donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSuralco wil geen weg meer via plantages

Suralco wil geen weg meer via plantages

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 17 apr – Bauxietproducent Suralco ziet af van het plan een weg aan te leggen door naburige plantages. Het plan moest de verbinding garanderen tussen de raffinaderij te Paranam en de nieuwe mijn in het Nassaugebied. Het transport van gewonnen bauxiet zal nu grotendeels over de Surinamerivier verlopen. De plantage-eigenaren zijn boos.

Het gaat er niets eens om dat ze nu een zekere compensatie zullen mislopen. “Het zou Suralco sieren als zij hun beslissing persoonlijk aan iedere belanghebbende persoonlijk was meegedeeld”, zegt Humbert Belliot van plantage Ayo tegenover de Ware Tijd. De belangengroep van plantage-eigenaren is wel op de hoogte gesteld. Maar volgens Belliot zitten niet alle eigenaren er vertegenwoordigd. De groep heeft de afgelopen tijd onderhandelingen gevoerd met het bedrijf.

De onderhandelingen verliepen niet altijd even soepel. De belangengroep vond dat het bedrijf zijn plan wilde opdringen. Als alternatief werd een relatie voorgestaan van ‘ontwikkelingspartners’. De ontwikkeling van de plantages moest integraal deel zijn van het ontginningsplan voor Nassau. Met de veranderde inzichten bij Suralco komt dat allemaal op de helling. Het bedrijf wilde aanvankelijk al begin dit jaar tot een overeenkomst komen met de eigenaren.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

11 REACTIES
 1. Goede beslissing. Weer een stukje natuur bespaard. Bovendien kan er over de rivier een grotere hoeveelheid worden vervoerd tegen kleinere prijs. (brandstof).


  Maak melding
 2. Het gaat er niets eens om dat ze nu een zekere compensatie zullen mislopen. “Het zou Suralco sieren als zij hun beslissing persoonlijk aan iedere belanghebbende persoonlijk was meegedeeld”, zegt Humbert Belliot van plantage Ayo tegenover de Ware Tijd. De belangengroep van plantage-eigenaren is wel op de hoogte gesteld.

  =Humbert Belliot, volgens mij heeft NIET een ieder apart een brief naar Suralco gestuurd, maar de belanghebbendegroep. Dus volgens mij heeft Suralco Niets verkeerds gedaan.Gaan jullie nou niet in een slachtofferrol zitten.

  =Persoonlijk denk ik dat het toch met geld te maken had. Nou ben ik benieuwd of de plantage-eigenaren ZELFS van hun kant ontwikkeling zullen brengen in dat gebied. Ben benieuwd of men nu de zaak zal afsluiten en het plantage aan allen teruggeven of verdelen aan wie het allemaal toebehoort.


  Maak melding
 3. Deze “belangen groepen” waren er om zichzelf zoveel mogelijk te verrijken zonder te kijken naar welke andere ontwikkelingen teweeg konden worden gebracht door de aangelegde weg.
  De plantage eigenaren hebben hun kans genomen en hebben verloren.
  Jammer voor de ontwikkleling van Suriname


  Maak melding
 4. Eerst dwarsliggen en nu janken. Gedane zaken nemen geen keer. je kan je hand dus ook overspelen. Maar nu weer de volle aandacht voor de compensatie van alle gemiste salarissen van de voorouders. Minus natuurlijk de gratis overtocht vanuit Afrika.


  Maak melding
 5. De macht van het kapitaal die handig gebruikt maakt van de onderlinge verdeeldheid die deze samenleving treft. Zonder eenheid zal er nooit sprake zijn van ontwikkeling.


  Maak melding
 6. Suralco kijkt naar de kosten, en dat is erg handig in deze moeilijke tijden.
  Daar komt bij dat vervoer over water aanzienlijk goedkoper is dan over de weg.
  Het water is er al, de weg moest eerst nog worden aangelegd.
  Duidelijk een keuze voor de meest economische oplossing, en volledig terecht in mijn ogen.


  Maak melding
 7. Die buitenland gaan ons nou massaal boycotten.
  Die OAS heef ze allemaal opgehits.
  Die buitenland moet niet met ons bemoeie.
  Wij kunne allemaal van die hele wereld aan.
  We gaan ze allemaal lere.
  We werke gewoon niet meer samen met die buitenland.
  We gaat niets meer exporteren naar ze.
  We gaat alles zelfs houden en zelfs eten in onze land.


  Maak melding
 8. Het is triest dat jullie zo denken maar ik denk dat jullie ook niet anders kunnen. Dit bedrijf gunt het land Suriname niets.Toen een van de aandeelhouders van deze maatschappij overleden was had hij een deel vav zijn geroofde kapitaal achter gelaten voor europese instellingen, geen cent voor een Surinamse sociale instelling.Dat jullie elkander bekritiseren en niet kunnen inzien waar het daad werkelijk om gaat.Je bent lichamelijk en geestelijk gestript door de witte.


  Maak melding
 9. De natuur,heeft mijoenen jaren een biologische ritme opgebouwd.Toen de stuwdam in werking trad,kwam zowel aan rievier als stuwmeerzijde waterstilstand tot stand.Stilstand(WARM,TROPISCH) waterIS zuurstof arm.Alle vissen gingen dood.Het brakwater,kwam doordat er geen toevoer meer was tot Carolina.Brak water bevat veel zoute delen,Vanwege verzilting,ging ook veel Bio-materiaal kapot.De mensen leefden van het vis in de rivier,het water was niet te drinken,met als gevolg,dat de plantage bewoners wegtrokken,Mede-daardoor raakten de plantages in verval.De staat “Suriname “,de suralco en politicie hebben voordeel aan de stuwdam.De plantage bewoners trekken aan het korte eind.In de Brokopondo overeenkomst zijn bepalingen opgenomen om voorzieningen te treffen voor de nadelen.Nimmer is gevolg gegeven aan deze voorwaarden.Kijk maar naar de grote kraters welke men achterlaat.Kijk ook naar de grote werkloosheid op Moengo na de uitmijning.Multinationals zij nou eenmaal gewetenloos
  Het enige waar zij belangstelling voor hebben is de beheersbaarheid van hun beursnotering.De plantages mogen voor hen op het dak gaan zitten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES