Wetsvoorstel waarheidscommissie in de pijplijn

19

PARAMARIBO, 13 apr – Het controversiële initiatiefvoorstel voor een amnestiewet krijgt binnenkort een broertje. Volgens parlementsvoorzitter Jennifer Simons zullen ook nu weer parlementariërs een wetsvoorstel indienen. Deze keer is het dan voor de instelling van een waarheidscommissie. Het is het parlement ernst met het nastreven van waarheidsvinding rond onder meer acht december 1982.

Dat deze dag nu valt in de periode die sinds kort voor amnestie in aanmerking komt, verandert er niets aan. “Verdragen die Suriname heeft getekend zeggen dat je geen amnestie mag geven voor misdaden tegen de menselijkheid en internationale misdaden”, zei Simons in een televisieprogramma van het parlement. Waarheidsvinding is dan handig bij het uitmaken wat voor amnestie in aanmerking komt en wat niet.

Dat is nu juist het verschil met de oude amnestiewet van 1992. Die heeft het niet over een waarheidscommissie. Het initiatiefvoorstel dat nu tot wet is verheven, doet het wel. “We kunnen straffen wie straf verdient, maar ook weten hoe het zover kon komen dat we elkaar dingen hebben aangedaan: de coups, december 1982, de binnenlandse oorlog.” Simons zegt overleg te voeren over buitenlandse steun bij het samenstellen van de commissie.

Bekijk ook:


19 REACTIES

 1. Wereld wijd zal gevraagd worden naar het Suriname dossier dat voor 60 jaren is weg-gestopt in de geheimhoudings-kluis van nederland . Je zou denken dat ook de tegenstanders de feiten uit het dossier zouden willen weten , inverband met de moorden van 1982 . Maar volgens mij vertrouwen zij hun eigen bondgenoot nederland niet op dit stuk . Zijn ze bang voor de waarheid dat bij hun eigen bondgenoot te halen valt ???
  Toen deze tegenstanders van Bouterse , beschuldig werden van hypocrisie , werd dat afgedaan als laster . Nu moeten zij gaan bewijzen dat zij geen hypocrieten zijn en duft te vragen naar de inhoud van het dossier . Doen zij dat niet , dan is het duidelijk dat zij nooit meer serieus genomen zullen worden . u bent toch niet bang voor de waarheid ? Komt u verder niet met een flut nietszeggende argument om de vraagstelling te bagatalliseren .


  Maak melding

 2. “We kunnen straffen wie straf verdient, maar ook weten hoe het zover kon komen dat we elkaar dingen hebben aangedaan: de coups, december 1982, de binnenlandse oorlog.” Simons zegt overleg te voeren over buitenlandse steun bij het samenstellen van de commissie. ”
  =======================================================
  Als ik dit lees, is het een ander taal dan voorheen.
  Conclussie : De grond wordt heet onder de voeten, dus
  aanpassen avn strategie is genoodzaakt. Ik volg op de voet. Ben beniewd wie voor en wie achter de tralies gaat doorbrengen. Zij die achter de tralies moeten, zou goed zijn om een hangmat mee te brengen. Het verblijf kan lang duren. Ik heb het gebeuren in het vizier.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 3. Ziet zij zelf niet waarmee zij bezig is.Dit is pure verduistering van de waarheid.Als zulke mensen de dienst uit maken in ons land dan blijven we voor zeker dwalen in alle duisternis.

  Waar zijn de medicamenten van de derma dienst geerlings?

  Cobie.


  Maak melding

 4. Dit wetsvoorstel zal ook binnen 24 uur afgesloten worden, want deze paarse bende probeerd alles uit de kast te halen, om hun moordenaar uit de bak te houden, want ze weten donders goed dat een waarheidscommissie niet de waarheid naar boven zal halen, maar gelukkig gaat de rechter vandaag een uitspraak doen, en heb er alle vertrouwen in dat deze uispraak in het nadeel zal zijn van de meeste verdachten.


  Maak melding

 5. Beste Kondremangs,
  In haar EIGEN familie geloven ze Jenny niet…….haar EIGEn zusje liep mee in de stille tocht….zegt toch al genoeg……
  Wie zullen in de z.g. (on)waarheidscommissie zitten????
  Zullen de gedaagden voor de (on)waarheidscommissie nu INEENS alles herinneren ,wat er gebeurd is bij de decembermoorden????? En als dat zou gebeuren,WAT ZIJN DAN DE EVENTUELE CONSEQUENTIES?????
  De uitslag van de (on)waarheidscommissie staat voor mij al VAST…..LEUGENS EN NOGMAALS LEUGENS!!!!
  Nu al lijden de verdachten aan AMNESIA(lijkt op AMNESTIE)voor de krijgsraad……
  Dus tante Jenny, laat je man ook voor de (on)waarheidscommissie komen om te verklaren, wat er met de gelden van Para Industries is gebeurd?????
  WAARHEID OF NIET???
  TIME WILL TELL,KOndremangs!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 6. Die hele waarheidscommissie is een groot rookgordijn om dat hele corrupte gebeuren wat die amnestiewet is te maskeren. Ze proberen daar nog enig gewicht aan te geven door te schermen met internationale hulp in het opzetten van zo’n waarheidscommissie. Simons zegt overleg te voeren over buitenlandse steun bij het samenstellen van de commissie. Het is allemaal toneelspel voor de búhne bedoelt om de tegenstanders het zwijgen op te leggen en de moordenaars voorgoed straffeloos te maken. Wij trappen daar niet in en doorzien het misselijkmakende plan aangestuurd door de massamoordenaar en drugsbaron Bouta himself.


