Comité eist intrekking amnestiewet door parlement

27

PARAMARIBO, 3 mei – Het parlement moet de amnestiewet intrekken op zo kort mogelijke termijn. Dit stelt het Comité Behoud Democratische Rechtsstaat Suriname. De eis is opgenomen in een petitie die zal worden aangeboden aan het parlement. Als voornaamste reden geldt dat na aanname van de wet in april grote onrust is ontstaan binnen de Surinaamse en de internationale gemeenschap.

Gewezen wordt op onder meer de reacties van nationale en internationale mensenrechtenorganisaties. Ook instellingen hebben duidelijk blijk gegeven van afkeuring. De mensenrechtenschendingen in Suriname van de jaren tachtig mogen immers niet straffeloos blijven. Met de amnestiewet dreigt dit wel te gebeuren. Het gaat dan niet alleen om de Decembermoorden, de massaslachting te Moiwana in 1986 en de moord op politie-inspecteur Herman Goodings.

Het comité eist een eind aan rechteloosheid en het vrij rondlopen van wel of niet vervolgde daders. Het Comité Behoud Democratische Rechtsstaat Suriname bestaat uit onder meer de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, Stichting 8 december 1982, Moiwana Mensenrechten Organisatie Suriname, de Inter Religieuze Raad van Suriname, het Comité Christelijke Kerken, de Vakcentrales C-47, PWO en FAL en ruim tien vakbonden.


27 REACTIES

 1. Dit Comite is duidelijk, echter we gaan richting 11 mei en wat gebeurt er dan, ik denk zelf dat het gedoe rond die Amnestiewet niet van tafel zal worden geveegd, en je krijgt dan een lange weg van allerlei
  actie´s, weer protesten, noem maar op. Maar goed ik vraag me steeds af hoe lang zal dit gaan spelen, gehaal en getrek, een justitieel apparaat in Suriname die maar om feiten heen draait en zelfs geen vuist kan maken, en zodoende onrust veroorzaakt in het land,
  Kondremang a weri jere!!!


  Maak melding

 2. Weg met die amnesty wet!

  Naar Boxel met de hoofdverdachte (die zeeeer waarschijnlijk hoofddader is). Hij heeft dan bloed van kondremangs aan zijn handen kleven.

  Er rust een schone taak op iedere Surinamer met gevoel voor democratie, wet en recht, om de Surinamer bij wie dit gevoel afwezig is, hierin te onderwijzen.

  Als de president van het land een moordenaar is en amnesty krijgt, dan kan iedere moordenaar in Suriname zich op amnesty beroepen. bika kiri tan kiri!


  Maak melding

 3. Uiteraard ben ik voor integrale intrekking van die amnestiewet door alle tijden heen verleend! Dan zal ik willen zien hoe leefbaar dit mooi land aan de noord/oostkust van het vasteland van Zuid-Amerika gaat worden. Heel veel succes aan de initiatiefnemenrs met natuurlijk de verdere ontwikkeling of verloedering natuurlijk van Suriname.


  Maak melding

 4. In een normaal gestructureerd land met normen en waarden, zouden deze mensenrechtenschenders en moordenaars al lang achter tralies gezeten hebben, laat staan dat een moordenaar als president gekozen zou kunnen worden net als die andere criminelen Brunswijk en Somohardjo die ze hier zien als de grote leiders van dit land, het betekend alleen maar stilstand, en veel landen die afstand nemen van Suriname.


  Maak melding

 5. Wanneer de vorige regering hun huiswerk goed hadden gedaan, dan zouden deze 3 zogenaamde grote leiders met een strafblad nooit deze posities gehad hebben.


  Maak melding

 6. dat een comité eisen stelt vind ik prima, maar hoe willen ze dat voor elkaar krijgen met zulke M*P***P*** didibrie’s als regerings-LIJDERS??? Hoe???


  Maak melding

 7. “Donderdag 3 mei 2012 om 10:15 uur, door Paraman

  Uiteraard ben ik voor integrale intrekking van die amnestiewet door alle tijden heen verleend! Dan zal ik willen zien hoe leefbaar dit mooi land aan de noord/oostkust van het vasteland van Zuid-Amerika gaat worden. Heel veel succes aan de initiatiefnemenrs met natuurlijk de verdere ontwikkeling of verloedering natuurlijk van Suriname.”

