Gevolgen amnestiewet al merkbaar in strafproces

32

PARAMARIBO, 13 apr – De eerste gevolgen van de amnestiewet laten zich al merken. De krijgsraad besluit op elf mei of de vervolging ontvankelijk is of niet. Dit is besloten in de burgerkamer van de krijgsraad. Naar verwachting volgt ook een dergelijk besluit voor de militaire kamer (voor berechting van militairen en ex-militairen, red.). Het verzoek om niet ontvankelijk verklaring komt van de verdediging.

Die besloot daartoe na confrontatie met de amnestiewet die het parlement onlangs goedkeurde. Krijgsraadvoorzitter Cynthia Valstein-Montnor vroeg ook om de inzichten van de vervolging. Volgens auditeur-militair Roy Elgin zou het proces opgeschort moeten worden totdat het Constitutioneel Hof de wet kan toetsen. Een dergelijk hof wordt wel door de grondwet voorgeschreven, maar is nooit ingesteld. Volgens de verdediging is het voorstel van de vervolging nergens op gebaseerd.

Bekijk ook:


32 REACTIES

 1. Je kan lullen wat je wil over wilders maar hij was altijd aanwezig tijdens zij proces, dat kan je niet zeggen van die laffe beest Bouterse.is deze laffe amnesie ook geldig voor andere strafbare feiten en andere veroordeling die eerder zijn uitgesproken?? of moeten alle gevangen vrij gelaten worden tot er een Constitutioneel hof komt??


  Maak melding

 2. Kijk daar gaan we al, geen nieuws ik verwachte dit gewoon, 11 mei daar heeft men het nu over, dan is het 11 mei, en dan komt er weer een andere datum, wie houdt wie voor de…., maar aboeng op naar de volgende 30 jaar. A boi, mooi torie, en ik begreep dat baas uitlandig is, hoe zal hij reageren. En de kleine man daar in de straat, en dja in ptatta, en ik kijk toch even met een schuin oog naar die meneer G.S. wat ga je nu doen mi boi, over 4 weken wie o wie, denk daar maar eens goed over na. Er zijn opties ja toch maar of ze goed zijn, mi no denki. Ok dan.


  Maak melding

 3. Volgens Amnesty International maakt het Surinaams rechtssysteem mo- menteel een kritieke fase door waarbij zijn onafhankelijkheid zwaar op de proef wordt gesteld door de nauwelijks verholen poging van de president om berechting voor zijn vermoedelijk aandeel in de Decembermoorden te ontlopen.

  Niet slechts de onafhankelijkheid van de Surinaamse rechterlijke macht is in het geding, maar ook diens rol als waarborg voor de interpretatie en correcte toepassing van internationale verdragen waar Suriname partij bij is.

  Sempa, Afrikaanse Kakkerlak, Anna_Zeepbel, Parapinto komen natuurlijk met de opmerking dat Amnesty Internationaal een zionistische, criminele organisatie is.

  Deze ‘pseudo echte Surinamers’ zouden nog Nelson Mandela als racist bestempelen als hij commentaar zou leveren op het feit dat moordenaar president Bouterse zijn verdiende straf probeert te ontlopen door schandalige koehandel in het Surinaamse parlement.


  Maak melding

 4. De zgn.December straf-proces mist alle basis elementen van legimiteit en dient zondermeer niet-ontvankelijk verklaart te worden .
  Het verhaal van Suriname begint met de Staatsgreep van 1980 , de agressieve aanslag op de Natie en wrede verstoring van Rechts Orde van Republiek Suriname , georkestreerd door de ex-kolonisator .
  De ge-exucuteerden waren de logische gevolgen van de gepleegde subversieve staatsondermijnende activiteiten die zij ontplooiden ,onder het regie van de ex-kolonisator in het jaar 1982 .
  Het geval van 1980 hoort in een Constitutioneel Hof
  En het geval van 1982 hoort bij een Militair Tribunaal en is een afgedane zaak !!!
  Niet-Ontvankelijk verklaren of een Sepo , is de enige uitspraak die de Republiek Suriname moet en mag verwachten van een proces die het surinaamse volk zwaar benadeeld en minacht !!!
  Het installeren van een Constitutioneel Hof is de stap
  die wij nu moeten maken en het opvragen van de Dossiers Suriname voor inzage .
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!
  AL HET GOEDE MOETEN WIJ BETRACHTEN , DAT GEEFT AAN ONZE REPUBLIEK SURINAME WAARDIJ !!!
  KRAKTI NANGA SOSO LOBI !!!
  I LOVE SU !!!
  Aller eerst moet een Constitutioneel Hof ingesteld wor


