Dat er zoveel schyzofrenen overal voorkomen is tegenwoordig toch geen schande meer?
  Het hangt juist van de mate,hoe men met die ziekte en haar slachtoffers omgaat af!
  Ik vind het kortom schandalig en schaamteloos dat je dit vreselijk onderwerp in de discussie bijhaalt als verwijt naar de anderen toe.Dit zegt heel veel van je mentaliteit,karakter en persoonlijkheid en van je niveau van discussieren bovenal.
  En bovendien zijn de psychatrische inrichtingen in Suriname ook niet leeg!Maar juist zó boordevol,dat men(toeristen vooral) er zelfs over straat overlast van heeft.
  Dus is mijn vraag …. wat wil je eigenlijk zeggen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.