EU zet rem op ontwikkelingshulp Suriname

79

PARAMARIBO, 14 mei – Suriname mag in de toekomst rekenen op een fikse verlaging van EU-hulpgeld. In het elfde Europees Ontwikkelingsfonds wordt minder geld gereserveerd. Volgens parlementariër Rabin Parmessar heeft dit niets te maken met de onlangs ingevoerde amnestiewet. De internationale status van Suriname is veranderd.

Het land is opgeklommen van een laaginkomen- naar een middeninkomenland. Weliswaar moet de verdeelsleutel binnen het fonds nog bepaald worden. “Maar we verwachten mindergeld vanwege onze status. Dit heeft niets met amnestie of wat dan ook te maken, maar slechts met onze status”, zegt Parmessar tegenover de Ware Tijd. In het elfde ontwikkelingsfonds wordt dertig miljoen euro beschikbaar gesteld voor de voormalige kolonies.

Suriname heeft uit eerdere fondsen aardig wat kunnen meepikken. Vooral de laatste jaren is de opname van de hulpgelden verbeterd. Eerder was het land niet in staat alle beschikbare geld te benutten, vanwege administratieve zwakten. Die zijn onder de vorige regering weggewerkt. Uit het tiende ontwikkelingsfonds is ruim negentig procent benut. Het geld ging vooral naar wegenbouw en herstel van de haven van Paramaribo. “We zijn bezig het apparaat om te vormen”, aldus Parmessar.

Bekijk ook:


79 REACTIES

 1. Hhahaahhahaaaa ai mi boi parmessar yu tjading.
  Internationale status is veranderd maar de bevolking merkt daar niets van.Sterker nog de gemiddelde burger in Suriname is achteruit gegaan de laatste 2 jaren ze zijn armer geworden, dus waar heeft parmessar het in god’s naam over. den skeer no ka!
  Ik zou zeggen eet die geweldige plannen maar op, Mega plannen op brood hahaaaaa,bruine bonen met rijst en 18000 woningen en sof voor de dorst, hahahaahaaaaa.


  Maak melding

 2. Ja ,natuurlijk parmessar jij en je team van ondeskundigen genieten aardig van de fondsen . Hoe verklaar je anders dat jullie dag in ,dag uit aan het reizen zijn naar nietszeggende landen zoals Brazilie,Cuba,Venezuela,Haiti,Afrika ,om een paar op te noemen.


  Maak melding

 3. Reden waarom is minder belangrijk. Belangrijker is dat er wordt nagegaan hoe dit negatieg gegeven wordt opgevangen door binnenlands beleid.
  Waar haal je ineens enkele miljoenen euro´s vandaan die je gedacht te ontvangen?
  wat een sukkel en vene je hebt gelijk mang.
  Deze omhoog gevallen persoon denkt inderdaad dat hij alleen met ezels en niet ontwikkelde mensen te maken heeft.
  Wellicht dat deze categorie personen in zijn kring te vinden zijn.


  Maak melding

 4. Nou Vene dat vind ik een laatdunkende opmerking hoor ver domme mensen er zijn echt wel inteligente mensen in Suriname,ik geef toe je moet lang zoeken,maar ze zijn er en je moet ook voorzichtig zijn om je inteligentie te tonen want voor je het weet komen er nog meer kogelgaten in Fort Zeelandia je weet wel(jullie hoeven niet van mij te houden,ik houd wel van jullie)commentaar overbodig he!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 5. Eensch!(met de EU dan).

  We hebben immers een monetaire reserve van 820 miljoen dollars.Bovendien heeft bout niet om ontwikkelings gelden gevraagd.


  Maak melding

 6. Als in de Europees Ontwikkelingsfonds minder geld wordt gereserveerd en dat Sur in de toekomst kan rekenen op een fikse verlaging voor EU hulpgeld, dan is toch geen vuiltje aan de lucht. Gelukkig dat Sur een grote monetaire reserve heeft als een dekking.
  Mensen aub begin niet het bovengenoemde te gebruiken om een vieze politiek te voeren om het volk van Sur te misleiden.
  Het Sur volk is alert geworden om zaken goed in de gaten te houden. Sur gaat in de toekomst zoveel mogelijk onafhankelijk opereren in zijn eigen ontwikkelingen.
  Niet dat wanneer een land ons helpt dan moeten we hun slaaf worden. Beide landen moeten de voordelen daaraan hebben.


  Maak melding

 7. “Het land is opgeklommen van een laaginkomen- naar een middeninkomenland.”

  Een vraag?! Aan wie hebben wij deze verbetering te danken! en nu geen leugenantwoorden graag!!!


  Maak melding

 8. UE geeft het geld aan europa want wij hebben jou hulp niet nodig, wij zij al gewent aan een klein beetje,
  dat schrik ons niet in suriname,over een paar jaar zal europa in Zuid amerika werk komen zoeken schrijf het maar op in je agenda dag en datum……
  nr1 griekenland nr2 ik hoop holland… en de rest volgd…..
  I LOVE SU……
  Woon en werk
  Echte sranang mang..
  hart en nieren….
  I LOVE SU……


  Maak melding

 9. R!@0: Gezien jou taalgebruik ( de rest volgd….ij zij al gewent aan) heb hij in ieder geval je school nooit afgemaakt……..


  Maak melding

 10. eerst een gat in de lucht springen om de beloofde 20 miljoen uit Frankrijk en nu schreeuwen dat je Europa niet nodig Hebt, mooi verhaal.Opvallend dat dit kort na de amnestie kwestie gebeurt, zal het een stille hint zijn aan die criminele regering in Suriname???