  Maak melding

 5. Navy Pillay, de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, is ‘diep verontrust’ door de aanvaarding van de amnestiewet voor de daders van de Decembermoorden in Suriname. Dat heeft haar woordvoerder vrijdag in Genève gezegd. Het parlement in Paramaribo ging vorige week met de wet akkoord.

  De woordvoerder klaagde dat het proces tegen de daders mogelijk wordt stopgezet. “De internationale wetgeving is over amnestieregelingen duidelijk: zij zijn niet toegestaan, als zij de berechting van personen verhinderen die verantwoordelijk zijn geweest voor internationale misdaden, waaronder oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid, genocide en ernstige schendingen van de mensenrechten”, zei hij.

  Als de President van de Krijgsraad zich beroept op bovenstaand zal de Daderwet van de 6 verraders ongeldig verklaren. Het lijkt mij ongeloofwaardig dat deze Hoge Commissaris de plank mis slaat omtrent de geldigheid van de Daderwet


  Maak melding

 6. In Suriname wordt de Grondwet (en vele andere wetten ook overigens) aan alle kanten geschonden. De nieuwe wijziging van de Amnestiewet is daar een voorbeeld van. Nu komt men plotseling, als misschien laatste redmiddel, met de instelling van een Constitutioneel Hof, dat overigens ook in de Grondwet is voorgeschreven. Waarom is dit Hof niet eerder ingesteld?
  De rechtsstaat Suriname staat onder grote druk, dat moge duidelijk zijn. Zonder rechterlijke macht zal Suriname vervallen tot een dictatoriale, anarchistische staat, en dat zal uiteindelijk tegen Suriname werken.
  De verdeeldheid onder het volk is op dit moment groter dan ooit. We moeten samen dit, we moeten samen dat, allemaal holle retoriek. Verdelen en heersen: dat is uiteindelijk de politiek. Levensgevaarlijk. Maar de paarse kudde staat alleen maar te schreeuwen, te schelden en vulgaire taal uit te kraaien tegen deelnemers van de stille mars tegen de Amnestiewet. Werkelijk schandelijk wat er aan de Waterkant gebeurde. Maar dat is waarschijnlijk het niveau van deze beesten.
  Ik ben ervan overtuigd dat het gezond verstand uiteindelijk zal prevaleren. Het strafproces MOET doorgang vinden, ongeacht de uitslag.


  Maak melding

 7. De wijziging van de amnestiewet heeft in korte tijd veel on-uitgesproken gevoelens in de Surinaamse samenleving blootgelegd.

  De Bouva’s, Misiekaba’s en Doekhie’s in de Assemblee hebben zich lelijk hierop verkeken. Neks geen verzoening… alleen maar verscherpte tegenstellingen.

  Een constitutioneel hof is met een beetje goede wil zo ingesteld, maar belangrijker is: hoe overtuig je die groep Surinamers die het concept “rechtstaat” niet snappen?
  Hoe leg je nu aan een doorsnee NDP aanhanger überhaupt uit wat recht en wet is? Daar zit hem de uitdaging in 2012.

  Een Anna-Z, een Ferdinand Hossenbux, een Bally. Samen met hen zijn er velen die het concept “rechtstaat” simpelweg niet begrijpen.
  Allemaal schelden ze op die ene gemene kolonisator, maar die ene Surinamer die andere Surinamers (niet zo lang geleden) het leven ontnomen heeft, gaat wat hun betreft vrijuit.

