Ruim vierhonderd miljoen dollar winst Staatsolie

50

PARAMARIBO, 15 mei – Staatsolie boekte vorig jaar ruim vierhonderd miljoen dollar winst. Dit is bekendgemaakt tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering. De hoge prijs voor het belangrijkste exportproduct, Saramacca Crude, is de voornaamste verklaring voor de hoge uitkomst. De staat houdt een flinke duit over.

Aan dividend en belasting wordt ruim tweehonderd en tachtig miljoen dollar uitgekeerd. Daar kunnen flink wat rekeningen van betaald worden. Het bedrijf houdt een deel van het geld voor investeringen . Onder meer zal gezocht worden naar meer oliebronnen. Onlangs is de exploratie voor de kust van start gegaan. Daar wordt dertig miljoen dollar voor vrijgemaakt. Ook de uitbreiding van de raffinaderij slokt een deel van de winst op.

Staatsolie is ook de belangrijkste investeerder in het TapaJai-project. Dit project moet de Jaikreek en de Tapanahony rivier op elkaar aansluiten. Er komt dan meer water vrij voor de krachtcentrale te Afobakka. Het bedrijf wil de komende jaren de totale brandstofbehoefte op de lokale markt dekken. De dagproductie moet dan wel worden opgevoerd. Het bedrijf produceert nu zestienduizend barrels per dag. De raffinaderij moet in 2013 gereed zijn.


50 REACTIES

 1. Een Surinaamse verworvenheid, van en voor Surinamers opgericht in december 1980.

  Ja, de cirkel is helemaal rond, Tijdens de Revo werd groen licht gegeven door de nu huidige regering en nu 32 jaar later wordt er een rafinaderij gebouwd.

  Sommigen zullen nu groen, geen en vooral PAARS worden van woede, aan dit soort gepeupel hebben wij als vaderlandslievende Surinamers geen boodschap.

  Ja wennnen jullie maar aan, momenteel hebben we een Superregering aan de macht in Suriname.

  Lees hieronder maar ook. Moro e doro.

  Hakrinbank voorspelt gunstige economische vooruitzichten 15 May, 04:00

  Jim Bousaid, algemeen directeur Hakrinbank De economische vooruitzichten voor dit jaar en op middellange termijn zijn volgens het jaarverslag van de Hakrinbank ‘overwegend gunstig’. Er wordt US$ 3,5 miljard geïnvesteerd in de mijnbouwsector (goud, uitbreiding olieraffinaderij en bauxiet). De overheid heeft in het Ontwikkelingsplan ook investeringen aangekondigd in civieltechnische en sociaaleconomische infrastructuur.

  De expansieve plannen bergen het risico in zich van het doen van een te groot beslag op de beperkte uitvoeringscapaciteit. Dit kan volgens de directie van de bank tot oververhitting van de economie. Wijs beleid van de private én publieke sector moet de economie op het pad van evenwichtige en duurzame ontwikkeling houden, zegt de directie van de bank, onder leiding van algemeen directeur Jim Bousaid is het gisteren gepresenteerd jaarverslag over 2011.

  Opmerkelijke toenamen
  De overheidsontvangsten en schenkingen op kasbasis zijn vorig jaar volgens cijfers van het ministerie van Financiën fors gestegen en wel met ongeveer 44% tot SRD 3,6 miljard. Dit komt neer op circa 35% van het bruto binnenlandse product. Aan belastingen werd 32% meer geïnd, terwijl er bij de niet-belastingontvangsten sprake was van een verdubbeling.

  “Factoren die tot deze opmerkelijke toename bijdroegen, waren vooral de verkregen afdrachten uit de goud- en aardoliesector, die ruim 35% van de totale staatsontvangsten uitmaakten”, meldt de Hakrinbank. Staatsolie droeg US$ 225 miljoen af, Iamgold US$ 146 miljoen en Suralco’s aandeel was slechts US$ 17 miljoen vorig jaar. Volgens het verslag ging een belangrijk invloed ook uit van de devaluatie van de Surinaamse munt. De prijzen van goederen en diensten werden mede hierdoor opgestuwd. De verhoging van de belasting op brandstof was ongeveer 40%.


  Maak melding

 2. Wees God dankbaar dat men staatsolie niet verkocht heeft aan het buitenland mogen wij Jarap dankbaar zijn.
  Dezelfde lui die nu de macht hebben in dit land wildde staatsolie verkopen was suriname nu gedoemd tot een afrikaanse staat.


  Maak melding

 3. Dank zij NF bestaat staatsolie nog en dankzij de zogenaamde 5% deal met iam gold hebben we een groeiende economie nu in deze tijd.Deze regering geniet nu van het goede beleid van venetiaan.
  Waar blijft de 30% deal van boutje met iam gold?
  Boutje heeft tot nu toe nog niets en ook niets gepresteerd.
  En voor hun wanprestatie heeft hij ook ministers vervangen,om zichzelf vrij te pleiten.


  Maak melding

 4. Alleen maar goednieuws. Goednieuws. Goednieuws.
  Bedankt God. Het is te danken aan God zegen, omdat veel Surinamers bidden en gelovig Zijn. We hebben ook een goede Regering aan de Macht.


  Maak melding

 5. Mooi Zo!!! van harte!! en nu mogen wij ook een beetje van ons eigen vruchten proeven of niet soms??

  Als het zo doorgaat, heeft suriname geen enkele hulp van buitenaf! of zie ik het verkeerd??

  We sa go moro fara!! mek oeng tesie toe!!! en geeeen Struisvogel politiek!!!!!!


  Maak melding

 6. afu sensie…en wat merk jij in je salaris? al verhoging gehad zodat je de dure boodschappen kunt doen en kunt tanken?

  Voordat er weer een flauwe reactie komt, ik mag niet klagen en heb het goed in Suriname. Denk aan de meerderheid van het volk.


  Maak melding

 7. Ruim 400 miljoen winst voor staatsolie.

  En waar komt ene maureen mee.

  “afu sensie…en wat merk jij in je salaris? al verhoging gehad zodat je de dure boodschappen kunt doen en kunt tanken?”

  Ja mensen Maureen heeft een Universitaire studie achter de rug, heeft ze zelf verklaard hoor.

  Maureen leest 400 miljoen en denkt dat Aufu Sensie het dan direkt moet merken in z’n salaris.

  Als dit het niveau is, die Universiteiten vandaag de dag afleveren, dan kunnen we direct stellen dat het triest is. Vroeger had je nog wat aan een afgestudeerde, tegenwoordig is het kommer en kwel.


  Maak melding

 8. Radjkoemar Rajaram: “lleen maar goednieuws. Goednieuws. Goednieuws.
  Bedankt God. Het is te danken aan God zegen, omdat veel Surinamers bidden en gelovig Zijn. We hebben ook een goede Regering aan de Macht”

  Neemt iemand deze clown nog serieus op dit forum>


  Maak melding

 9. @MAUREEN : Onze hele, pardon halve cent krijgt als kuddedier van DDB per posting betaald, maar het valt niet mee zn kostje te verdienen met alle argumenten van de ABB brigade die hij om zijn oren krijgt.
  Het is nou eenmaal een feit dat DDB en zijn konuiten behoren tot de grootste gediplomeerde leugenaars van de afgelopen 36 jr.


  Maak melding

 10. afu sensie….je moet goed lezen…begrijpend lezen welteverstaan.. wat ik bedoel te zeggen is dat het volk er niets van merkt, terwijl jij je al rijk rekent.

  Maar vanaf nu reageer ik niet meer op jou posts.je bent mijn energie niet waard.


  Maak melding

 11. Ach maureen onderstaand waren echt jouw woorden hoor.

  “afu sensie…en wat merk jij in je salaris? al verhoging gehad zodat je de dure boodschappen kunt doen en kunt tanken?”

  afu sensie….je moet goed lezen…begrijpend lezen welteverstaan.. wat ik bedoel te zeggen is dat het volk er niets van merkt, terwijl jij je al rijk rekent.

  Hoe moet ik weten wat je bedoeld, kunnen jullie afgestuurden niet meer gewoon schrijven wat je bedoeld.

  En nogsteeds klets je heel dom, tuurlijk merkt het volk er (nog) niets van, wat dacht jij? dat de regering of staatsolie 400 miljoen gaat verdelen aan de bevolking.

  Effe serieus maar aan welke Universiteit had je weer gestudeerd? Waarschijnlijk dezelfde Universiteit waar zucht ook heeft gezeten en hebben jullie beide Hypocrisie, Leugenachtigheid en Onkunde gestudeerd.


  Maak melding

 12. AFU SENSIE: Verkeerd gegokt, ik heb weetnietskunde gestudeerd aan de Prass OSSO Universiteit, weeet je nog, waar jij en nog enkele ndp-groupies stagaires waren, en uiteindelijk cum laude zijn afgestudeerd…..


  Maak melding

 13. Voor de goede orde, de oprichting van staatsolie, althans
  de planning, doe je niet in 10 maanden. Deze plannen
  zijn gemaakt door Dr. Ir. Frank Essed zaliger!
  NIET DOOR ULO KLANTEN IN AMPER 10 MAANDEN!!!

  En! De wereldmarktprijs van aardolie en aardolieproducten
  komen niet op de BERM tot stand!!!

  Deze regering onder leiding van de hoofdverdachte
  van mensenrechtenschendingen mag zichzelf gelukkig
  prijzen met het gegeven dat de regeermacht is
  overgenomen van een verantwoordelijke regering (NF).
  En niet van een ndp regering onder leiding van
  Wijdenbosch alias Keizer Bokassa II.


  Maak melding

 14. Feit is en blijft dat de koloniaal geconditioneerden, alle goede berichten uit Suriname met kritiek zullen proberen de grond in te boren; maar we moeten het slechts zien en aanhoren als hondengeblaf zoals we dat gewend zijn te horen in Su.


  Maak melding

 15. @STENA: Over honden gesproken hoe is het met die duizenden zwerfhonden in Surimaribo en omgeving?
  Blaffen ze nog zo veel en zo vaak?
  Dat is w.s. de reden dat de NDP-groupies met hun leiders voorop het geblaf en gejank zo vaak hebben gehoord, dat ze nu het moraal en de ethiek hebben van een Surinaamse zwerfhond.


  Maak melding

 16. Staatsolie heeft met $400 mio zondermeer een mooi resultaat behaald. Het jaar daarvoor was dat nog $186 mio.

  In beide jaren is de productie met 16.000 barrels gelijk gebleven. Dankzij de hoge wereldmarktprijs voor crude en enkele interne bezuinigingen kon dit resultaat behaald worden.

  Kan Etienne poederveen weer een beetje lachen.

  Proficiat!


  Maak melding

 17. W. Whome van ieder ander zou ik het willen geloven, maar van het gepeupel hier, waartoe ik jou ook toe reken, slaat je reactie als een tang op een varken.

  Niemand gelooft meer in jullie drogredenen.


  Maak melding

 18. Goed nieuws voor de natie , maar ze moeten er wel op letten dat het geld niet naar één bevolkingsgroep gaat of verdwijnt naar het buiten land .


  Maak melding

 19. Zijn het SRD´s of zijn het US$?
  waarachtig een groot verschil maar wel een resultaat die er wezen mag.
  Zonder de bijzondere bezoldiging zou er sprake zijn van een hoger resultaat.
  proficiat Staatsolie


  Maak melding

 20. Iedereen in SU rekent ziich rijk zoals in Brazilie. Alleen voor grondstoffen geldt altijd dat de prijs een keer naar beneden zal gaan. Uiteindelijk zul je ingenieurs nodig hebben om produkten te ontwikkelen en om wen land tot ontwikkeling te brengen.

  Daarnaast heeft Staatsolie geen nieuwe olievelden ontdenkt…….


  Maak melding

 21. Natuurlijk ben ik blij,..en heeft elke Surined ook dit zelfde gevoel!!

  Hoe fijn zou het niet zijn om tijdens vakantie te moeten concluderen dat:..JA HET GAAT GOED MET MIJN FAMILIE IN SURINAME…

  !!!!!!!!!!!! MAAAAARRRRR !!!!!!!!

  Als wij mogen stellen dat de STAATSKAS een “KAMPVUUR” is,….dan zit Dada samen met zijn CLUB ’82 heel dicht bij het vuur dagelijks te doen een “INDIANENDANS”, en heb ik sterk het vermoeden dat over 3 jaar deze CLUB het land verlaten zal als zeer vermogend en blijven jullie achter met een “Wijdenbosch Rijkdom”

  ,,,,,En Hier Tegen Ageren Wij Mijn Beste Suris,,,,,,


  Maak melding

 22. Radjkoemar Rajaram, Suriname heeft dit alles te danken aan de landen waar het nu niet goed gaat. Oorlog en verhoogde prijzen.

  Ik hoop alleen dat het geld goed gebruikt zal worden voor land en volk.


  Maak melding

 23. Boeng sani boeng njoengsoe, ja wat moeten we dan doen, een foute mening geven,schelden vloeken, no mang niet doen, laat ze daar overzee goed bij zichzelf te radegaan wat ze moeten met winst etc van wat dan ook, wij hier hebben in feite geen flikker in te brengen,ja onder het mom van het geld verdwijnt toch ergens naar toe, nee mensen lieb deng dape mek deng doe deng sani, kow loek oeng srefi dja, belangrijk toch ok dan,


  Maak melding

 24. Omtrent staats olie ga ik een slimheid van de NL/Bakras
  vertellen hoe ze Surinamers voor de gek gehouden hadden in het verleden.
  Die NL wisten dat Sur grond olie had voor 1975 voor onafhankelijkheid, maar ze hadden sluwe plannen en hadden dus rustig gelaten.
  Surinamers vroegen aan NL na 1975(na de onafhankelijkheid) om olie uit de grond weg te halen, weet U wat die bakras zijden; Al het geld dat je gaat investeren, ga je niet kunnen terug verdienen laatstaan winst maken.
  Jullie Sur moeten rustig wachten tot dat olie prijs duurder gaat worden en dan pas moeten jullie investeren.
  Nederland dacht in zich zelve om de Sur voor de gek te houden tot dat ze Sur over hadden genomen dat zouden ze zelf olie uit de grond weg halen om hun eigen land economie te versterken.
  Maar de voormalige Bevelhebber Nationaal Leger(Baas) DDB en nu Pres was slimmer dan Ned en had in die tijd van 1980
  jaartal weet ik niet precies Staats Olie opgericht.
  Dit is alleen te danken aan de President D.D Bouterse
  Andere negatieve zaken die ze aanhalen zijn grote leugens.


  Maak melding

 25. Halllooooooooo echoooooooo,

  Chavez zal het goedvinden dat wij hun bronnen leegtrekken?
  Heeft er iemand überhaupt gekeken waar deze bronnen zich bevinden en welke afspraken er vroeger en heden met Venezuela zijn gemaakt?

  Jullie kunnen je rijk rekenen er is maar een kokosnoot die daar beter van wordt en daar hoor jij niet bij chaatjkoemar Radjaram !
  Ps er is veel eerder al naar olie geboord in sranang ik heb de foto’s nog maar helaas kunnen we niks plaatsen.


  Maak melding

 26. Zoek de verschillen!

  “PARAMARIBO, 24 mei – 2010 was weer een topjaar voor Staatsolie. Het bedrijf haalde een omzet van ruim een half miljard dollar. Dit meldt directeur marc Waaldijk. Het record is te danken aan de hoge wereldmarktprijs. De staat vaart er wel bij.
  Aan dividend en belastingen wordt bijna tweehonderd miljoen dollar afgedragen. In 2009 was de omzet nog ruim vierhonderd miljoen.”
  http://www.waterkant.net/suriname/2011/05/24/omzet-staatsoliebedrijf-suriname-ruim-half-miljard/

  Veel is er niet verandert……………….

  Chind heeft het goed gezien!
  Dinsdag 15 mei 2012 om 20:40 uur, door Chind


  Maak melding

 27. GRONMAN: Neen ik ken die mop nog niet, jij hebt nu het woord.
  Is die Hollandse hond misschien oppgepakt door chinezen, en is er chop choy van gemaakt?……


  Maak melding

 28. Stre de’f stre
  Wi no sa frede
  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk en de overwinning
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , SURINAME DOSSIERS VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 29. Chind heeft het goed gezien en IMF benadrukt het nogmaals.

  Belangrijkste risico’s
  IMF is tevreden over de economische groei van 4%, de afnemende inflatie en de stabiele wisselkoers. Er wordt gewezen op de risico’s die er nog zijn. Op middellange termijn zijn twee zaken die zich opdringen als risico. De beperkte institutionele capaciteit in de publieke sector en de grondstoffenprijzen die FLUCTUEREN op de wereldmarkt. De beperkte uitvoeringscapaciteit vormt een struikelblok voor beleidsuitvoering van de overheid die bovendien kostenverhogend werkt.

  Bron Starnieuws.


  Maak melding

 30. @Sempa,
  Sur.heeft niet eens haar eigen dossiers kunnen bewaren.Denk maar aan dossiers die verdwenen zijn van verdachten die zich in Ned.bevinden en de justitie aldaar op de PV’s wacht.Of de zg Doorson documenten die van het parket en uit de kluis van de DSB ontvreemd zijn.Hoe ga je het doen met de Ned.dossiers?

  Cobie.


  Maak melding

 31. @ Zucht,

  Sorry dat je zolang moest wachten, was een gewone werkdag voor mij, en mi be go luku ding visienet nanga lieng fu mi.