  ONGETWIJFELD zal het dan heel rustig zijn!
  U zit dan op geborgen in Santo Boma!!!


  Maak melding

 8. Intrekking per direct, een beleefd verzoek aan de verantwoordelijken.

  Afu, het tegengas wordt steeds verder opgevoerd,
  (copietje van whome),zie onder:

  Comité Behoud Democratische Rechtsstaat Suriname:
  Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede
  Stichting 8 december 1982
  Moiwana Mensenrechten Organisatie Suriname
  Inter Religieuze Raad van Suriname (IRIS)
  Comité Christelijke Kerken (CCK)

  Vakcentrale C-47
  Staatsolie Werknemers Organisatie
  RBC Werknemers Organisatie
  SDSM Werknemers Organisatie
  Bond Personeel RGD
  Bond Personeel BVGS
  Tjin A Kwie Werknemers Organisatie
  Bond van Leraren (BVL)
  Particulieren in Moengo
  ORWASS Werknemers Organisatie
  Varossieau Werknemers Organisatie
  Hakrinbank Arbeiders Bond
  Torarica Arbeiders Bond
  Federatie van Agrariërs en Landarbeiders (FAL)
  De West Werknemers Organisatie (DWWO)
  Progressieve Werknemers Organisatie (PWO)
  Algemeen Bureau voor de Statistiek Werknemers Organisatie (ABSWO)
  Jongeren tegen Amnestie
  RedSu studenten Nederland

  En de lijst wordt steeds groter.
  Oh ja, en niet te vergeten de prominente- reageerders van WKN, whahahahahaha

  Dag Afu,


  Maak melding

 9. Comité Behoud Democratische Rechtsstaat Suriname goede zaak, jammer dat jullie de intrekking niet reeds in 2005 bij Santokhi hebben geeist ingevolge het Moiwana-vonnis, dan hadden we nu deze hoofdpijn niet.


  Maak melding

 10. Ik hoop dat er nog voldoende oprechte en eerlijke mensen in SU wonen om de tiranie te verdrijven.
  Dan is het ook weer tijd dat vele Nederlanders die Sranan in hun hart dragen weer met vakantie gaan.


  Maak melding

 11. het O.M. moet stevige ballen hebben om eerlijk en oprecht onpartijdig een uitspraak te doen met ondersteuning van de VS/OAS luister naar de woorden van John Nay..

  maar ja,, de sme’se rechters kennende bang dat ze zijn voor hun job..


  Maak melding

 12. Er is geen enkele grote onrust in Sur ontstaan.
  En er is ook geen onrust ontstaan in het buitenland.
  Ze proberen zelf dat te creeren om een vinger te wijzen aan de Regering. Dit noem je gewoon viese politiek aan het voeren in het nadeel van Sur.
  Jullie willen het volk gewoon weg demotiveren en laten misleiden. Ik was wat vergeten om te zeggen en dat is
  Mr Valies van de BVL is ook een krijgsgevangenen/handlanger van Nederland. Hij is nr 3 aan het beurt om wat te schrijven in het belang van Ned
  Was er in 2twee Regeer periodes van de NF/Oppositie/Nederland 1ste 1991-1996 en 2de2000-2005 geen Rechtstaat in Sur, onmogelijk/het bestaat niet.
  Ze waren telkens weer voor de verkiezing met de nabestaanden bezig geweest om viese politiek te voeren om de NDP te sabboteren om zelf aan de macht te komen.
  Bij de 3de Regeer Periode voor de verkiezing weer het zelfde viese politiek, maar toen ze geconstateerd(geevalueerd) hadden dat volgens de peilingen de NDP voorsprongen( Bij elke verkiezing bleef het aantal zetets groeien) maakt hadden ze een mooie politieke val/boogietrap/hinderlaag opgezet voor de Leider/Voorzitter van de NDP en dat is het dec strafproces. Maar de NDP/MC heeft deze politieke Fal met de Politieke Amnestie wet opgeruimd. Dus de wedstrijd is nu gelijk 1 om 1
  Volk van Sur wordt aub niet misleid door deze Mr BVL
  met zijn viese politieke voering samen met de NF en Nederland. Ze willen ijzer met handen breken en dat is onmogelijk. Dus wat ze nu willen is niet meer mogelijk.


