EU begint politieke dialoog met Suriname

70

De Europese Unie begint op 30 mei de eerder aangekondigde politieke dialoog met Suriname. Dat maakte minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel bekend.

Met de gesprekken wil de EU de politieke druk op de Surinaamse machthebbers verhogen. Vooral de aanpassing van de amnestiewet, waardoor verdachten van de Decembermoorden in 1982 vrijuit kunnen gaan, is Rosenthal en zijn collega’s een doorn in het oog.

Volgens Rosenthal gaat het om een ‘strak en hard’ instrument dat tot concrete resultaten moet leiden: ‘Het is meer dan een vrijblijvend gesprek.’


70 REACTIES

 1. Super rechtgeaarde, integere kerel hier he. Bij hem gaat het erom dat de schuldigen gestraft moeten worden.

  Ik zeg: Ja mr Rosie, maar dan wel ALLE schuldigen en medeplichtigen.

  Kom niet de humanitarian hier uithangen en aan de andere kant de ogen sluiten.

  Ik ben er vel tegen dat een ander land wil bepalen hoe interne kwesties aangepakt moeten worden. Hebben we om een duw in de rug gevraagd wat deze kwestie betreft? Neeenuh. Da reur niet.

  Ik snap niet hoe mensen zo dom en naief kunnen zijn. Als Bouterse aan de macht gekomen is hoe in hemelsnaam denken jullie dat het volk hem tijdens zijn zittingsperiode niet gaat up backen? Democratie ja. De meerderheid. Deal with it. Mede dankzij Frontoe natuurlijk, want ze hebben die man als martelaar gepresenteerd. Mensen houden eenmaal van een underdog.

  De mensen die juichen bij een boycott en dt soort zaken…jammer maar dan geloof ik niet dat je Surinamer ben mang.

  We wachten geduldig af.

  Goed. Nemen jullie het rustig. Niet teveel schelden. Wij Surinamers zijn warm. Lobie


  Maak melding

 2. SIO start amnestiedialoog met Surinamers
  14-05- 2012
  Het Surinaams Inspraakorgaan heeft zaterdag in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam Zuidoost een geslaagde dialoogbijeenkomst gehad. Voor- en tegenstanders van de aangenomen Amnestiewet zijn met elkaar in dialoog gegaan. De voorzitter van het Surinaams Inspraakorgaan, Roy Ho Ten Soeng, constateert dat Surinamers in Nederland en Suriname verdeeld zijn over dit vraagstuk. Het inspraakorgaan wil dat Surinamers de eenheid gaan vormen. Dagvoorzitter op deze dialoogbijeenkomst was het Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing. Naast Ho Ten Soeng zaten in het panel Harlow Brammerloo (bestuursvoorzitter deelgemeente Rotterdam-Noord), Harry van Bommel (Tweede Kamerlid SP), Rabin Gangadin (dichter, essayist en prozaïst), drs. Barryl Biekman (voorzitter Landelijk Platform Slavernijverleden) en mr. Gaetano Best. Laatstgenoemde is werkzaam bij het Amsterdam Center for International Law van de Universiteit van Amsterdam.
  Een punt dat aan de orde kwam, is dat Nederland zich niet moet bemoeien met interne zaken van Suriname. De Surinaamse Nederlanders voelen zich wel geroepen hun stem te laten horen. Ze hebben altijd een binding met Suriname en volgen alle ontwikkelingen nauwlettend. Ook is gewezen op de miljoenen overmakingen die wel als welkom geacht worden in Suriname. Op deze bijeenkomst is aangekaart dat in Suriname de politieke leiders van de oppositie en de coalitie met elkaar in dialoog moeten komen hoe gezamenlijk het probleem rondom de amnestiekwestie tot een voor een ieder bevredigende oplossing te brengen. Op de bijeenkomst is gevraagd naar de visie van het inspraakorgaan of zij voor- of tegenstander zijn van de Amnestiewet. Ho ten Soeng zei dat het Surinaams Inspraakorgaan niet zal aangeven als het voor- of tegenstander van deze wet is, omdat het als facilitator voor de hele Surinaamse gemeenschap in Nederland dient. Zowel de voor- als de tegenstanders moeten een beroep kunnen doen op de diensten van het Surinaams Inspraakorgaan.
  De aanname van de amnestiewet in Suriname en de zittingen van de krijgsraad in het 8 decemberstrafproces leiden ook binnen de Surinaamse gemeenschap in Nederland tot verhitte discussies en tot enorme polarisatie. Niet alleen naar aanleiding van de politiek in Suriname, maar binnen de Surinaamse gemeenschap in Nederland ziet het SIO een toename van beledigingen en racistische reacties op verschillende discussieplatforms op het internet. Het SIO is bezorgd over deze ontwikkeling en heeft daarom het initiatief genomen voor een dialoog om met respect voor elkaars meningen en standpunten toch te kunnen ‘verbinden’. Er komt een vervolgbijeenkomst voor de voortzetting van deze dialoog onder de Surinamers.


  Maak melding

 3. Het is buitengewoon erg wanneer het tot een boycot komt voor het volk. Maar misschien gaan dan hun ogen open en komen er meer mensen in opstand tegen deze schuren van leiders. het volk wordt gewoon bedrogen en velen slikken het voor zoete koek.


  Maak melding

 4. Maureen,

  Ben je wel naar school geweest?
  Jou reactie laat blijken dat je bij het NF hoort. Een ras echte rediemoesoe.
  Alleen haat,eigenbelang,hebzucht naar macht en onderdanigheid aan Europa m.n. Nederland.
  Of je hebt geen Surinaams achtergrond.
  Probeer samen met Henk Molenaar,Wikkileaks en die andere poffertjes een politiekepartij op te richten en probeer aan de macht te komen. Blijf niets steeds van de kantlijn schreeuwen dat de voetballers niet weten te voetballen,terwijl je zelf geen pepernoot raakt.
  Het grootste deel van het Surinaams volk houdt van DDB en gunt hem alle tijd om het land vooruit te brengen. Keulen en Aken zijn niet op 1 dag gebouwd.