  Maak melding

 11. Steeds een beschuldigende vinger wijzen naar ned. als zijnde de veroorzaker, zonder hierbij namen van daders of verdachten te noemen is alleen om al die ndpnuliteiten van aanhangers de boze wolf aanwijzen. Terwijl iedereen weet wie de moordenaars zijn. Geen Suriname maar di di bri en bondgenoten. Zeg het al die paars geworden ndpezels niet, ze gaan je haten.


  Maak melding

 12. Beste R!@0,

  Niet appels met kokosnoten vergelijken. 🙂

  Begroting NL / Europa gaat om 244 /257 Miljard.
  Begroting Suriname 4.5 Miljard / 5.2 Miljard.

  (Heb veel moeite voor moeten doen om het te vinden)
  Denk dat het ongeveer moet kloppen.

  Is wel een verschil. factor 54 ..

  Oke nederland telt 16 miljoen mensen.
  Waarvan grootste deel netjes belasting betaald.

  Suriname telt 492.000 inwoners
  (Weer moeite voor moeten doen meest recente versie te vinden)
  Hoop dat het klopt.
  Suriname heeft nog geen goed belasting stelsel.
  Maar is hard op weg dat aan te passen.
  Daar gaat nog wat tijd overheen.

  site http://http://www.belastingdienst.sr/ ziet er een beetje gammel uit maar goed. Wordt waarschijnlijk hard aan gewerkt.

  maar goed dat wilde ik even kwijt


  Maak melding

 13. “EU zet rem op ontwikkelingshulp Suriname”

  Dit was te verwachten, daarom had de President zelf als voorzitter van de Caricom een paar weken geleden al aangeven dat de status verandering van een laaginkomen- naar een middeninkomenland gevolgen zou hebben.

  Suriname staat niet alleen in deze, een paar andere Caricomlanden zullen ook de gevolgen merken, de nieuwste trucje van het rijke westen, verhoog hun status en geef ze minder.

  Natuurlijk zal Suriname daar beleid op moeten maken, maar onze huidige regering kennende, die zullen daar gepast op anticiperen.

  Ze gaan niet stil zitten omdat ontwikkelingshulp is verminderd, die tijd zijn we in Suriname allang gepasseerd.


  Maak melding

 14. EU kan de kraan helemaal dichtdraaien, want ze gingen toch zaken doen met opkomende economieen Brazilie India China en niet te vergeten Parijs… maar o wacht even Parijs is natuurlijk ook EU, dus die kan ook afgevinkt worden…En EU is ook ned. belastinggeld.


  Maak melding

 15. AFU SENSIE”Natuurlijk zal Suriname daar beleid op moeten maken,maar onze huidige regering kennende, die zullen daar gepast op anticiperen”.

  Wat voor beleid AFUSENSIE? Bedoel je soms WANBELEID?
  En hoe gaan ze daarop anticiperen? Zeker door te gaan roepen dat Den Haag hierachter zit?


  Maak melding

 16. Clown Parme-Ssar is de buikspreekpop van DDB.
  Alle NDP-ers dus ook de Assembleeleden krijgen van het
  NDP politbureau te horen wat hun menig is.

  By the way heeft Anna-Z haar naam verandert in Radjkoemar Rajaram??????


  Maak melding

 17. Afu Sensie:”Natuurlijk zal Suriname daar beleid op moeten maken, maar onze huidige regering kennende, die zullen daar gepast op anticiperen”

  Keep on dreaming…………


  Maak melding

 18. Ze gaan niet stil zitten omdat ontwikkelingshulp is verminderd, die tijd zijn we in Suriname allang gepasseerd. Bouterse zit zeker niet stil:

  WikiLeaks-onthulling brengt Bouterse in verlegenheid

  Paramaribo – De Surinaamse president Desi Bouterse had tot vijf jaar geleden nog innige banden met een grote transporteur van drugs in Zuid-Amerika. De drugsbaas, Eduardo Beltran, zou volgens de Verenigde Staten een belangrijke tussenpersoon in de regio zijn bij de smokkel van cocaïne uit onder andere Colombia. Dit blijkt uit een geheim diplomatiek bericht uit juni 2006 …

  van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo. Het stuk is onlangs door klokkenluider WikiLeaks gepubliceerd. De onthulling is een nieuwe aanwijzing dat Bouterse na zijn drugsveroordeling in Nederland mogelijk gewoon doorging met de handel in cocaïne. De oud-bevelhebber werd in 2000 door het Haagse gerechtshof tot 11 jaar cel veroordeeld voor een drugstransport van 474 kilo. De lading coke, verstopt in een zeiljacht, werd in 1997 onderschept in de haven van Stellendam in Zuid-Holland.

  De Amerikaanse ambassadeur Marsha Barnes meldt de relatie tussen Bouterse en Beltran in een stuk van zeven pagina’s. Het document gaat over de innige samenwerking van Bouterse met een andere drugsbaas, de Guyanese topcrimineel Roger Khan (39). Deze beruchte drugsbaron, ook wel de ‘Pablo Escobar van Guyana’ genoemd, werd toen door de VS gezocht wegens drugshandel.

  Volgens Barnes zou Beltran opereren vanuit Venezuela. Vertrouwelijke bronnen meldden dat hij elke maand Suriname bezocht. Beltran, over wie verder weinig bekend is, wordt omschreven als een ‘belangrijke regionale figuur als het gaat om de logistiek en transport van drugs.’

  De vicevoorzitter van het parlement, Ruth Wijdenbosch, vindt dat Bouterse snel met een verklaring moet komen. De Surinaamse regering weigert echter in te gaan op de jongste onthullingen in de WikiLeaksberichten. ‘Het is niet ons probleem’, aldus minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin.

