Weg naar verzoening Suriname “lang en gecompliceerd”

19

PARAMARIBO, 4 mei – “Lang en gecompliceerd.” Zo beschrijft Albert Ramdin, assistent Secretaris Generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, de weg naar verzoening in Suriname. De ingewikkeldheid van de materie moet beslist meegenomen worden bij de aanloop naar een waarheids- en verzoeningscommissie. De OAS bestudeert nu verschillende opties.

Internationaal is er immers al met het bijltje gehakt. Modellen uit andere landen worden bestudeerd. Wel wordt er rekening gehouden met de realiteit in Suriname zelf. “Belangrijk is dat, als het werk van de waarheids- en verzoeningscommissie klaar is, ongeacht het resultaat van zo’n exercitie, dit ook gedragen wordt door de gemeenschap en alle autoriteiten”, zei Ramdin in het nieuwsjournaal van STVS. Het maakt het er niet makkelijker op.

De aanname van een amnestiewet door het parlement liet lokaal al aardig wat stof op waaien. Ook internationaal is geageerd. Zo heeft de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten formeel protest aangetekend. De mensenrechtencommissie maakt deel uit van de OAS-structuur. Dat zal de OAS er niet van weerhouden Suriname bij te staan. “De commissie is een autonoom orgaan. We respecteren haar opvattingen, waar we verder niets over te zeggen hebben”, aldus Ramdin.

Bekijk ook:

19 REACTIES

 1. Eerder al gesteld: OAS is een toe mofo gong in deze kwestie.

  Als de mensenrechten commissie van de OAS stelt dat de amnesty-wet in Suriname, de internationaal afgesproken toets niet doorstaat, dan is het volkomen krankzinnig dat een ander deel van de OAS, Suriname gaat bijstaan bij het uitvoeren van diezelfde wet.

  Ik houd het er vooralsnog op dat assistent secretaris generaal Albert Ramdin op aandrang van reisbureau Lackin gelobbyd heeft bij OAS baas Insulza.
  Nu is pijnlijk duidelijk hoe verdeeld zo’n organisatie feitelijk is.


  Maak melding

 2. Ramdin is een Surinamer , die bij de OAS zit, en zal zeker benaderd zijn om te lobbyen voor een waarheid en verzoeningscomissie, zodat er dan geen rechterlijke uitspsaak gaat komen, en de naabestaanden zullen er zeker alles aan doen,om dit te voorkomen, want die paarse bende weten heel goed dat dit in hun voordeel zou uitpakken.
  De weg naar verzoening is maar een mogelijkheid mogelijk en dat is gerechtigheid, dus het vonnissen van al die moordenaars en mensenrechtenschenders, inclusief Bouterse, en tevens een dagvaarding voor alle 28 voorstemmers van de wijzigingsamnestiewet die grondrechten schendingen gepleegd hebben.


  Maak melding

 3. Ik vetrouw die Albert ramdien niet;al heel in het beginne was hij al doende binnen te kruipen bij bouta.
  Een echte b..kruiper


  Maak melding

 4. Het is gecompliceerd als een deel van de bevolking geen verzoening wil, bij dat kleine deel draait het om macht. Als ze niet in het machtscentrum zitten, zorgen ze voor onrust en gaan ze als kleine kinderen te keer.

  Vene de ex-President zei twee jaar geleden nog, Suriname kan niet bestuurd worden zonder de NPS, dat is hun denkwijze zo zijn ze, de nieuwe kolonisator.

  Stelletje machtswellustelingen zijn het.


  Maak melding

 5. Kort samengevat. De OAS is statutair verplicht om technische bijstand te bieden aan de installatie van de waarheidscommissie maar wil bovenal duidelijk maken dat de OAS de amnestiewet ten zeerste afwijst.


  Maak melding

 6. de weg naar verzoening is helemaal niet lang nog gecompliceert..

  wat er moet gebeuren is gewoon al die moordenaars en betrokenen oppakken verhoren en direct opsluiten voor heel lange tijd..

  dat is de oplossing voor het land sme..dan zijn wij bevrijdt van het tuig..


  Maak melding

 7. De NDP hoopt op een snelle afhandeling van de zaak.Nu dreigt de zaak een langa bere zaak te worden. Ik denk niet dat de hoofdverdachte van Boxel blij mee zal zijn want hij wil z.s.m.overgaan tot de orde van de dag.


  Maak melding

 8. @ Hr. Neus

  Zo te zien snappen velen dit niet he?
  Is het een kwestie van niet kunnen lezen of verstaan?Weten ze niet wat technische bijstand is/betekend.
  En dat de OAS nog steeds de Amnestiewet ten zeerste afwijst.Wie is Ramdien.Hij is maar een kleine jongen van de OAS.Is hij geen Assistent Secretaris?Hij heeft toch een baas?

  Danitia


  Maak melding

 9. “Lang en gecompliceerd.” Zo beschrijft Albert Ramdin, assistent Secretaris Generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, de weg naar verzoening in Suriname.

  Gelukkig voor Ramdin maakt hij geen deel uit van het kabinet van Bouterse. Hij was als eerste geresuffeld want hij kan blijkbaar het tempo niet bijhouden. Misiekaba, Bouva en de rest van de hardlopers/doodlopers hebben volgens eigen zeggen binnen een vloek en een zucht verzoening bewerkstelligd door in record tempo de amnestiewet goedgekeurd te krijgen.


  Maak melding

 10. Het is onmogelijk om over verzoening te praten terwijl de daders nooit hun excuses hebben aangeboden aan de nabestaanden en aan de gehele bevolking.
  Hoe kan je over verzoening praten terwijl de hoofdader de hoogste onderscheiding heeft gegeven aan zijn moordenaars vrienden.
  Hoe kan je over verzoening praten terwijl de hoofddaders nooit spijt hebben betuigd.
  Naar mijn mening moet het recht gewoon zijn beloop hebben.


  Maak melding

 11. wat is het hoofddoel, krijgt bouterse een gevangenis straf is dat de waarheid? of wordt hij vrij gesproken is dat de waarheid? ik denk dat de mannier hoe er wordt omgegaan met het 8 december proces er alleen verliezers zijn omdat ongeacht de uitspraak de waarheid niet aan het licht komt, mensen moeten elkaar kunnen vergeven je moet het niet vergeten maar proberen met elkaar verder te gaan en laten merken dat dit nooit meer in suriname mag gebeuren dan pas zijn wij op de goede weg en niet elkaar te overtreffen. so so lobie.


  Maak melding

 12. weten al die “leken” die hier op dit forum hun zegje doen wat de waarheid is????? de waarheid is dat jullie de zaak aan de rechters over laten en aan de opperbouwmeester dei beslist in alles. vroeg of laat.


  Maak melding

 13. Albert Ramdin moet nou geen bigi boi komen spelen.Hij is wel een respectabele surinamer die internationaal lekker aan de weg timmert, maar zoals dat met velen is gebeurd valt nu ook hij ten prooi aan de waanidee van Desi om het surinaams model nationaal socialisme in ons land in te voeren.


  Maak melding

 14. Die Albert R heeft het goed gezegd lang en gecompliceetd, ai, dus er gebuerd geen mmmmmm…..!!!!
  Geklets eea wordt bekeken, overleg dat soort van gedoe
  en die tijd tikt maar door, straks is het weer 8 december, en men staat nog steeds onder aan die trap
  ik voet na tjalllll!!!! oeng saba dies ete toch, oeng lieb mie jere nanga verzoeninggggggg!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.