  Maak melding

 7. Jennifer Simons, geloof je dit zelfs wel. Dit omdat ik mij dan afvraag wie zich allemaal bezig zullen houden met de waarheidscommissie. Ik geloof niet dat je meneer van der San zal vragen mee te doen.

  Als het door zou moeten gaan zullen alleen mensen die niet gekleurd denken, en neutraal denken mee moeten doen met de waarheidscommissie.


  Maak melding

 8. Wat gaan de nieuwe wetten in Suriname opeens snel?? 🙂 De VS heeft een uitgebreid dossier van Bouterse. Daar liggen de belangrijkste stukken.

  Waarom dan toch
  NEW YORK – Desi Bouterse is geweerd van de welkomstreceptie van de VS voor buitenlandse staatshoofden, aan de vooravond van de VN-vergadering. De Surinaamse president kreeg als enige van de Caricomstaatshoofden (het Caribisch gebied) geen uitnodiging voor de bijeenkomst in het Museum of National History.

  De Surinaamse president Desi Bouterse had tot vijf jaar geleden nog innige banden met een grote transporteur van drugs in Zuid-Amerika. De drugsbaas, Eduardo Beltran, zou volgens de Verenigde Staten een belangrijke tussenpersoon in de regio zijn bij de smokkel van cocaïne uit onder andere Colombia.

  Dit blijkt uit een geheim diplomatiek bericht uit juni 2006 van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo. Het stuk is onlangs door klokkenluider WikiLeaks gepubliceerd.

  Paramaribo – De VS die Bouterse heeft opgeroepen mensenrechten en de wet- en regelgeving te respecteren – stuurde haar ambassadeur, die heeft gezegd dat hij niet graag ziet dat er gepoogd wordt om te rotzooien met het aan de gang zijnde strafproces tegen Bouterse en ongeveer 20 anderen voor de standrechtelijke executie van politieke tegenstanders in 1982. Dat staat onder …
  meer in een verslag van Associated Press (AP) over de inauguratie van president Desiré Bouterse donderdag jongstleden. ,,We hechten veel belang aan “the rule of law” en dat er sprake is van een onafhankelijke rechtspraak”, aldus ambassadeur John R. Nay van de Verenigde Staten van Amerika (VS) in Suriname tegenover AP. Hij vervolgde met: ,,Elke bemoeienis met het strafproces zal bezorgdheid wekken,” waarschuwde Nay verder.

  Genoeg ??


  Maak melding

 9. @Henk Molenaar

  Beste malle Henkie,
  Een vraagje aan jou. Vind je ook niet dat de gekluisde documenten die zich in Calimerostan bevinden openbaar moeten worden? Ben je ook niet benieuwd naar wat zich precies heeft afgespeeld?


  Maak melding

 10. Het zal geen waarheidscommissie worden maar een sprookjescommissie want Bouterse heeft keer op keer weer bewezen dat hij incapabel is om de waarheid te vertellen.


  Maak melding

 11. Dit ding moet zich diep schamen.Zelf in de familie lust men haar niet.Is bewezen dat het iemand is die over lijken gaat.Heeft ook heel veel bloed aan haar vingers.Haar man was laatst ook in het geding en voordat justitie zich ermee bemoeide gaf ze hem amnestie/gratie.Shame shame shame.Nu hebben de nabestaanden meer tijd om in contact te treden met Amnesty International en andere instanties.De volgende loop wordt dan ook drukker.Niet haastig werken.Alles heeft zijn tijd. Op Santo Boma komen ze zeker terecht.Met of zonder een hobbelstoel of hangmat.

  Danitia


  Maak melding

 12. Simons weet heel goed dat ze onzin zit te verkopen.

  De aanklacht maakt iets tot een misdaad tegen de menselijkheid en het feit dat er 15 burger koelbloedig vermoord zijn is zo’n misdaad. Dat begrijpt zelf de meest grote idioot.

  Simons wil blijkbaar graag naar Den Haag, voor het ICC staan. De domme, ruggegraad loze gans.


  Maak melding

 13. Anna Zoeloewapper: “Een vraagje aan jou. Vind je ook niet dat de gekluisde documenten die zich in Calimerostan bevinden openbaar moeten worden? Ben je ook niet benieuwd naar wat zich precies heeft afgespeeld?

  Zorg eerst maar dat jou groter leider de ballen krijgt om voor de rechtbank te verschijnen in plaats van zich als een laffe kakkerlak te verstoppen achter een corrupte amnestiewet. OP de vlucht neergeschoten en beestachtig gemarteld wordt vast niet ontkend in de ‘geheime stukken’


  Maak melding

 14. Jennifer Simons heeft haar eigengraf gegraven. Het is alleen maar de vraag wie haar er in gooit. Gaat DDB haar reshufflen of is ze binnen 3 jaar de paria van SME.

  Ondertussen tracht DDB zijn imago op te poetsen door allerlei buitenlandse trips te maken. Trips naar zaken waar hij opgrond van de internationale diplomatieke bepalingen niet gewijgerd kan worden als president. Maar trips waar niemand hem wil spreken, waar we dan ook geen foto’s van zullen zien, trips waarvan we geen enkel zinvol resultaat voor SME mogen verwachten, trips die handen vol geld kosten.

  Schandalig. En die hufter zat jarenlang in het OCER te fulmineren op de reislust zonde resultaten. 😡


  Maak melding

 15. Had de waarheid niet naar boven kunnen komen in het proces waar men al 4 jaar mee bezig is? Alle spelers aanwezig. Wat is nu het nut van een te benoemen commissie nog afgezien van de vraag hoe deze tot stand zal komen en welk mandaat deze krijgt? Zal ongetwijfeld weer spannend worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.