Surinaamse Dominantie bij Grote Prijs van Nederland

3

Vanaf 24 Mei 2012 zullen 35 muziek formaties het tegen elkaar opnemen tijdens de kwart finale van de Grote Prijs van Nederland. De Grote Prijs van Nederland begon in 1983 en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste muziekcompetitie van Nederland. De GPvN bestaat uit 3 categorieën nl., HipHop/RnB, Singer-Song writers en Bands. Elk jaar komt jong talent bij elkaar om de Grote Prijs van Nederland daadwerkelijk tot de grootste muziekcompetitie in Nederland te maken. Voor enkele van hen betekent dit een grote stap in de richting van succes.

Opvallend is niet alleen de aanwezigheid van Surinaamse artiesten bij de GPvN, maar ook de dominerende positie van deze Surinaamse artiesten tijdens de competitie. Tussen 2004 en 2010 is de Grote Prijs van Nederland maar liefst 5 keer gewonnen door een Surinaamse artiest woonachtig in Nederland. In 2004 was het de jonge rapper Typhoon die de Grote Prijs mee naar huis mocht nemen, in 2006 werd hij gevolgd door zijn broer Blaxtar die korte metten maakte met tegenstanders. Maar de gebroeders de Randamie waren maar net de eerste 2 artiesten van Surinaamse afkomst die in het 21ste eeuw de Grote Prijs van Nederland zouden domineren. In 2008 waren het M.O & Brakko en in 2009 Dret & Krulle die zichzelf de winnaar van de Grote prijs mochten noemen, twee duo’s bestaande uit Surinaamse artiesten die in Amsterdam zuidoost zijn opgegroeid. In 2010 was het de Surinaamse KaliBwoy die de jury weg blies met zijn optredens en zo de Surinaamse trots hoog heeft weten te houden bij de Grote Prijs van Nederland. Ook de Surinaamse rappers Dio en Ogri Ai hebben succes mogen genieten bij de competitie, namelijk de Lijn5 Publieksprijs.


M.O & Brakko, Winnaar Grote Prijs van Nederland 2008.

Dit jaar is het de groep Free Quincy die haar talenten zal tentoonstellen tijdens de competitie. Free Quincy bestaat uit twee Surinaamse artiesten ,Ell-i-dee en Mizztamizzo, en het productieteam Raven Bros. Free Quincy is geen onbekend fenomeen binnen de Surinaamse gemeenschap, met zomerse hits zoals “Manja Lekkeh” en “Wiens Me Gwe” hebben de jongens de harten van de Surinaamse muziekliefhebber weten te winnen. Het producers team de Raven Bros. is grotendeels verantwoordelijk voor de producties van M.O & Brakko en het nummer “Verder”van Dret & Krulle, waarmee de twee Surinaamse duo’s de GPvN respectievelijk in 2008 en 2009 wonnen.


Ell-i-dee & Mizztamizzo van FreeQuincy, Halvefinalisten GPvN 2012

Zoals je ziet doen Surinaamse artiesten niet onder voor de artiesten in Nederland, vaak zijn zij zelf de dominerende figuren bij competities als de GPvN. Dat Mama Sranan trots mag zijn op haar kinderen in Nederland is vanzelfsprekend. De vraag is eerder hoe kunnen de Surinaamse fans deze trots uiten en hoe kan het volk de Surinaamse artiesten die dit jaar meedoen aan de Grote Prijs ondersteunen?

De website van de GPvN is www.Groteprijsvan.nl, bij de categorie hiphop is er een overzicht van alle contestanten waar bezoekers op hun favoriete artiest kunnen stemmen. Free Quincy heeft de potentie om de voetstappen van hun Surinaamse broeders te volgen en zich de winnaar van de Grote Prijs van Nederland 2012 te mogen noemen. Om dit te realiseren zijn de jongens ook grotendeels afhankelijk van de Surinaamse muziekliefhebber. De contestant met de meeste stemmen gaat meteen door naar de halve finale, de rest neemt het tegen elkaar op in de kwartfinale. Het ligt daarom aan de Surinaamse muziekliefhebbers om dit jaar de Surinaamse trots hoog te houden en Free Quincy naar de halve finale de Grote Prijs van Nederland te stemmen!

3 REACTIES

 1. Typisch van bezoekers van een site als waterkant.net…eindelijk worden JONGE surinamers in een positief daglicht gesteld en niemand geeft erom. Stelletje hypocrieten allemaal bij elkaar…

  Jongens veel succes bij de Grote Prijs. Hopelijk ziet Quincy weer daglicht na de finale!


  Maak melding

 2. Wat ben ik hartstikke blij hoe er nu getoond wordt dat de Surinaamse jongeren wel degelijk ergens in kunnen uitblinken!! GO FOR IT BROTHERS……!Ja wanneer weergenas in vastbijten kunnen we moeilijk ingehaald worden!!the talent is here…please do something positev with it……


  Maak melding

 3. Surinamers blinken uit in heel veel, het probleem is dat Mama Sranan gegeizeld is door een stelletje boeven genaamd politici en er dus in Suriname zelf de talent het land uitgejaagd word.

  Suriname´s bevolking in het wereld totaal is afgerond NUL. Maar als je nagaat hoeveel sporters, artiesten, en wat men bijna niet weet, hoeveel bankiers en financiële experts in London/NY van surinaamse afkomst er zijn,enkele hoge functies in de US en Brazilië regering worden ook gevuld door Suri´s. Hoe groot zou Su zijn als we dat allemaal in ons eigen land konden laten bloeien???!!!.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.