Leengedrag regering Suriname niet buitensporig

9

PARAMARIBO, 19 apr – De regering gedraagt zich netjes als het aankomt op het trekken en terugbetalen van leningen. Dit blijkt uit de laatste rapportage van het Bureau voor de Staatsschuld. Van het buitensporig uitgavenbeleid in het begin van de jaren negentig lijkt niets meer over. De regering waar ook nu weer de NDP de dienst uitmaakt, houdt zich aan de voorschriften.

De wet op de Staatsschuld houdt het leningenplafond op zestig procent van het bbp. De leenschuld komt nu net boven de veertig procent uit. “Het leengedrag is niet alarmerend. We zijn als land voor het eerst bezig al onze uitgaven zelf te financieren”, zegt fiscaal jurist Robby Makka tegenover de Ware Tijd. Hij ziet zelfs nog genoeg ruimte om wat meer te lenen. Ontwikkelingsprojecten moeten immers doorgaan, ook nadat de Nederlandse hulp is opgedroogd.

Dat zal voornamelijk moeten gebeuren met geleend geld. “De leningen van de regering stijgen, maar niet alarmerend. In economische termen zeggen we dat de leningen in control zijn”, aldus Makka. Het terugbetalen aan zowel binnenlandse als buitenlandse schuldeisers gaat ook redelijk vlot. De monetaire reserve stijgt gestaag en leunt nu tegen de achthonderd miljoen dollar aan. Deze groei is vooral Staatsolie en goudbedrijf Gross Rosebel. Die boeren goed op de internationale markt.


9 REACTIES

 1. Robby Makka, je weet dat bout in zijn nieuwjaarsrede het jaar 2012 tot “doe jaar” heeft uitgeroepen.

  Hoeveel “doe” hebben we in de afgelopen 3 1/2 maand van dit jaar gezien? Het is nu vooral een “doe jaar” met die vele buitenlandse reizen van bout en c.s.

  En wat het lenen betreft : maak je maar geen zorgen, want lenen zal hij de komende tijd ook.

  Waarom denk je dat het zo mooi gaat met die 18.000 beloofde volkswoningen. Welgeteld heeft bout er een tiental van steen en hout kunnen bouwen.
  De resterende 17.990 worden zeker van karton?
  En die fly-way tussen Zanderij en Paramaribo? Word die gebouwd met lucht of zo?

  Deze foute president heeft met zijn mond beloftes gedaan waar hij simpelweg geen geld voor heeft. En dan moet hij gaan lenen, ja.

  A president no kan drai a kondre disi wan let’fasi en hij moet gewoon opstappen.(om meerdere redenen overigens)


  Maak melding

 2. Het is een kwestie van tijd. Nog een tijd en wijle, dan is de bodem van de staatskas te zien. Megaschulden lasten worden aangegaan. Broodje ei wordt weer als in jaren negentig srd. 10.000,- Iedereen wordt weer miljonair in srd. Maar goed, wie hopen,geloven en denken dat onberechte mensendoders, medegeholpen door stinkend rijke ndpparasieten (die er behoorlijk baat bij hebben) rust,vrede ne voorspoed zullen brengen zijn dom.


  Maak melding

 3. We houden alles in de gaten.Deze mega bende is tot alles instaat zoals een wet opheffing bureau staatsschuld en oprekking leningen plafond.Door het gedonder over die amnestiewet houdt het buitenland de vinger op de knip waardoor al die mega plannen nu luchtkastelen blijken te zijn.


  Maak melding

 4. snipereye

  Kan iemand me uitleggen wat de bijdrage van Bouterse is bij staatsolie? Koekeloeren hoeveel geld er straks na betalen van salarissen e.a. overblijft om gratis ete,drinke en bermspele te geven aan die nooit verzadigde ndprovers.


  Maak melding

 5. @larry jij denkt zeker dat die huizen binnen 1dag gebouwd gaan worden of niet?
  Er waren tog MODELWONINGEN gebouwd of niet? De rest komt nog.
  bouta heeft tot nu al zijn beloftes nagekomen dusssss dont talk shit about him.

  Jullie praten net alsof vene duizend maal beter was dan bouta. Boi ik noet je dan teleurstellen, want bouta is een triljoen keer beter dan ka vene!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.