Dertig miljoen dollar voor olieonderzoek Suriname

9

PARAMARIBO, 11 mei – Staatsolie stopt ruim dertig miljoen dollar in onderzoek naar olievoorkomens voor de kust. In het zogenaamde Blok IV, ongeveer veertig kilometer van de kust af, worden kabels gelegd op de zeebodem. Dit seismisch onderzoek moet voldoende gegevens opleveren. Het is de eerste keer sinds de oprichting in 1980 dat het bedrijf zelf op zoek gaat naar grote voorraden.

De investering loopt via dochteronderneming Paradise Oil Company, POC. “Het is niet zomaar een gok, maar een gecalculeerde stap”, zegt POC-directeur Patrick Brunings tegenover de Ware Tijd. In Blok IV liggen de belangrijkste olievelden van Staatsolie. Het betreft de bronnen in Tambaredjo, Tambaredjo Noord-West en Calcutta. Daar vindt al jaren oliewinning aan land plaats. De vermoedelijke bronnen bevinden zich dus in het verlengde.

De vermoedens worden gevoed door eerdere waarnemingen. “In de tachtiger jaren hebben twee buitenlandse oliemaatschappijen sporen van olie gevonden in dit blok na er boringen te hebben verricht”, aldus Brunings. Het was in elk geval voldoende reden om nu eens zelf te investeren in onderzoek. Staatsolie heeft enkele delingscontracten lopen met grote maatschappijen. Die voeren op verscheidene plaatsen onderzoek uit. Dit gebeurt op eigen risico en voor eigen rekening.


9 REACTIES

 1. ANNE: Er zijn genoeg vermoedens van aardgas in Suriname, voor de kust, in Nickerie, langs de corantijnrivier waar het trouwens al ontdekt is. En en het zuidwesten van Suriname. Maar tja dat gebied word door de guyanezen bezet…


  Maak melding

 2. Bedrijven als Staarsolie, telesur en de belastingdienst kunnen niet failliet gaan al heb je als directeur geen verstand van ondernemen. En deze mensen zijn marionetten van de politiek. Het beleid binnen deze bedrijven draagt niet bij tot de welvaart van het Surinaamse volk. Kennis wordt hier niet vergaard door zelf ontwikkeling, projecten worden uit besteed en de kennis is niet bij ons. Wat ik hiet tracht duidelijk te maken is dat deze bedrijven geen Surinaamse bedrijven de kans geven om mee te doen. Ik vind dit heel jammer voor het Surinaamse volk dat alleen maar voor smeer geld dat deze buiten landse bedrijven betalen onze knappe zonen hun moeder verkopen.Al het smeer geld zit hier.Meneer Brunings geeft aan op eigen risico en rekening.Je kan dit alleen maar aan de zwarten verkopen meneer Brunings. Dat jullie zo n functie bekleden heeft niks met jou capaciteiten te maken,want die heb je niet om zo n bedrijf te leiden.Het kan niet failliet. Hier naar moeten onze knappe en bekende zonen naar kijken en hetvolk weg wijs maken.Maar deze zonen praten niet hierover. WHY!!!Dank aan de NPS intelligentsia.


  Maak melding

 3. Er lopen veel Surinaamse ingenieurs hier rond of lead-ingeneers [WTB/ CIVIEL enz]. Geef deze mensen de kans om als zelfstandige voor Staats olie te werken en andere projecten in uit voering.Deze kennis zouden wij ook ten dienste kunnen stellen voor onze buurlanden. Het zou de natie behoorlijk vooruit helpen.Venetian en consorten als je de mensen een kans geeft en er komen bedrijven uitvoort[zie nederland] dan kan je meer tjoekoe krijgen.


  Maak melding

 4. @ Savioen,
  Misschien ken jij de geschiedenis van Suriname niet goed maar ik zou je willen aanraden om na te gaan hoeveel kader is vermoord in de jaren 80 en hoeveel noodgedwongen het land moesten verlaten voor de Surinaamse POL POT.
  Kijk wie die mensen zijn die vermoord zijn op 8 dec 1982, over kennis gesproken.Velen van jullie lopen hier op dit net te lullen over Suriname maar jullie weten geen moer over de jongste geschiedenis van Suriname.De regering Venetiaan had kennis uit Nederland gehaald om de belastingdienst in Suriname te reorganiseren Jenny Simons en Bouterse riepen hardst dat deze mensen weg moesten omdat ze spionnen voor Nederland zouden zijn.sterker nog grootste deel van deze mensen hebben een Surinaamse achtergrond ik ken er een paar persoonlijk. Dictatuur en kennis gaat nooit samen.


  Maak melding

 5. Savioen,
  Vanwaar kom je in hemelsnaam met deze lariekoek.
  “Je kan dit alleen maar aan de zwarten verkopen” is dit racisme?
  “als je de mensen een kans geeft”.Ik hoor altijd geluiden vanuit Nederland dat er kennis is maar dat men niet de kans krijgt….wel ook in Suriname moet je vechten en hard timmeren aan de weg want kansen krijg je niet die neem je of maak je zelf.


  Maak melding

 6. Elk land tracht kennis binnen zijn eigen volk tekrijgen of te behouden[Technologische kennis is van onschatbarewaarde voor een natie] Als er projecten vergeven worden kijkt de overheid eerst naar de Surinaamse bedrijven.Dit doet elk land om zijn onderdanen werk te verschaven.En te trachten de Kennis binnen te halen voor de werknemers.Hoe hoger onze kennis kunnen wij werk krijgen of creeren. Ik hoop dat dit jou door dringt, want het gaat niet om bedel praktijken.Het is de plicht van politiek en directeuren van de staats bedrijven om zo te werk te gaan.Maar niet bij voorbaat te verkondigen wij hebben geen kennis en het dan uit tebesteden aan een buitenlander.Dit is geen lariekoek maar de werkelijkheid.Dit is geen racisme want elk gerespecteerd volk handeld hier naar. De reden dat het aan de buitenlander vergeven wordt is te bewijzen dat het om smeergeld gaat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.