  Maak melding

 5. Meneer Uri R heeft gesproken, en de datum is bekend,
  in feite kort dag. En hoe dit, de dialoog dan verloopt is gissen en wat eruit komt. Laten we vooral het beste hopen want in het ongunsige geval dan is het alleen maar slecht voor het land, maar vooral de mensen daar.
  Want wat duidelijk is, ik denk niet dat die amnestie wet finaal van tafel wordt geveegd en dat alles weer wordt zoals voor begin april dit jaar.


  Maak melding

 6. Mijnheer Frank Molenaar.

  U raaskalt!!Het grootste deel van Suriname houdt van het land maar keurt de handel en wandel van de regering af!Ter uwer informatie, ik heb een universitaire studie. Verder maak ik geen woorden vuil aan uw beledigingen.


  Maak melding

 7. Het is altijd het zelfde geleuter bij die paarse analfabeten, als je tegen een figuur als Bouterse bent dan ben je in hun ogen tegen Suriname, gelul natuurlijk.
  @ frank molenaar, Hitler was ook rijkskanselier, hij Bouwde ook snelwegen, elke tegenstand tegen zijn regime werd op meedogenloze wijze de kop ingedrukt.
  Noem mij één totalitaire staat in de wereld waar het goed gaat, of goed is gegaan ? ik wacht op jullie antwoord


  Maak melding

 8. Beste Maureen:
  deze site wordt plotseling overspoeld met NDP groupies die zich bedienen van uiterst verwarrende fake nicknames.

  Je herkent ze aan de volgende woorden in hun postings ” Rediemoesoe”, “Landverrader” “Bounty” en nog meer van dit soort omschrijvingen.

  Geen aandacht aan deZe losers besteden.


  Maak melding

 9. Uit ervaring weet men dat niemand hard komt praten tegen de Zijne Excellentie DD Bouterse President van de Republiek Suriname . Komt u met die intentie , dan kan je gelijk thuis blijven . DDB is geen Vene . Dat de regering van Suriname geen tijd had voor de EU in eerste instantie wil al veel zeggen . Verder dient den-haag het dossier van de jaren 80 van Suriname openbaar te maken , zodat wij kunnen zien wat voor soort criminalitiet zij gepleegd hebben die het dag-licht niet kan verdragen .


  Maak melding

 10. Zoals jullie met elkaar bezig zijn , denk je dat je dit bij het Europese volk tot stand zouden kunnen brengen. Zie de eenheid van deze volkeren en leer.Liefde is niet te koop die moet je van je ouders leren.Maar hebben ze !!!!!!!!!!!!.Een naam genoemd door dhr. Rajaram [pliticus hier] werd iets gevraagd waar ik er bij was en hij antwoorde als ik jou zaak in behandeling neemt kunnen ze zeggen dat ik mijn volk helpt dus ga naar die Turkse meneer. Ik dacht dit is een Surinamer!!!!.En deze man staat op de podium om !!!.


  Maak melding

 11. De pot verwijt de ketel tot hij zwart ziet. Als Dhr. Uri Rosenthal de schuldigen wil straffen zou hij toch echt in Ned moeten beginnen. Iedereen weet onderhand wel dat dit nooit had kunnen gebeuren zonder ruggesteun van tata. Ik vind net als de meeste mensen hier dat de schuldigen berecht moeten worden, maar dan ook echt allemaal. Niet gaan wijzen terwijl er ook bloed aan jullie handen zit.

  Lobie,


  Maak melding

 12. Het maanden,zoniet jaren lange uitgedaagde Nederland gaat nu echt zijn lang verborgen spierballen laten zien.Kom op Suriname laat nu ook jouw “hoog van de toren geblazen” spierballen zien.


  Maak melding

 13. De heer Rosenthal is een fijne snuiter en een toffe peer, maar hij meet wel met 2 maten. Alle wandaden die Israel pleegt praat hij goed en ALLE sancties die de EU wil uitvaardigen tegen Israel houdt hij PERSOONLIJK TEGEN. Bij de VN stemt Nederland ook altijd tegen als het om Israel gaat.(is het misschien omdat hij getrouwd is met een israelische????). Gelijke monniken gelijke kappen doet mijn inziens in dit geval opgeld. Het moment dat Nederland Israel OOIT veroordeelt voor een van de vele gepleegde oorlogsmisdrijven gepleegd in de hele regio en vooral tegen de palestijnen wiens land ze al decennia lang geoccupeerd hebben en bezet houden en die nederland en de rest van de westerse wereld met de mantel der liefde wordt bedekt mag nederland ten allen tijde zich met Suriname bemoeien.


  Maak melding

 14. Wat mij betreft gaat er geen euro naar die criminelen. Su heeft voor een moordenaar gekozen,laat die hun maar te eten geven. Nog meer casino,s,meer drugs gelden,meer corruptie.Vroeg of laat loopt die gek tegen de lamp.


  Maak melding

 15. TTheo: “Uit ervaring weet men dat niemand hard komt praten tegen de Zijne Excellentie DD Bouterse President van de Republiek Suriname”

  Dat betaalt hij je a contant terug bij een grote mond…….


  Maak melding

 16. Maureen wij echte Surinamers steunen elkaar.Die frank molenaar moet zich schamen om zoals een homo tekeer tegaan tegen je.
  Wij zijn echte surinamers,en hun zijn boutisten.
  Wij hebben het beste voor met suriname en hun hebben het beste voor met boutje.
  Dus laat maar waaien,gewoon je reaktie geven hier.


