Surinaamse ministeries moeten vrij van politiek

26

PARAMARIBO, 25 apr – Minstens twee ministeries zullen ontdaan worden van politieke invloed. Dit zei president Desiré Bouterse tijdens een bijeenkomst met coalitiepartners. Er komen vakspecialisten op de ministeries van Onderwijs & Volksontwikkeling (pedagoge Shurley Sitaldien) en Volksgezondheid (arts Michael Blokland). Raymond Sapoen verkast van Onderwijs & Volksontwikkeling naar Handel & Industrie. Zijn collegas Celsius Waterberg, Paul Abena en Simon Martosatiman verdwijnen helemaal uit beeld.

Het trio wordt de wacht aangezegd. Ook Alice Amafo van Sociale Zaken & Volksontwikkeling stond op de zwarte lijst. “Maar ik zie geen reden om haar te vervangen. Als iemand vervangen moet worden, moet ik daar de argumenten voor horen”, zegt Ronnie Brunswijk, leider van A Combinatie. Die waren er kennelijk niet en Amafo mag dus blijven. Abena wordt waarschijnlijk vervangen door Melvin Bouva.

Bouva is parlementariër voor de NDP. Binnen de politieke partij van Bouterse was er al lange tijd kritiek op Abena’s beleid als minister van Sport & Jeugdzaken. Zijn vertrek betekent dat A Combinatie een ministerszetel minder overhoudt. Pertjajah Luhur ziet ook een minister vertrekken, maar dan naar een ander ministerie. Raymond Sapoen verruilt Onderwijs & Volksontwikkeling voor Handel & Industrie. Abigail Lie A Kwie, ook lid van Pertjajah Luhur, wordt onderminister op Openbare Werken.

De benoeming van Lie A Kwie is een compensatie. Zij stond namelijk genomineerd voor de tweede hoogste post op Onderwijs & Volksontwikkeling. Nu de partij van Paul Somohardjo er niet langer de scepter zwaait, staat haar kandidatuur daar op losse schroeven. Volgens Brunswijk wil Bouterse het ministerie depolitiseren. Dat geldt ook Volksgezondheid. “De sectoren moeten zelf voor kandidaten zorgen.” Dat is inmiddels gebeurd.

Bekijk ook:


26 REACTIES

 1. Omdat ze staan voor hun principe moeten ze verdwijnen anderen lichten de staat op en bevoordelen hun familie met de verbouwing van hun kantoor voor meer dan een half miljoen Euro benadeeld de staat met de bouw van een brug en hij mag blijven zitten, ik heb het over R.Abrahams.
  Suriname is de heeft de weg van de DEMOCRATUUR gekozen.
  Melven Bouva wordt beloond voor zijn honds’trouwe gedrag.


  Maak melding

 2. Nu jij op zak hebt je amnestie, komt subiet naar boven drijven de Dada Amin DEUGDEN!!!

  Probeer ook Amofo te “kortwieken” en zal Goodluck Lonnie bewijzen dat jij niet bent een….

  …G A D O – no wang mang e broko – P I K I N…


  Maak melding

 3. Nadat de amnestiewet is aangenomen, is duidelijk gebleken wie er beter van zou worden, en wie er slecht van af zou komen, en onthouding van stemmen heeft de Bep koppen gekost, en voorstemmers en initiatiefnemers van die amnestiewet worden zwaar bevoordeeld, zoals die griezel van Bouva de grondrechtenschender, die de hele dag als een schoothondje achter zijn baas aan loopt, en een Somohardjo de landverrader, en Brunswijk die wel heeft kunnen voorkomen dat de meest slecht functionerende minister Amafo het schatje van Brunswijk mag aanblijven.
  Jammer genoeg vormen de boslandcreolen geen hechte eenheid, anders hadden ze die hele Bouterse het bos in gestuurd met zijn reshufling, en was het tijdperk Bouterse verleden tijd.


  Maak melding

 4. Ratjetoe!

  Alles kan in Suriname. Het vermorsen van mensen en het kleineren van volwassenen is een rancuneuze bezigheid.
  Zakelijk kan dit nooit goed gaan want wie is dan de volgende?
  Funktioneert oom Desi goed als hij zelf deze mensen heeft aangesteld en ze nu wegstuurt? Ik denk dat een politieke opstand niet ver meer is.
  Kabinet Rutte is gevallen om een kleinigheid. Kabinet Desi valt niet, ondanks de vele schandaligheden die er geweest zijn en nog zullen komen. Het is een kwestie van normen en waarden die in de Su politiek ontbreekt.
  Een ratjetoe!


  Maak melding

 5. De ” voor ” amnestie stemmers worden nu beloond.
  Het ondersteunen van de amnestiewet was het pressie middel voor reshuffeling: “Wie voor stemt wordt beloond en wie neen zegt gaat bij het grofvuil.

  Wie staat voor: Normen en waarden (principes heeft en gewetenvol handelt, gaat bij het grofvuil)

  Bermcultuur: Politieke intriges, scenarios, chantage, verraad, volksbedrog,etc.

  What’s/Who’s next?


  Maak melding

 6. Dat gebeurt er als idioten als ministers worden aangesteld. Dada desi wil terug naar de goede oude tijd van junta en dat alle ministers nog uniformen draagden.


  Maak melding

 7. mijn grote held is Monarath. dat is toch een man met ruggegraat gebleken. heeft uiterst prinicipieel in de amnestie discussie gezeten. deze situatie moet hij zien als een geschenk om groter en sterker te worden. vele ogen zijn nu op hem gericht. hij is misschien niet wat suriname wil maar wel wat suriname nodig heeft. hij is trouw geweest aan suriname en zichzelf en heeft zijn ziel niet aan de duivel verkocht


  Maak melding

 8. bouta is bang voor brunsie ..

  als hij amafo weg haalt,zal brunssie zeker hem bedreigen voor vertrek uit de coaltie,dus past bouta op voor chantage en laat haar zitten..

  of ze waardig is ,,is een ander verhaal,en zo blijven door modderen..


  Maak melding

 9. geweldig leuk voor foetoeboi Melvin Boefa. Je ziet voetlikken helpt.
  Hpoelijk gaan de minsteries representatief worden voor alle bevolkingsgroepen. En dus niet dat je op het ene ministerie waant in Jakarta en op het andere denk je dat je verdwaalt bent in Ghana.
  Een andere tip voor Bouterse: schaf IPB vliegen bij de SLM af!! Dit kost alleen maar geld.


  Maak melding

 10. Melven Bouva?????????????
  Tja een jonge hond die hijgend en gulzig in de worst hapt, niet wetende dat daar de gif zit opgeslagen die hij zal innemen waardoor hij de politieke dood ingaat.
  want zeker is zeker, je ontbeert ervaring en als baas vraagt “mi wan dat joe doe so” dan doe je dat. Kijk maar naar Misiekaba.


  Maak melding

 11. Dit is een cosmetische herschikking van Bout. Hij laat de trouwe bondgenoten met rust en gooit de partijen die minder invloedrijk zijn eruit.Hij durft Amafo niet aan te raken want dat zou dan gezichtsverlies zijn voor Brunsie. Sapoen mag naar Handel en Industrie niet omdat hij het goed heeft gedaan op onderwijs. Somo staat niet toe dat zijn minister zomaar wordt weggestuurd. Ministeries werden bemand met partij baronnen en nu moeten ze weer gedepolitiseerd.
  Wie kan mij zeggen wat heeft Bout in bijna 2 jaar voor SME gedaan behalve zijn amnestie en de kinderbijslag en de AOV. verhogen.


  Maak melding

 12. Woensdag 25 april 2012 om 08:32 uur, door wikkileaks
  Omdat ze staan voor hun principe moeten ze verdwijnen anderen lichten de staat op en bevoordelen hun familie met de verbouwing van hun kantoor voor meer dan een half miljoen Euro benadeeld de staat met de bouw van een brug en hij mag blijven zitten, ik heb het over R.Abrahams.
  Suriname is de heeft de weg van de DEMOCRATUUR gekozen.
  Melven Bouva wordt beloond voor zijn honds’trouwe gedrag.
  “wiki als gewoonlijk schrijf je een heleboel troep. kijk na die na trap die vene geeft aan gregory. corruptie op het departement NH. en let wel wie het zegt ronald venetiaan de gewezen president van su. had hij dan toen niets kunnen doen tegen gregory???? zijn voorganger heeft ook geld gehad van Iamgold (lees gross rosebell) gehad om de ” goede deal van vijf(5) procent voor de staat te sluiten met Iamgold(lees gross rosebell) tegen somo die heel wat gronden heeft ingepikt op naam, via stichtingen en de zgn N.V.. toen werd het genoemd ” de druppel die emmer moest doen overlopen” ken je dat nog??? en die 400 ton padi die tijdens zijn presidentschap is verdwenen. zie daar hoe eerlijk vene van jou was. om niet te spreken over die dieftigheid op OW van moesje van zee. op sommige momenten zijn je geheugen blank als het om feiten gaan. vooral omtrent de nieuw front.”


  Maak melding

 13. Complete ndp-boel.Moeje van Brunsie kunnen ze voorlopig niet naar huis sturen.Anders moet arme-ali ook naar huis.De sleutel zit nou bij Brunsie en die sombo-lolie Somo.Is toch bewezen dat didibrie ook slaaf is van Pae en lonnie.Hij is ook niet alleen bang dat het kabinet in mekaar stort.Meer voor de pakslaag die hij weer gaat krijgen van Lon.Herhaling binnenlandse oorlog.Want a frede Lonnie so te.
  We blijven de gangen volgen.Soemita where are you????

  Danitia


  Maak melding

 14. Suriname: de beste man/vrouw voor de job……….

  Niet dus…. heel jammer want dat die politieke en dus raciale benoemingen zijn de doodsteek voor de groei van het land.


  Maak melding

 15. Huh ik begrijp het niet ministers moeten vak ministers worden dus vrij van politiek maar Bouva is toch van de NDP en prominent liefhebber van Bouta’s NDP en hij wordt minister van sport. Ik begrijp dit niet.