  ‘De president kan dit niet negeren’, aldus Wijdenbosch maandag. ‘Als persoon wordt hij genoemd. Hij moet naar het volk toe vertellen wat er precies aan de hand is. Al ontkent hij het, hij moet reageren want hij is nu president van Suriname.’ Bouterse was in 2006 parlementariër. Hij zou volgens drugsbestrijders in Paramaribo, die ervan uitgingen dat hij actief was in de drugshandel, sinds 2004 financieel flink zijn getroffen. In die twee jaar rolde de regering-Venetiaan diverse criminele organisaties op. Hierdoor zou de ex-legerleider volgens de Amerikanen ‘gedwongen zijn geweest de hand te reiken naar nieuwe partners’.

  Erstige verlegenheid
  De onthulling over Beltran brengt Bouterse (65), die sinds 2010 president is, opnieuw in ernstige verlegenheid. Begin dit jaar bleek al uit uitgelekte WikiLeaks-berichten dat hij tot 2006 stevige banden had met Khan. Geruchten hierover doen al jaren de ronde in Suriname en het buurland Guyana. De voortvluchtige Khan werd medio 2006 in Paramaribo gearresteerd. Hij zit sindsdien een straf in de VS uit van 15 jaar.

  De Amerikanen omschrijven het koppel Bouterse-Khan als ‘partners in de drugshandel’. ‘Khan helpt naar verluidt Bouterse met zijn financiële situatie door hem de mogelijkheid te geven zijn inkomen aan te vullen met de drugshandel’, aldus Barnes. Volgens de toenmalige minister van Justitie Chandrikapersad Santokhi, een jarenlange tegenstander van Bouterse, bezocht Khan Suriname ‘regelmatig’. Hij zou toen op een stuk grond van Bouterse, bij het dorp Washabo aan de grens met Guyana, zijn gesignaleerd. Procureur-generaal Subhas Punwasi meldde de Amerikanen in een gesprek dat Bouterse ook een gesprek had met Khan bij een bevriend parlementslid thuis.

  Vermoorden
  ‘Hij voelt zich op zijn gemak in Suriname waar hij omgang heeft met Bouterse’, meldt de Amerikaanse ambassadeur in Guyana, Roland Bullen, in mei 2006 Washington. Punwasi, die nog steeds in functie is, vertelt Barnes in januari in een vetrouwelijk gesprek ook dat Bouterse mogelijk plannen had hem en Santoki te vermoorden. President Venetiaan zou toen gegijzeld moeten worden.

  Op deze manier wilde de ex-legerleider voorkomen dat hij gearresteerd zou worden na een veroordeling wegens de Decembermoorden van 1982. ‘Bouterse zou naar verluidt Khan in de armen hebben genomen om huurmoordenaars te leveren voor de moorden’, aldus een diplomatiek bericht van februari.


  Maak melding

 19. Denise Jannah : een Surinaamse vrouw met stijl, verstand en fatsoen:

  Volgens Jannah is het respect voor elkaar nu ver te zoeken. “Als ik hoor dat er een bijeenkomst komt met als sleutelwoord verzoening heb ik bepaalde verwachtingen. Maar dan staat er een bisschop die uit naam van God en met de Bijbel in de hand mij komt vertellen dat als ik meeloop tijdens de protestmars, ik negatief ben en mij zelfs staatsvijandelijk opstel. Sorry, maar daar moet ik heel hard om lachen. Ik vind dat je God misbruikt als je de bijeenkomst besluit met een dansje op het nummer ‘Gado na wan bun Gado’ (God is een goede God).” Wat voor haar de worst case scenario zou zijn? “Als het proces wordt stopgezet en er een waarheidscommissie wordt opgezet. Het zou mij in mijn gevoel van gerechtigheid diep kwetsen.”
  (Dominique Snip)
  Bron: Wereldjournalisten


  Maak melding

 20. Volgens Parmessar ligt het niet aan de amnestiewet maar aan onze status.
  Zelf waren wij er nooit op gekomen, maar nu hij het zegt. Hij bedoelt natuurlijk onze (lees: ‘regering’) status als mensenrechtenschenders en leugenaars. Als een van de leugenaars kan hij immers niet anders zeggen.


  Maak melding

 21. Is het de voetrem of handrem waar de EU op doelt
  In elk geval Suriname gaat niet op zijn bek, nee echt niet van zulk nieuws,waarom trouwens. En die meneer Rabin P nou nou,die kan me wat, maar goed, het gaat om daar overzee, die leiders daar, het volk, deng moesoe
  dweng dape, na deng torie, en er zijn veel mensen die denken a faja o kier dape, no chance, a faja e lit ete, en aw tang litie boeng langa,,,,,,,!!!!!


  Maak melding

 22. Ach laten we elkaar geen mietje noemen.

  Onderstaand het bericht gecopieerd van DWT.

  Dus de vergadering is als ik het goed lees met 2 weken uitgesteld.

  —————————–

  Vergadering EU verschoven naar eind mei
  Relaties Frankrijk verstevigd

  door Ivan Cairo

  14/05/2012

  Paramaribo – De voor 17 en 18 mei beoogde vergadering tussen Suriname en de Europese Unie (EU) wordt op 30 mei in Paramaribo gehouden. Dan zullen naast ontwikkelingsissues ook mensenrechten in zijn algemeen en de vorige maand gewijzigde Amnestiewet 1989 aan de orde komen.

  De vergadering wordt op 30 mei gehouden, omdat de regering vanwege drukke werkzaamheden rond de voorbereiding van de Caricom- Mexico Summit van 21 mei op Barbados, dat niet toelaat. Zo stelt Winston Lackin, minister van Buitenlandse Zaken (Buza) tegenover de Ware Tijd. Volgens de bewindsman zijn de bilaterale relaties met de EU uitstekend en wordt gestreefd naar verdieping en verbreding van de betrekkingen. De regering verheugd zich op de beraadslagingen met de EU, het zogenaamde Artikel 8 Politiek Dialoog dat voortvloeit uit de Cotonou-overeenkomst tussen de EU en de ACP-landen, voormalige Europese kolonies. Het is de eerste keer dat dit politiek dialoog tussen de twee partners wordt gehouden. Op de door de EU voorgestelde agenda staan economische zaken, samenwerking, mensenrechten en bestuur, waaronder ‘effecten van de Amnestiewet, waarheidsen verzoeningscommissie, migratie, regionale betrekkingen waaronder Caricom en Unasur. Volgens Lackin stelt de EU enorm veel belang aan de betrekkingen met Suriname, daar Suriname het enige land in de regio is dat direct grenst aan een EU-lidstaat, het Franse gebiedsdeel Frankrijk.

  Frankrijk
  Intussen voert de regering een zodanig beleid om ook de relaties met individuele Europese landen te versterken, zegt Lackin. Frankrijk speelt in dat beleid een cruciale rol. Hij zegt het beleid van de Franse regering onder de nieuwe president, Francois Hollande, vooralsnog niet te kunnen inschatten,maar veracht geen drastische veranderingen. “Ik denk wel dat het beleid gecontinueerd zal worden, vooral op het gebied van de agrarische samenwerking”, zegt de bewindsman. Onlangs nog zijn de betrekkingen met Parijs verder verstevigd. Toen was een topdelegatie van het Franse ontwikkelingsagentschap AFD in Paramaribo voor overleg.


  Maak melding

 23. Het heeft allemaal niks te maken met de amnestiewet, die NDP bende weet niet hoe snel ze overal een reactie op moeten geven, mochten de mensen denken dat het door die amnestiewet komt, omdat Parmessar donders goed weet en de rest van die paarse bende dat het wel degelijk er mee te maken heeft, maar proberen alles goed te praten, want ze zijn zogenaamd zo geweldig, dat al die dromen die ze liepen te verkondigen voor de verkiezingen, inderdaad een droom blijkt te zijn.


  Maak melding

 24. Nou nou nou,..dit is goed nieuws zeg!!!

  Omoe Snesi jij mag weer winst maken op een blikje sardien want wij zijn “Modaal” 😉


  Maak melding

 25. Hè eindelijk dicht die kraan!
  Laat de baas maar eens zien dat hij de boontjes voor het volk kan doppen.
  Met stagaires lukt dat al aardig!
  Nu kan mijn waardige president laten zien hoe geweldig en hoeveel hij waard is.
  Ik verwacht veel van hem en ik denk dat Obama hier nog iets van kan leren.
  Holland pas maar op Desi gaat nu als volwas president Suriname ter gronde brengen.
  Heeeeeeeeelllllllllpppppppppppppppp.

  Wat is het geen droom ..ulo!!!!


  Maak melding

 26. Wanneer gaan die paarse oogkleppen nu eens open. De Europese Unie begint op 30 mei de eerder aangekondigde politieke dialoog met Suriname. En het dichtdraaien van de geldkraan past geheel in het plaatje. Lakei Parmessar probeert de misstanden te bedekken met de mantel der liefde. De Europese Unie zal stapsgewijs Suribabwe boycotten en het drek zal langs Bouta´s broekspijpen lopen. Baja, hij gaat straks het volk moeten uitleggen waarom Omoe Snesi geen sardien, olie en rijst op het schap heeft liggen.


  Maak melding

 27. wikileaks vermindert of stopt onwt.hulp naar sme..

  dat krijg je dan,wanneer je een grote bek opna houdt door te schreeuwen van ,, houdt je ka geld maar,wij sme’ers hebben het niet nodig..

  verder is baas alweer betrokken bij zijn eerdere hobbies met het bekend werk n.l. drugs handel..

  hij wordt ernstig beschuldige en in verlegenheid gebracht,langzaam langzaam wordt het nu duidelijk dat hij zal moeten boeten..

  misschien een verhoor in de VS..wie weet..


  Maak melding

 28. Ik ga ervoor zorgen dat de President DDB ook amnestie-vrijstelling krijgt voor de zogenaamde beoordeling door Ned van 11 jaar cel. Ik ken de mentaliteit-slimheid van Nederlanders-Bakras heel goed. Wanneer ze hun doel niet kunnen bereiken dan zoeken ze allerlei manieren-mogelijkheden om zijn vijand zwart te maken )te lokken’
  Er zijn helemaal geen bewijsmaterialen en hij is ook onschuldig. Die zogenaamde bewijsmateriaal van Ned is door hun zelf bedacht. Zou het leuk zijn, wanneer iemand in Nederland aangehouden wordt met Drugs en die persoon verklaart dat het afkomstig is van Radjkoemar Rajaram. Helemaal niet leuk toch, maar omdat ik een vijand van Ned ben gaan ze mij onschuldig cel straf geven, omdat de verdachte mijn naam heeft genoemd-mijn naam zwart maken. Zo zijn die dingens gebeurd. Nederland zocht die tijd punten om DDB te sabboteren)uitschakelen’ Wat ook belangrijk is om te zeggen is dat de NF voor de verkiezing het volk ging misleiden met de volgende uitspraken. Als de NDP aan de macht komt gaat alle Surinamers drugsverslaafden worden.
  Zo wreed waren ze geweest met het vertellen van allerlei leugens iov Ned, alleen dat de NDP niet aan de macht komt. Nederland heeft zelf in het verleden met drugshandel gelden zijn economie versterkt en nog steeds worden Nederlanders opgepakt met drugs zaken. Nederlanders leren de Surinamers om aan drugshandel te doen. Dan willen ze Surinamers beoordelen. Dit noem je vieze politiek van Ned. Ik weet dat er 6 miljoen Nederlanders op Face Book zijn, dus ze gaan altijd winnen door negatief te beoordelen.


