Veel huiswerk aan basisonderwijs Suriname

17

PARAMARIBO, 15 mei – Zwaktes in het basisonderwijs leveren flink wat huiswerk op. Dit zegt minister Shirley Sitaldin van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. Steeds meer komt aan het licht dat problemen met de aansluiting op hoger onderwijs onderin beginnen. Kinderen van het voorlaatste onderwijsjaar hebben dit meer dan bloot gelegd.

Ruim vijftig procent scoorde onvoldoende bij de zogenaamde diagnostische toets. Het betreft dan de vakken rekenen en taal in een proeftoets op het niveau van de laatste klas. Volgens Sitaldin is dringend verandering nodig. De toets is dan ook een eerste stap. Aan de hand van resultaat wordt gewerkt aan verbetering van overdrachtstechnieken bij leerkrachten. Dat zal uiteindelijk naar beneden moeten sijpelen, omdat het slecht presteren dieper ligt.

Dus zullen uiteindelijk ook de lagere klassen meer aandacht krijgen. Sitaldien ziet alleen een integrale aanpak echt effect sorteren. Op scholen komen zogenaamde zorgcoördinatoren die de zwakkere leerlingen moeten begeleiden. De thuissituatie krijgt zo ook meer aandacht. Ook het nauwer betrekken van de ouders wordt prioriteit. Suriname heeft ruim driehonderd basisscholen, waarvan het gros ondermaats presteert de afgelopen jaren.


17 REACTIES

 1. De toekomst van onze natie ligt bij onze kinderen, als wij een een betere toekomst voor ons volk willen moet daadwerkelijk naar het het onderwijs gekeken worden.Hier moeten wij beginnen de basis te leggen voor een nieuw Suriname.Toetsing van het Nederlandse onderwijs systeem, of die vervangen moet. Aan de Nederlandse taal heeft Suriname niet veel.Minister Sitaldin het is een goeie tijd om dit voor te stellen aan het kabinet.Als de anderen aan de macht komen laten ze iedereen weer inslapen want het zijn mensen die hun land verkopen. De verandering kan alleen maar daar bewerkstelligd worden. ËEN VOLK”. En niet zoals die chinees poedermelk uit China importeerd WEIGERT OM SURINAAMS MELK IN ZIJN MELK FABRIEK TE VERWERKEN. Maar verkoopt het aan het Surinaamse volk. Hij denkt meer aan de economie van China dan van Suriname. Dit kunnen wij onze kinderen leren ,Suriname op 1.


  Maak melding

 2. Ja Savioen De Nederlandse kolonisator heeft plaatsgemaakt voor de Chinese kolonisator,.
  Tijd om het chinees in te voeren op de basisscholen, om op termijn als officiele taal in te voeren. Ni Haou……


  Maak melding

 3. @Savioen.
  Wij hebben het toch zo gewild?Als je,niet zolang geleden,de reacties las waarin de grond met de Surinamers in Nederland werd aangeveegd en de komst van de nieuwe Chinezen(het Trojaanse paard) werd toegejuicht,dan maak je je er toch niet meer zo druk over?Nu klaagt men,maar moro e doro!
  Hoe was het ook weer?
  “BA SOEKOE, BA FINNIE, BA TJARIE!Toch?

  @zucht
  Ja!Dat wordt de volgende eis van de nieuwe kolonisator!
  Nederland weg,maar daarvoor in de plaats een nog groter en hartnekkig juk!
  HET KOMT NOOIT MEER GOED!

  @wikkileaks
  “kinderen hebben een goed voorbeeld nodig”.Daar geef ik jou tot op zekere hoogte gelijk in, maar neem ze (vooral de kleuters niet) niet mee naar DNA,want daar daar zullen hen de schellen van de ogen vallen.En bovendien hebben kleuters de ballen geen verstand van wat het parlement inhoudt.Men zou die tijd veel nuttiger kunnen besteden.


  Maak melding

 4. gelijk gaat ‘men’ zoeken wiens schuld dit is. Nee, het is niet NL, DDB, NDP of Front zijn schuld.
  Het ligt bij:
  1. politiesering van het onderwijs sinds de
  onfahankelijkheid ( wie het snelste tot 10 kon tellen
  werd minister van onderwijs.
  2. Het niveau van het onderwijzend personeel.
  Er zij erbij die alle lidwoorden (3!) door elkaar
  halen; of ‘geregeld’ zijn.

  Excuses aan diegene die wel een hart voor het onderwijs hebben en eerlijk en oprecht zijn.

