‘Suriname heeft toegezegd daders decembermoorden te berechten’

25

PARAMARIBO, 9 mei – Een Surinaamse regeringsdelegatie bestaande uit de toenmalige minister Misiedjan van Justititie en Politie en ambassadeur Henri Mac Donald heeft in september 2011 aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties toegezegd dat Suriname de daders van de decembermoorden en de massaslachting te Moi Wana zal vervolgen en berechten. Toegezegd werd dat het 8 decemberstrafproces voortgang zou vinden en de vervolging van de daders van Moiwana zou worden gestart.

De delegatie vertolkte officieel ook het standpunt van president Bouterse, gezien volgens de Surinaamse grondwet de president verantwoordelijk is voor het buitenlands beleid. Suriname heeft de toezegging gedaan in het kader van de Universal Periodic Review (UPR), een soort mensenrechtenexamen dat landen voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties moeten doen. Suriname kwam met haar toezegging voor vervolging en berechting van schendingen van de mensenrechten in de jaren tachtig na een aanbeveling van buurland Frankrijk.

Frankrijk had bij Suriname aangedrongen uitvoer te geven aan de aanbeveling van het mensenrechtencomite van de Verenigde Naties in 2004 dat de daders van de buitenrechtelijke executies van december 1982 en en de massaslachting te Moiwana vervolgd en berecht moeten woren. Vorige week ging ambassadeur Mac Donald met ambasseur en 8 decemberverdachte Harvey Naarendorp lobbyen bij de VN in Geneve voor de amnestiewet. De amnestiewet 2012, die als doel heeft met name het 8 decemberstrafproces te stoppen staat haaks op de Surinaamse toezegging van september 2011.

Dat de toezeggingen aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties niet vrijblijvend zijn blijkt onder meer uit het feit dat de Europese Unie in haar eerste Artikel 8 dialoog met Suriname in haar Terms of Reference ook de Universal Periodic Review (UPR) heeft geagendeerd. Met de Artikel 8 dialoog maakt de EU volgens Europa-watchers, in navolging van Nederland en Frankrijk, in diplomatiek format aan Suriname duidelijk dat het niet nakomen door de Surinaamse regering van de internationale verplichtingen inzake de mensenrechten onacceptabel is.

Volgens diplomatieke waarnemers brengt de amnestiewet 2012 internationaal steeds meer schade toe aan de naam van Suriname, hetgeen tot nadelige economische gevolgen kan leiden.

25 REACTIES

 1. Niemand neemt de bananen republiek amnestie serieus. De EU moet beginnen met all Surinaamse verdachten van moord, doodslag, drugshandel uit de EU te gooien en vooral geen doorreis visa verschaffen. Prof Mr Dr Harvey Narendorp is de eerste die ze moeten arresteren en in de internationale tribunaal in Den Haag berechten. Zijn diplomatieke passpoort is van nul en generlij waarde in verband met zijn criminele carrière.


  Maak melding

 2. Het is bijna 11 mei en nu komt dit op tafel, wat dan nog, gaat het helpen, nee echt niet, en kijken wat er de komende uren nog net geen 48, uit de hoge hoed komt
  Zulke zaken kan je gewoon verwachten, ik lig er niet wakker van, natuurlijk niet welke act daar ook wordt opgevoerd. Trouwens die gast van Justitie is toch pleite!!! Wel vreemd of niet!!!


  Maak melding

 3. En wat je als regering toezegt, moet je natuurlijk nakomen. Dat zijn afspraken. Maar niet als je Bouterse heet natuurlijk…..

  Nu is duidelijk waarom rasta minister Misiedjan van Justititie en Politie de laan is uitgestuurd. Hij deed gewoon zijn werk…..


  Maak melding

 4. Wat opvalt is:

  Wereldwijd vindt het protest van de enkeling of groep gehoor bij internationale organisaties en landen: VN, OAS, ICJ, IAHRC, EU, VS, Nederland;en zowel individuele burgers als nationale organisaties;

  De enkelingen zijn tot dusver door niemand en geen enkele nationale of internationale organisaties ondersteund.

  Het is toch raar dat de enkeling pro amnestie dit niet begrijpt.


  Maak melding

 5. Dit is het gevolg van het gegeven dat een kabinet niet samengesteld wordt op basis van kwaliteit, kennis en kunde maar op basis van OPPORTUNISME.
  De vorige regering was wat dit betreft even opportunistisch ingesteld. Het wordt tijd dat de kiezer serieus nadenkt over de waarde van haar/zijn stem.