  Maak melding

 17. laat de eu met hun eigen wanbeleid dealen.laat su met rust vooral nederland .denk maar wat nederland heeft uitgevreten met de slavernij in suriname.daarvoor moet nederland ook gestraft worden. stelletje hypocrieten.


  Maak melding

 18. Jullie doen als of suriname nog AFHANKELIJK is , en moet wachten op het buitenland om zijn zaken op orde te krijgen .
  KRABOE inie BARIE .


  Maak melding

 19. laat de eu met hun eigen wanbeleid dealen.laat su met rust vooral nederland .denk maar wat nederland heeft uitgevreten met de slavernij in suriname.daarvoor moet nederland ook gestraft worden. stelletje hypocrieten. laat democratisch su zelf beslissen


  Maak melding

 20. Beste Vene,

  ik maak me niet druk hoor om dit soort reacties, vind het hooguit dom. Zie dagelijks om me heen hoe vele mensen moeite hebben om hun kinderen te eten geven. En meneer B. speelt nu de weldoener om een paar prijzen van levensmiddelen met 50 cent te verlagen, terwijl hij de prijzen al had verhoogd met 5 srd. Zo kan ik ook een cadeautje geven en het volk zoet houden. erg vind ik dat sommige mensen-lees aanhangers- dat niet inzien. Jammer van zo’n prachtig land dat er zo’n wanbeheer heerst door deze regering. Tegen de voorstanders zou ik willen zeggen,vertel mij eens wat Bouterse nu concreet heeft gedaan voor het volk, ik zie het namelijk niet.ik zie dat hij tweedracht probeert te zaaien in het land. en zo te lezen lukt hem dat aardig. Mensen wordt wakker!!!


  Maak melding

 21. En wat Nederland ook doet of niet doet, zorg dat je in eigen land je zaken op orde hebt. Nederland heeft idd niets te vertellen hier. Wanneer je geen aanleiding geeft zal geen enkel land zich met interne zaken bemoeien.


  Maak melding

 22. “En meneer B. speelt nu de weldoener om een paar prijzen van levensmiddelen met 50 cent te verlagen, terwijl hij de prijzen al had verhoogd met 5 srd.”

  Bovenstaande aldus ene maureen. De President had volgens deze front leugenaar de prijzen van levensmiddelen verhoogd met 5 srd.

  Maureen zulke leugens mag je aan vene en henk molenaar vertellen, ze slikken het als zoetekoek, en leggen nog makkelijk een paar leugens bovenop, meer kunnen jullie niet, jullie schieten behoorlijk te kort.

  Het is triest dat jullie net als front oppositie het van leugens en achterklap moeten hebben.

  henk molenaar zegt “deze site wordt plotseling overspoeld met NDP groupies”

  nee henk, het is duidelijk dat de NDP’ers, de mensen die een neutrale mening hebben maar ook mensen die PRO-Suriname zijn hun reacties nu wel worden doorgelaten.

  als front broodschrijver begrijp ik dat je het niet leuk vind.

  Tot een paar dagen geleden bleek het een taboe te zijn om Pro-Suriname te zijn.

  Jullie soort die hier dag en nacht zaten te reageren met de ene na de andere dom gezwets dachten dat jullie in de meerderheid waren. Zo denkt die hele kleine minderheid in Suriname ook nogsteeds dat ze een meerderheid vormen, vandaar dat ze vaak worden gebruiken als het volk is verdeeld enz.

  Wen er maar alvast aan. There is more to come.


  Maak melding

 23. Dinsdag 15 mei 2012 om 12:56 uur, door Maureen

  Mee eens met beide postings.

  Klopt als een bus.
  Eerst eigen huishoudboekje in orde maken.
  Als je lid bent van bepaalde Internationale Organisatie zullen andere landen altijd “meekijken” als je rare sprongen maakt.


  Maak melding

 24. Ik wist het dat Nederland nooit gaat opgeven.
  Ze gaan tot de uiterste hun best doen wat ze in staat zijn om Suriname te saboteren/pesten.
  Omdat de Pres D.D Bouterse sta in de weg was en is om Suriname weer kolonie te maken.
  Nederland heeft zelfs allerlei negatieve video,s gemaakt en zelfs ook allerlei negatieve zaken over de Hr D.D Bouterse in het verleden geschreven alleen hem zwart te maken, zodat het volk geen vertrouwen in hem zou hebben. Nederland kan echt goed vieze politiek spelen hoor. Ze kijken teveel naar de bandieten filmen.
  We gaan ook tot de uiterste gaan om de USA/OAS te verzoeken/bedelen om die geheime Sur dosier over de gebeurtenissen van 1980 dat in Ned geheim gehouden wordt,omdat Nederland de Hoofdverdachte is openbaarheid te krijgen.
  Verder wil ik zeggen dat Nederland rustig door kan gaan met onderdrukking. Hoe meer onderdrukking, hoe meer het beter is voor Suriname.
  We willen wijzen dat we zonder of met politieke druk van NL toch vooruitgang kunnen boeken. Nederland is geen enigste land op de aarde er zijn meerdere landen waarmee Sur zaken kan doen en is ook daarmee al bezig.
  Nederland doet alsof Suriname van hun is en dat wij nog steeds kolonie zijn. Terwijl wij vanaf 1975 onafhankelijk zijn. Geen kolonie meer. Geen slaaf meer.
  Het volk van NL moet weten dat het door de Politieke druk is door de VVD en CDA, waardoor er geen goede relatie is tussen Sur en NL en dat ze in Sept niet op deze 2twee partijen moeten gaan stemmen.
  Coalitie vorming Nederland PVV+BS+Groen Links+D66
  Amnestie Wet is conform de Grondwet.
  En NL is de Hoofdverdachte van Coup dec 1982.
  De President D.D Bouterse is de Heiligste Man van Sur en de verlosser van het Surinaamse volk. Ik ken geen andere goede woorden voor hem zijne Exellentie.
  Een vergelijking; NL is Kans en Duryodhana van Mahabharata en Ravana van Ramayana. Ze hadden deze film goed gekeken en gingen hun rol spelen. Ned gebruikt ook spoken- en hypnotishe krachten om zijn doelen te bereiken. Daarom mensen bidden jullie God serieus zodat deze krachten geen invloed op je kan hebben.


