Surinaamse veeboer zet mangoest in tegen slangen

25

PARAMARIIBO/COMMEWIJNE, 17 mei – Veeboeren in Commewijne zetten mangoesten (Herpestidae) in om hun runderen te beschermen. Volgens boer Pertap Bhaan uit Jagtlust is het een wanhoopsdaad. De boeren weten zich geen reed meer met de labariaslang (Bothrops atrox). Die bijt in ijltempo runderen en schapen dood. Ook mensen zijn niet veilig.

Menigeen liep al een beet op van de uiterst giftige slang. Uit buurland Guyana zijn zestig mangoesten, een soort meerkatten, geïmporteerd. Dit geschiedde op eigen houtje via de illegale Backtrack-route. “We wisten ons geen raad meer”, zegt Bhaan tegenover de Times of Suriname. Hijzelf verloor de laatste twee maanden maar liefst vijf drachtige koeien en zeven kalveren. Een andere boer, Nazier Alidjan, zegt tientallen koeien en schapen kwijt te zijn.

De boeren hebben de indruk dat het steeds erger wordt. De razendsnelle labaria heeft niet veel nodig om zich schuil op te houden. In de weilanden zijn de runderen zo goed als onbeschermd. In Guyana worden de mangoesten al enkele jaren ingezet. De beesten komen oorspronkelijk uit India. Suriname had enkele decennia terug ook een redelijke kolonie, maar de beesten zijn uitgestorven. Nu de labaria in opmars lijkt, komt de mangoest weer goed van pas.

Bekijk ook:


25 REACTIES

 1. Ja dit is behoorlijk ten nadele van de veeboer om op zulke wijze je vee kwijt te raken, en wat ik begrijp, die labaria is in overvloede aanwezig en ook nog voor de mens een gevaar. Wat een problemen in het land, hopelijk wat ze nu gaan doen om eea te bestrijden, wellicht dat,dat helpt.


  Maak melding

 2. Kan de mangoest ook ingezet worden tegen Hooghart, Limbo,Dino Bouterse, de hele Su Regering en de DiDiBrie leider van Su.Zet de mangoest in tegen de hele paarse bende en aanhang.Odi odi d…me Guno.
  Glenny


  Maak melding

 3. Collectieve schuld[niet van Edgar Cairo]van het volk dat zich zo een slangen ramp zich voordoet.En waarschijnlijk zijn dit de voortekenen van erger.
  Door overal vuil te smijten,hebben de mensen de ratten aangetrokken en in hun kielzog hun natuurlijke vijanden de Labaria of Rasper.Door het grote voedsel aanbod, vermenigvuldigen de slangen zich snel met het neven effect dat ze zich door de koeien bedreigd voelen en toehappen.Straks zijn tot in Albina te vinden.

  Cobie.


  Maak melding

 4. Wat een toestand met die Labaria’s in het distr. Commewijne. Maar gelukkig dat die Mangoesten nu worden ingezet. Maar ze kunnen die Labaria’s ook voor gerechtigheid gebruiken in het DNA. tegen (MC.).
  @doris steen bedankt voor je tip.


  Maak melding

 5. Wij mensen leren het nooit: ‘als je zomaar vreemde organismen introduceert in een ecosysteem kun je meer problemen veroorzaken dan je wilt oplossen’. Voorbeelden hiervan zijn overal in de wereld bekend, toch gaat men in Suriname ongecontroleerd ertoe over vreemde dieren in te voeren. Als ze het al wisten dan had onze overheid hiervoor geen toestemming mogen geven, het zal me niet verbazen dat ze er niets van wisten, zo’n stelletje incompetente hufters zie je zelden bij elkaar in een regering zitten, iedereen in Suriname voert daarom zomaar in wat hij maar wil (kwik, bestrijdingsmiddelen, medicijnen, vervallen producten en nu dus ook mangoesten). Straks zitten we opgescheept met een groter probleem dan de labaria’s die men wilde bestrijden. Begrijp me niet verkeerd, ik heb wel begrip voor de boeren hun probleem, maar men moet eerst goed onderzoek doen voordat men vreemde dieren of planten introduceert in het milieu. Niet omdat de mangoest in India cobras kan opeten, wil het zeggen dat ze in Suriname ook labaria’s gaan opvreten, misschien zijn ze immuun tegen cobragif en niet tegen labariagif en kiezen ze in Suriname ervoor om al onze nuttige hagedissen, leguanen, rode ibissen, niet giftige slangensoorten, huiskippen en doksen op te vreten. Iets dergelijks is gebeurd in Australië: men voerde Zuid Amerikaanse padden in om kevers in de suikerrietvelden te bestrijden, deze padden lusten de Australische kevers echter niet en zijn nu zelf een verschrikkelijke plaag, die voor miljoenen dollars aan schade veroorzaken in dat land. Straks hebben de boeren nog steeds een labaria probleem en samen met heel Suriname een mangoesten probleem.


  Maak melding

 6. @ Ba Anansi,
  Ben eens met het door jou gestelde. Was ook het eerste dat in mij opkwam. Wat ik echter mis is een voorstel hoe het probleem wel te kunnen benaderen teneinde een oplossing te bereiken. Ik ben totaal geen expert op dit gebied, maar is het misschien een idee om een paar labarias te vangen en in een afgebakend gebied / ruimte uit te zetten met enkele mangoest. Dan kan er worden geverifieerd hoe ze zich gedragen.


  Maak melding

 7. Ba anansieje heeft helemaal gelijk. Maar er is in Suriname een ministerie van LVV die natuurlijk alleen bestaat om incompetente personen en aannemers in te huren die op de minister van de dag lijken. Het is duidelijk dat tussen de boeren en ressortlijders totaal geen communicatie bestaat omdat de ressortlijder in Paramaribo woont en een keer per maand naar Commewijne gaat om zijn salaris gaat ophalen. LVV zou heel makkelijk een paar gecastreerde mangoesten op labarias uitproberen zonder dat het op een biologiese catastophe kan uitlopen als de boomslang in Guam of de kikkers in Australië. OK afgelopen januarie ging ik wat collegas op LVV opzoeken, de staf was arrogant lui en onbehulpzaam.


  Maak melding

 8. Beste Ernie, ik ben ook geen expert op dit gebied, ik zou zo pasklaar ook geen oplossing kunnen geven. Ik heb ergens wel gelezen dat men de rietvelden van Mariënburg vroeger eerst in brand stak om o.a. de labaria’s te doden voordat men het riet ging kappen. Misschien moeten de boeren op regelmatige tijden b.v in de droge tijd hun weilanden ook in brand steken, of misschien juist onder water laten staan tijdens de regentijd, dan hebben ze misschien minder last van labaria’s de rest van het jaar. Maar dat moet men bij LVV uitzoeken, voordat men vreemde dieren importeert (dan worden onze belasting centen tenminste nuttig aangewend).


  Maak melding

 9. Vrijdag 18 mei 2012 om 01:29 uur, door Ba Anansi
  Vrijdag 18 mei 2012 om 03:10 uur, door ernie
  Vrijdag 18 mei 2012 om 03:10 uur, door Ram Singh
  Is lezen zo moeilijk voor jullie.
  Er staat duidelijk in de tekst:”Suriname had enkele decennia terug ook een redelijke kolonie, maar de beesten zijn uitgestorven. Nu de labaria in opmars lijkt, komt de mangoest weer goed van pas.” Jullie hadden op school er moeten opletten ipv met jullie kleine potlootje te spelen


  Maak melding

 10. Inderdaad Roy C, tevens zijn de dieren uit Guyana gehaald met dezelfde omstandigheden als SR. Als ze in GY een succes zijn zal het ook zo bij ons zijn.
  Aan LVV nu de taak om heel goed te monitoren hoe het in de praktijk verloopt.


  Maak melding

 11. (@RoyC 18/05/2012 om 06:26 uur):
  “Suriname had enkele decennia terug ook een redelijke kolonie, maar de beesten (Mangoesten)zijn uitgestorven.
  Door toe doen van Somo & co. Ze verdwenen lekker in de keuken pan van Somo.
  Maar gelukkig dat de boeren een beroep hebben gedaan op de (Mangoesten) uit Guyana.
  Vervolgens kunnen ze ook worden ingezet in het DNA.


  Maak melding

 12. De boeren in Suriname hebben geen leven ze worden als uitschot behandeld. Hun producten mogen ze zelf niet uitvoeren, dit is in handen van een paar aangewezen oplichters.[zie rijst].Hulp krijg je niet de VHP die deze ministerie bezet doet geen moer voor de zogenaamde groep. Zo lang deze mensen ons kunnen verdelen zullen ze aan de macht blijven.Tijdens een verkiezings campagne werdt een bevolkings groep voor van alles en nog wat uit gemaakt.Ik vroeg toen aan [deze man was minister] waarom hij die dingens verkondigde want het was niet waar. Hij zei denk je dat deze mensen op mij gaan stemmen als ik hun over de economie ga vertellen. Ik gaf hem gelijk hierin.Landbouw zou een van de economische peilers moeten worden maar hoe kan je functioneren met een overheid die je tegen werkt en niet voor de welvaart van zijn burger is.


  Maak melding

 13. Oke,
  Dus die mangoest gaat achter de labaria’s aan en sommigen gaan achter die mangoest aan. Mij lijken het even als broer konijn, lekkere dieren aan de braadspit.


  Maak melding

 14. RoyC, wij speelden met onze potloden op school? Jij hebt goed opgelet op school en bent daarom vertrouwt met de uitdrukking “holle vaten klinken het hards?” Wel Roy C Vat, het is NOOIT goed om vreemde dieren in te voeren en ongecontroleerd los te laten in het milieu, dat de eerder reeds ingevoerde mangoesten zijn uitgestorven, daar geloof ik niets van (ze helpen waarschijnlijk niet tegen labaria’s) en als dat zo is, dan mogen we van geluk spreken. In Suriname hebben we zelf genoeg dieren die het aantal labaria’s in toom houden/hielden (in een gezond ecosysteem heerst er evenwicht), als er plotseling een explosie van labaria’s is dan moet men die oorzaak zien te achterhalen, misschien maken de boeren de ‘alen aka’ {Herpetotheres cachinnans} het leven zuur (deze vogels eten slangen), waardoor ze de labaria’s niet meer in toom houden. Dieren helemaal uit India (desnoods via Guyana) invoeren, is een kortzichtige/gemakzuchtige oplossing, die op de meest onverwachte manieren helemaal mis kan gaan.


  Maak melding

 15. Nou ik kan die boeren wel begrijpen dat ze magoesten binnenhalen om het labariaprobleem te bestrijden. Hopelijk werkt het en worden die vervloekte labariaslangen drastisch verminderd. Ik heb echt de pest aan labarias, zowel de slangen in de natuur als die die in het parlement en de regering zitten.

  Men kan veilig aan de wal en achter een computerscherm gaan lullen over onderzoek uitvoeren dit en onderzoek uitvoeren dat maar dat zal, suriname kennende, toch een paar eeuwen duren en die veeboeren hebben niet zoveel tijd. Die hebben nu een probleem en er moet nu een oplossing daarvoor komen als de (r)overheid dat niet wilt doen dan doen de boeren het maar zelf wel, zo simpel is het.


  Maak melding

 16. Met groot succes tijdens de glorierijke plantage era zijn deze “terminators” ingezet, met name daar op de suikerrietplantage!!!

  Wat is met deze populatie gebeurt dat wij heden gaan “lenen” bij de buurman?????

  ,,,De vijand van jou vijand is jou vriend en moet deze niet verdwijnen in de pan met trassie ja tog Mae!!


  Maak melding

 17. In Texas (USA) hebben zij de ratelslangenplaag op cullinaire wijze opgelost!!

  !!!!!!!!! INGEBLIKTE RATELSLANG !!!!!!!!!!

