Eerste Kroeshaar Filmfestival in Suriname

20

Op zaterdag 5 mei zal het eerste Kroeshaar Filmfestival plaats vinden in Theater Unique te Paramaribo van 12:00 tot 6:00 uur. Behalve films staan er een fotoshoot, een paneldiscusie en een workshop op het programma waarbij ook de veel gevraagde Going Natural producten uit Amerika verkrijgbaar zullen zijn.

De dag begint met een fotoshoot die evenals het festival voor iedereen jong en oud, kroes of niet toegankelijk is. Sociaal Entrepreneur en organisator Liong, die uit New York overkomt wil namelijk graag haar inmiddels wereld bekende collectie kroeshaar portretten, aanvullen met kapsels van Surinaamse bodem. Op dit moment zijn enkelen van haar foto’s te zien in de tentoonstelling “A Choice of Weapons” in Manhatten, New York.

De hoofd film “In our Heads about Hair” neemt letterlijk een vrolijk kijkje in het hoofd van alledaagse mensen door ze aan het woord te laten over kroeshaar. Vermeldingswaardig is dat ook Mireille Liong van kroeshaar.com, in deze film te zien is, gefilmd in haar woning in Brooklyn.

“Beautiful, the Documentary”, de andere film op het programma is een documentaire waarin drie verschillende Amerikaanse vrouwen elk hun eigen perspectief geven over kroeshaar in de werkomgeving en in familierelaties.

Door films te combineren met een haar en producten workshop hoop ik de discussie rondom de acceptatie van kroeshaar uit te diepen en de kennis over de verzorging van dit haartype over te dragen, zegt Liong. Voor mij zal het festival geslaagd zijn als een ieder een super gezellig dag heeft en verrijkt met nieuwe kennis Theater Unique verlaat.


20 REACTIES

 1. juist door dit soort evenementen wordt discriminatie aangemoedigd. Nu geef je blanke mensen bijvoorbeeld ook de vrijheid om blauweogen evenementen te organiseren. Veel mensen zouden hier tegen zijn…

  MENSEN DENK NA VOORDAT JE TOT DOMME ACTIES OVERGAAT.


  Maak melding

 2. Niks mis met welk soort haar dan ook, maar ik vind het idee ACHTERLIJK. Waarschijnlijk hebben de mensen die hier mee bezig zijn een probleem. Als je er geen probleem mee hebt, denk je er niet eens over na. Wat is de boodschap? Ik ben zwart/heb kroes haar maar ben “toch” mooi?

  Besteed de tijd liever aan een goed boek lezen in plaats van piekeren over je haar/huidskleur. Daar heb je meer aan. Waarom zoek je goedkeuring voor je uiterlijk?


  Maak melding

 3. Vraag mij af wie nog puur kroeshaar heeft met al die spullen die men tegenwoordig in het haar pompt.

  =Eerste kroeshaar festival, wordt het jaarlijks gehouden????=

  =Ik zou zeggen , mensen gooi al die nep-haren dan maar in de prullenmand en laat zien wat je hebt.

  =Wat is het doel????=


  Maak melding

 4. “Door films te combineren met een haar en producten workshop hoop ik de discussie rondom de acceptatie van kroeshaar uit te diepen en de kennis over de verzorging van dit haartype over te dragen, zegt Liong.”

  Sorry Liong, maar zolang desbetreffende personen zichzelf niet respecteren zal er niets veranderen.
  Zolang ze blijven weaven en bleken stelt dit niets voor.
  Eerst het diep ingewortelde minderwaardigheidscomplex wegwerken; pak dit eerst aan.

  I’m a Bounty and i’m proud!

  suc6 toegewenst door Bounty Esmerald in een tropische verpakking, nooit saai!


  Maak melding

 5. Voor sommigen geldt: Say it loud im black and im LOUD.Mi blakka en mi bretie…………
  Slavenmentalitieit en minderwaardigheid lopen als een rode draad door het leven van sommige nazaten.