  De auditeur-militair staat er op dat het constitutioneel hof deze wet moet toetsen. Dat dit hof er niet is, is een contitutioneel manco, maar desondanks: angst regeert. Ook in de rechtzaal?


  Maak melding

 8. Tegenstanders ; vraag Den-Haag openheid suriname dossier . Het Surinaamse volk dat jullie dom noemen , zorgt er voor dat jullie met lege handen blijven staan . Wie is dan dom . Jullie zijn een stelletje zielepoten . Jullie laten je leiden door pedo buschop . Wacht maar , ik zal hem persoonlijk naar de hel schoppen . Daar zullen de duivels plezier aan hem beleven . Het Surinaamse volk kan zich toch niet meer laten leiden door al deze manipulators en pedo priesters . In wat voor tijd leven wij eigenlijk ? Schop die verdoemde gast uit ons mooie land .


  Maak melding

 9. Jullie en jullie Holland kunnen- of willen maar niet snappen dat het de natives zijn, die zich oprichten. Gaat u vooral door met het inboezemen van angst bij het voetvolk, -niemand leeft hier in angst-, U zult daar zelf de wrange vruchten van plukken. Disi na kondre tori!!!


  Maak melding

 10. Door de mazen en vaccuums in de surinaamse grondwet kunnen de ezels nog door maar hun koppen zullen blijven steken in de internationale verdragen.


  Maak melding

 11. Zo zal ook het Recht in Suriname zijn beloop krijgen ondanks de aanname van de Daderswet.

  De tot een levenslange gevangenisstraf veroordeelde Argentijnse oud-dictator Jorge Videla heeft voor het eerst gesproken over moorden op tegenstanders van zijn regime.


  Maak melding

 12. De imago van een heel mooie land en aantal prachtige mensen wordt door stelletje megalomane criminelen zwaar beschadigd, heel erg triest.
  Ik vraag mij af of Suriname beseffen wat voor slechte naam ze ons land geven met deze moordenaar als president.


  Maak melding

 13. Laten nu die hypocrieten van de coalitie nu dit ook binnen een dag realiseren no..net zoals ze bij die achterlijke amnestiewet hebben gedaan.
  Dan toon je echt ballen.


  Maak melding

 14. De Anticlimax, voor velen die de heer Bouterse het liefst achter de tralies hadden gezien !
  Nu gaat de krijgsraad naar zichzelf kijken of ze recht van voortbestaan heeft ! Wat een gedoe zeg, hadden ze dit niet op voorhand kunnen bedenken.
  Nu vele jaren, frustratie´s, ellende, etc. etc. later gaat men over tot een zelf evaluatie. En de kosten van al deze ellende komen mooi op het bordje van de Surinaamse belastingbetalers die helemaal niet hierom hebben gevraagd.

  Voorlopig is het weer rustig aan de Noordzee, want ze hadden deze move niet zien aankomen of kunnen bedenken.
  Verder heerst er nu een sterke anti Holland sfeer in Suriname waarmee men zeer voorzichtig moet omgaan. Een Nederlandse RK dominee die roept dat het electoraat van Bouterse uit domme mensen bestaat ! Sinds wanneer bemoeid de kerk zich met politiek.
  Heeft de Roomskatholieke kerk ook plannen om Suriname te rekoloniseren ? Moet er een Surinaamse delegatie naar Vaticaanstad om opheldering hierover te vragen ?


  Maak melding

 15. ontvankelijk of niet, wanneer de nabestaanden niet hun recht kunnen halen in dit corrupte land, er nog andere instanties zijn in het buitenland, die wel recht zullen spreken, want nu er een constitutioneel hof moet komen , zal dit in de grondwet vastgelegd moeten komen, en deze zelfde paarse bende in de assemblee zal geen haast hebben met deze wet zoals met de wijzigingsamnestiewet, of zelfs niet aannemen daar ze de meerderheid hebben, maar het zal ze in ieder geval wel blijven achtervolgen, want ook hun komen aan de beurt.