  Maak melding

 25. Het valt dus niet te raden dat de laatste vijandig getinte en niet verzoenende toespraak van de presidenthet en het verslag van de waarnemer van het ICJ ook een duit in het zakje van ‘anti-amnestie aanhanger’ heeft gedaan.Daar zat de EU trouwens op te wachten.Ik vraag me af of wij ‘uit monde’ van de min. van buitenlandse zaken, alias Lackin, straks zullen horen wat de EU precies met de Surinaamse regering heeft afgesproken.
  Van de EU zullen we het(volgens de geijkte stille diplomatieke spelregels) niet zo “heet” als het is gebracht horen,maar neem het van me aan:Het gesprek zal op “het scherp van de snede” gevoerd worden.Dit zal je merken aan de druilige gezichten van de commissie na het gesprek,de veranderde Franse houding en die van de Nederlandse ambassadeur.
  En op dit forum …… zal de EU door de pro’s plotseling maar naar verwachting voor alles en nog wat tot vies en vuil worden uitgemaakt.LET MAAR OP !!!
  NEDERLAND SPEELT NU POWERPLAY!!!
  Suriname zet je schrap!!!!


  Maak melding

 26. @Radjkoemar Rajaram
  Je schrijft:”We gaan ook tot de uiterste gaan om de USA/OAS te verzoeken/bedelen om die geheime Sur dosier over de gebeurtenissen van 1980 dat in Ned geheim gehouden wordt,omdat Nederland de Hoofdverdachte is openbaarheid te krijgen”.

  Denk je echt dat de OAS en de VS Nederland zullen sommeren om “het dossier over 1980” vrij te geven?Geloof je dat echt?Ik denk dat jij spoken bij daglicht ziet.
  Amerika kiest liever voor de EU dan voor de OAS en bovendien heeft hij ook geheime dossiers over de Viëtnamoorlog,de moord op de gebroeders Kennedy,de invasie op Cuba,de arrestatie van Noriëga… dus ik weet niet of jij met jouw verzoek op het goede adres bent!Maar ja,niet geschoten is altijd mis!!!!;-)


  Maak melding

 27. meneer henk molenaar,wat weet je van de surinamers in suriname enwat zit je onzin te praten dat er veel mensen tegen de regering is en bang zijn om te praten,dat was misschien in de tijd van tachtiger nu is het anders trouwens Nederland zit ook achter deze ellende waar we een tijdje meezaten,en is al een beetje opgelost en men wil het weer gaan verzieken met die leugens van hun dat de suris in tweestrijd leven Surinamers zijn hoe ik het ziet want ik weet veel over surinamers,maar jij denk ik niet al zou je een surinamer zijn want surinamers als jij, als je dat bent waren misschien van de elite groep in suriname en nu jullie gevlucht zijn in het buitenland ,hebben jullie heimwee aan suriname,en jullie dachten niet aan de gewone surinamers dus hou je kommentaar maar voor je want de surinamers hebben het recht te stemmen aan wie ze willen,dus boterse is gekozen door de meerderheid van het volk en je moet dat respekteren,de volgende verkiezing zien we wel wie het wordt,en trouwens nog iets personen als jullie als je surinamer bent hebben nooit met het gewone volk bemoeit,dus hou eens op met je leugens en bevindingen,neetjeman


  Maak melding

 28. Radjkoemar Rajaram: Vuilnisman kan deze zak ook mee:

  “De President D.D Bouterse is de Heiligste Man van Sur en de verlosser van het Surinaamse volk. Ik ken geen andere goede woorden voor hem zijne Exellentie”

  Als ik jou was zou ik Bouterse voordragen voor de Nobelprijs…..


  Maak melding

 29. “neetjeman: dat is knap: één zin van 600 woorden en ik weet nog bniet wat je wil zeggen.”

  En wil je neetjeman daarvoor de schuld geven? Wil je hem kwalijk nemen?

  Kom op, ik heb begrepen wat neetjeman zegt en ik wil wedden 99,99% van de lezers.

  Aan wie ligt het dan henk. Wanneer is het je de laatste keer gelukt een artikel of reactie te begrijpen?


  Maak melding

 30. @de EU,
  Het is tijd dat jullie met concrete akties moeten komen .Het feit dat harde acties uitblijven van jullie zijde tegen het regiem Bouterse en zijn handlangers ,wekt bij hem juist de rijke illusie dat hij oppermachtig is en dat de wereld niet zonder hem kan.Deze gek heeft een reality check nodig.Dit kan alleen verwezenlijkt worden wanneer jullie acties tegen hem zullen ondernemen.
  Het is toch niet de plan van de EU alleen maar in actie te komen als de situatie zal escaleren zoals wij het zien gebeuren in Syrie of elders in de wereld?
  Deze moordenaar heeft samen met zijn handlangers de surinamers in zijn greep.Hij heeft met alle geweld Amnestie gedaan gekregen met hulp van zijn vriendjes.
  Waar elders in de wereld,EU,is het mogenlijk dat een beklaagde nooit in de rechtbank verschenen is?
  Mag ik tevens als herhinnering opbrengen dat MICHAEL JACKSON,uit zijn bed gehaald was en in zijn pyama’s in de rechtszaal moest verschijnen , zo niet zou er een arrestatie bevel uitgevaardigd worden tegen hem dat zou lijden tot zijn arrestatie voor het negeren van een oproep om lijfelijk aanwezig te zijn in het gerechtsgebouw.Met Bouterse en zijn handlangers is het een heel vreemde verhaal en altijd anders. Stel je voor EU, hij ,bouterse ,is nooit verschenen in de beklaagden bank en nooit is hem opgeroepen zich te verantwoorden en ,of lijfelijk aanwezig te zijn te Boxel. Dan heb je zijn handlangers die een perfecte show van amnesia lijders opzetten , het rechtssysteem voor de gek houden en erin slagen nog erbij onder de neuzen van de behandelende rechters , die je gewoon kan classificeren als BANGERIKKEN. Stel je voor ,EU, de man ,de moordenaar bouta , die denkt dat hij zo ‘onschuldig’is heeft zijn vrijheid veiliggesteld door amnestie,zijn amnestie wel te verstaan ,als per decreet met onmiddelijke ingang in werking te brengen.Om bevrijdt te worden van deze monster hebben wij hulp van buiten nodig .Doe wat het beste is voor de Surinaamse bevolking en stop alle samenwerking met deze man. De wereld moet hem toetsen en zien of deze gek alleen in zijn eentje in staat zal zijn land en volk te leiden.ACTIE NU.