  Maak melding

 6. Als ik mijn haar weer relaxen/onkroezen kan ik overal wel informatie vinden over de behandeling daarvan de middelen die geschikt en ongeschikt zijn en de laatste trends.
  Maar ook voor kroeshaar is er een markt en weinig informatie. Zo’n jaar of tien geleden was er totaal geen informatie te verkrijgen. Gelukkig is er een hoop veranderd.
  Moet je vet in je haar zetten of niet en welke shampoo kan je het beste gebruiken?
  Moet je kroeshaar droog uitkammen of moet je standaard het haar vochtig maken?

  Ik snap de reactie van wat zijn mensen toch dom niet?
  Er zijn beursen die gaan over europees haar en waar er geen producten zijn die geschikt zijn voor kroeshaar niet omdat ze ons willen discrimineren maar gewoon omdat zij hun eigen doelgroep kiezen.
  Haar is haar maar kroes haaar is geen europees haar en omgekeerd. Sorry


  Maak melding

 7. Roodhaar festivals, gay parades, miss India, bevrijdingsfeesten?????? Dat is dus wel normaal en goedgekeurd. Het kan geen kwaad de wereld te laten weten dat je trots bent op wat je bent. Dat heeft niets te maken met een minderwaardigheidscomplex. Als je dat denkt dan zit er ergens toch wel een steekje los. I’m proud to be black. Are you proud to be what you are?


  Maak melding

 8. @Esmerald

  “I’m a Bounty and i’m proud!” Geweldig!!!! Ook daarop kun je gerust trots zijn. Wees trots op wat je bent. Just great!!!! 😉


  Maak melding

 9. Tegenwoordig dragen vele vrouwen met kroeshaar gladde pruiken en ook gekeurde ooglensen. Hun liefste kleuren voor lenzen zijn groen/grijs en blauw. Maar de kleuren bij gladde pruiken zijn als dat van de regenboog, zie Abrabroki and the Bronx.Of Nicky Minja hihi Kijk maar om je heen.De ouderen onder hen dragen altijd een valse pruik of hairwaiving. (Ophra).Hahahahaha


  Maak melding

 10. @Henk Molenaar

  “I am white and proud”

  Nu ben ik zeker een racist?

  Absoluut niet. Je mag best trots zijn op wat je bent. Maar op andere gebieden ben je zeker racistisch. Laten we eerlijk wezen. 😉


  Maak melding

 11. Waar hebben de vrouwen het meest kroesharen???

  Ehhhh! Zuidafrica!! dacht ik en niet waar je in de eerste instantie gedacht had.


  Maak melding

 12. Dinsdag 1 mei 2012 om 15:59 uur, door anna_z

  Vrouw je hebt weer niet goed gelezen.

  De workshop is o.a bestemd om de discussie rond de ACCEPTATIE van kroeshaar op gang te brengen.
  Dit heeft wel degelijk te maken met een minderwaardigheidscomplex.


  Maak melding

 13. GOED ZO, Esmerald!

  Wat ik ben is niet hoe ik er uit zie.

  Als ik trots ben op mijn “zwart” zijn, moet iemand die wit is zich dan schamen als hij naast me staat? Als ik trots ben op mijn twee benen, moet iemand zonder benen zich dan schamen. Ik beoordeel mensen op hun daden. Ik heb schijt aan hoe ze er uit zien.


  Maak melding

 14. Ik vind dit een heel goed initatief zo een festival voor kroeshaar. Er is heel veel informatie over krullend, kroeshaar te vinden op internet maar workshops, demonstratie, beurzen hierover worden veel te weinig georganiseerd. Met alle respect voor weave, pruik, extension draagsters, ik heb zelf ooit ook weave gehad, totdat ik mijn eigen krullen heb ontdekt. Mijn persoonlijke mening, het is mooier om jezelf te zijn, hoe kan je het beste met kroeshaar omgaan, hoe kan je het accepteren en het heeft niets te maken met zwart of wit. Er zijn ook witte mensen met kroeshaar. Zie dit als iets positiefs mensen, het gaat erom leer jezelf waarderen met jouw eigen natuurlijk haar. Maar goed iedereen zijn eigen keus.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.