Suriname: geen voornemen EU tot ‘amnestiegesprek’

43

PARAMARIBO, 5 mei – Volgens ambassadeur Robert Koecky van de EU is berichtgeving over een mogelijk aan de tand voelen van Suriname over de amnestiewet ‘misleidend.’ Dit meldt het kabinet van president Desiré Bouterse in een persbericht. Koecky had een onderhoud met vicepresident Robert Ameerali. Onder meer is de agenda vastgesteld voor het reguliere overleg later deze maand. Het persbericht luidt:

“Op vrijdag vier mei heeft een beleefdheidsbezoek van de vertegenwoordigende ambassadeur van de EU, residerend in Guyana, Robert Koecky, aan vicepresident Robert Ameerali plaatsgevonden. Tevens werd een beleefdheidsbezoek afgelegd aan minister van Financiën Adelien Wijnerman, in het kader van de voortgang van samenwerkingsprojecten die Suriname met de EU uitvoert. Beide bezoeken zijn voorafgaand aan de reguliere diplomatieke meeting tussen EU en Suriname die voor de tweede week van mei gepland staat.

Deze diplomatieke meeting is vanmiddag op verzoek van de EU-vertegenwoordiger tentatief gepland op zeventien of achttien mei. De agenda van de meeting tussen EU en Suriname was reeds geformuleerd. Onderwerpen die besproken zullen worden tussen de EU en de minister van Buitenlandse Zaken zijn economische zaken, bijdragen aan de implementatie van het ontwikkelingsplan, migratievraagstukken en regionale zaken, zoals Caricom en Unasur.

Ook de vorderingen op het gebied van de instelling van de waarheidscommissie, als gevolg van de afgekondigde amnestiewet, zullen onderdeel van het gesprek zijn. Tijdens het persoonlijke onderhoud tussen de vicepresident en de ambassadeur van de EU benadrukte de ambassadeur dat de berichtgeving zoals vermeld in De Ware Tijd van vier mei 2012 met als titel ‘EU sancties tegen Suriname’, “misleidend is en niet op waarheid berust.”

Artikel acht van de gereviseerde Cotonou Overeenkomst betreft reguliere politieke dialoog tussen de EU en Suriname, volgens normaal vastgesteld schema. Een officieel schrijven van de EU van drie mei bevestigt dat de meeting tussen EU en Suriname een brede agenda heeft. Berichtgeving als zijnde maatregelen die de Europese Unie alsnog zal treffen tegen Suriname, is derhalve geheel ongegrond. De regering betreurt het dat de berichtgeving in deze zaak niet correct is.

De informatie is overgenomen van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) en werd zonder controle bij onze regeerders gepubliceerd. Gisteren nog waren de president, alle ministers en de pers samen bij de presentatie van het nieuwe kabinet Bouterse-Ameerali. De regering beseft dat deze gevoelige kwestie aanleiding is tot (inter)nationale media-aandacht. maar roept hierbij op tot waakzaamheid tegen verdraaide berichtgeving.”

43 REACTIES

 1. Rosenthal: EU dialoog met Suriname stap voorwaarts

  Nieuwsbericht | 04-05-2012

  Minister Rosenthal ziet het besluit van de Europese Unie om op korte termijn in Paramaribo een Artikel 8-dialoog te voeren als een belangrijke stap voorwaarts. ‘Zeer positief dat de EU binnenkort een diepgaand en uitgebreid gesprek over mensenrechten, waaronder de amnestiewet en de scheiding der machten, met de Surinaamse regering aangaat’, aldus Rosenthal.

  Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de EU een zwaar instrument als een Artikel 8-dialoog met Suriname in zet. De gesprekken moeten ertoe leiden dat Suriname zijn internationale verplichtingen nakomt.


  Maak melding

 2. De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR), spreekt haar bezorgd uit over de amnestiewet. In een verklaring wordt voor alle duidelijkheid aangegeven dat de moord op vijftien personen op 8 december 1982 tijdens de militaire dictatuur wel degelijk vallen in de categorie mensenrechtenschendingen. Dit geldt eveneens voor moorden gepleegd in de jaren tachtig in dorpen in het binnenland.

  De commissie zegt in een verklaring dat ze tijdens de militaire periode veel aandacht heeft besteed aan de mensenrechtensituatie in Suriname. Hierover heeft IACHR verschillende rapportages gedaan. De verklaring komt na een sessie van de mensenrechtencommissie, afgelopen vrijdag.


  Maak melding

 3. Uiteraard is er wel degelijk heet voornemen, maar vermoedelijk begrijpen de moordende dieven niet goed wat dat betekend.
  Ze begrijpen het wel, maar zoals altijd ontkennen ze de werkelijkheid!
  Suriname zal zwaar op de vingers worden getikt, en sanctie’s zullen helaas voelbaar worden voor de bevolking.
  Het regerende dievengilde zal dat niet aan de lijve ondervinden, die hebben het geld al lang veilig gesteld voor zichzelf.
  De regering in Suriname moet je zien als een klein kind in de ontkenningsfase, iedereen op de wereld heeft het mis, behalve Bouta en zijn clan!
  Zonde van het mooie land dat nu nog verder in de vernieling komt, Bouta maakt alles kapot maar voelt daar helaas zelf niets van!
  Laat beslag leggen op zijn geld en goederen, dan tref je de klungel rechtstreeks in zijn eigen domein!


  Maak melding

 4. Er zijn een paar laffe honden, die het land de moeras in willen sturen. Wanneer die kat rare sprongen gaat maken zijn zij niet hier om alle gelul van dien te trotseren.


  Maak melding

 5. De commissie zegt in een verklaring dat ze tijdens de militaire periode veel aandacht heeft besteed aan de mensenrechtensituatie in Suriname. Hierover heeft IACHR verschillende rapportages gedaan. De verklaring komt na een sessie van de mensenrechtencommissie, afgelopen vrijdag.

  Molenaar,
  Waar was die commissie toen jongetjes van 8 jaar en ouder alsook mannen uit de huizen werden gelicht in Rawagede en zonder enige vorm van proces werden doodgeschoten? Waar waren ze?


  Maak melding

 6. Als Bouterse straks door het Internationale Gerechtshof veroordeeld wordt en een levenslange gevangenisstraf krijgt, zullen Lackin en Limburg nog durven beweren dat hij de Nobelprijs voor de Vrede gekregen heeft.


  Maak melding

 7. Let wel dit meld het kabinet van die criminele president dus een GROTE korrel zout bij de hand houden a.u.b
  ALI al is de leugen zo snel de waarheid achterhaald hem wel.Opvallend vindt ik dat wanneer er een leugens de eter in moet worden gegooid dat Bouterse het laat doen door zijn schoothondjes.


  Maak melding

 8. Ach ach. I.p.v. de berichtgeving te verdraaien zou ik eerst maar eens het eind van de maand afwachten.
  Dan kan Amerali weer terug naar zijn armzalige winkeltje.


  Maak melding

 9. “Dit meldt het kabinet van president Desiré Bouterse in een persbericht”

  Een persbericht van Limbo is natuurlijk zeer geloofwaardig. Als dit persbericht niet op waarheid berust kan brulaap Limbo direct vertrekken lijkt me.


  Maak melding

 10. @Henk Molenaar

  Beste malle Henkie,
  je zal wel weer zwaar teleurgesteld zijn. Het nieuws over de EU blijkt dus gewoon niet te kloppen. Dat wordt weer huilie huilie voor je. 😉


  Maak melding

 11. Halloooooo,..deze EU delegatie heeft een handelskarakter en dus idd niks te maken met de orde Mensenrechten!!!!

  Die is wel degelijk in de maak 😉


  Maak melding

 12. anna_z, dommerd, de informatie die in Suriname naar buiten is gekomen zegt ook iets over Limbo.
  Zie maar hoe sommige surinamers niets onderzoeken en maar alles overnemen totdat zij problemen krijgen.
  Bij jou is het omgekeerde. De waarheid is hard om aan te horen.

  =Limbo heeft het al verziekt voor zichzelf en vraag mij af wie nog in hem gaat geloven.


  Maak melding

 13. @ anna,
  Ik zou je willen adviseren op de leugens en bedrog van Bouterse op een rijtje te zetten voor dat je met jou dogmatische onzin komt.