  Maak melding

 31. Sang zelf MICHAEL JACKSON wordt met haar en huid bijgesleept, ai dan zijn ze echt radeloos.

  If you can’t beat him, join him zou ik dan maar zeggen al was het alleen maar om uit die uitzichtloze situatie te geraken, because nothing will happen, EU zal jullie niet komen helpen, NL ook niet. Amerika heeft al gezegd, gaan jullie praten en verzoenen. China en Brazilie bemoeien niet.

  En Z.E. De President heeft als gezegd, dat zolang hij Desire Delano Bouterse heet, gaat het jullie niet lukken om Suriname te de-stabiliseren.


  Maak melding

 32. Afu Sensie: Wat ben jij toch een volgzame slaaf van je meester Bouterse. Als zou deze crimineel op je kop schijten, dan nog kijk hem voor bewondering aan en dank je hem voor zijn zegen.


  Maak melding

 33. Jij vraagt wij draaien.

  Ray stelt de volgende vraag.

  “Waar elders in de wereld,EU,is het mogenlijk dat een beklaagde nooit in de rechtbank verschenen is?”

  Nou hieronder je antwoord, lees maar wat verstandige studenten hebben te zeggen, dankzij jullie front nepotisme is zelf de rechstaat en rechtspraak gepolitiseerd. Misschien snap je nu waarom sommige mensen niet voor die politieke rechtbank is verschenen.

  ——————————————–

  ‘Te veel politiek in rechtspraak Suriname’
  Gepubliceerd op : 15 mei 2012 – 1:38 pm | door Redactie Suriname (foto: Mark Ashman)
  Lees meer over: advocatuur rechtspraak
  De huidige generatie rechtenstudenten in Suriname kan smullen van de juridische uitdagingen rondom het Decembermoordenproces. Maar sommigen zien dat heel anders willen er juist helemaal niets mee te maken hebben. Zij willen zelfs geen advocaat of rechter meer worden.

  Een studente vertelt de Wereldomroep dat de politiek de rechtspraak in Suriname te veel beïnvloedt. Ze is bijna klaar met haar studie en wil alleen anoniem haar mening geven. “Jurist zijn is moeilijk. In Suriname is het vanwege de politieke situatie moeilijker.” Ze begon aan haar studie om advocaat te worden, maar wil nu iets gaan doen in de richting van management.

  Het strafproces is niet zomaar een rechtszaak: “Er is veel politieke bemoeienis.” Ze snapt de emoties wel, zegt ze, maar het is geen goede zaak. Politieke kleur is volgens haar belangrijk voor een rechter in Suriname of wordt er in ieder geval van beticht van de verkeerde kleur te zijn. “Het was vanaf het begin een politieke zaak, maar nu nog meer.” Een aanwijzing voor de politieke bemoeienis is volgens haar ook dat het proces jarenlang op zich heeft laten wachten en pas vlak voor de verjaring werd opgepakt.

  Voor advocaten en rechters is het moeilijk werken in Suriname, vindt de studente. Als je van de juiste politieke kleur bent kun je binnen twee jaar advocaat worden, anderen worden na vijf jaar nog niet toegelaten tot de Orde van Advocaten. Ze ziet het ook in uitspraken van rechters: “Soms vraag je je af of een uitspraak wel onpartijdig is.” Je maakt minder kans als je de verkeerde kleur hebt. Volgens de studente is ze niet de enige die er vanwege de politieke invloed van afziet om advocaat te worden. Anderen zien het juist als een kans om een bijdrage te leveren aan Suriname.


  Maak melding

 34. Ok henk, dan hebben we die langspeelplaat van je WEER gehoord, heb je ook nog een ander deuntje, of is dit het? is dit echt alles wat je kan?

  Sorry je bent te beperkt en simpel. Het simplitische druipt er vanaf. Triest.


  Maak melding

 35. Maar wat wil AFU SENSIE eigenlijk aan ons duidelijk maken anders dan dan hij van de werkelijkheid is losgeraakt, en dat hij zijn tijd vult met het zo hard mogelijk achteruit rijden, en dat hij karaktermoord op zichzelf pleegt, en net als zijn DDB en overige kuddedieren en topregeringsjunta aan luchtfietserij doet? Ennieweetjes wie het weet mag het zeggen…….


  Maak melding

 36. Zucht, zucht en zucht. Wat Afu Sensie aan jullie wil laten zien is dat jullie negatievelingen dom kletsen, that’s all. Totnutoe lukt het me aardig.

  Trouwens je nickname past bij je, je bent een grote ZUCHT.


