Afro-Surinaams collectief wil Centre for Black Studies

12

PARAMARIBO, 7 mei – Het is hoog tijd voor een Centre for Black Studies op de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Dit vindt de wetenschappelijke sectie van het Broki (brug, red.) collectief van samenwerkende stichtingen voor Surinamers van Afrikaanse afkomst. De regering heeft voor de tweede maal een verzoek ontvangen voor instelling van deze subleerstoel. Het centrum moet dringend voorzien in een maatschappelijke behoefte.

Onder meer moeten de leefomstandigheden van Inheemsen en Marrons worden bestudeerd. “De opvolgende generaties van deze socioculturele groepen van ons binnenland zijn in de context van ons nationale welzijn (de welvaart), vanuit hun traditionele woongebondenheid de meest achtergestelde bevolkingsgroepen van ons land”, stelt Broki. Beide groepen zijn als het ware gemarginaliseerd door ontoereikende ontwikkelingsmogelijkheden.

Dit is onaanvaardbaar en moet als onaanvaardbaar worden gezien. “Dit schept natuurlijk nationale verantwoordelijkheden om met de nodige voortvarendheid de achterstelling weg te werken”, aldus Broki. En precies daar komt het wetenschappelijke om het hoekje kijken. “De beleidsverantwoordelijke nationale aanpak moet zonder meer wetenschappelijk onderbouwd zijn.” Volgens Broki is na het eerste verzoek slechts lippendienst bewezen. Het moet nu snel anders.


12 REACTIES

 1. Wat ik schrijf is niet om een bevolkings groep te beledigen het is bedoeld om wakker te worden
  Waarom houden zwarte mensen zich bezig met negatieve zaken z.a. politiek, beledigen van anderen, jalouzie enz.Bewust wording van je eigen ik is essentiel voor de mens.Maar het is ons af genomen[ziel en lichaam].

  Hoe krijg je dit terug.Heb je onze eenheid gezien.

  Terug naar Suriname.
  Onze leiders buiten het land en volk uit.Zie waar zwarten regern v.b. India-Africa enz.
  Wat dhr. Bouterse gezegd had dat kennis gehaald dient te worden om wij dat niet hebben, “Zijn jullie hier mee eens “Alle projecten worden aan buitenlandse bedrijven uit besteed.[Nederland]waar gaat de kennis naar toe.Telecom projecten, civiele projecten enz.Als een Surinamer naar dingt wordt hij/zij aan de kant gezet. In plaats dat wij hier met elkander bezig zijn uit te schelden kunnen wij beter trachten om ons te organiseren en een bijdrage qua kennis te leveren aan onze leiders.


  Maak melding

 2. Als ze een “Centre for Black Studies” willen dan moeten ze het maar zelf financieren want ik vind niet dat Surinaams belastinggeld (m.a.w. ook geld van niet-Afro bevolkingsgroepen) gebruikt mag worden voor iets wat duidelijk gericht is op een bepaalde bevolkingsgroep en slechts die bevolkingsgroep ten bate komt.
  Surinaams belastinggeld moet gebruikt worden ten gunste van het hele volk, zaken die slechts specifieke bevolkingsgroepen ten gunste komen moeten door die bevolkingsgroepen zelf gefinancierd worden.


  Maak melding

 3. Ik vind persoonlijk ook dat zij het zelfs moeten financieren, dit omdat er ook andere bevolkingsgroepen in Suriname wonen.
  laten zij gewoon een wetenschappelijk kantoor ergens anders openen en hun zaken gaan onderzoeken.Dit gebeurt ook in andere landen, maar niet op de universiteit.

  =Wat wil men hiermee bereiken????????
  =Wie gaat ze betalen???


  Maak melding

 4. Ik ben voor integraal kijken naar de leefomstandig-heden van alle Surinamers. Het wonen achter de grote watervallen, gebergten en stroomversnellingen uit angst voor de koloniale mogendheid is passé en niet langer noodzakelijk. Suriname moet terug naar normaal.
  Er moet woon- en werkgelegenheid worden gecreeed voor allen. Komt naar de ontwikkelingen, die zullen niet naar u toe komen!


  Maak melding

 5. kunnen de liefhebbers van deze studie niet in een korjaal in een rechte lijn oostwaarts varen en aldaar een gratis cursus black studies volgen immers als je goed rondkijkt voel je je prettig daar omdat er veel gelijkenissen zijn.


  Maak melding

 6. Zeer goed plan en vooral doorzetten, hopelijk wordt het ook vanuit de overheid positief ondersteunt.
  Voor financiering van het e.e.a. zijn er genoeg nationale en internationale mogelijkheden, denk hierbij aan zuster organisaties in de U.S.A. en ook de Afrikaanse Unie heeft hiervoor subsidie mogelijkheden.
  Doorzetten dus!!


  Maak melding

 7. Ze Hebben Zelfrespect Nodig !!
  De beleidsverantwoordelijke nationale aanpak moet zijn, dat de Surinamers van Afrikaanse collectief BELASTING moet betalen !
  Want het mag niet zo zijn, dat een groep van de Surinamse bevolking steeds GELD en om hulp bedelen bij de regering, zonder enige bijdrage te leveren met het opbouwen van hun land.
  Het geld van de regering is niet van hun, maar van de hardewerkers, die belasting heeft betaald.
  Om een goede leefomstandigheden te hebben, is zonder meer wetenschappelijk onderbouwd en bewezen, dat als je niet werkt, dan zul je altijd en eeuwig behoren tot de meest achtergestelde bevolkingsgroepen van een land. Hiervoor heb je geen, Centre for Black Studies nodig, op de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Wat ze wel nodig hebben, is Shop onder hun grote Kont en zeggen, GA WERKEN !
  En wees sociaal, maatschappelijk verbonden met je omgeving en VOORAL PRODUCTIEF zijn. Door Productief te zijn krijgen ze ZELFRESPECHT !
  Want dan pas zullen alle Surinamers niet alleen GELIJK zijn, maar ook blij en tevreden zijn en elkaar liefhebben in alle omstadigheden.
  Het zou een Droomland zijn, haha, I HAVE A DREAM ….


  Maak melding

 8. Ze hebben nog steeds last van het slavensyndroom.
  de zweepslagen voelen ze nog steeds.
  Ga werken in plaats van zeuren over black studies, betaal het zelf uit je eigen zak maar laat de gemeenschap er niet voor opdraaien soepkip.Misschien hebben ze in ghana een gratis black studies opleiding ga dan daar.


  Maak melding

 9. Heeft Broki zich wel afgevraagd hoe dit gaat bijdragen tot het emancipatie en versterking van SME??

  Of wordt dit gewoon de zoveelste torie klup?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.