  De linker hand weet niet wat de rechterhand doet laat staan dat het hoofd op de hoogte is van wat er allemaal gebeurt.

  In mijn beleving was de situatie ernstig (verdeeldheid). Zelf heb ik kunnen vast stellen dat uitspraken van topadviseurs met 95% afgezwakt moeten worden om de realiteit te zien.
  Dit is nog veel erger, DDB zal toch langzamerhand moeten begrijpen dat het van kwaad tot erger gaat en dat praatjes geen gaten meer kunnen vullen. Elke gecorrigeerde blunder leidt tot meerdere nieuwe blunders.

  De internationale diplomatie legt alles vast en werkt traag maar zorgvuldig, echter als men iemand kan vastnagelen doen ze het ook.
  Het wordt tijd dat er geluisterd wordt naar mensen die het serieus goed voor hebben met Suriname om nog te reden wat er te reden valt.
  Het zal zwaar vallen maar ik denk dat er heel wat Nederlanders goede diensten kunnen bewijzen voor een goede toekomst.


  Maak melding

 6. Harvey Naarendorp
  politicus

  Harvey Naarendorp wordt gezien als een linkse intellectueel. Hij zou op 8 december meebeslist hebben over het lot van de gevangenen en zou op 8 december terwijl de executies aan de gang waren, het Fort hebben verlaten. Verder zou hij ook verantwoordelijk zijn voor de tekst die na de moorden op televisie en radio is uitgesproken. Dat de gevangen genomen personen zouden op de vlucht zijn doodgeschoten.

  Nu getuigt Naarendorp dat hij Iwan Krolis en Errol Alibux, beiden ook verdachten, op de avond van 8 december heeft ontmoet op het kantoor van majoor Horb in de Memre Boekoe kazerne.

  Krolis beweert dat het niet op 8 december was, maar op de negende, 10de of elfde december. Naast Horb zou ook de nu overleden Cesar Seedorf, oud NPS-er, aanwezig zijn geweest.

  Sunil Oemrawsingh, woordvoerder van de nabestaanden, waar ik na elke zitting even mee praat zegt dat het inbrengen van de NPS, de verdenking moet doen afnemen dat de 8 decemberslachting een aangelegenheid zou zijn die ingegeven is door de politiek linkse partij, de Palu. De NPS is de partij waar de toenmalige president Venetiaan voorzitter van was.

  Naarendorp beweert dat in het kampement door Horb een concept-oorlogsdecreet in het bijzijn van Krolis en Alibux ter beoordeling aan hem is voorgelegd. Van Horb kreeg hij toen ook te horen dat de gevangenen al waren vermoord. Het doel van het oorlogsdecreet was – zo wordt algemeen gedacht – een manier te vinden om de moorden te kunnen verantwoorden. Naarendorp zegt dat hij heeft laten blijken dat hij het niet eens was met de gang van zaken. Het oorlogsdecreet zou buitenlandse mogendheden de mogelijkheid bieden hun onderdanen middels militaire interventie te komen ophalen. Dit zou kunnen gelden voor de journalist Frank Wijngaarde, die de Nederlandse nationaliteit had.

  Naarendorp denkt overigens niet dat Krolis iets met de moorden te maken heeft gehad. Het was een militaire operatie en dan is het praktisch uitgesloten dat burgers er iets mee te maken hadden.

  Tijdens het verhoor beweert Naarendorp dat er met zijn verklaring aan de rechter-commissaris is gemanipuleerd. Er zou een passage ontbreken in de verklaring die hem nu in de zitting is voorgehouden. De Krijgsraad vindt dit een ernstige beschuldiging en zal deze kwestie bekijken.

  De verhoren

  Onno Flohr
  Dirindersingh Jankiepersadsingh
  Henk Mohamadsaid
  Eleonore Brakke-Geer
  Etiënne Boerenveen
  Harvey Naarendorp
  Iwan Krolis
  Chandrikapersad Karpatoe
  Arthy Gorré
  Dick de Bie
  Ingrid de Vlugt en Frits Pengel

  Heerlijk toch. En ze denken dat Frankrijk idioot is.
  🙂


  Maak melding

 7. Kunnen de voorstander van de amnestie nou niet in gaan zien dat zij het land schade toebrengen. Mensen denk aan de jongeren die de toekomst van het land zijn.

  Als Bouterse werkelijk zo gelovig is geworden, neem ik aan dat hij ook zal opbiechten wat er toen gebeurd is en zijn verontschuldiging gaat aanbieden.
  (GEEN GOED VOORBEELD DUS.)

  Ik zou zeggen maak er een eind aan zodat er vooruitgang in het land komt.

  Vreemd genoeg klaagt niemand over Frankrijk, maar als het Nederland was, zou het forum te klein worden om te reageren


  Maak melding

 8. Een stukje info voor mensen die steeds op Nederland schelden:::

  De Britse advocaat Jeff Handmaker is in Suriname om te kijken of het proces rond de Decembermoorden eerlijk verloopt. Hij doet dat als onafhankelijk waarnemer van de Internationale Commissie van Juristen (ICJ). Dat zei de voorzitter van de Nederlandse zusterorganisatie van de ICJ, Friederycke Haijer, woensdag.

  Haijer zegt dat er bewust geen Nederlander als waarnemer naar Suriname is gestuurd om diens onafhankelijkheid te waarborgen.

  De Surinaamse krijgsraad neemt vrijdag een besluit over de voortgang van het proces rond de Decembermoorden.


  Maak melding

 9. Vorige week ging ambassadeur Mac Donald met ambasseur en 8 decemberverdachte Harvey Naarendorp lobbyen bij de VN in Geneve voor de amnestiewet. De amnestiewet 2012, die als doel heeft met name het 8 decemberstrafproces te stoppen staat haaks op de Surinaamse toezegging van september 2011.

  Als er niets aan de hand is, waarvoor zijn de hufters dan bang??? Dit spreekt toch voorzich! Hen gewoon leven oppakken en lychen vervolgen de leeuwen in dierentuin mee voeren aan de cultuurtuinlaan!!
  Opgeruimd staat netjes!!!!


  Maak melding

 10. Oneway ticket! To SantoBoma Jail!!! 35 jaren geen retour! van de toer!

  Ik zal hen opwachten tijdens het schoonmaken van de Moiwana struiken of de Jungle!!SSSSSSSSSSSSSS Ik ben aan het watertanden SSSSSSSS


  Maak melding

 11. LEES IK HET GOED!TOENMALLIGE MINISTER,MISSIDJAN! HAHA ,GAAT HIJ NU DAN WEL DE DEC MOORDEN SERIEUS NEMEN ? OMDAT HIJ ER UIT GEKNIKKERD IS?? HET WORD SPANNEND!


  Maak melding

 12. Het is gewoon een schaamteloze vertoning wat er nu gebeurt.
  Begrijpen de Surinamers nu echt niets van fatsoen?
  Bouterse is gewoon enorm fout geweest, dat weet hij, dat weten jullie, maar blijf lekker doormodderen daar!
  Straks wordt Suriname wereldwijd opnieuw uitgepoept en zal het terug vallen in een echte bananenrepubliek.
  En wie zijn daar de dupe van?
  Inderdaad, de bevolking, Bouterse heeft zijn eigen hagje allang veilig gesteld.
  Beslag leggen op al zijn geld en goederen, publiek berechten en in de Palmentuin aan de hoogste boom hangen, dat is wat hij verdient, niets meer maar vooral niets minder!
  Suriname is inmiddels al weer behoorlijk aan het terugzakken naar de jaren 80 van de vorige eeuw, en dat alles met dank aan Bouterse en zijn clan!


  Maak melding

 13. Heel zielig allemaal… Terwijl het land voorwaarts gaat zullen jullie altijd tot de catogorie ‘praat zonder daad’ horen. Stelletje landverraders
  Weten jullie dan niet dat die december issue suriname beperkte ivm zaken in het buitenland? Maarja jullie zijn ook hollanders. Surinamers op papier. Daarom zullen jullie nooit meer aan de mmacht komen stelletje oranjegezinden


  Maak melding

 14. En by de way. . All die negatieve beoordelingen zeggen niks anders dan dat dit een Sellout Site is. Ik ben juist blij met de -beoordelingen. Dan toont weer dat ik AnTi Surinamers en Suriname Bashers raak. Dank u wel bij deze


  Maak melding

 15. Donderdag 10 mei 2012 om 09:54 uur, door Boni Tula
  ” Maarja jullie zijn ook hollanders. Surinamers op papier.”

  Sang, je bent vroeg op mang!
  Kijk van deze hardwerkende suri’s hou ik.
  Moet je lang in de file staan, waar werk je Atjonie?


  Maak melding

 16. Woensdag 9 mei 2012 om 12:46 uur, @Wiep-Ding,

  Jouw woorden:

  Hen gewoon leven oppakken en lychen vervolgen de leeuwen in dierentuin mee voeren aan de cultuurtuinlaan!!

  Mijn woorden:

  Fos Who Wiep Ju !

  Da who dring ju brudu en njang ju meti in a beestentuin


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.