  Maak melding

 37. @Afu Sensie

  Je zou liever Afu ede kunnen heten.Weet jij trouwens waarom ik Michael Jackson erbij gehaald heb?Michael Jackson is overal ter wereld bekend.Toen er een rechtszaak tegen hem gaande was werd niet naar zijn status gekeken . Op dat moment werd hij gezien als een verdachte en de wetten die voor de normale mens gelden ,gelden ook voor hem tijdens zijn trial. Niets en niemand is verheven boven het wet.Ook niet als je Michael Jackson bent of een moordenaar als de paarse god,bouta.En weet je wat Afu Ede, wanneer er een rechtszaak gaande is mogen rechters die niet belast zijn met deze zaak geen uitspraken doen die een zaak kunnen beinvloeden. In Suriname is het gebleken dat zij deze regels niet kennen.Gelukkig dat de student in kwestie aangehaald door jouw plotseling geen advocaat meer wil worden. Ze zou gezwicht hebben onder druk net als ieder ander rechter die de dec zaak moet behandelen.Zolang wij het te maken zullen hebben met bouta de moordenaar net zo lang gaan politieke kleur en dergelijke in het spel zijn. Het moment dat hij, bouta de monster ,uit het beeld zal verdwijnen twijfel ik niet aan het feit dat Suriname in al zijn oude glorie hersteld zal worden.Weet je wie verantwoordelijk is voor alle tweedracht in Suriname?Juist,je paarse god,de moordenaar bouterse.


  Maak melding

 38. Ray zegt,

  “wanneer er een rechtszaak gaande is mogen rechters die niet belast zijn met deze zaak geen uitspraken doen die een zaak kunnen beinvloeden. In Suriname is het gebleken dat zij deze regels niet kennen.”

  Zo deze is nieuw, noem een naam van een RECHTER die uitspraken heeft gedaan die een zaak kunnen bedoelen.

  Ik wil wedden dat je geen naam noemt, je volgende reactie zal een nog dommer geklets zijn Ray.

  Jullie negatievelingen stellemn mij echt teleur, jullie zijn dommer dan ik had gedacht.


  Maak melding

 39. @RAY Heel goed van je dat je uiteindelijk in Jip en Janneke taal je statement over Michael Jackson aan onze AFU EDE duidelijk wilde maken, maar zoals je ziet verspilde energie.
  Die jongen kan er niets aan doen, niet uit de slechtheid van zijn hart, maar uit de domheid van het verstand.


  Maak melding

 40. En we mogen niet vergeten dat onze AFU EDE tot de NDP clan behoort en incompetentie is in die kringen ook een kwaliteit. raar maar waar……..


  Maak melding

 41. AFU EDE: je hoeft niet gelijk te gaan zitten janken in je webtoko,bewaar je tranen maar voor straks als de EU strafmaatregelen straks Suave stylie links en rechts om je oren geslagen worden.


  Maak melding

 42. @Afu Sensie

  Die Zucht is al meerdere malen door de mand gevallen. Door vele posters is al aangetoond dat dit warsig mannetje een enorm complex heeft. Samen met Esmerald behoort dit niksje tot de groep met een identiteitscrises. Deze ezels zijn geen Srananmangs en ze bezitten alle eigenschappen van de redimoesoe. Eigenlijk zijn ze heel tragisch en hier krijgen ze tenminste een beetje aandacht en het gevoel een beetje Surinaams te zijn. Ze zullen jou nooit aankunnen. Ze hebben te weinig brains!


  Maak melding

 43. @MALGOEZAR: Dank dat je mij attent maakt op mijn afkomst,identiteit en nationaliteit.
  Het programma spoorloos van de KRO en Who do you think You Are van de BBC hebben mij altijd al zeer geintrigeerd, maar ik hoef nu gelukkig niet meer daar naar toe te schrijven.
  Als je nog meer weet dat ik nog niet weet, laat mij dat a.u.b. even weten.want er is een engels spreekwoord dat zegt: You never got to know a man, until you’ve walked a mile in his shoes… So so lobi and keep up the good work….


  Maak melding

 44. @Afu Sensie

  Wat versta jij niet?Als ik zeg dat niet behandelende rechters en advocaten geen uitspraak moeten doen bedoel ik niet dat Zij het vonnis moeten uitspreken OF INTUSSEN uitgesproken hebben.Kan je het niet inzien hoe deze zaak steeds beinvloed en uitgesteld wordt omdat op het allerlaatste moment toch 1 of ander persoon van invloed in het spel komt naar wie geluisterd moet worden en zaken weer verschoven moeten worden.Kan je niet inzien hoe bang onze rechters zijn?Zij zelf stralen geen gezag uit.Neen ze gaan toetsen wat anderen op het laatste moment ertussen kunnen knijpen met het gevolg dat wij opnieuw weer belazerd worden.
  Geldt deze toetsing dingen ook voor alle misdadigers of is het beperkt tot bouta , de moordenaar alleen?


  Maak melding

 45. @Zucht

  Hahahaaaaa….Afu Ede is een verwarde man. Hij zit zo in mekaar;Wanneer hij zegt dat bouta de paarse god de hulp van de EU niet nodig heeft meent hij het niet.Zodra wij de EU oproepen om een boycot tegen zijn paarse god te beginnen vertelt hij aan de rest van ons dat de EU niet naar ons zal luisteren of luisterd..Geloof mij hij is als de dood bang dat de EU daadwerkelijk tot acties zal overgaan. Hij weet dat zijn paarse god afhankelijk is van hulp buiten en de EU hoort erbij.


  Maak melding

 46. Ray

  Jij kleine jokkebrok.

  Dit heb je gesteld, het staat er nog.

  “wanneer er een rechtszaak gaande is mogen rechters die niet belast zijn met deze zaak geen uitspraken doen die een zaak kunnen beinvloeden. In Suriname is het gebleken dat zij deze regels niet kennen.”