  Maak melding

 29. @Rajaram,

  wanneer komen de paarse boekjes uit?Of is het aangehouden omdat de NDPers het lezen nog niet machtig zijn?De Choenni’s en Stagiaires hebben het lezen en schijven wel onder de knie.Zo goed zelfs dat ze een papiertje van Adek op zak hebben.

  Cobie.


  Maak melding

 30. @Dinsdag 15 mei 2012 om 00:03 uur, door Radjkoemar Rajaram,

  Lekker gedroomd kokosnoot?
  Je kletst als een luie zilverrug met een bakove in zijn hand en niet als een hindoestaan oftwel een hardwerkende koelie!

  Lieve nep hindoestaan voor jou hetzelfde als de overige van mijn soortgenoten.
  Ik heb jou ook nog nooit aan tafel gezien bij de baas!

  Of ben je ene dag gekleed als paraman of Pinto of Rita of als iets in de wei staat een Sabiderie?

  Zoals mijn vader vaker tegen onze soort heeft gezegd. Kom uit die hangmat luilak en ga werken wandelde sopropoganda monkey!


  Maak melding

 31. Zoals reeds eerder geschreven, Suriname wordt gewoon weer een banananenrepubliek waar de machthebbers genieten van het drugsgeld en de bevolking weer terug mag naar de droge rijst met bonen!
  Wanneer gaan jullie oogkleppen er nu eindelijk eens open?
  Hoe lang blijven jullie die paarse ellende slikken?
  Snappen jullie dan echt niet dat de EU dit soort stappen zet als waarschuwing voor wat er gaande is in Suriname?
  Wordt wakker stelletje mafkezen, laat jullie land niet terugstorten in de ellende door Bouta en zijn clan!
  Trek aan de rem nu het nog kan, anders storten jullie in een oneindig diep ravijn!


  Maak melding

 32. Het is statistisch bewezen dat ontwikkelingslanden die geen ontwikkelingshulp krijgen op de lange termijn een stabielere en grotere groei hebben dan anderen.

  Dit is het gevolg van de mentaliteitsverandering die deze landen doormaken.

  Suriname heeft geen geld nodig maar een mentaliteitsverandering.


  Maak melding

 33. Het is schandalig hoe een deel van de Surinaamse bevolking zich zo laat manipuleren door Nederland De politiek in Nederland ziet er niet roosklerig uit. Ned moet kijken naar die beerput van hen en zich niet mengen met de binnenlandseaangelegenheden van Suriname. Nederland is een en al een corrupt en de grootste Europese drugsland- Op elke hoek van de straat in Nederland is drugs verkrijgbaar.
  Nederland moet eerst naar zijn eigen puinsooi kijken voordat zij DDB met de vinger aanwijzen.
  Er zijn van die domme Surinamers die als blinde kippen achter die stomme idiote. Nederlanders aanlopen. Gelukkig zijn er intelligente Surinamers die geen oogklippen op hebben en niet als een kudde achter die stomme idioten lopen.
  Venne met zijn schonevingers behoort tot die zogenaamde ijtelligente suris die ook in die beerput van die Hollanders hoort.

  Ik zeg leve Suriname Bouta het gaat je goed je hebt mij zegen en ik sta achter jou.
  Die Hollanders zullen alles uit de kast halen om bouta om ver te werpen maar het zal ze niet lukken

  I Love su.
  Verder geen comment


  Maak melding

 34. Wat heeft die Paarspisser nu weer te kraaien.Heeft hij wel enig verstand van het EU?Deze komt toch uit een kliniek in Rotterdam???

  Danitia.


  Maak melding

 35. goed zo! Kiki en vooral Radjkumar… er zijn van die gasten hier die willen blijven vingerwijzen naar Su toe maar ze vergeten dat die duim naar zich toe wijst…….!


  Maak melding

 36. Beste Hans,

  Ach in Nederland zorgen we tenminste voor de armen. In Paramaribo struikel je over de hongerige bedelaars…..


  Maak melding

 37. Maandag 14 mei 2012 om 18:23 uur, door Afu Sensie
  Ach laten we elkaar geen mietje noemen.
  Afu ik wilde het verhaal bijna geloven,maar toen ik de naam lackin las,trok ik me terug.Dan weet ik gewoon dat het een verzonnen verhaal is.
  Doordat je al deze verhalen blind gelooft,moet ik je dus helaas MIETJE noemen.
  Dag MIETJE !!!!


  Maak melding

 38. Wat weet de huidige bevolking af van de December moorden?

  Gaan ze zelf op zoek naar informatie wat er nou echt gebeurd is of geloven ze het verhaal dat de regering hun verteld.

  Suriname moet leren zelf op onderzoek uit te gaan.

  Niet geloven wat Nederland zegt wat is gebeurd.
  Niet geloven wat Bouterse zegt.

  Gewoon zelf op onderzoek uitgaan en verschillende bronnen raadplegen en controleren of het geen ergens vermeld staat klopt.

  En dan alles op een rij zetten en dan een oordeel geven.

  Niet gelijk geloven wat politici lopen te verkondigen.
  Men zegt niet voor niets dat Politici vaak leugenaars zijn. Of verdraaien de waarheid.

  Men moet zicht niet van alles wijs laten maken.

  Het wordt tijd de echte waarheid uitgezocht wordt en bekend gemaakt wordt.

  Iets voor discovery ?

  De Decembermoorden wat echt is gebeurd van minute tot minute.


  Maak melding

 39. Er is niks aan de hand , want europa heeft het geld zelf hard nodig voor ,griekenland , spanje en itali,dus geen andere oorzaken aan toevoegen .


  Maak melding

 40. “Eerder was het land niet in staat alle beschikbare geld te benutten, vanwege administratieve zwakten. Die zijn onder de VORIGE REGERING weggewerkt”.

  Deze regering is in een gespreid bedje beland!


  Maak melding

 41. Dinsdag 15 mei 2012 om 00:03 uur, door Radjkoemar Rajaram

  De laatste Wikileaks onthulling is gebaseerd op VS documenten:

  “De Amerikaanse ambassadeur Marsha Barnes meldt de relatie tussen Bouterse en Beltran in een stuk van zeven pagina’s. Het document gaat over de innige samenwerking van Bouterse met een andere drugsbaas, de Guyanese topcrimineel Roger Khan (39). Deze beruchte drugsbaron, ook wel de ‘Pablo Escobar van Guyana’ genoemd, werd toen door de VS gezocht wegens drugshandel.”

  “Dit blijkt uit een geheim diplomatiek bericht uit juni 2006 …
  van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo.”

  Lijkt mij dat je bij de VS ambassade in Suriname moet zijn.
  Jou betoog slaat nergens op!


  Maak melding

 42. Wij zijn een trotse volk….we hebben geen hulp nodig van bakra’s.
  Na de staatsgreep hebben wij nooit om hulp gesmeekt…van bakra’s.
  De meesten hebben na de coup niet gepienaard als ratten..

  Onder PROTEST hebben wij altyd hulp aanvaard van bakra’s en Suri’s VOORAL na de decembermoorden…toen er geen bijna niets te koop was om te vreten…zelf de ratten waren niet veilig (bamie met vlees).

  Help ik heb hulp nodig want ik zit te liegen en te bedriegen als MIJN PRESS…….
  Het is allemaal de schuld van ANDEREN…..


  Maak melding

 43. Ah baja, mensen worden verwezen naar de ambassade van de USA, dit terwijl de US ambassadeur allang duidelijk heeft gezegd dat niet alles wat in wikileak staat op waarheid berus.

  Ik snap dat niet iedereen begrijpt wat een cable betekend.

  Anyway de ambassadeur van Amerika heeft ook gezegd dat ze een heel goede samenwerking hebben met de Surinaamse regering.

  Ik begrijp dat sommige zwakzinnigen naar wikileak grijpen, meer kunnen ze niet.


  Maak melding

 44. Afu SensieL ben je nu echt zo dom? Ja, dus

  Het gaat hier om interne documenten die nooit openbaar gemaakt hadden mogen worden.

  Jij bent echt gebrainwashd


  Maak melding

 45. henk molenaar dat je een dwaas bent is ons allang duidelijk, dat je mij dom vind, klinkt dus als een compliment.

  Nogmaals wikileaks zijn cables, berichten die de Amerikanen hebben doorgestuurd, niets is onderzocht. Veel van deze berichten hebben de Amrikanen van Bouterse tegenstaanders ontvangen, de Amerikanen zijn niet gek.

  Deze berichten hebben ze opgeslagen en doorgestuurd maar verder is er niets mee gedaan, want ook de Amerikanen weten dat de tegenstaanders ze wilden gebruiken om Bouterse uit te schakelen.

  Ga maar lekker door met je wikileak, als je ons maar je onzin bespaart. Niemand is in geinterreseerd, zelfs de Amerikanen niet, alleen jullie als geboren hypokrieten.


  Maak melding

 46. Wanneer komt er een een eind aan die “haat liefde” relatie tussen Su en NL.

  Gaat het ooit goed komen of gaat het tot de einde der tijden zo blijven.

  Denk dat beide partijen water bij de wijn moeten doen.

  Als de relatie problemen opgelost worden en de 2 landen samen werken ipv tegen elkaar werken zullen beide partijen er profijt van hebben.

  Maar tja bij Suriname gaat het om de trots van ze.

  Dat kunnen ze niet op zij zetten ook niet als het in het lands belang is.

  Maar goed wie weet over een jaar op 10 is de verhouding anders en kan Su samen met Nl door een deur.


  Maak melding

 47. Hhahahaahaaaa look Who’s Talking, nu het jou uitkomt moeten we luisteren naar US Ambassadeur, Wanneer deze zelfde Amerikanen kritiek leveren op jou op jou baasje DDB dan moeten ze naar Irak, Afganistan en Vietnam kijken.
  Afu Sensie staat voor inconsequent, leugens en bedrog.


  Maak melding

 48. @Raoul TLS
  Het is de zogenaamde pretentie die Suriname op na houdt tov Nederland.Nederlanders zijn door de eeuwen heen keiharde onderhanderlaars geweest en daar moet Suriname zich maar in berusten en die houding overnemen en niet maar denken dat zij nog een schuld bij Suriname te vereffenen heeft.Suriname moet zich anders (maar niet emotioneel en onderdanig)tegenover Nederland opstellen,wat dat betreft kunnen ze een voorbeeld nemen aan de Jamaicanen,Guyanezen en Trindadianen in relatie met Groot-Brittannië.
  De Engelse koningin is er nog steeds van harte welkom,geen haar aan hun hoofd denkt er aan de taal,straatnamen (om koloniale ergenissen) te veranderen,beelden te verplaatsen etc.,maar ze zijn wel strikt zakelijk tov elkaar.