  Maak melding

 14. Beste domme domme Anna_Zoeloe: Limburg doet me denken aan de woordvoerder van Sadam Hoessein tijdens de 2de Golfoorlog. “Alles is onder controle, de Amerikanen worden teruggdreven”, zei hij met staathard gezicht live op tv. Op de achtergrond hoorde je de Amerikaanse tanks die Bagdad binnentrokken.

  Limburg is een brulaap en al zijn persberichten zijn één grote leugen. Welterusten Anna_Zoeloe


  Maak melding

 15. @Anna Zoeloe, juich maar niet te vroeg. Jouw baas gaat zijn straf krijgen. Hotel Santo heeft een permanente kamer voor hem gereserveerd. You can run but you can’t hide !


  Maak melding

 16. Kan het zijn dat er ook een onbeschoftheidsbezoek bestaat?

  Voor de onbeschoften zou ik wel eentje willen organiseren!! En dat zijn de parlementsleden en de gansters van Bouta! De ene de zwaard in de hand en de andere een Uzi.


  Maak melding

 17. door Paraman

  Er zijn een paar laffe honden, die het land de moeras in willen sturen. Wanneer die kat rare sprongen gaat maken zijn zij niet hier om alle gelul van dien te trotseren.

  Paraman weet wie die laffe honden zijn? Dat zijn die soorten van jou en die pro parlementariers voor de amnestiewetgeving.


  Maak melding

 18. Paraman,

  Typisch een reactie van jou: meteen in de aanval he?
  Waarom de geschiedenis van Nederland vergelijken?
  En áls je het doet, kijk dan ook na de gevolgen; Nederland is veroordeeld hiervoor.
  Niemand pretendeert dat de Nederlanders zulk een geweldig volk waren en zijn, maar ook dit land zal de gevolgen van zijn (wan)daden moeten ervaren.
  DUS OOK SURINAME EN DE MACHTHEBBERS VAN DE JAREN 80!!

  En daar zit nu het verschil; Nederland moest toegeven, zij het met tegenzin, dat ze ontzettend fout waren in Indonesië, en moeten hiervoor boeten.
  Nu is het de tijd voor Suriname om toe te geven en de gevolgen hiervan onder ogen te durven/moeten zien.
  Gaat het daar de hele tijd niet om?
  Om nu eens eindelijk te laten zien dat je je niet verschuild voor de waarheid, maar toegeeft dat je fout bent geweest?
  En dan niet snel even zeggen dat je spijt hebt en vervolgens overgaan tot de orde van de dag, maar ook hiervoor de straf aanvaarden die erbij hoort.
  En hierna (en niet ervoor!!)kan gekeken worden of er enige vorm van amnestie mogelijk of wenselijk is.

  Dus Paraman, ga geen vergelijkingen maken, als je dit maar voor de helft gaat doen.
  Eigenlijk inpliceer je, dat óók Suriname (lees bevelhebber militairen)fout is geweest.
  Bedankt voor het toegeven, nu de rest nog….


  Maak melding

 19. Beste Parapinto: Een laffe hond is een president die ongewapende burgers laat afslachten, zegt dat ze op de vlucht zijn neergeschoten en weigert verantwoording af te leggen voor een rechtbank. Dat is een laffe hond


  Maak melding

 20. waarom lijken glurinamers net kleuters in hun commentaren. heb respect voor de keuze van de glurinaamse kiezers, willen ze Bouterse dan is het hun goed recht, klaar.


  Maak melding

 21. Jacki. Je vergist je. Suriname wil zich maar al te graag internationaal profileren. Lid zijn van internationale organisaties etc etc.
  De VS wil geen gelazer in z,n achtertuin.
  De EU volgt in deze de VS.
  Presidenten worden in westerse landen voor kleine vergrijpen de laan uitgestuurd.
  Geen westers land zit te wachten op een president in Suriname die moordenaar en durgsdealer is.
  Bouterse mag wellicht kunnen steunen op zo,n 30% medestanders in Suriname.
  Het is bekend dat de rest van zijn politieke aanhang bestaat uit angsthazen en hielelikkers die een graantje willen meepikken.
  Er is geen onafhankelijk rechtspraak in Suriname.
  Dat kan je een land met zo,n kleine bevolking niet kwalijk nemen.
  Veroordeel je Bouterse kan meteen naar Nederland vluchten.
  Tienduizenden zijn je voor gegaan.
  Er is geen land in de wereld waar 50% van de bevolking in het buitenland verblijft.
  Zelf grootschreeuwer Anna_zombie.
  Die zit met een uitkering en eu-paspoort op de Antillen.