  Ik heb je ttoen onderstaande vraag gesteld.

  noem een naam van een RECHTER die uitspraken heeft gedaan die een zaak kunnen bedoelen.

  Vonnis moeten uitspreken en advocaten kwam niet in je verhaal voor, dus niemand heeft het daarover.

  Door al die leugens zien jullie door het bos de bomen niet meer. Als je de waarheid spreekt hoef je puffend en kuchend als een tol te draaien, je kan lekker consequent blijven. Probeer het, het werkt.


  Maak melding

 47. Beste Kondremangs,
  Nogmaals mijn verzoek aan de Moderator om een ieder, die van WKN gebruik maakt, maar 1 (een) nickname te laten hebben……….want er wordt van nickname geruild alsof hun leven van afhangt…….wie zich aangesproken voelt; die reageert……

  TIME WILL TELL,Kondremangs!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 48. In plaats dat NoBruya de moderator verzoekt om reacties met beledigingen en scheldwoorden naar Suriname en de President van Suriname te verwijderen, gaat ie zich bezighouden wie met 1 nickname reageert of niet.

  Ze zijn duidelijk radeloos en weten uit armoede niet meer wat ze moeten doen.

  lees de regels maar weer na.

  Reacties moeten inhoudelijk zijn en iets toevoegen aan het bericht, persoonlijke aanvallen worden verwijderd.
  Reacties met scheldwoorden en/of beledigingen worden verwijderd


  Maak melding

 49. Bingo, @Afoe ,je bent door de mand gevallen, mi boi!!!!
  Je bent 1 van die agama’s……die van kleur verschiet…….
  Ik heb alleen maar een verzoek gedaan voor FAIR PLAY met 1 NICKNAME; de moderator BEPAALT de regels……..niet jij of wie dan ook!!!
  JIJ bent 1 van degenen, die PERSOONLIJK anderen, die op deze site reageren, aanvalt!!!!
  En probeert uit alle macht kritiek op je president DiDiBrie met PERSOONLIJK beledigingen met de grond gelijk te maken……
  Maar @afoe, ga zo door; ik ben NIET radeloos itt jouw aanbeden prersident, die denkt dat hij God is……maar Gado o poeroe law gi ing…….
  Ik weet wel wat ik moet doen en dat is de jeugd van Suriname helpen opvoeden tot goede burgers van dit land en dat doe ik heel goed itt een heleboel zg lijders, die denken dat ze untouchable zijn….zoals jouw aanbeden lijder DiDiBrie…….
  Ik ga je nog een verhaal vertellen ter overdenking:
  een Braziliaanse en een Surinaamse militair stonden bij Toemoek hoemakgebergte de grenzen te bewaken…..het was 4 uur in de ochtend en behoorlijk fris, zoals het in de jungle vaak koud kan zijn.
  De Braziliaan: ik dank God, dat ik over 2 uur wordt afgelost……de Suri: Ik dank Bouterse, dat ik over 2 uur wordt afgelost…..De Brazil vroeg aan de Suri, wat zo bijzonder was aan Bouterse, dat hij zo wordt aanbeden……De Suri begint over allerlei grote megaprojecten te praten van:18000 woningen: 4 baansweg naar de airport;etc. en hemelde Bouterse op tot mythische dadenen was er behoorlijk trots ,dat hij die Brasion eindelijk een keer van langs kon geven met Surinames trots……
  Die Brazilaan dacht even na en vroeg voorzichtig: Maarre; het is allemaal goed. Ik weet, dat ik straks wordt afgelost dankzij God…..jij geeft aan ,dat je wordt afgelost dankzij je grote president Bouterse…..wat ga je dan zeggen, als Bouterse straks dood is????
  De Surinamer antwoordde onmiddellijk:GOD ZIJDANK!!!
  Dus @afoe ;ga het moraal maar na……
  TIME WILL TELL,Kondremangs!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 50. Oeps!!!!Er is iets merkwaardigs aan de hand!Er zitten op dit forum lieden die Nederland totaal geen warm hart toedragen;ze zien Nederland liever gaan dan komen.Dat mag tot zover,als je het mij vraagt.Maar wat ik totaal niet snap is dat ze toch nu stiekem erop hopen, dat Nederland (lees de EU) hun wat de amnestiewetswijziging betreft,uit de brand zal helpen!
  WAT ZIT DE WERELD TOCH RAAR IN MEKAAR!Vind je niet?
  Ik had juist verwacht dat zij nu de Surinaamse gelederen zouden sluiten en gezamenlijk met Bouterse tegen Nederland zouden ageren.
  Maar niets is minder waar!!!
  Wie zijn dus nu de echte staatsvijanden en landverraders?


  Maak melding

 51. @MEDUSA maar een grote meerderheid van die Hollandhaters, ja geloof het of niet zitten gewoon ergens in de Ned. steden en dorpen, en niet zelden in een uitkeringssituatie.


  Maak melding

 52. Let Op!
  vriend Gadaffi leeft niet meer, jammer nee!!
  hoe is hij omgekomen, ook jammer nee.
  wie volg nu?

  ha ha Europa is weer bezig, dit keer ver.


  Maak melding

 53. @Medusa

  Er bestaan inderdaad trotse Surinamers die er geen enkel probleem mee zouden hebben als Nederland onder de zeespiegel zou verdwijnen. Om het proces te versnellen stel ik voor eerst een muur rondom Nederland te bouwen. Daarna kunnen eerst alle buitenlanders het land (Nederland) uitgezet worden. De SuriNeds (surrogaat Nederlanders) mogen dan blijven. Als men vervolgens langzaam alles binnen de muur laat vollopen dan kunnen jullie redimoesoes samen met de Nederlanders gezellig wat rondjes zwemmen. Wij Surinamers kijken graag naar zwemmende Nederlanders. Het zijn ontzettend leuke mensen. Vooral als ze nat zijn. En groet uit Paramaribo.