  Maak melding

 13. ERRATUM

  ONGETWIJFELD zal het dan heel rustig zijn!
  U zit dan op geborgen in Santo Boma!!!

  LEES

  ONGETWIJFELD zal het dan heel rustig zijn!
  U zit dan opgeborgen in Santo Boma!!!


  Maak melding

 14. “Comité eist intrekking amnestiewet door parlement”

  EIST nou is dit geen dictatuur van een minieme minderheid.

  Oeps deze mensen zichzelf democraten, maar kunnen zich bij neerleggen dat de meerderheid in een democratie bepaald.

  Maar goed welke amnestiewet moet precies teruggetrokken worden, want Suriname heeft maar een amnestiewet die in 1992 door Front is afgekondigd en dan heb je de aangepaste of gewijzigde amnestiewet van april 2012.

  MAW als de amnestiewet moet worden teruggetrokken bedoeld men dus die van 1992 en dus ook de aanpassing.

  Mocht dat gebeuren, zullen rechtszaken worden aangespannen tegen de gasten die sinds 1992 amnestie hebben gehad?

  Ik ben benieuwd, bijvoorbaat een eis die nooit ingewilligd mag worden, want in de Grondwet staat duidelijk dat je niet mag discrimineren.


  Maak melding

 15. “Als voornaamste reden geldt dat na aanname van de wet in april grote onrust is ontstaan binnen de Surinaamse en de internationale gemeenschap. ”

  Wacht effe dus deze gasten zorgen voor onrust en als reden geven ze aan dat er onrust is ontstaan, tuurlijk is het ontstaan als je het creeert.

  Internale gemeenschap???? Waar en wie?

  Deze mensen zijn helemaal gek geworden dat is een feit.

  Blijven jullie maar voor onrust zorgen, geen van jullie scenario’s zal zegevieren, ook dat is een feit, het Surinaamse volk is klaarwakker.


  Maak melding

 16. ” Als voornaamste reden geldt dat na aanname van de wet in april er grote onrust is ontstaan binnen de Surinaamste en internationale gemeenschap ”

  Ik zie geen onrust hier in Su en als ik naar het nieuws kijk zie ik alleen onrust in, Syrie, Zuid-Sudan,Nigeria enz enz enz… en in Europa waar men zich terecht druk maak over de economische crisis.
  Volgens mij wonen de mensen van het comite in een andere wereld.
  Overdrijven is ook een kunst.


  Maak melding

 17. Een mooi streven en goede actie van dit Comite maar ik acht de actie niet realistisch en vrees dan ook dat zij bij deze kliek bakzeil zal halen. Wellicht dat een volgende regering (van andere signatuur) de heleboel weer terug kan draaien


  Maak melding

 18. @ Danitia ik ben er zeker.Ook zal ik er zijn omdat de EU ons heeft verrast,want ik dacht al van mi gado de hou-
  ding die de EU had aangenomen was zo slap dat ik bij me zelf dacht deze zaka zakas hebben weer gewonnen dus rekende ik dan alleen maar op de natuur,maar goed toch lijkt het alsof er hoop en hulp is.Die Lebas hadden zich rijk gerekend.Ik zie lafing nog met de striemen op zijn borst die hij heeft overgehouden aan die pakslagen die hij(Lackin)kreeg van de militairen in de jaren 80. If ie jere deze man dan zal je denken hmmmm wat gaat het goed in Su,terwijl de meeste mensen in dit land gewoon bang zijn om hun mond open te doen,want (de aanhang van de ndp) ze bedreigen en dreigen ons echt hoor.In elk geval jepie de gie oenoe na pasie.En hopelijk zien we
  dat deel van de aanhang die voor de niet arme DiDiBrie willen sterven in de voorste linie.Any way een zeer blijde Glenn Pengel.
  Glenny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.