Wetsvoorstel Waarheidscommissie klaar voor parlement

25

PARAMARIBO, 18 apr – Bij het parlement ligt al een compleet wetsvoorstel klaar voor instelling van een waarheidscommissie. Volgens parlementsvoorzitter Jennifer Simons zal het wetsvoorstel uit 1998 behandeld worden. Het voorstel is voorbereid tijdens een conferentie over mensenrechten. Uiteindelijk is er niets meer van terecht gekomen. Het huidige parlement wil daar nu werk van maken.

De instelling van een waarheidscommissie wordt voorgeschreven door de recent aangenomen amnestiewet. De commissie zou onderzoek moeten doen naar calamiteiten in de jaren tachtig. Volgens de Times of Suriname zal het parlement achter gesloten deuren de eerste stappen ondernemen. Onder meer moet een commissie van rapporteurs worden ingesteld. Die moet het wetsvoorstel gereed maken voor bespreking in het openbaar.

Er mag weer politiek vuurwerk worden verwacht. De parlementaire oppositie is sowieso tegen amnestie. Een waarheidscommissie betekent alleen maar het consolideren daarvan. Het is dus niet te verwachten dat de oppositie zal meewerken. De regering heeft intussen hulp gevraagd van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Die moet onder meer expertise inbrengen bij het samenstellen van de commissie. De oppositie wil de staat internationaal aanklagen.

25 REACTIES

 1. Pertjaja Luhur gaat nog geen maatregelen treffen tegen haar hoofdbestuurslid Frans Kasantaroeno die maandag laat door de politie is aangehouden. “Tot nu toe is het een beschuldiging. We wachten het proces af en aan de hand daarvan zullen we beslissen of we al dan niet maatregelen tegen hem treffen”, reageert PL-voorzitter Paul Somohardjo.
  Ndp werkt en zit vol rovers en geboefte. Hahahahha. Oliedomme ndpers verafgoden deze misdadigers evenals hun bazen.


  Maak melding

 2. je kan lullen wat je wil,maar die hele gedoe om die amnestie-wet moet verdwijnen zoals de OAS dat eist van sme.

  .deze regering moet dat in het parlement zoals aangenomen net zo snel vernietegen en binnen een week.

  en verder geen gedoe..

  Al die pogingen van simons en de zijne om dit goed te praten ten spijt..

  dus waarheids-commissie en belaging hebben geen enkel zin zoalng die amnestie-wet niet verdwijnt uit sme..

  denk er goed na,er komt zeker een hard oordeel van de OAS met een boete-clausule als afstraffing en vergeet niet dat er een isolatie komt rondom sme..

  wat dacht je van een invatie om ddb mee te nemen om uit te rusten ergens in amerika…


  Maak melding

 3. ik vraag me af waarom de oppositie bang is voor de waarheids commissie zijn ze bang dat werkelijk waarheid naar boven komtwat er gebeurt is in jaren80 ik hoor geen enkelijke van hun praten over de geheim dos/hier in ned waarom roep de oppositie niet dat ned de geheim dos openbaar moet maken dan kan de suri/volken weten wat de rol van ned was maar nee wijdenbosch/santhoki gaan maar nederland om met witte man te praten hoe ze reg/om ver moeten werpen vind ik laf laat ned geheimdos open niet wachten na60j de hele bende vhp/nps/nf die moet goed na denken wat ze doen ze gaan niet voor het volk maar voor eigen belang santhoki waar is de 50k co wat voor is weg haal onder neus ik zacht het Tv ikschaam zo volwassen mannen en een vrouw net kinderen wat een voorbeeld voor de jeug schaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam


  Maak melding

 4. Wetsvoorstel,waarheidscommissie,allemaal larie koek,dit toneel is al vooraf geschreven,moet alleen nog opgevoerd worden.Schande,triest,en nogmaals triest.mevr,simons is ook een van de acteurs,in deze spelletje,vergeten dat man lief nog voor duizenden heefd verduisterd.Nu,kun je rustig spreken van een bananen republiek.ddb,heeft ze allemaal onder de duim,en ra..ra..hoe kan dat.Degen die het nog niet willen geloven,bronsberg wordt vernietigd door een javaan van somo,abrahams speelt voor koning bij o.w.,en zo kun je een berg van voorbeelden aanhalen.De oppositie wordt door de politie verwijderd,ha,ha,waar gebeurde dit nogal eerder,wat is er toen gebeurd met het land,hoe erg het ook klinkt suriname wordt een dictatuur.Er zijn sommigen die de realiteit niet willen aanschouwen,hoe kan een bende ,moordenaars,bankrovers,oplichters een land naar behoren sturen en leiden.En zoals spong al zei,die officier elgin is ook al gemuteerd tot ddb,s jongetje.


  Maak melding

 5. Als je al ruim 32 jaar als leugenaar door het l;even gaat, minachting aan de nabestaanden en Rechterlijke macht, 3x amnestie nodig om in vrijheid te kunnen leven dan vraag je je heb je met een mens of een menselijke duivel te maken.


  Maak melding

 6. Ruud,
  Ik hecht grote waarde aan de naakte waarheid achter zowel het wie, waar, wat, wanneer, waarom en hoe rondom 08 december 1982 als die mens en maatschappij vernietigende binnenlandse oorlog.

  De tegenstanders hebben waarschijnlijk problemen om hun rol in die film te herkennen.


  Maak melding

 7. De hele wereld tekent fel protest aan tegen de aangenomen amnestiewet die moordenaars beschermd……..en het NDP gepeupel doet als hun neus bloedt.


  Maak melding

 8. Als het gaat om ontwikkeling te realiseren voor de bevolking dan zijn deze criminele BEESTEN niet zo snel,maar om een wet in elkaar te draaien om massamoordenaars uit de gevangenis te houden dan zijn ze super snel in die bananenrepubliek.


  Maak melding

 9. Laat de Waarheidscommissie maar komen als onderdeel van het’decolonizing the mind’,’proces.

  Want:”Zij die uitgeput zijn hebben het bredere kader uit het oog verloren, Het bredere perspectie. Ze zitten opgesloten in hun eigen labyrint, hun liefdeloosheid, zelfzucht. Wie ingeperkte dromen heeft wacht chaos. Desintegratie. Nachtmerries. Voor wie de geschiedenis wreed is geweest, wij hebben andere gedachten. wij weten dat de geschiedenis pas in de toekomst wordt gemaakt. Er is geen uitputting waar veel is om op te hopen, veel om naar toe te werken, en waar het dromen en lijden van onze voorouders niet is vervuld, of ingelost.
  Wanneer je alleen begrenzing ziet, alleen wanhoop, en ontkenning dan sta je in de weg. Dan ben je deel van het probleem. De uitgeputten belemmeren de schepping van een grotere toekomst.
  Zij die zijn uitgeput moeten daarom het podium ontruimen voor nieuwe dromers – Voor strijders van liefde, recht, en verlichting” — B. Okri’s
  Gevecht in de Geest.

  Wake Up – Jiddu Krishnamurti
  http://www.youtube.com/watch?v=PsfjnbgQg&feature=related

  Wake Up Everybody – John Legend & The Roots
  http://www.youtube.com/watch?v=iJgxJ6Pkc&feature=related

  (From)A Prison For Your Mind–The Matrix Movie
  http://www.youtube.com/watch?v=n_c1BfWtlwQ&feature=related

  Economic Hitmen
  http://www.youtube.com/watch?v=n7Fzm1EiDQ

  Nina Simone – The Human Touch
  http://www.youtube.com/watch?v=p6CpOJeZRN

  Redemption Song – Bob Marley
  http://www.youtube.com/watch?v=OFGglT_VasI

  We Are Growing (Shaka Zulu Theme) – Margaret Singana
  http://www.youtube.com/watch?v=Rwrm-zeeZTE&feature=related

