zaterdag, april 20, 2024
HomeOnderwerpenEconomieIamgold wil meer greep op goudmijnen Suriname

Iamgold wil meer greep op goudmijnen Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 apr –Iamgold wil zijn invloed op de goudproductie in Suriname verruimen. De veertig procent die Suriname nu oplevert aan de jaarproductie van de Canadese multinational, moet zo mogelijk nog hoger. Iamgold-topman Steve Letwin ziet dat gebeuren via overname van Newmont, dat al actief is in Suriname. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulbronnen vindt het ‘goed nieuws.’

Weliswaar is een zekere afstandelijkheid op zijn plaats. “Wij kijken naar de mijnbouwrechten die het bedrijf bezit en naar de overeenkomst die we eventueel kunnen sluiten. Ook is het belangrijk wat het aan werkgelegenheid oplevert, de inkomsten van de staat en de ontwikkelingsmogelijkheden”, zegt Hok tegenover de Ware Tijd. Newmont is al ijverig aan het exploreren in het Naussaugebied, in Oost-Suriname. Daar worden rijke goudaders vermoed.

De onderhandelingen over het daadwerkelijk mijnen lopen nog. Ook Iamgold onderhandelt nog met de regering over uitbreiding van zijn activiteiten elders. “Ik heb de indruk dat de onderhandelingsteams elkaar met voldoende respect behandelen”, aldus Hok. Hij ziet ‘goede’ overeenkomsten’ uit de koker rollen. Volgens Letwin is nu een goede gelegenheid om te kopen: “De beschikbare projecten zijn spotgoedkoop.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

15 REACTIES
  1. Een monopoly van iamgold moet ten koste van alles worden voorkomen. Want dan beginnen ze met het maken van eigen regels. Multinationals en monopoly hebben geen goede reputatie.


    Maak melding
  2. bouta had vóór de verkiezingen mei 2010 belooft en gezegd dat hij ,,als hij voor het zeggen krijgt in sme na de verkiezing alle multinationals zou elimineren ofwel nationaliseren..

    wat is er van terecht gekomen..zeggen is heel wat anders dan doen..

    we zijn immers in het doe jaar 2012 althans volgens bouta en wat wordt er gedaan..toch niet alleen reizen.


    Maak melding
  3. Hee, Bouterse hoe zit het met die 5%?
    o ja, dat waren verkiezings beloften bla, bla ,bla

    Rosebel Gold Mine, Suriname
    LOCATION: Suriname, South America

    OWNERSHIP: 95% IAMGOLD, 5% Government of Suriname
    ATTRIBUTABLE
    GOLD PRODUCTION: 2011 – 385,000 ounces
    TOTAL CASH COST: 2011 – $616 per ounce
    MINE LIFE(E): 14 years


    Maak melding
  4. Iamgold moet het Surinaamse volk niet blijven voor de Gek houden met zogenaamde 40% gedoe.
    Wat conform contract op papier is over dat moeten ze praten. En op papier is 5% door NF geregeld.
    En deze 5% moet verhoogd naar …..%
    Ik ben moe van telkens weer hetzelfde verhalen te horen.
    Opmerking: Wanneer een bedrijf geen winsten maakt, kan het ook onmogelijk investeren.
    Men wil met allerlei drogredenen toch investeren en meer en meer winsten maken en Suiriname blijven voor de gek houden.
    Van mij kant hoeven ze niet meer te investeren, maar meer dan 5% aan Suriname geven.
    Als ze dat niet willen moeten we dan met andere landen gaan dealen die meer dan dat willen geven.
    Suriname heeft geld en moet Staats Goud oprichten(zoals Staats Olie).
    Belangrijkste is dat er een strakke controle gepleegd moeten worden.
    Arbeiders van Iamgoud hebben gezien hoe ze daar stelen.
    Ze brengen meer weg naar hun land dan wat ze op papier vermelden.
    Mijn vraag of er ooit controle prikactie uitgevoerd is wanneer ze hun lading Goud weg brengen.
    U weet toch dat Ned ook een aandeel daarin heeft.
    Nederland werkt niet openlijk/opvallend maar op een sluwe manier via via. 10 jaren NF, 10 jaren ontwikkelingshulp en 10 jaren Ned de Baas en Ned heeft geen aandeel erin, dat is onmogelijk. Het bestaat niet.
    Ze hebben toch 16 miljard EURO schulden en ze gaan zeker ergens gaan zoeken. Regering van Sur gebruik aub uw heldere verstand. Neem aub de juiste en goede beslissingen.


    Maak melding
  5. Je ziet wat er gebeurt als Surinamers zelf de goudsector denken te beheersen. Het hele land ecologisch naar de kl…! Maar goed, zij betalen dan ook geen cent belasting. IamGold wel, en niet zo’n beetje ook.