  DDB: Haal het onderwijs uit de politieke sfeer!!


  Maak melding

 5. De scholing moet vanaf de basis goed zijn anders kunnen we niet veel bereiken.Ook het voortgezet onderwijs moet geëvalueerd worden.Door het meetellen van de SO’s wordt veel aan het zicht onttrokken ,waardoor leerlingen met viertjes voor hun examen toch nog slagen.Op deze manier proberen leerkrachten en direkteuren hun totaal falen te verbergen.Voor de leerlingen wordt het vervolgonderwijs een ramp.Wij moeten in ons land streven naar een slagingspercentage van minimaal 90 en dat zonder foefjes.


  Maak melding

 6. Het is kijken wat je over twintig jaar wil ontwikkelen.Bosbouw,mijnbouw.Dan begin je nu de kinderen in die richting op te leiden.En niet dat toets dit en toets dat.Straks zit met een overschot aan intellectuelen met verkeerde bagage.En daarmee bereik je niets.
  In de afgelopen vijftien jaar zijn er 25.000 Suri’s naar de noord zee vertrokken.De meeste met specifieke kennis die wij nodig hebben.In dezelfde periode zijn er ook 8 a 10.000 naar de USA gegaan.En nu staan er heel wat weer gereed om weg te gaan.
  Voer er een zodanige beleid dat deze mensen via een verkort procedure te vervangen zijn.Het onderwijs dat wij tot nu toe gekend hebben moet op de schop en moeten mensen aan de maatschappij afegelverd worden die gelijk de schouders onder het werk zetten.Jonge frisse krachten.Maar aub niet als misiekaka en bouwval.

  Cobie.


  Maak melding

 7. mensen die het land uitgaan zoeken een betere leven zoals iedereen het doen,maar ze weten ook niet wat ze tegenkomen,waar je ook bent moet je werken,maar door de beloning in suriname gaat men weg en dat moet men veranderen en een goed beleid gaan voeren met controle dat het goed gaat,anders bereikt een land geen doel om het land gezond te maken en dat moeten we in suriname gaan investeren in ontwikkelling en vooruitgang en niet gaan denken als ratten,maar welke regering was beter dan de ander,alleen maar gezwets over die onderwerp,richt jullie op mensen die suriname wil vooruit brengen en laat deze regering ook zijn tijd afmaken dan bij de volgende verkiezing zien we wel wie het beste was,want surinamer weten ook hoe ze stemmen,is niet als vroeger dat ze hun met kados pakken,zij pakken jou met je kado en met deverkiezing stemmen ze op wie ze willen


  Maak melding

 8. Blakaboy,
  Je liegt weer zoals de rest van die paarse kudde.
  Toen Ronald Venetiaan minister van onderwijs was stond Suriname zeer hoog aangeschreven wat onderwijs niveau aangaat de hoogste van de regio.
  Na de jaren 80 is alles in elkaar gekelderd, kijk alleen maar naar 15 slachtoffers van 8 dec wie ze waren, kijk ook hoeveel hooggeschoolde kader het land tijdens de revolutie nood gedwongen moesten verlaten. Mijn vraag was eigenlijk om een discussie uit te lokken om te laten zien dat na 25 feb 1980 alles maar dan ook alles in Suriname achteruit is gegaan, wie dat ontkend leeft in andere wereld, of is niet goed bij zijn KOP.


  Maak melding

 9. @NEETJEMAN: “We moeten gaan investeren in ontwikkeling en vooruitgang en niet gaan denken als ratten”.

  En Neetjeman en die ontwikkeling wilde je zeker bereiken met die halve en hele analfabeten die daar aan de leiding zijn?

  Neem nog maar een parbodjogo en wat van dat spul waar je DDBen kornuiten in grossiert……


  Maak melding

 10. De analyse klopt als een bus (bijna). Nu de uitvoering nog. Als leerkrachten zelf niet kunnen rekenen en zelf niet lezen voor hun eigen ontwikkeling, wat kunnen ze dan overdragen? Als iedereen drie baantjes met hebben en nooit uitgerust is en nooit tijd heeft voor de kinderen, hoe ga je die kinderen dan vormen. Het is één grote vicieuze cirkel.