  Giordano Bruno’s LOVE
  http://www.youtube.com/watch?v=9cQQzSs1UX4

  R. Kelly – The Storm Is Over
  http://www.youtube.com/watch?v=6Gg_A-CkIE&ob=av2n

  Aquarius/Let The Sunshine In — Fifth Dimension
  http://www.youtube.com/watch?v=EegRh8Z4H-o

  Cry – Michael Jackson
  http://www.youtube.com/watch?v=KwCxwo=yuAY&feature=related

  Little Miracles – Luther Vandross
  http://www.youtube.com/watch?v=F_s6URZeAps

  Laat de Waarheidscommissie komen zoals B. Okri zo prachtig zegt:” Het hangt in de lucht. Het verzamelt zich ondergronds, komt majestueus samen. Wij zouden moeten luisteren naar alles wat bezig is zich te vormen in de lucht, en ondergronds. Wij zouden heel diep moeten nadenken over de geest van de eeuw als wij een prachtige toekomst teweeg willen brengen. Een frisse wind moet waaien, wat ondergronds is moet worden begrepen wil de bovengrond veranderen.
  Deze naderende toekomst muziek kan ons niet los laten mits wij ons laten leiden door de diepste liefde, de liefde die ons allen met elkaar verbindt op deze kleine globe van schoonheid.”

  Laat de Waarheidscommisie maar komen – a timely
  Gift of Time -Jean Luc Ponty
  http://www.youtube.com/watch?v=3ZnWcPfIMyY

  Mama Sranan en haar groeiende gevolg van verlichten wens ik oneindig veel Licht, Kracht, Voorspoed & Welzijn toe.

  Djinti – A Gran Tiri
  http://www.youtube.com/watch?v=9rkFMl5Kis

  *P)ositive*E)nergy*A)lways*C)reates*E)levation*


  Maak melding

 10. Mr. Ruud en anderen, ik denk niet dat de oppositie bang is voor de waarheid maar wel voor de manier waarop men de zaak wil aanpakken. De mensen die betrokken zijn bij de case zijn opgeroepen om te getuigen maar hadden allemaal last alzheimer ziekte, gaan ze zich wel de waarheid kunnen herinneren voor de waarheids kommissie? Zo ja dan betekend het dat ze gelogen hebben voor de rechter. Als ze gelogen hebben voor de rechter waar er straf op staat wie zeg jou dan dat ze niet gaan liegen voor een waarheids kommissie waar er geen druk op je wordt uitge-oefend. Even logisch nadenken


  Maak melding

 11. “De waarheidscommissie zou onderzoek moeten doen naar calamiteiten in de jaren tachtig”.
  Let op mijn woorden; dit zal weer voor de zoveelste keer het verhaal worden van de slager die zijn eigen vlees keurt.


  Maak melding

 12. heeft er iemand al eens nagedacht over een vervolg-senario, wanneer Bouterse een veroordeling zou krijgen en geen president meer is/mag zijn?
  Wie gaat hem opvolgen?
  Wie worden de ministers?
  Hebben zij “schone handen”?

  Ik zeg nier dus absoluut niet dat Bouterse moet blijven zitten, maar denk eens verder….


  Maak melding

 13. Pariaman, pariamAN, PARIAMAN! WAT BEN JIJ TOCH DE IDI-AMIN VAN SURINAME GEWORDEN ZEG!!

  Laat jou even na laten chequen door de wintie sma/mang of voodoomangs, want je bent bezeten door de duivels!!

  De Duivels moet je pis laten drinken en stront van de varkens vreten, dan komen zij tot verstand!!

  Eet smakkelijk!!! GOD ZIJ MET JOU.


  Maak melding

 14. Ze hebben haast met de waarheidscommissie de zaak moet snel in de archieven verdwijnen.Wel mensenrechten schenders kunnen ook na amnestie en zgn.Waarheidscommissie vervolgd worden waar een wil is is er een weg. Kijk maar naar Chili en Argentinië. Paraman je bent gewaarschuwd.


  Maak melding

 15. Ruud, je hebt over witte mensen! ik geloof dat je blind bent. Weet je wat voor kleur wit en zwart is??neen? kijk diep in je hart hoe zwart dat is!

  Als er gesproken wordt over een mier dan moet je geen olifant erbij halen of weet jij dat niet? ben je wel opschool gegaan? vraaq ik mij af!!

  Ronald aan het stuur, Ronald zei dat hij net zogoed kan sturen als zijn vader! Crack en crack, plons in de trens!(wij en de wereld deel 4) (wij behalve jij) en zo ga je een keertje neer! als jij je verstand niet gebruikt zoals die ene Pariaman uit PARA!!

  PS wij bedoel ik mee algemeen behalve jij.

  Succes!!


  Maak melding

 16. Alle reactiegevers en lezers, allen van harte gegroet,

  Ter kennisname aub!!

  Ben naar de burgelkijkestand geweest mij naam (voor een letter)te laten corrigeren! Mopest wel voorkomen en tegen betaling van € 50,– is het ingewilligd en tegelijkertijd goedgekeurd!(was toevallig in Nederlamd en in Suriname was het onmogelijk!)Je weet wel he stamboom, dan moeder, dan vader, of mijn moeder met mijn vader geslapen heeft of niet dan weer wanneer en ach……

  Vanaf heden is de naam geen Wiep-Ding maar Wiep-Deng


  Maak melding

 17. Een waarheidscommissie kan z’n nut hebben(zoals NDP zou zeggen: ‘Neks No Fout’). Ik vrees echter dat een waarheidscommissie op initiatief van Misiekaba, Bouva, Lackin en Simons, na amnestie bovendien, als opdracht meekrijgt: “zorg ervoor dat ‘Neks No Ley’ en ‘Neks No Tru’.”

  Nadat deze waarheidscommissie haar werk heeft gedaan hebben we meteen 22 Surinamers die zalig verklaard kunnen worden, 1 van hen (de hoofdverdachte) komt waarschijnlijk zelfs in aanmerking om heilig verklaard te worden (hij noemt zichzelf nu al Kind van God). Waarheidscommissie? Laat me niet lachen!


  Maak melding

 18. Nieuwfront heeft de mond vol over rechtstaat, maar probeerd de voorzitter van het hoogste college te intimideren, belagen, bedreigen. Walgelijk deze gasten! Kleine kinderen die moord en brand schreeuwen als zij hun zin niet krijgen. En als de voorzitter ze doorheeft waar ze mee bezig zijn dan worden zij intimiderend.

  Santhoki valt door de mand. Santhoki is bereid Suriname te verkopen voor de witte man! Waar blijft het vernieuwingsbeleid van de VHP? Oude politiekvoering is weer uit de kast.


  Maak melding

 19. Nederland wil deze Regering bang maken.
  Nabestaanden willen deze Regering bang maken.
  Oppositie wil deze Regering(Coalitie) bang maken.
  Bepaalde mensen die reaktie gegeven hebben willen deze Regering bang maken.
  Deze mensen zijn bang omdat ze medeplichtig waren geweest in 1982 en willen de waarheid niet horen.
  Deze Regering is geen bangerik en gaat serieus met het oplossen van Surinaamse interne probleem.
  Deze Regering maakt geen grappen en daarom hebben ze de SECRETARIS GENERAAL van OAS belast om samen in de waarheidscommissie alles te coordineren en daarna in het openbaar alles wat in 1982 gebeurd was te vertellen.
  Mensen waarom hebben jullie geen geduld en waarom vechten jullie met de tijd. Laten we aub rustig afwachten.
  Sercretaris Generaal OAS help help help aub met waarheidscommissie. Surinaamse Regering is eerlijk bezig


  Maak melding

 20. Voorzitter, gooi al de papieren over de amnestiewet en waarheidscommissie in de prullebak.Of laat ze inlijsten en hang het aan de muur van Panka.Kan hij elke avond ernaar kijken en blijven hopen dat het zal werken.Het resultaat is en blijft nul, nada, notie.Ze zullen hem toch komen halen.OM en Elgin lijkt meer op Does cabaret,

  Pae zal Kasantaroeno ook als een baksteen laten vallen als de Direkteur van onderwijs.Bij deze javaan telt alleen zijn positie.Hij gaat voor zijn portemonee kiezen en de post in Indonesie.Ouwe bandiet.

  Danitia


  Maak melding

 21. @Radjkoemar Rajaram…Hoe durf je nog te spreken over een regering. Het is een regime, een dictatuur. Er is in dit land geen sprake van een regering maar van een 100 tal misdadigers die slechts hun eigen belang najagen. Ik vind het stuitend hoe dom NDP stemmers zijn, zo blind dat ze de waarheid niet zien..of willen zien. Hoe kun je in godsnaam ooit gestemd hebben op een moordenaar als president. Moreel verval en wanneer dit zo blijft het einde van het mooie Suriname. Toeristen zullen wegblijven, internationale bedrijven zullen wegblijven. De narcist (kind van God)(moordenaar en drugsbaron) Bouta helpt het land naar de verdoemenis, zoals b.v. Mugabe deed met Zimbabwe. Die drugscrimineel Bouta promoot investeringsmogelijkheden in Mexico vermeldt Starnieuws. Hij bedoelt zijn afzetgebied voor cokehandel uitbreiden.


  Maak melding

 22. Wat willen ze nu bereiken met al dat harie en troesoe.Als de OAS kennis neemt van de het verzoek,gaat het Sur.terug verwijzen naar de rechter.Want in geen geval gaat zo een organisatie de rechterlijk macht desavoueren.Pas na een rechterlijke uitspraak kan de OAS zich met de zaak bemoeien.Dit kan een ieder bevroeden die eens langs de universiteit langs gereden is en er naar keek.De OAS heeft geen bouval,misiekaka,theo vishnudottie en paal en palu in haar gelederen die moorden als normaal beschouwen en bang zijn voor de rechter.

  Cobie.


  Maak melding

 23. Forum bezoekers, met name Fronters en oppositieleden.Hai baja, een diepe zucht van verlichting.Laatste regel van het schrijven van Theo Para luidt als volgt:Een waarheids- en verzoeningscommissie op basis van de amnestiewet, gefabriceerd door het daders regime, is onacceptabel en verdient nationaal en internationaal een boycot.

  =====================================================
  Ook dit is belangrijk paarse ezels.Deze verklaring komt van Jose Miquel Vivianco, Americas Director at Human Rights Watch.

  These international crimes are too serious to be amnestied and forgotten.Bouterse’s self-amnesty blocks justice for gross human rights violations,which Suriname has the obligation to investigate and prosecute.

  Dus loop niet met het idee dat het een surinaams/binnenlands aangelegenheid is.Er zijn verdragen getekend en Suriname heeft zich aan die regels te houden, met of zonder Bouterse.Zoals ik al eerder op dit forum schreef.Dump al de amnestiepapieren in de prullebak.Zelfde lot van Sadam Hoesein staat je te wachten.Succes makers van de amnestiewet.Jullie horen er ook bij.MORO E DORO.

  En als dat niet erg genoeg is hoor ik vanmorgen jullie voorzitter(thans achterzitter)zeggen:SURINAME WORDT GETERRORISEERD DOOR EEN PAAR OPPOSITIELEDEN.Bedoel je soms”SURINAME WORDT GETERRORISEERD DOOR EEN DICTATOR EN ZIJN HANDLANGERS.Jullie mooie dagen zijn al voorbij.
  Yale,yale, yale, no way out.

  Danitia


  Maak melding

 24. Waarheidscommissie ? Het wordt de nabestaanden middels een met spoed gemaakte wet door de verdachten opgedrongen.Wat gaat de waarheidscommissie uitzoeken ?
  De krijgsraad heeft al alles uitgezocht en moet het slechts haarfijn uit de doeken doen.De moordenaars willen niet dat dat gebeurd. Wie is dan bang ?
  Trouwens hoe gaat de waarheidscomm. het beter doen ?
  Hoofdverdachte verscheen nooit op de rechtband en een heleboel lijden aan geheugenverlies.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.