Goudwinning Surinaams natuurreservaat smeulend

18

PARAMARIBO/BROWNSWEG, 24 apr – De uit het natuurreservaat Brownsberg verjaagde gouddelvers geven het niet zomaar op. Volgens de Commissie Ordening Goudsector blijven enkelen het proberen. Sinds de duizenden delvers er verjaagd werden, komen zo nu en dan groepjes terug. De commissie wil er een permanent eind aan maken om het reservaat echt te redden.

De ontruimingscampagne van de afgelopen weken moet een vervolg krijgen. De commissie is daar weliswaar niet voor bedoeld. “Het is lastig om op te treden als bewaker van het park, maar je kunt het niet onbeheerd achterlaten. Anders is het dweilen met de kraan open. Binnen een maand is het dan weer vol”, zegt commissievoorzitter Gerold Dompig tegenover de Ware Tijd. Vol met gouddelvers dan die de afgelopen jaren een ware ravage aanrichtten.

Een groot deel van het reservaat is voorgoed verdwenen. Daar horen ook zeldzame planten en dieren bij. Dat kon allemaal met de zegen van beheerder Stinasu. De Stichting Natuurbehoud Suriname verkocht vergunningsbriefjes en werd soms zelfs met baar goud betaald. Stinasu-directeur Frans Kasantaroeno is nu aangehouden door de justitie. Maar het kwaad is al geschied. De commissie wil een mobiele eenheid voor Brownsberg die kan optreden op afroep.

18 REACTIES

 1. Straf!

  Ik vraag me af of de verjaagde goudzoekers in dit gebied niet gestraft worden. Straf je ze, dan komen ze niet terug. Maar als je ze alleen maar verjaagt dan staan ze morgen weer met hun schep in het gebied. Dat is dus dweilen met de kraan open meneer Dompig.


  Maak melding

 2. Krijgt deze corrupteling van de KTPI dan ook gratie voor zijn wandaden? Afterall heeft zijn partij gestemt voor die amnestie wet. Dus zal zijn sluwe partij voorzitter dat ook eisen als terugbetaling in suribabwe


  Maak melding

 3. Allemaal dankzij de geldzucht. Een kawfoetoeboi van Salam. Dit land wordt feitelijk geregeerd door onberechte moordenaars,drugsbonzen,mensenrechten schenders,fraudeurs,rovers,bandietem,geweldenaars en een duistere groep rijke parasieten en poepvliegen die baat hebben om het geheel land, volk inclusief al die oliedomme stommelingen die krijsten leve baas en lon en co uit te buiten onder het mom van nationalisme ( de komende Suribabwaanse wijze dus. ) Hahahahahahahahhaha. Wee jullie domme moordenaaraanhangers wat er komen gaat. Geen rust,vrede ne voorspoed, maar zoals in Equatoriaal Guinea en Zimbabwe. Hahhahahaaahhahaha


  Maak melding

 4. De ndp heeft dit gedrag in het verleden aangemoedigd met name bouterse om ex-president Venetiaan te dwarsbomen.
  Wat vindt hij nu zelf van zijn gezaaide misselijk makend gedrag, wat je zaait zal je op gegeven moment oogsten en dat gebeurt nu.
  Toen heette het revolutionair, onze eigen mensen moeten ook genieten van onze rijkdom en niet de multinational.
  Het is dat wij geen journalisten hebben die bouterse zijn gedrag in het verleden willen/kunnen voorhouden.

  Onze journalisten die stellen hem alleen maar kinderachtige eenvoudige vragen, die nergens op slaat.
  Surinaamse journalisten lijken sinds bouterse aan de macht is geen echte inhoudelijke vragen meer te kunnen stellen. Ten tijde van Venetiaan stelden zij alle mogelijke zeer inhoudelijke vragen maar nu lijken zij te heulen met de moordenaars/criminele bende.


  Maak melding

 5. Ja,Ja,corruptie,het zit de Surinamer in zijn genen en het is zodoende bijna niet uit te roeien,de enigste mogelijkheid?het Nederland gezag herstellen.


  Maak melding

 6. 24 april 2012 om 17:12 uur, door wikkileaks
  Moreel verval.
  Dit krijg je wanneer criminele bandieten de lakens uitdelen in een land.

  dit krijgt je als de clean sweep van crandra en chandrika niet heeft gewerkt. want die chandra nam geld aan van die mensen om haar4 gezicht te keren richting de andere kant. en why is deze mw dan ze snel offier van justitie af??? n ou mw had gedacht chandrika wordt pres en ik wordt de min van juspol. hahaha. zo zie je


  Maak melding

 7. dpart,
  Laten wij de discussie op basis van feiten voeren a.u.b
  Feit is wel dat die criminelen en recidivisten die nu aan macht in Suriname zijn geen enkele oplossing gevonden hebben voor de problemen in het land waar ze zelf voor verantwoordelijk zijn.
  Respect is iets wat je verdiend en niet afdwingt
  Een leider wordt geboren en niet gemaakt.
  Lees de oplossing die paramanpinto aandraagt voor dit probleem, achterlijker ben ik ze nog niet tegengekomen.
  Regels en wetten gelden voor iedereen ook voor Bouterse , Dino, linsheer, Boereveen, Abrahams, dompig noem ze allemaal maar op. Je kan de bevolking niet verbieden dat ze niet in bepaalde gebieden niet naar goud mogen zoeken terwijl jou familie leden, vrienden loyalisten het wel mogen doen. zelfs een PONTON wordt daarvoor gebruikt en tot de dag van vandaag weet niemand van wie die is.
  ”mijn naam is haas”


  Maak melding

 8. In Frans Guyana hebben de gendarmerie en eenheden van het vreemdelingen legioen deze ellende rigoreus aangepakt.
  De dorpjes werden tijdens een bliksem aktie binnen gevallen, de mensen ge-evacueerd, de woningen c.q. hutjes in de fik gestoken, dieselmotoren en andere toebehoren met springstof opgeblazen !

  CTU inzetten om deze mensen te verwijderen heeft misschien wel zin, maar dan gaan de Surinamers weer zeuren dat ze geweldadig worden aangepakt !


  Maak melding

 9. Milton Fleur,
  CTU is om die grote criminelen te beschermen en ook die grote drugs transporten naar het buitenland.\
  Volgt de ontwikkelingen die nu gaande zijn mi boi.
  Papa en zoon hebben de teugels strak in handen, op de achtergrond heet het hhahahahaaaaa


  Maak melding

 10. Beste Afro: Tenenkrommend is het niveau van de Surinaamse ‘journalisten’ . Geen kennis, geen moed, het is helemaal niks. Het lijkt wel of ze allemaal azen op een baantje als ‘beleidsvoorlichter’.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.