  Maak melding

 11. Klopt wikileaks. Zelfs buitenlandse docenten van de Universiteit zijn met tegenzin vertrokken. Dr. Ir. Ribot die een Surinaamse vrouw had en in zijn privétijd de Surinaamse vogels in kaart bracht en van al die beesten de naam van elke stam van de Marrons en Indianen erbij schreef, moest weg. Met hem nog veel anderen. Ik kan zo alle namen noemen, want ik ken ze nog uit het hoofd. Allemaal prima wetenschappers die overal aan de bak konden komen maar verliefd waren geworden op Suriname en het karakter dat de mensen TOEN hadden. Ze werden allemaal uitgemaakt voor slavendrijver en kolonialist. Het was zo erg dat ze op het werk niet meer durfden te eten en drinken uit angst vergiftigd te worden. Ik overdrijf het niet, HET IS ECHT WAAR.

  We zijn een stelletje egoïstische strontzakken geworden die alleen op eigen belang uit zijn.


  Maak melding

 12. Hoe demotiveer je de Surinaamse jeugd die door studie is wil bereiken in de maatschappij:

  Zo dus:

  De huidige generatie rechtenstudenten in Suriname kan smullen van de juridische uitdagingen rondom het Decembermoordenproces. Maar sommigen zien dat heel anders willen er juist helemaal niets mee te maken hebben. Zij willen zelfs geen advocaat of rechter meer worden.

  Een studente vertelt de Wereldomroep dat de politiek de rechtspraak in Suriname te veel beïnvloedt. Ze is bijna klaar met haar studie en wil alleen anoniem haar mening geven. “Jurist zijn is moeilijk. In Suriname is het vanwege de politieke situatie moeilijker.” Ze begon aan haar studie om advocaat te worden, maar wil nu iets gaan doen in de richting van management.

  Het strafproces is niet zomaar een rechtszaak: “Er is veel politieke bemoeienis.” Ze snapt de emoties wel, zegt ze, maar het is geen goede zaak. Politieke kleur is volgens haar belangrijk voor een rechter in Suriname of wordt er in ieder geval van beticht van de verkeerde kleur te zijn. “Het was vanaf het begin een politieke zaak, maar nu nog meer.” Een aanwijzing voor de politieke bemoeienis is volgens haar ook dat het proces jarenlang op zich heeft laten wachten en pas vlak voor de verjaring werd opgepakt.

  Voor advocaten en rechters is het moeilijk werken in Suriname, vindt de studente. Als je van de juiste politieke kleur bent kun je binnen twee jaar advocaat worden, anderen worden na vijf jaar nog niet toegelaten tot de Orde van Advocaten. Ze ziet het ook in uitspraken van rechters: “Soms vraag je je af of een uitspraak wel onpartijdig is.” Je maakt minder kans als je de verkeerde kleur hebt. Volgens de studente is ze niet de enige die er vanwege de politieke invloed van afziet om advocaat te worden. Anderen zien het juist als een kans om een bijdrage te leveren aan Suriname.


  Maak melding

 13. Beste kondremangs,
  Dit is heel erg voor de kinderen……dit heeft niks mee te maken, dat het IQ van de kids aan het dalen is….dit is gekomen door een scala van oorzaken gedurende tientallen jaren; o.a.
  -er wordt weinig aandacht besteedt aan huiswerkbegeleiding door de meeste ouders, die de hele dag bezig zijn om de eindjes aan elkaar te knopen;
  -de leerkrachten verliezen door allerlei omstandigheden hun motivatie;
  -er is door de jaren heen door verschillende regeringen GEEN goed voorbeeld gegeven aan de jeugd;ook door allerlei VERKEERDE rolmodels……
  In de verschillende buurten zien de kinderen ook allerlei drugsgerelateerde figuren patserig in de mooiste auto’s en grootste villa’s……….
  En dat werkt op een gegeven moment door naar de (onschuldige) kinderen, die dit soort negatieve voorbeelden en zaken als NORMAAL gaan zien.
  En als gevolg daarvan krijg je een houding van:WAAROM MOET IK OP SCHOOL LEREN, ALS DE PRESIDENT EN ANDERE POLITIEKE FIGUREN,DIE NIET NAAR SCHOOL ZIJN GEGAAN, SURINAME NAAR DE AFGROND BRENGEN?????? Ik wil HETZELFDE!!!!!
  Ik heb het gezien bij leerlingen op de Mulo, die het liefst alles hebben en hun best niet deden.Wat kan je daartegen doen????? Wie weet het????
  Het is erg:WANT DE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST………moet we zeggen: sterkte allebei???
  NEE!!! Onze generatie heeft het verpest; laten we zorgen, dat de jeugd het BETER doet…
  TIME WILL TELL,Kondremangs!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.