  Maak melding

 49. Geld is altijd welkom, ook van Blanda en voor de rest mag de NL regering onze putjes in onze achtertuin komen schoon scheppen of samen met gestoorde tarzannetje Henkie die kippen in zijn Ren verkrachten zoals ze dat deden tijdens de NL / Suriname slaventijd.

  Ze mogen in die Ren gaan klagen tegen die kippen.

  Gestoorde tarzannetje Henkie komt met een nieuw thema voor hun “Bazooka Party” in de “Cockring Warmoestraat 96 Amsterdam” “Los Lopende Kippen (hun aanhang dus de demonstranten) Vangen En Goed Pakken.


  Maak melding

 50. EU zet rem op ontwikkelingshulp Suriname.

  Hallo EU! maar dan niet zomaar een rem! Het moet de Handrem zijn! heel krachtig! De rest spreekt voorzich zoals zij heel veel winst gemaakt hebben en wie weet nog meer in de toekomst! Dus niet meer geven!

  EU is zelf in de crises!! maw eerst EU dan zien ze wel voor de rest!

  Het is Niet verkeerd bedoeld trouwens!!


  Maak melding

 51. Beste Afrikaanse Hondenkeutel: “Slavernij is verledentijd !

  Als dat zo is waarom begin je telkens weer over….

  Last van een syndroompje of zo…..

  Trouwens als je in Nederland woont heb je wel heel veel vrije tijd om hier de hele dag rond te hangen…

  Uitkering zeker…..


  Maak melding

 52. Dat Suriname een middeninkomen land is wisten wij al sinds 2008, dat stond in stukken van het IMF en de Wereld bank. Toen ex-premier Balkeneinde in Suriname was werd dat ook gezegd maar toch kreeg het land wel de maximale hulp van de EU.
  De NDP misdadigers die nu aan de macht zijn willen mensen doen geloven dat door hun beleid Suriname een middeninkomen land is geworden maar dat is beslist niet waar.
  Bij dat bezoek van Balkeneinde zei de toenmalige minister van buitenlandse zaken Maxim Verhagen dat hij blij was dat goed ging met Suriname. Volgens hem was de Wereld bank best tevreden met de vooruitgang die Suriname boekte.


  Maak melding

 53. Dinsdag 15 mei 2012 om 15:28 uur, @cow-dong Wiep-Ding,

  Kijk en luister cow-dong, ik geef het je zo rauw als maar kan.

  Landen als Suriname, Antillen en de gehele regio zijn ontstaan door dat een paar lekke bootjes eerst richting Afrika gingen om mensen te halen om werk te verrichten om hun eigen mensen te voorzien van specerijen, eten om te kunnen vreten en wat rijkdom.

  Na onder drukt te zijn gezet door de Engelsen besloot het NL koningshuis en haar regering slavernij als laatste in de wereld af te schaffen.

  Die negers (de beesten stukvuil etc. volgens jullie zwarte pietjes en sinterkaasjes) die het werk op de plantages deden waren toen niet meer goed, omdat deze mensen teveel wisten hoe hun meesters werkten en dachten en dat moesten de meesters niet hebben, want owee deze zwartjes slimmer werden dan de blanke baas !

  De blanke geestelijk gestoorden besloten een ander soort slavernij te gaan voeren door de Indiers te lokken met valse beloftes.

  Gezien Suriname te duur werd voor het westen vanwege de arbeidskosten en reiskosten verviel de produktie en concentreerde men zich meer op Azie en Afrika.

  De Z-Amerikaanse landen werden toen een blok aan het been tot in aan eind jaren tachtig. De colonisator investeerde niet in de ontwikkeling en zo werd het volk hongerig en dom gehouden.

  Nu vandaag de dag zijn mensen in vergelijking met bv ’95 beter ontwikkeld dankzij WWW en positioneren zij zich als wereldhandelaren op kleine schaal, maar met toekomst perspectief.

  Het beetje geld dat vanuit de EU of waar dan ook komt is niet zomaar, maar puur uit een oude schuld van “we hebben ze op een onbewoont eiland geplaats en ze maken nu contact met de rest van de wereld”.

  Het is slecht voor onze (de EU) wereldreputatie om ze te laten verrekken.

  Dus laten we de rest van de wereld in kalmte houden door ze geld toe te zenden, want een wereldweide negering of boycott dreigt voor ons en dat is niet goed voor de handel en veiligheid.

  En “Zo Is Dat”.


  Maak melding

 54. Kan onze AFRIKAANSE LEEUW nog iets harder op zijn apintietrom roffelen?
  Er is n.l. een storing op de lijn, en bericht niet overgekomen …over.


  Maak melding

 55. henkie penkiemolenaar,wat een haat gevoel heb je tegenover de bouterse mensen,het is het volk die hem daar heeft neergezet en hij zal weer de komende verkiezing winnen met je dom gebrul,wij surinamers en special de suris in suriname willen niet hebben dat suriname in een tijd komt als in de jaren tachtig dus hou op en geef je mening en respekt met andere mening want ik denk gefrustreerd bent met de gang van zaken in Suriname en probreren sommige mensen in een dwaalspoor te brengen dat degene die voor bouta gestemd hebben domme mensen zijn, je heb zeker voor wilders gestemd met je achterlijke uitspraken jegens anderen,jij bent de onges choolde praat je over scholing,wat doe je dan ,je kan de pot op met ie uitspraken van je,surinamers willen geen bemoeienisen van buitnenaf want ze willen rustig verder met de goeie ontwikkelling in suriname, alleen de mensen die hun best doen in suriname zullen het goed hebben en niet die mensen die afhankelijk wil zijn van de regeerders,want iedereen mag zijn partij kiezen,en niet wat jij denk,jo domme ezel die je bent,je kan je papieren in je reet stoppen,en niet lullen over suriname


  Maak melding

 56. Beste neetjeman Hoe oud ben je? Aan je schrijfstijl en je denkwijze schat ik een jaar of 8.

  “,want iedereen mag zijn partij kiezen,en niet wat jij denk,jo domme ezel die je bent,je kan je papieren in je reet stoppen,en niet lullen over suriname”

  Typisch NDP niveau.

  De trots van Suriname…..


  Maak melding

 57. Neetjeman haha…,
  Zoals die witte vriend van me ooit zei: je kunt de boom in!

  En Henk Molenaar,
  Laat je toch niet opfokken door een aangeklede brulaap!

  Ps wat voor weer is het in Suriname want hier regent het nu?

  Grtn uit Spanje


  Maak melding

 58. @afrikaanse leeuw,
  De boefje haha……
  De zwakkelingen en de lelijke familieleden werden op de Antillen en Dominicaanse repl. Gedropt anders zouden alle slaven in Suriname ziek worden!
  Daarom zijn alle knappe en slimme apen in Suriname Hahaha……,,.,
  Schitterend verhaal kerel ik lig al een halfuur krom van het lachen.
  Thnx voor jouw inbreng kwa geschiedenis inzake de slavernij.


  Maak melding

 59. @afrikaanse leeuw,

  Weet je zeker dat jij geen ritsensnuiver bent?
  Kippen jagen betekend achter de meiden aan in Hollands.
  Uit jouw teksten krijg ik meer het beeld dat jij beter bent in rugdekking .
  Oftwel een darkroom rugridder!


  Maak melding

 60. Wat een gelul allemaal, wijk niet af van de topic svp!
  Dat SU het de komende jaren heel erg moeilijk zal krijgen is wel duidelijk, allemaal met dank aan Bouterse en zijn bende!
  Europa zet niet zomaar de rem op de ontwikkelingshulp, dat is gedaan omdat Europa ziet wat er allemaal mis gaat in SU!
  En ik vraag mezelf opnieuw af wanneer de Surinaamse bevolking nu eindelijk de ogen eens open maakt!
  Zien jullie surinamers nu echt niet wat er fout gaat of blijven jullie onder de klapperboom in de hangmat maffen?


  Maak melding

 61. @Piet paniek

  Jij behoort duidelijk tot de huisneger zwarte pieten van dit forum. Jouw witte vriendjes zullen je onvermijdelijk ook flink van achteren te grazen nemen. Dat je daar trots op bent begrijp ik heel goed. Je woont vast in Nederland en je vindt het geweldig te parasiteren op het zweet van allen die meegewerkt hebben aan de gestolen rijkdom. Voor huisnegers als jij hebben we geen plaats in Suriname. Vegeteer maar rustig verder en wacht op de stille dood van de EU. Als het zover is zal je vast een toontje lager willen zingen. Je mag dan de rest van je leven slijten als slaaf in een concentratiekamp voor “De Surinamers die zo van Europa hielden”. Wij Surinamers wensen je heel veel succes. Doe vooral geen moeite om een tegenreactie te geven. Veel meer dan lariekoek komt er namelijk niet uit jou. Het woord intelligentie durf ik in jouw geval al helemaal niet in de mond te nemen. Het woord ezelachtig des te meer.


  Maak melding

 62. @mandoline,

  Dank je wel voor jouw constructieve opmerkingen.
  Ik kan hier iets zekers mee!
  Zolang jouw paarse vrienden zulke intelligente lariekoek verkopen dan zal ik altijd reageren.


  Maak melding

 63. Ik hebt het gevoel dat een aantal zwarte Surinamers een diepgewortelde haat hebben tegen alles wat blank is, dat kan je aan hun reactie zien alles interpreteren ze ZWART WIT. Ik denk dat daar het antwoordt licht waarom ze als blinde koeien achter DDB aanlopen die volks misleider die zich voor doet, let wel voor doet als de blanke hater.
  Lees de reactie van Mandolie, slaat werkelijk helemaal nergens op, door hun emotionele domheid gaan ze voorbij het feit dat Europa heel veel macht beschikt om klein Suriname op de knie te krijgen.


  Maak melding

 64. SEMPA: Voor de verandering ben ik het met je eens. Dossiers Vrij, zodat ook de vuile dubbele landverradersrol rol van je DDB en zijn 40 struikrovers blootgelegd wordt.


  Maak melding

 65. Ach , snappen de Ollanders niet dat zij te groot zijn voor het servet en te klein voor het tafellaken ???
  Republiek Suriname is een Staatkundig Onafhankelijk Land en geen kolonie of een vazallen-staat van OLland !
  Dat Olland zich laat dicteren door Brussel is voor de Republiek Suriname ” een ver van mijn bed-show ” !!!
  Veel geluk met jullie Kunduz-re-gering !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , SURINAME DOSSIERS VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 66. Ik dank jullie voor de thumbs down.

  Een teken dat wat ik schrijf tot jullie doordringt.

  Als het slecht gaat met Suriname dank zij jullie boycott en eeuwige gevloek, dan zal het ook niet goed gaan met jullie waar dan ook in deze wereld !!

  Kijk om je heen jullie snakken….

  Gods molen maalt langzaam maar zekur !


  Maak melding

 67. kijk maar naar Surinaamse top sporters in nederland Die kunnen ook niet voor hun Land SU spelen waardoor alle top resultaten die boekt word uitwijkt naar NL. Het zijn Surinamers die hun Titel aan NL geven onbewus. Worden Suri s niet geboycot das toch duidelijk. Ben blaka heb Tata vrouw dus haat zo wie zo geen blanke. Maar je zou moeten weten wat ik en mijn gezin mee maken in NL. Europa is moderne slavernij BRRRRR !!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.