Surinaamse historicus Loor schrijft geschiedenis

13

PARAMARIBO, 11 mei – De ‘verhalende historicus’ André Loor gaat de geschiedenis in als de eerste Surinamer die bij leven een gedenkteken krijgt. Een bronzen kopstuk van Loor prijkt voortaan fier bij het gebouw van het Nationaal Archief. “Het is beter iemand bij leven te eren, dan bloemen te brengen naar zijn graf”, zegt minister Soeharto Moestadja van Binnenlandse Zaken, Biza.

Loor (81) verdient het meer dan dubbel. Hele generaties hebben of thuis of in opleiding mogen tappen aan zijn encyclopedisch aandoende kennis. André Loor begon al in de jaren zestig met historische beschrijvingen op de televisie. “Onze André is waarlijk een binzondere zoon die deze eer verdient”, zei Moestadja bij de onthulling. Een betere plek dan het Nationaal Archief was dan ook niet denkbaar. “Het is de plaats waar geschiedschrijving wordt gestimuleerd.”

De historicus bracht er zelf ook veel tijd door. “Het archief is deel geweest van mijn leven”, zegt Loor. Het eerbetoon komt van de stichting Sranan Buru (Surinaamse buru of nakomelingen van Nederlandse kolonisten, red.) Loor, zelf ook afstammeling van kolonisten, is trots op zijn ‘eigen’ geschiedenis, zonder de context te negeren. “We zijn nu nakomelingen, Sranan buru. De kolonisten hebben hun misère gehad, zijn gebleven en hebben geholpen Suriname op te bouwen.”

Bekijk ook:


13 REACTIES

 1. Historici schrijven een eurocentrisch verhaal het is naar Europa gericht. Dhr. loor ken ik niet[ zijn werken] maar ik heb er niet veel mee.De geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars.In mijn korte leven heb ik vele grote leugens gezien van landen die de geschiedenis schrijven. Surinamers als je wat leest denk er over na voordat je het aanneemt.Ze verdraaien de hele geschiedschrijving. De wereld is Europa en hier komt alles vandaan.Vele zwarten denken dit ook .
  De uitmoording van het Indiaans volk, de slavernij de imigratie van arbeiders[slaven] zijn die naar waarheid vermeld in onze boeken.Die boeken hebben wij niet,onze mensen krijgen de mogelijkhed niet om te kunnen schrijven of onder zoekingen te doen.[We hebben altijd honger] De witte man wordt gesponseerd om te schrijven, hij schrijft ,verwijst naar een paar witte mannen die zijn theorie staven en dat is het voor de wereld.[De zwarte slikt het als zoete koek] Heb je gehoord van de oude wereld en de nieuwe wereld.


  Maak melding

 2. Dr Loor is met recht surinaams beste historicus. De andere historici die ik ken waren vaak politiek gekleurd en dus niet objectief. Opvallend is dat het gemiddeld surinaamse kind te weinig weet van haar historie. Ze weten wel iets over de slavernij maar over de 8 december moorden zijn ze Oost – Indisch doof. En dat is jammer. Werk aan de winkel voor het onderwijs!!!!!!


  Maak melding

 3. Beste Ganhdi,

  Jij schrijft: “Werk aan de winkel voor het onderwijs”. Welk onderwijs? Waar? Jammergenoeg zal dat nooit gebeuren onder dit dictaroriale bewind! De geschiedenisboeken die maar iets vermelden over 8 december worden toch teruggehaald en verboden op school? Die domme honden die denken oppermachtig te zijn vergeten dat tegenwoordig met 1 druk op de knop alles “gegoogeld” kan worden. “Jay Ram” for social media!


  Maak melding

 4. Ik ben heel trots op historicus’ André Loor en hoop dat er nog andere volgen.

  Savioen, ik ben bang dat je de inhoud van de tekst helemaal niet begrijpt en met emoties reageert die nergens opslaat.
  Het zijn mensen als jou die het land kapot maken.


  Maak melding

 5. Bouterse had toch beloofd een nieuw geschiedenisboek te schrijven?

  De complete geschiedenis van Suriname en zijn bevolking ligt nu voor het grootste deel in Suriname.
  http://www.nationaalarchief.nl/actueel/nieuws/opening-nationaal-archief-suriname

  Dus i.p.v. van alles te beweren en meteen in een slachtofferrol te duiken kan je beter eerst eens in deze archieven gaan lezen.
  Dan zal je na kilometersdossiers tot de conclusie komen dat alles niet zo zwart/wit is maar een genuanceerder beeld van dit deel van de geschiedenis krijgen.

  http://www.dbnl.org/tekst/herl001besc01_01/herl001besc01_01_0007.php

  Daarnaast staat het internet barstens vol van gegeevens.
  http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20111130_slavenmarkt01

  Dr.Loor


  Maak melding

 6. Beste Kondremangs,
  Ik ben blij, dat de BESTE historicus van Suriname deze EER toekomt.
  Ik genoot als kleine jongen van zijn programma’s op de tv: TOE EN NU.
  En ik heb zijn lessen op de Geschiedenisopleiding op het IOL mogen meemaken.
  Meester LOOR; GRANTANGI…..Rita(ouwe studiegenote); ook bedankt.
  Dit is een van de GROTE zonen van Suriname ,die DAADWERKELIJK een fundamentele bijdrage hebben geleverd aan de opbouw van land en volk.
  NOBRUYA


  Maak melding

 7. beste Dunya, je hebt gelijk. We kunnen van dit huidige Bouterse bewind niet verwachten dat zij het onderwijs ruimte zullen geven voor kwalitatief goed en objectief geschiedonderwijs. En toch is het aan de historicus bronnen te raadplegen en wetenschappelijk onderzoek te doen. Studenten moeten dan ook kennis kunnen nemen van deze onderzoeksresultaten en hun eigen mening vormen.


  Maak melding

 8. Savioen je moet nog heel veel leren!! Ik vermoed dat jij gewoon stront in je kop hebt!! laat even nachequen! misschien is het nog niet te laat!! Hety is een advies!! grijp het met beide armen! Je bent zwart en je hart is ook zwart1 Leef in die slavernij tijd en loop rond ermee! Alsof jij slaaf bent geweest!!! het is wel leuk te pronken met de naam van je ouders!! Wat ben je zielig zeg!!!

  Oom André Pa zou je wel in zijn ammen sluiten met alle lof en trots!! Jammer dat wij(mensen) niet alles kunnen hebben en krijgen!!! op naar de 100 jaar en meer!! Blijf gezond!!


  Maak melding

 9. Bravo voor meneer Loor. Met een beetje meer respect kunnen ‘ze’ het gebouw toch het André Loor gebouw noemen!
  Wanneer gaat het Nationaal Archief on line???


  Maak melding

 10. Bravo voor meneer Loor. Waarom hebben ze het gebouw niet het André Loor gebouw genoemd?
  Wanneer gaat het nationaal archief on line?


  Maak melding

 11. Hij is we de grootmeester in schrijven en ja geschiedenis is altijd verledentijd dus wat er aan informatie is gaat men schrijven al verdraaid men het soms het blijft geschiedenis. Soms zijn er verdraaide verhalen zoals dat van Columbus hahahah blijft geschiedenis en hoe leuk of slecht jij het wilt neerpennen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.