    Maak melding
  6. Die gewone suri’s zien toch geen cent van dat goud en olie gedoe. Dankzij hun criminele boutie. Werkt lekker aan zijn eigen netwerk en zijn vernieuwde politieke dictatuur. Dom dom.


    Maak melding
  7. @ surinam patriot.
    jij vraagt je af waarom er armoede is in Suriname ondanks alle schatten die er zijn. Hierbij gratis uit eigen ervaring:
    1) Men zal eerst moeten leren rekenen om onderbouwde plannen te maken.
    2) De lokale partners moeten betrouwbaar zijn en niet eerst geld willen ontvangen voor dat er gewerkt wordt.
    3) Vertegenwoordigers van de regering moeten weten waarover zij praten en niet met een te losse hand met gaten er in managen.

    Samengevat als Suriname zijn bodemschatten goed wil en met positief resultaat zal willen exploiteren moeten er mensen aan tafel komen die weten waarover zij praten. Er zullen mensen op kern posities die willen werken en verantwoordelijkheid willen nemen voordat zij met alle winden mee waaien.

    De informele mijnbouw is groter dan de formele mijnbouw en ondanks dat men dat al jaren weet verandert er niets en ziet Suriname heel weinig van de winsten op dit Goud. Rara hoe kan dat.

    Een cursus anti corruptie is niet echt geloofwaardig in een land waar zoveel loterijen en casino’s zijn op een zo kleine bevolking.
    met vriendelijke groet
    Abraham Crijnzn


    Maak melding
  8. Verdeeldheid onder ons is heel groot en wij vertrouwen elkander niet.Wij vertrouwen en gunnen het liever aan een witte dan onze eigen mensen.Dit is in onze lichaam en geest in geslagen.Alle gelden van de zwarten zijn opgeborgen in witte banken daar hebben ze vertrouwen in.V.b. ik zat ergens met wat Surinamers en een van deze heren vroeg om een bijdrage voor brood te kopen voor de kinderen op school in Suriname.Een van deze heren zei”Ik ga jullie geen cent geven jullie zijn dieven” Dit is wat wij zijn ,geen bij drage leveren maar uit schelden op de andere.


    Maak melding
  9. Het beste!

    IAMGOLD is het beste wat Suriname is overkomen. Ze halen ons goud uit de grond omdat wij het niet zelf kunnen zonder de natuur te vernietigen. Ook al krijgen we maar 5% van de opbrengst mogen we niet vergeten hoeveel belasting IAMGOLD in de staatskas stort. En als we kijken naar de werkgelegenheid die IAMGOLD heeft geschapen moeten we onze grote mond houden.

    Komende onderhandelingen gaan niet meer opleveren dan 6% van de opbrengst. Surinamers vinden onderhandelen net zo iets als handje-klap. Hun koe is te mager en zeer ondervoed. Tegen de tijd dat we meer dan 6% uit de onderhandelingen hebben gesleept is onze goudvoorraad op en zijn enkele Suri’s ontzettend rijk geworden.


    Maak melding
  10. waar zijn wij mee bezig ,wie houd wie voor de gek ,wat is 5% zo doe je toch geen zaken man. een normale zaak doen dan praat ik over 50%/50% ja ,opo yo ai mang


    Maak melding
  11. Ook al draagt IAM gold slechts 5% af plus belastingen etc. zij draagt tenminste iets af.
    Ondanks alle bravoure en uitspraken is na er door de huidige regering na 20 maanden van de 60 nog weinig veranderd. De kans dat Newmont en IAM gold echt veel meer gaan afdragen (+20%) neemt onder de huidige omstandigheden met de dag af.
    De Rosebel concessie is in een aantal jaren geopend. Newmont was in augustus 2010 nagenoeg gereed voor een definitief deal en heeft nu na 20 maanden nog steeds geen deal.
    Lees de mijnbouwwet en vraag je af waarom de deal er nog niet is. Heel simpel te veel mensen die adviseren, onderhandelen en managen zonder er iets van te begrijpen of wel zonder goed te kunnen rekenen.
    Newmont/Surgold kiezen eieren voor hun geld en doen een gemene zaak met IAM Gold waarna alle druk van de ketel is en de onderhandelaars meer dan blij moeten zijn met een magere 10%. Dat resultaat is heel veel slechter dan de 5% in 2004 maar het resultaat van veel geschreeuw & weinig wol.
    Gezien het risico profiel dat Suriname is zal 10% de limiet zijn die Newmont en IAM gold zullen gaan afdragen. Bij wat meer verstand van zaken en meer genuanceerde bestuurders zouden afdrachten redelijkerwijs 15 tot 20% kunnen gaan bedragen. Helaas is die kans voorbij
    Abraham Crijnzn


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES