Suriname zal blijven worstelen met hoge prijzen

15

PARAMARIBO, 17 apr – Suriname is gedoemd te blijven worstelen met hoge prijzen voor goederen. Volgens Gilmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, si dit eigen aan de nationale economie. Er wordt meer geïmporteerd dan er wordt uitgevoerd. Een dure smaak die zich duur laat betalen.

Deze toestand is al weer te merken, nu de prijzen van van alles de lucht in schieten. Er wordt weliswaar hier en daar bijgespijkerd. Het regeringsprogram van goedkopere levensmiddelen is zo’n voorbeeld. “Het is natuurlijk noodzakelijk dat we de prijzen onder controle houden. Ik ondersteun de regering in haar streven om de basisgoederen zo goedkoop mogelijk te houden”, zegt Hoefdraad tegenover de Times of Suriname. Toch zal uiteindelijk meer moeten gebeuren. Op de oude voet verder gaan zal op den duur onhoudbaar blijken.

Het karakter van de economie speelt daarbij een bijzondere rol. “We hebben een groot probleem en dat is structureel. We zijn een importland en we zijn erg afhankelijk van de olieprijzen”, Het gros van wat in de winkel te halen valt komt uit het buitenland. Inflatie-import is dan ook onvermijdelijk. Om het in te perken zal Suriname meer moeten produceren. “Naarmate we meer verscheidenheid kunnen plegen in onze economie, zal dat zijn weerslag hebben op het prijsniveau.”

15 REACTIES

 1. Mi Jezus,Mi Gado,Mi Hare Krishna…Mi Hoefdraad….

  Moeten Wij Echt Gaan Exporteren?????…Ikke Niet Weten??

  Ik Vind Dat Bij Zoveel Wijsheid Dada Jou Salaris Per Direkt Verhogen Moet Met 100%!!!

  Jou Relaas Is 100 keer Aasgieren Gezeik!!!


  Maak melding

 2. Dus met andere woorden zijn die paarse propaganda praatje in heel andere daglicht komen te liggen.
  TTheotje daar gaan jou leugens en bedrog,wat ik nog vreemder vindt is dat onze Hoefdraadje er nu pas achter komt.Zit in de familie.


  Maak melding

 3. Waarvan akte meneer Hoefdraad, de huidige maatregel is een doekje voor het bloeden,eigen productiviteit, wat we al jaren verwaarlozen, moeten we aan gaan werken.


  Maak melding

 4. En Spong en de andere tegenstaanders van de nieuwe amnestiewet gaan met Bouta worstelen! en raad eens wie gaat winnen?? Uhmmm Brunsie???


  Maak melding

 5. de jaren 80 herleven weer, nu zijn het de hoge prijzen van goederen, en straks is het de schaarste van goederen, hoe zou dat nou komen?


  Maak melding

 6. Suriname zal blijven worstelen met de demonische machten die haar in hun macht willen. Maar het zal deze duivels niet gelukken, ook al lijkt het zo, met hun duivels plannen. Hun overwinning is slechts van zeer korte duur.


  Maak melding

 7. Wat heeft de NDP tot nu toe toegevoegd aan ontwikkeling in het land?????Hebben ze een aanzet/contouren al gegeven hoe het land zich moet ontwikkelen tot nu toe niets.Ze hebben hun belangrijkste agendapunt al binnen gehaald dat was de vrijwaring van hun geliefde leider. Zolang de NDP/DNP aan de macht is geweest kent Suriname een inflatie van meer dan 2 cijfers dus niets nieuws onder de zon.


  Maak melding

 8. Boldestein heeft het keer op keer uitgelegd dat arbeid de enigste factor is dat geld binnen brengt en daarmee ook goederen binnen bereik die nu sky high zijn.Maar de huidige uitgaven patroon van onze ‘leiders’zijn geen inspiratie om tot arbeid te komen.Het volk gaat niet in de modder ploeteren terwijl de ministers zo een beetje in een vliegtuig wonen met de pres.voorop.

  Cobie.


  Maak melding

 9. Een dure smaak die zich duur laat betalen. Aldus Hoefdraad. Ik denk dat hij over zichzelf praat met zijn salaris.
  Misschien moeten we de dure smaak bij de Centrale bank wijzigen en iemand in dienst nemen die het zelfde werk of beter kan doen voor een kwart van zijn salaris?
  Misschien kunnen wij ipv die awarie domri die 6000 per maand kost gratis de duivel aanhuren. Want ik heb geen verschil gemerkt bij baas.
  Misschien kan Ingrid vervangen worden door Mietjekeba of Bou.a. Ze doen toch het zelfde als Ingrid voor hun baas en zullen het graag gratis door blijven doen ook.
  Misschien is Suriname niet rijk genoeg elk parlements lid 20000 per maand te betalen. Achteraf blijken zij bijna geen van allen iets voor het volk te presteren (de weinige goede niet nagesproken).
  Misschien kan daardoor de drukkende belasting op gasoline worden verlaagt.
  Misschien kunnen Panka en kornuiten met de zelfde voortvarenheid hieraan werken.


  Maak melding

 10. Leiden 18 april

  Een drietal punten,

  Allereerst is op te merken dat de huidige importproblematiek niet te wijten is aan de huidige regering.
  Het probleem bestaat al zolang Sur. al bestaat. Onder het koloniale bewind van de hollanders, was dit probleem er al omdat alles werd weggeroofd, met geweld en naar Ned.

  Ik wijs er op dat Rusland tijdens de vorige regering al het surinaamse goud laat wegroven door de canadezen. Etc Etc, vinden jullie het logisch dat wij geen contra geld hebben.

  Nog een ander punt is het feit dat de hoge prijzen, met name zijn te danken aan de surinaamse opslageconomie. Deze is voornamelijk in handen van de NPS en VHP grootindustriele families. Elke mogelijkheid om de producten bereikbaar te maken word direct de kop ingedrukt, dit door een snelle signalering en een snelle verhoging van de prijs.
  En dan geven ze iedereen de schuld. Dan ligt het aan de olieprijs, dan weer aan de regering, dan weer aan de belastingdienst. U kunt het het zelf wel weer gaan invullen.
  Het word hoog tijd weer de task force in te zetten, dit keer wel met een effectief instrumentarium voor regels.

  Het tweede punt wat ik vandaag wil aankaarten is volkshuisvesting. De regering begon goed, het project liep en woninggen werden afgeleverd. Maar nu dan toch het vervolg.
  De bijbehorende wetgeving moet er worden gemaakt, en er moeten meer woningen komen.
  Een stelsel van wettelijke maatregelen dient er te komen om de laatste categorie die om omstandigheden geen dak boven hun hoofd hebben direct te helpen.
  Meneer Somohardje, met een warung alleen komen wij er niet.

  Het derde punt dat ik als laatst wil aankaarten is het feit dat geen enkele van de huidige politiek partijen , ook maar iets via de regering of het Dna doet om het huidige kiesstelsel te vervangen. Er dient een one man one vote systeem te komen, dit met een kiesdeler en afschaffing van het kiesdistrictenstelsel.
  Er heerst in Sur. naast een sfeer dat alles mag, ook nog een ander probleem.
  De onderlinge haat tussen negers en hindoestanen lijdt tot een versplintering in diverse politieke partijen. Dit leidt er toe dat het parlement weinig effectief is in het maken van wetten die de sociaal economische structuur van het land omhoog tillen, laat ik het maar over stabiliseren niet hebben.
  De regering doet er wel wat aan het volk te helpen.

  M.vr gr.
  Mr. Roy Siwpersad
  Jaihint@hotmail.com


  Maak melding

 11. Hoefdraad,

  Je kunt bezuinigen op die buitenlandse snoepreisjes van je pres.
  Ze voegen toch niets toe, alleen maar geldverspilling.
  Hoelang is je pres al op vakantie?

  Hij schaamt zich niet.
  Terwijl suri in rep en roer is en het gros van de bewoners het financieel zwaar hebben, gaat hun pres vrolijk op vakantie.

  Niet alleen het volk moet bezuinigen maar ook de regering!


  Maak melding

 12. Wankel!

  Nog maar anderhalve week geleden gaf deze zelfde Hoefdraad aan trots te zijn om 5 miljoen te kunnen lenen waardoor prive bedrijven zelf zouden kunnen gebruik maken van leengelden om hun import of export te kunnen financieren. Nu geeft hij toe dat we alleen maar importeren en niet exporteren.
  Als je een wankel beleid voert, ga je zelf er ook van wankelen en de producten blijven toch even duur.


  Maak melding

 13. Hallo, Ik ben Mrs Emmanuel Ruth, een onderhandse lening geldschieter die geeft het leven de tijd gelegenheid leningen. Heeft u een lening nodig hebt dringend om je schulden afbetalen of u een lening om uw bedrijf te verbeteren nodig? Jullie zijn door banken en andere financiële instellingen verworpen? Heeft u een consolidatie lening of hypotheek nodig? op zoek naar meer, want we zijn hier om al uw financiële problemen een ding van het verleden te maken. We fondsen lenen aan particulieren die behoefte hebben aan financiële steun, dat een slecht krediet hebben of behoefte aan geld om rekeningen te betalen, te investeren voor het bedrijfsleven tegen een tarief van 2%. Ik wil dit medium gebruiken om u te informeren dat we een betrouwbare en begunstigde bijstand en bereid zijn om een ​​lening te bieden zal zijn. Dus neem contact met ons vandaag nog via e-mail op: (emmanuelruth536@gmail.com)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.