  Maak melding

 54. @Jantje Beton
  Zijn dat dan trotse Surinamers?????
  Domme en ongeletterde Surinamers,ja!”Trots zijn” is m.i. anders!Trotse mensen denken verder over de dingen na en zien de nadelige consequenties van hun te nemen stappen in.Zij beheren hun emotionele gevoelens tov hun rationeel denken.”Trots zijn” is concreet, je verstand gebruiken (common sense) en op een intelligente manier zoveel mogelijk ervoor zorgen dat al de partners met wie je n.b. economische,wetenschappelijke diplomatieke,culturele,socale etc.
  verdragen bent aangegaan “boven de zeespiegel” blijven,want gaan die “kopje onder” dan ben je gedoemd (in)direct na geruime tijd ook die vruchten van te plukken.
  En die kunnen soms zeer zuur zijn!!!
  Maar je wens zal niet in vervulling gaan;Nederlanders zijn de beste waterbouwkundigen TER WERELD!
  Dus kom maar met een andere “masacre”!
  P.S.
  Wat een rare naam voor een Nederlandhater,trouwens!
  Kon je echt geen andere vinden of …. zit je toch van 2 walletjes te (vr)eten?Je bent er nog niet los van.Sterkte met het “ontbindingsproces”!!!


  Maak melding

 55. Juridische nitwit nr 1 in Suriname: Lees en Huiver:

  Ebu Jones (Jurist)

  Wat ik als jonge jurist niet kan begrijpen is hoe het komt dat ervaren vooraanstaande burgers in de samenleving als de ondervoorzitter van DNA Ruth Wijdenbosch (Meester in de Rechten), Chandrikapersad Santokhi (ex-minister Justitie en Politie) en Radjkoemar Randjitsingh (Meester in de Rechten) ervan uitgingen dat de amnestiewet in strijd is met internationale verdragen.

  Voor mij is het overduidelijk dat politiek wordt bedreven met de gebeurtenissen uit de tachtiger jaren, waarbij machtswellustige politici schaamteloos misbruik maken van het leed van nabestaanden van de gebeurtenissen in deze donkere periode in onze geschiedenis.

  Laten wij ons berusten in de uitspraak van de rechter en stoppen om Suriname internationaal neer te zetten als een staat waar wet en recht niet geldt. Doen wij dat niet dan zal de wereld respectloos naar ons blijven kijken. Wat wij ook niet uit het oog moeten verliezen is dat geen enkele buitenlandse investeerder zaken wil doen in een land dat rechtsstatelijk instabiel is.

  Een tip voor deze Ebu Jones (Jurist)

  Nazi Duitsland van van 1932 tot 1945 ook politiek en rechtsstatelijk stabiel……


  Maak melding

 56. Dinsdag 15 mei 2012 om 16:41 uur, door Malgoezar

  Hartelijk dank voor het lezen van mijn berichtjes.
  Maar……….heb je ook een eigen mening?


  Maak melding

 57. Nobrya schreeuwt het uit BINGO, a mang Bruya want hij heeft een hoofdprijs gewonnen.

  Ik ben door de mand gevallen enkel en alleen omdat ik MiBruya heb gewezen op de bestaande regels die liever eerst nageleefd kunnen worden. nobruya reageert als door een bij gestoken want dat zou betekenen dat geen van de anti’s hun reacties nog geplaats zouden worden.

  Want uiteindelijk is het die groep die elke goed bedoelde discussie de grond inboort met hun infantiel gedrag.

  neem nou henk Molenaar, die plaats een stuk van ene Ebu, waar helemaal niets op aan te merken is, deze jonge Jurist heeft toch meer dan gelijk, want al die zgn front juristen probeerden het volk bang te maken en nu staan ze met een mond vol tanden.

  En waar komt henk mee, Nazi Duitsland. In al zijn onnozelheid en adoratie van de Nazi’s is dit het enige waar henk op terug kon vallen als reactie.


  Maak melding

 58. Afu Sensie:”En waar komt henk mee, Nazi Duitsland. In al zijn onnozelheid en adoratie van de Nazi’s is dit het enige waar henk op terug kon vallen als reactie”

  Jij snapt er echt helemaal niks van, Paarse Ezel

  Ik leg het even uit: Jou bewondering voor de werkwijze van Bouterse is identiek als die van de volgelingen van Hitler.


  Maak melding

 59. Ik ben benieuwd!! nog even geen oordeel!!! Hopelijk een strakke en goede beleid tegen wanbeleid!

  De verwachting is de storm, wanneer je wind zaait!!


  Maak melding

 60. Zogenaamde trotse Surinamer Jantje Beton wees blij dat er water bestaat. Gelukkig heeft een ieder water nodig. Zonder water zou jij anders allang onder 5 voet of gecremeerd zijn en in de hel zwerven! In Marowijne was al een voorbeeld enige tijd geleden!! Maar dan voor jou echt een voorproefje!! Gelukkig dat er niemand is verdronken maar jou beurt komt nog!! Jij was/bent in Nederland te vreten als een varken van die Rediemoedoes.

  Hopelijk kan jij niet zwemmen!! Uit jou reactie begrijp ik dat je inderdaad vreet van twee walletjes! Echt een verrader en uitgehongerde varken!!

  Trotse Surinamers zijn wij zoals alle anderen op jou na!! Jij bent gewoon een didibrie en huichelaar!!

  De jorkas en de lebas komt je halen!! Hopelijk krijg je vrede in de hel als een zwerver!!

  Van mij mag je verdwijnen van deze forum en misschien wel voor altijd!!


  Maak melding

 61. Heeft geen enkele zin, want deze grondwetrechtenschenders zien toch niet in wat ze verkeerd gedaan hebben met het indienen van deze omstreden amnestiewet,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.