  Wan Holland (man) dagu komt naar SU met vakantie, en in SU zijnde begint hij op te scheppen voor de Surinaamse zwerf en straathonden hoe goed hij het heeft in Holland, ” Mi e njiang 3x daags… en alla dey wan tra menu, mi e go alla jari nanga vakantie nanga mi basi, Spanje , Portugal,Amerika, Bla bla bla bla… en nog veel meer.
  Deng Sranang dagu pieh, no wan fu deng no man verteer neks, de neh go no wan sey en deng njang pas te basi kebah njiang, kortom yu sabi a libi fu wan Sranang dagu.
  A Holland dagu e tang leg uit en e leg uit, op gegeven moment a sani kon verveer wan fu deng sranang dagu, a dagu dati wakka kon na fesi en taki, Yere dja !! Yu kon na unu mindri en verteer ung sommin sani, ma wan sani yu no verteer unu en dati na , Omeng uma nanga omeng piekin yu habi, omeng lesi yu e dwing ini wan wikki ?
  Ineens a Hooland dagu kon stil en a no beng sabi san fu taki, alla deng Sranang dagu biegin Blaf ineens taki… ” Wel Luku dja ung ne go nanga vakantie, ung feni njiang ala dey, ma yu sji deng 2 tra sani !!!!! DAT WI E FENI ALA DEY DJA INI SRANANG……..!!!!

  LAFU……….


  Maak melding

 32. @GRONMAN: Ik dacht al van hij moet die grap nog zeker verzinnen, want wat duurt het lang.
  Maar wil je s.v.p. zo vriendelijk zijn om een in het ABN Nederlands vertaaklde versie mee te sturen of 1 van de moderne talen, want ik heb er weinig of niets meegekregen wat je post.


  Maak melding

 33. Dinsdag 15 mei 2012 om 14:28 uur, door Sar Kast

  Als ik Suriname was zou ik Nederland nu 20 miljoen ontwikkelingshulp aanbieden 😉 ,…

  hahaha LMFAO hahaha


  Maak melding

 34. Ter nuancering van veel geroep zonder basis. Lees eerst even iets over de geschiedenis van Staatsolie en denkna over de minimale omvang die STAATOLIE echt heeft. Er is een boekje over de geschiedenis van staatsolie.
  Ja Staatsolie is opgericht onder de militaire leiding van DDB echter het heeft heel wat jaren geduurd voor dat er echt wat gebeurde. Wijdenbosch (toen zetbaas) heeft de eerste echte investeringen nog geprobeerd tegen te houden. Wijdenbosch heeft, omdat het zogenaamd niet rendabel zou zijn, ook nog eens geprobeerd dit “gouden” kippetje voor een APPEL EN EEN EI ter verpatsen aan het buitenland.
  Succes heeft vele vaders zullen we maar zeggen. Het Succes van Staatsolie is echter te herleiden tot de goed verdienende, genunanceerd denkende werknemers en niet tot de politiek.
  Hoe klein Staatolie is, vergeleken met de rest van de wereld, stromen er per dag 16.000 vaten ($ 1.500.000/dag) uit de kraan en dat is voor Suriname serieus geld dat groot en deels in de eigen economie terecht komt.
  Helaas zal net zoals de aardgas winst in Nederland veel van dat geld verjubelt worden en niet echt geinvesteerd tot iedereens voordeel.
  Nu staat Staatsolie bijvoorbeeld garant voor de investeringen van EBS, omdat EBS haar elektriciteit onderkostprijs moet leveren (politieke keuze).

  Een project als TAPAJAY (uit eindelijk meer dan $ 1.000.0000.000) is bijzonder oneconomisch en vernietigd veel natuur en tast de rechten van de binnenlandbewoners sterk aan. Alleen kunnen er net als in de Nederlandse civiele sector carrieres mee gemaakt worden en advieshonoraria en aanneemsomen afgeroomd worden.
  Er is in Suriname niemand(instaat of bereid) die in die grote budgetten zal kunnen ontdekken waar iets aan de strijkstok blijft hangen omdat de expertise in het land ontbreekt en men deze expertise voor serieus geld zal moeten inkopen in het buitenland bij partijen die best weten hoe de kosten en baten verdeeld moeten worden.
  TAPAJAY staat voor heel hoge investering over een lange periode met relatief lage opbrengsten en veel milieuschade. Waarom omdat in TAPAJAY alles dubbel gedaan moet worden. Men moet vanwege de geringe waterbuffering (in het binnenland) naast opwekcapaciteit in de Tapanahony en Jay kreek ook nog eens die van het Blomensteijnmeer vergroten (voor de zelfde megawatt 2 generatoren kopen is niet slim). Het is een verre van optimale investering die ook nog eens de rechten van de binnenlandbewoners met voeten treed.
  TAPAJAY is ooit ontwikkeld om de tegenvallende prestaties van het Blomensteijnmeer (qua rendement de slechtste waterkrachtcentrale ter wereld) ten behoeve van Suralco te verbeteren en niet om Suriname een dienst te bewijzen.
  Kijk voor het met voeten treden van de rechten van de binnenlandbewoners naar de Uitspraak Inter-Amerikaanse hof zaak: 12 Saramakaanse clans


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.