  Omoe Snesi…deze tip is labaria gratis


  Maak melding

 18. In de Ware Tijd van 18 mei komt de deskundige Dennis Chunaro aan het woord, ik haal stukjes van zijn betoog aan. Hij zegt: de import van mangoesten zal zeker het probleem van labaria’ in Commewijne niet oplossen. Marienburg had ze ook al ingevoerd, binnen drie of vier maanden waren ze allemaal uit het gebied verdwenen. Ze leven voornamelijk van krabben en srika’s. Als ze die ter beschikking hebben, waarom zouden ze hun leven op het spel zetten met gefslangen? Ze zijn allemaal getrokken naar de kust en nu is er geen spoor meer van ze te vinden in Commewijne.

  Daarom beste Ray, kun je wel pleiten om geen onderzoek te doen en zomaar in het wilde weg te handelen, maar nu zijn de boeren hun geld, voor het kopen en importeren van die dieren, kwijt, zonder dat er een oplossing komt voor hun labaria probleem. Alleen heel domme mensen handelen, bij het proberen oplossen van een probleem, zonder eerst onderzoek te plegen. Daarmee zeg ik niet dat jij en die boeren dom zijn, maar in dit specifieke geval staan jullie een ‘oplossing’ voor die geen zoden aan de dijk zal zetten. Dus raad ik jullie aan eerst onderzoek te doen, want op deze manier zadelen jullie Commewijne op met meer problemen dan ze al hebben in dat district.


  Maak melding

 19. Een discussie wordt niet gewonnen met de ander dom te noemen. Als we naar het probleem van de boeren kijken dan komt het erop neer snel te handelen. Voor de grote onderzoekers hier die vinden dat het ECO evenwicht verstoord wordt, wil ik erop wijzen dat de Labaria door deskundigen zelf naar Sur. gehaald is om de ratten in de rijstvelden op te eten. Vandaag is die zelfde Labaria een plaag. De natuurlijke vijand ontbreekt. Nu blijkt de Mangoest de natuurlijke vijand te zijn. Voila !

  De boeren lossen het op hun manier op. Als het werkt, dan is het probleem opgelost. En zij die vinden dat er onderzoek gedaan moet worden, beschouw dit dan als een pilot. De boeren hebben niets aan computerdeskundigen die vanuit hun huiskamer roepen dat er maar gewacht moet worden op een degelijk onderzoek. De meeste dingen die zo belangrijk voor ons zijn geworden zijn ook per toeval ontdekt. Je hoeft het niet met de boeren eens te zijn, maar gewoon langs te weg alleen maar Onderzoek te roepen werkt ook niet. Gewoon boerenverstand heeft menig probleem opgelost. Boeren wachten niet, maar doen !


  Maak melding

 20. Doris Steen, als je onderzoek had gedaan dan wist je dat labaria’s (Bothrops atrox) inheems zijn in Suriname, ze zijn niet ingevoerd. Ik vermoedde het al en nu wordt het ook bevestigd door Dennis Chunaro: mangoesten kijken wel uit om labaria’s aan te vallen als er makkelijkere alternatieven zoals krabben en hagedissen in overvloed aanwezig zijn. Ik zal het niet DOM noemen(de werkelijkheid is immers niet prettig aan te horen) dat je niet van tevoren onderzoek wilt doen, maar het is in ieder geval NIET SLIM om zomaar iets te roepen waar je geen verstand van hebt. Bovendien is de ‘pilot’ al uitgevoerd de vorige eeuw, de mangoesten zijn al eerder ingevoerd en hebben het probleem niet opgelost, ze nogmaals invoeren om hetzelfde probleem op te willen lossen doet me denken aan het gezegde van de ezel en de steen. Boerenverstand is goed voor het oplossen van agrarische problemen, maar het oplossen van ecologische problemen moeten we overlaten aan ecologen, ik ben geen ecoloog, daarom zou ik ze, in dit geval, raadplegen als ik een boer was.


  Maak melding

 21. Sommigen van ons lijken idd er dol op te zijn het wiel steeds opnieuw te willen uitvinden…….deze dieren zijn eerder langs officiele kanalen reeds ingezet in ons land…..was er toen geen onderzoek gedaan wil men zeggen…..?????
  Het enige verschil in deze is dt we nu leven bij omstandigheden waarbij je als land/veehouder in dit soort situaties aan je lot wordt overgelaten en je jezelfe geroepen voelt om zelf te handelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.