  Maak melding

 22. @Henk en overige idioten,
  Nu is het echt duidelijk dat jullie tot het vervloekt volk behoren. Het is ook gebleken dat jullie achterlijk zijn en tot het rijk der idiotisme behoren. Jullie hebben nooit over de vooruitgang van Suriname gesproken. Jullie hebben nooit een goed woord hier gerapt. Er is nooit een zinnig woord uit jullie pc gekomen. En als men het over krabben in een vat heeft, dan bedoelt men jullie soort. En door die zeer lage IQ die jullie hebben weten we nu waarom jullie negatief geladen zijn. Dom dom dom dom dom. Maar eens zal het goed komen met jullie. Alleen moeten jullie niet vergeten je in te schrijven voor biegiesma skoro. Het is nog niet te laat. Hulp zullen jullie zeker vinden. Tang boeng


  Maak melding

 23. Limbo als leugenaar ontmaskerd:

  Het is nu officieel. Deze procedure is de stap die wordt genomen VOORDAT er sancties worden ondernomen. Als de Surinaamse regering geen goed verhaal heeft over de amnestie wet, dat is Suriname de klos.

  “Het is de eerste keer dat de Europese Unie (EU) gebruik maakt van ‘artikel 8 dialoog’, zoals vastgelegd in de Cotonou-overeenkomst. In de Terms of Reference staat dat aangegeven. “This is the first Dialoque between the EU and Surname in the framework of Article 8 of the Cotonou Agreement”

  “”The EU aims for its proposals to be tabled to the Surinamese before May 11th, in order to launch dialogue in the second half of May”. In het schrijven wordt een referentie gedaan naar 11 mei, de dag waarop de krijgsraad een uitspraak zal doen over de amnestiewet.

  Essentiële elementen
  Het doel ‘objective of dialogue’ is ’to explain the essential and fundamental elements of the revised Cotonou Agreement as specified in Article 9 of the Cotonou Agreement.’ Dit artikel gaat over rechtsstaat en democratie. Het overleg is bedoeld ‘To strengthen the relationship and to build trust between EU and Suriname'”
  temmingmakerij
  Vicepresident Robert Ameerali en minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken vinden dat Nederland stemming maakt. Ook diverse Surinamers doen hieraan mee. Volgens de bewindslieden is er niks aan de hand. Er zijn geen sancties getroffen tegen Suriname. Ameerali heeft vrijdag de EU ambassadeur, residerend in Guyana Robert Koecky ontvangen voor een beleefdheidsbezoek.


  Maak melding

 24. “n een verklaring zegt de vicepresident dat er geen sprake is van sancties. Dit heeft de ambassadeur van de EU ook benadrukt in het gesprek. Lackin leverde felle kritiek op wat hij noemt ‘misleidende berichtgeving’. Hij vindt dat Nederland en bepaalde Surinamers het land in een kwaad daglicht willen brengen. Volgens Ameerali en Lackin is er niks aan de hand. Zij vinden dat er stemming wordt gemaakt”

  Ga maar lekker slapen Limbo, Lackin en Bouterse. Er is niks aan de hand……


  Maak melding

 25. Wanneer begrijpen de domme Surinamers (NDP volgelingen) dat Suriname pas dan een glorieuze toekomst tegemoet gaat zowel maatschappelijk, economisch, nationaal en internationaal als ze dat stelletje criminelen opruimen. De boevenbende met moordenaar en drugsdealer Bouterse voorop. Ook Somohardjo en Brunswijk moeten verdwijnen. Deze 2 en Bouta met zoon Dino financieel totaal uitkleden. Het is allemaal crimineel geld waarmee ze zich verrijkt hebben. En nu laten ze het volk bloeden omdat ze hun criminele macht niet willen opgeven. Volk kom in opstand en verwijder deze bende uit de samenleving van Suriname. Mondiaal respect en beloning zal jullie ten deel vallen.


  Maak melding

 26. Er is dus wel degelijk ‘een voornemen EU tot amnestiegesprek” Dat staat zwart op wit op de agenda. Denken Bouterse en consorten nu echt dat mensen niet kunnen lezen en helemaal achterlijk zijn ( uitzondering: Afrikaanse Katje, Anna_Zoeloe, Parampinto Milton Fleur).


  Maak melding

 27. Wat een gezeik allemaal, het wel en nietes spelletje
  van dit zo en dat dus niet, weet je ik vind het best zo, wat ik denk na 11 mei oeng sa sie sai psa, want dit gel….. gaat nergens meer over.


  Maak melding

 28. Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt het wel. De anti regering gang is hard bezig deze regering en het Surinaamse volk tegen te werken, maar overwinnen zullen zij NOOIT. Met leugens en drogredenen willen zij weer aan de macht komen, maar let op , hun val zal groter zijn dan bij de verkiezing van 2010.


  Maak melding

 29. Als DDB op de opsporingslijst van het ICC in Den Haag prijkt vertelt Limbo nog rustig dat DDB een verzoek vanuit Den Haag kreeg voor een beleefdheidsbezoek.

  We herinneren ons nog de woordvoerder van Sadam Hoessein, die terwijl de tanks achter zijn rug binnen vielen verklaarde dat Sadam aan de winnende hand was. Limbo is nog dommer.


  Maak melding

 30. Bouterse in het nauw: iedereen die opkomt voor de waarheid wordt nu bestempeld als “staatsgevaarlijk”.

  Waar hebben we dat meer gehoord? Jaren 80?


  Maak melding

 31. Paraman:
  De door jou bedoelde “laffe honden” hoeven hier geen actie te ondernemen.Jouw droga president met medewerkers en aanhangers zijn reeds tot hun lippen doorgezakt in hun eigen Drek.
  Jagte-Raho


  Maak melding

 32. “iedereen die opkomt voor de waarheid wordt nu bestempeld als “staatsgevaarlijk”.

  Ja, we weten het hypocrieten als jou zullen het altijd van leugens moeten hebben.

  Klopt wat de President zegt, de mensen die destabiliserend en opruiend bezig zijn, zijn staatsgevaarlijk en kunnen beschouwd worden als vijanden van het volk. In Nederland zouden al deze mensen dag en nacht in de gaten gehouden worden door de binnenlandse veiligheidsdienst. Voor een geboren hypocriet als jou zou er niets aan de hand zijn, want de belangen van Nederland gaan voor.


  Maak melding

 33. Beste Sabidieri: “Klopt wat de President zegt, de mensen die destabiliserend en opruiend bezig zijn, zijn staatsgevaarlijk en kunnen beschouwd worden als vijanden van het volk”

  wat let je om deze mensen midden in de nacht op te pakken, ze te martelen en als honden af te slachten. Het zijn immers ‘staatsgevaarlijk’

  Laat me raden uit welke bevolkingsgroep jij komt. Dezelfde groep die gisteren weer in grote getale dom met paarse vlaggetje liep te zwaaien. De ‘echte’ Surinamers.

  De rest is te licht, te blank of zijn allochtonen.


  Maak melding

 34. Henk Molenaar

  Ja en het is deze groep die macht heeft regeringen naar huis te sturen. Het was deze groep die gezorgd had dat Wijdenbosch aftrad en het was deze groep die ervoor gezord hda dat het FRONT aan de macht kwam. Blijf hen dom noemen. Zolang je hen dom blijft noemen komen jouw soortgenoten NOOIT meer aan de macht.


  Maak melding

 35. Beste Tedje: “Er is geen land in de wereld waar 50% van de bevolking in het buitenland verblijft.
  Zelf grootschreeuwer Anna_zombie.
  Die zit met een uitkering en eu-paspoort op de Antillen”

  Opvallend dat Anna_Zoeloe zich angstvallig stil houdt.


  Maak melding

 36. De gene die zich Henk Molenaar noemt heeft volgens mij geen verblijf,die meneer staat 14 keer op het forum,wat een toestand zeg.
  Deze meneer doet aan eten drinken slapen forum.
  Groetjes.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.