  Ach ik heb het allang opgegeven en ik hoop op betere tijden.


  Maak melding

 16. Depolitisering?

  Desi begint het voorbeeld te geven hoe een zaken kabinet tot stand komt. Politiek weghalen uit een ministerie is precies wat bij alle ministeries moet gebeuren. Politiek weghalen uit een president kan helaas niet, want hij snapt er niets van.


  Maak melding

 17. We staan in Suriname nog steeds op hetzelfde kruispunt als ander half jaar geleden.
  We kunnen nog niet beslissen welke kant we opgaan,rechtdoor,linksaf of rechtsaf.
  De nieuwe wind blijft waaien,maar word langzamerhand een storm.
  Dit allemaal als gevolg van de veranderde beleids inzichten (geen beleid dus).
  Maar we worden verder belazerd door een door denderende trein in een land zonder rails.
  Odi odi


  Maak melding

 18. eigenlijk zitten de minis-ters gewoon voor spek en bonen..,

  ze kunnen niets weten niets hebben geen kennis van zaken niet terzake-vak-kundig en vul maar zelf in..

  ze hebben een commissie boven hun hoofd die alles controleert bepaald beslist.

  ze zijn dus in feite mond-dood en zitten pore-la-form voor de functie dus schijn demo-cratie voor de buiten wereld..

  als de baas beslist wie waar welke functie moet uit oefenen en bepaald waar je zit ,dan houdt het op..,

  dus ministers houdt dé éér aan je zelf dan geniet je tenministe van je leven als vrije burger..


  Maak melding

 19. @ dpart,
  Weer zo kortzichtige domme achterlijke paarse tegen reactie. Wijndenbosch zou met haar en huid door de straten van paramaribo worden geslepen door Bouterse en nu is hij adviseur. Clifton Limburg Limbo is bij radio kankantri keihard aangepakt door Bouterse nu Is hij perschef van die moordenaar. Kijk naar die trap die Bouterse geeft aan die machtswellustelingen die hem hebben gesteund hebben om president te worden. Politiek moet je bedrijven op grond van feiten en niet van beelden.Met populisme kan je met simpele bewoording zaken kenbaar maken wat er gaande is in de samenleving maar het belangrijkst is hoe je belangrijke problemen oplost in het land, en daar heeft deze criminele regering onder leiding van Bouterse geen antwoord op.
  In de jaren 80 heeft jou moordenaars president laten zien hoe hij omgaat met mensen die een andere mening zijn toegedaan, ook Somo waarmee hij nu meewerkt is op een haar na ontsnapt aan een aanslag op zijn leven door massamoordenaar Bouterse.
  Conclusie, Bouterse is een onbetrouwbare RAT.


  Maak melding

 20. DDB heeft door het verwijderen van enkele ministers de regeringscoalitie ontbonden. In elk normaal land zou hij, omdat hij geen meerderheid meer heeft EN omdat de coalitie ontbonden is direct moeten aftreden.

  Dit is gewoon de zoveelste coup. 🙁 😡


  Maak melding

 21. Hè jongens,

  Laat onze lieve president nou eens een keertje met rust.
  Deze heer kan toch niet 7 dagen in de week aanhoren dat hij het allemaal zo geweldig doet.
  Hou nou eens op met al die veren in zijn reet te steken straks kunnen er geen bolletjes erbij tijdens zijn excursies naar het buitenland.
  Hij doet ontzettend zijn best om Suriname op de kaart te zetten en de juiste personen op de juiste stoelen te plaatsen. Dit doet hij allemaal voor onze geliefde Suriname.
  Ja zoals hij zelf beweerd is hij een geboren indiaan maar volgens mij is het een kokosnoot!
  Nee de juiste mensen op de juiste stoelen. Tuurlijk want als je promotie maakt moet je ook beter kunnen graaien. Van onderwijs naar handel???
  Gymleraar naar president. Van straathoer naar propoganda leidster (Sabritrie & Lucien)
  Tjee wat een week oneen deze moet nog beginnen verdikkeme.
  Straks toch maar naar een drugstore in z Columbia. Pijnstillers ja die kan ik wel gebruiken net als de rest van Suriname.
  Ik wens iedereen alvast een fijne goedemorgen tegemoet en laat die president met zijn mooie rode handschoenen aub rustig zijn werk doen.
  Zei ik nou handschoenen excuses ik bedoelde bloed.

  Grtn uit Columbia


  Maak melding

 22. Oooooo,,,wat een stom gezwam,wat een politiek gezwam,waarom praat men over politiek en niet over een sociaal orde…wat een verwarring,,,mie na wang sranang mang,,,oeng no mang sjie datie politiek na soso trobie nanga pratie foe oenoe.politiek is niet mijn orde,maar een samen zijn voor een betere leef omgeving en daarna een betere wereld,met elkaar uit schelden maakt duidelijk dat jij niet beter ben dan degene die jij uitscheld,ik zal nooit mijn geboorte land uitschelden of de grond in boren,,gesnap,,of jij moet een land verrader zijn om dat te doen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.