Staatsolie moet ondernemerschap Suriname prikkelen

16

PARAMARIBO, 29 apr – Staatsolie zou zich er meer op toe moeten leggen ondernemerschap te stimuleren. Dit zegt Henk Naarendorp, voorzitter van de Kamer van Koophandel & Fabrieken, KKF. De private sector heeft een flinke duw in de rug nodig. De productiesector is onderontwikkeld en een grote speler als Staatsolie zou van grote invloed kunnen zijn.

Maar dan moet er bewust worden aangestuurd. Tot nog toe is het publieke bedrijf meer op de vlakte gebleven. “Er wordt weliswaar gewerkt met bedrijven uit de regio en ook dat is goed”, zegt Naarendorp. Maar er zou ook naar binnen gekeken moeten worden. Door te netwerken met andere Surinaamse bedrijven, krijgen die de kans te groeien. De kleinere bedrijven kunnen dan ook de vleugels uitslaan. “Of we het nu willen of niet, Suriname gaat steeds meer integreren in de regio.”

Dit proces kan alleen maar aangemoedigd worden. Meer naar elkaar omzien en netwerken zou een versnelling teweeg kunnen brengen. Staatsolie is de rest in feite lichtjaren voor. Er wordt vooral gewerkt met Trinidadiaanse bedrijven in de olie- en toeleveringsbranche. Het is met de integratie nu meer een eenzijdige vertoning. “Staatsolie is bijna als een achthonderd pondsgorilla”, aldus Naarendorp. Hij ziet het netwerken tussen bedrijven als een strategisch instrument.

16 REACTIES

 1. Staatsolie’s succes is alleen te danken aan een persoon zijn intelligentie, integerheid en doorzettingsvermogen. En dat is Dr Eddy Jharap. Met de benoeming van boutas zetbaas als president van de raad van commisaris de veroordeelde crimineel Etienne boerenveem kunnen de dagen alvast geteld worden. In zo een 15 tot 20 jaar is het goud op, boerenveem multi miljonair, staatsolie verkocht aan een Chinese multinational, en Surinamers zullen als slaven van de Chinezen gaan werken.


  Maak melding

 2. Bijkans elke week staan jullie dik betaalde Pinokkio’s
  ergens “shit” te verkopen aan de massa!

  Soms de graanschuur,dan weer de groenteschuur!!!

  …sinds kort kennen wij ook de wandelMARSschuur,maar onze enige egte succesvolste schuur sinds intro door de Messiah is voor 100% de …..Cocaschuur!!!


  Maak melding

 3. Leuke gedachten gang van Naarendorp.Maar als de boekhouder van Staatsolie een landbouw ingenieur is en een coke dealer de raad van commissarissen voorzit,zijn dat al tekenen welke richting het bedrijf opgaat.Straks komt er een taak man als sital en we hebben ook de kolom aardolie gehad net als Wageningen en de andere rijst bedrijven in Coronie.Misschien komt paal en palu in de plaats van Waaldijk.Dan hebben we krofaya als energiebron.Krolis heeft toen der tijd een waterkrachtcentrale opgegeven voor een hoopje houtskool.

  Cobie.


  Maak melding

 4. maak niet uit wie staatsolie groot heeft gemaakt want die man is een Surinamer en we moeten blij zijn dat hij het voorelkaar heeft gekregen om staatsolie zover heeft gebracht is een gezonde zaak,alleen moeten we het ieerst benutten voor de surinamers en vanzelfsprekend moeten we het goed regelen om goeie deals te maken met investeerders om de vruchten van te plukken en surinamers de kans geven zich te te ontwikkelen inde staatsolie bedrijf zodat we een gezond bedrijf behouden voor de komende generaties andres gaan we er niet mee vooruit en niet maar op mensen afreageren want dat is het probleem van ons Surinamers denk vooruit in welk land heb je geen mensen die van bepaalde zaken profiteren dat is overal,laten we gezond denken en gaan lobbyen hoe we het verder gezonder maken dat we groter worden om geld in het laatje te trekken voor Suriname inplaats elkaar alsmaars te bekritiseren,het is weer zo,n raciale opmerking waar we van af moeten komen om met elkaar samen te kunnen leven en niet weer in een hopeloze situatie te verkeren ik weet niet of die mensen die zoveel kritiek hebben in Suriname wonen jullie soort mensen willen gewoon Suriname kapot laat gaan en van afstand lachen dat het zover komt,praten jullie positief mensen want zo alleen kunnen we elkaar begrijpen dat het niet zodoor kan gaan met wat we altijd hadden gedaan ik ben geen jongeman meer hoor ik ben met me 23 jaar in nederland komen wonen maar mijn land is nog steeds Suriname.we moetyen niet als krabben blijven denken.Heb hoop voor je land en doe ook moeite om vooruit te komen want ik kan ook negatief gaan praten over vele Surinamers die in mijn tijd in Suriname groots leefden en denk niet dat ze hard voor hadden gewerkt uitgezonderd de landbouwers en de gewone mensen.Velen hadden een rotzooi van het land gemaakt dat we een coup van hadden gekregen,toen merkt\ je het niet na de onafhankelijkheid want veel geld stroomde naar Suriname en de regeerders van toen hebben het met hun vriendjespolitiek het in hun zakkan gestopt denk je dat de gewone burgers er van hebben geprofiteerd nee dat zijn de mensen waarvan hun families in de politiek zaten,veel van hen zijn het land uitgevlucht en een zekere toekomst in Nederland en andere landen het geld wat ze hebben gestolen geinvesteerd .we moeten maar hopen dat het niet zo meer wordt veranderingen gaan niet direkt zichtbaar zijn,maar we moeten Suriname wel behoeden voor weer een chaotishe toestand daarom Surinamers in Suriname steken jullie koppen bij elkaar om elk Surinamers de kans te geven om van de Surinaaamse rijkdom te genieten want tenslotte ga je niet met het geld mee als je sterft .we moeten van die hebies af laten we broederlijk met elkaar leven en een gezond Suriname maken,Neetjeman want SRanang swietie no soet faja gie a kondre .


  Maak melding

 5. Staatsolie is inderdaad één van de grootste aanjagers van de Surinaamse economie en zou dus, in het verlengde van haar werkzaamheden, ook toeleveringsbedrijven kunnen laten mee liften.

  Verder dient de overheid een beter ondernemingslandschap te creeren voor met name startende bedrijven. Ameerali geeft alleen maar aan dat het makkelijker is geworden om een bedrijf op te richten, maar daarmee ben je er nog niet !

  Waar zijn de triggers, stimuli en impulsen die je als overheid deze startende bedrijven geeft ?
  Ik denk bv aan belastingvoordelen, overige incentives, of het waiven van de vennootschapsbelasting voor de eerste 3 jaar (indien een bedrijf 5 of meer werknemers in dienst heeft tot een max omzet van bv 0,5 milj dollar).

  De president had ’t na z’n terugkomst uit Columbia ook over onze achterstand op IT gebied, dus hier is je kans overheid. Probeer van Suriname een IT ontwikkelings en kenniscentrum van de Caribs/Noordkust Zd Amerika te maken door een compleet IT dorp uit de grond te stampen en noem het desnoods ‘Suriname of Jungle Valley ‘.

  Onze relatie met India is prima, dus haal enkele highly educated IT Indiers op contract binnen en laat ze samen met de Surinamers (studenten) IT producten ontwikkelen voor de regio die men op de scholen en/of mini en middelgrote ondernemingen kan gebruiken.
  Suriname moet veel meer IT minded worden dus zou de vice president niet in code’s moeten praten maar gewoon TELESUR de opdracht geven om het internet voor 80 of 90% van de bewoners van de kuststreek in Suriname, toegankelijk en betaalbaar te maken !

  ‘And that’s an order’ zou hij er gelijk bij moeten zeggen !

  Er is inderdaad nog heel veel werk te doen in Suriname en er valt ook heel veel geld te verdienen, alleen moeten we deze in de juiste sectoren doen en verder ook al onze schouders hieronder zetten.


  Maak melding

 6. Staatsolie is groot geworden dankzij de aanpak van al degenen die daar werken. Met rijke ndpparasieten als toezichthouders moet het niemand verwonderen als er gesjoemeld zal worden met dit bedrijf. Maar goed. Die oliedomme aanhangers krijgen ook geen gratis olie. Dus ndpezels en ezelinnen, spaar alvast voor jullie paarse ezelskarren die jullie zelfs zullen moeten trekken. Iaiaia a fout noh, Of a fout na neks? Suribabwe in wording met onberechte mensendoders en aanbidders aan de macht is het een kwestie van tijd. Of is men vergeten wat Errol Alibaba in petto had, verkoop Staatsolie. Hahahhaaha iaiaiaia balken al die ndpaarse ezels,ook op dit forum.


  Maak melding

 7. Milton Fleur: “Er is inderdaad nog heel veel werk te doen in Suriname en er valt ook heel veel geld te verdienen, alleen moeten we deze in de juiste sectoren doen en verder ook al onze schouders hieronder zetten”

  In Suriname wordt men liever spookambtenaar en begint men om 10.00, gaat om 12.00 naar huis en komt niet meer terug.


  Maak melding

 8. Het is allemaal leuk en wel maar in het huidige politieke klimaat in ons land kun je bijna geen succesvolle ondernemerschap stimuleren.
  Neem bv staatsolie waarom moet een drugsveroordeelde als Boereveem de raad van commissaris van staatsolie voorzitten. Het feit al dat overal in ons land criminelen en drugsbaronnen het voor het zeggen hebben maak ons als land erg kwestbaar.

  Deze mensen denken niet in het vooruit helpen van ons land hoe luid ze dat ook roepen, zij zitten er om als eerste er achter te komen mocht zij risico lopen om gearresteerd te worden voor hun misdaden.
  De bende die nu aan de macht is zal op den duur niet goed blijken te zijn voor de surinaanse zaak.

  Criminelen denken alleen aan zichzelf en hun veiligheid niet aan lands belang.


  Maak melding

 9. Hallo hallo voor zij die vergeten zijn Staats Olie begon in de jaren ’80. = Militair Gezag.

  Prikkelen: er is een man op dit moment in Su…hij heeft niet veel vlees op het lichaam staat op valt maar komt steeds terug en dat is SOMO.

  De rest die zich leider willen noemen b.v. uit BEP …dan zeg ik nee… gewoon een stel domme jongens met veel nederlands gepraat(denk dan wijs te zijn) maar leeghoofd Pokai.
  Mijn vraag blijft waarom zijn anderen zo dom en steeds achter rotzooi blijven lopen en eigen mensen verder achteruit te helpen…GEWOON MENSEN prikkelen om dom te zijn en te blijven.

  Dus staatsolie kan nooit enkel en als enige prikkelen……Daar zijn er te veel domme leiders in het land zie zelf die Valies…..hij zit daar voor onderwijs als vakbond en heeft de durf rechterlijke/media zaken in zijn mond te nemen….dan vraag jij je af wat voor prikkels zijn dat….. puur om jouw uit koers te halen en nog dommer te gaan denken…DAN HOE WILLEN BEPAALDE MENSEN VOORUIT….. gaan zitten wachten op volkswoning bouw….. waar….. anderen honderden ha grond hebben en niks ermee doen dan maar wachten om dit te verkavelen…begin uit dit soort situatie prikkels te krijgen dan zie jij direct waar de domoren zijn…. NPS bedankt…miki sma moro don.


  Maak melding

 10. Staatsolie is reeds de kurk waarop Suriname voornamelijk drijft, laat het ministerie van HI eens een keer doen waarvoor ze er is.

  Milton Fleur, ICT/toegang tot internet blijft idd een wassen neus verhaal zolang de Regering m.n. de taakstelling van TAS niet concreter stelt en afdwingt.


  Maak melding

 11. Ndp boeven hebben al hun plaats in dit bedrijf genoemen. Is een kwestie van tijd voordat een deel van de winsten op hun rekeningen wordt gestort. Ondertussen betalen vele paarselingen zich krom bij de pomp. Als de maand verstreken is zijn ze blut. Velen gaan op rooftocht. Andere paarselingen proberen het in de drugshandel. Anderen in de prostitutie. Wat een land wat een aanhangers. Terecht oliedomme stommelingen die deze leiders verdienen. Het was hun wens. Zo leiders zo domme aanhangers.


  Maak melding

 12. Ndpaarselingen zijn erger dan een kip zonder kop. Ze geloven alles wat met leugen te maken heeft en verwerpen alles wat met waarheid te maken heeft. Precies zoals hun leiders.


  Maak melding

 13. staatolie boert goed niet ondanks maar dankzij de arbeiders van het bedrijf. niet allen jharap behoeft een schouder klopje ook de arbeider, want zonder hen was het bedrijf niet zoals het nu is. het is een wijs besluit geweest om mark waaldijk zijn contract als direteur te verlengen en het bedrijf niet in handen van gelukzoekers als henk molenaar, wikileaks,jona en andere te doen belanden. deze gasten hebben geen verstand van bedrijfsvoering, maar van het leveren avn zinloos kritiek. geen opbouwend kritiek waaruit iets valt te leren. nee afbreken.


  Maak melding

 14. Telesur/Staatsolie moeten bedrijven worden die zorg moeten gaan dragen voor een hoog technische ontwikkeling in Sur.Samen werking met de universiteiten.Z.a. eerder vermeld geven deze bedrijven alle opdrachten aan buitenlanders.Telesur moet door het volk als eerste worden opgepakt door de corruptie die openlijk daar heerst.


  Maak melding

 15. @neetjeman:
  Je bent al 23 jaar in ned. zeg je , jammer genoeg is de kennis wereld aan je voorbij gegaan.
  Geld gaat niet mee als je sterft, maar wel schulden achter laten voor je kinderen die moeten nog je kist betalen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.