  Maak melding

 16. De krijgsraad laat Suriname nog eens nadenken over zichzelf. En terecht.

  Surinamers leren niet van hun fouten en ook niet van
  de geschiedenis. Dit is een ernstig hiaat.
  Triest is dat dit de jeugd van Suriname betreft.
  Zij kozen doodleuk voor een man waarvan nu blijkt dat hij op zijn minst dubieze handelingen op 11 december heeft verricht die hij glashard 30 jaar wegwimpelt.
  Men neemt een amnesstiewet waarvan men weet dat dit een schending is van internationale verdragen. Zie de latijns amerikaanse geschiedenis.

  Ik vind het ook correct dat Roy Elgin ons nog eenmaal in die spiegel laat kijken. Hij heeft terecht ballen.


  Maak melding

 17. Mensen, ik denk dat de nabestaanden en hun adviseurs, zonder het zelf te weten, een enorme bom onder dit proces hebben geplaatst. Als ik lees wat meneer Van der San schrijft in Starnieuws van vandaag, dan mag een ieder nu lekker naar huis !

  Mensen, indien het geweest is laat het zo zijn en zo blijven en laten we leren van onze fouten uit het verleden !
  Echter, als wij gerechtigheid willen hebben en weten dan moeten wij veel verder terug gaan in de tijd en de Nederlanders vragen om op te hoesten waarom ze dat allemaal met onze grootouders hebben gedaan !


  Maak melding

 18. De aandachtige lezer zag al dat 11 feitelijk 8 december moet zijn. Op 11 december( 1982) stond een krantenartikel van DWT dit uit de duim gezogen vlucht verhaal na te lezen.


  Maak melding

 19. je kunt zeggen wat je wil,maar zolang ddb niet voor de rechter verschijnt om het zijne te zeggen,is er geen sprake van democratie rechtstaat in sme..

  niemand kan boven de wet uitsteken,iede mens moet verplicht ver-oordeeld be-oordeld worden door de rechter alvorens er sprake is van gelijke rechten..

  ik ben blij,dat de verenigde natie zijn stem laat horen afwacht wat er komende is in sme..o.a.s heeft al gezegd,dat sme niet vrij uit gaat..


  Maak melding

 20. Kanhai gaat straks niets betaald krijgen,want uiteindelijk is de zaak opgelost door een wet en niet door KANHAI.
  Bouta gaat hem niet betalen mark my words.


  Maak melding

 21. Grond en Wet!

  Op Grond van de Wet “gij zult niet doden” is er voor Desi en co geen ontkomen aan hun straf. Op allerlei wijze probeert men de straf te ontlopen maar de Heer zal over hen oordelen.
  Er zijn nu vele redenen om de politiek in Suriname voor DOOD te verklaren. Want als zelf rechters en juristen allerlei slechte daden gaan beschermen, dan is Sodom geboren en Gomorah groot geschapen.


  Maak melding

 22. nederlanders en die achterlijke nederlandse surinamers. waar ook nog eens meer dan de helft niets weet van de geschiedenis en bovendien nog nooit voet in suriname heeft gezet moeten hun mond houden op een beleefde manier.zeg ik dit anders dan moeten zei hun bek houden. als je in nl een moord pleeg en het verjaard na 15jaar dan is de moordenaar ook een vrij man. bewezen of niet bewezen moordenaar of opdrachtgever het is erg wat er is gebeurt in 82 maar we zijn 30 jaar verder en niet om wat ik beledig de nabestaande niet. maar wat gaat het oplossen om de president te veroordelen over iets waar veel mensen over speculeren?? wat voor goeds doet het de vermoorden mannen??? als bouta nu wel het verschil gaat maken voor suriname en het volk voor een beter surinname???? als bouta wel gestraft woord voor iets dat niet 100% hard te maken is naar mijn mening dan zijn over 30jaar net zo ver als dat we nu zijn in suriname. en het verbaast mij niets als nederland gewoon bang is dat er 1 of andere doofpot open word gemaakt dat nederland ook schuld heeft aan dit alles.nederland wilt bouta zo graag weg hebben uit su omdat nederland alleen maar geld ziet in su goud en alle andere grondstoffen. waar geld is zijn veel nederlanders en daar wilt de nederlanse regering ook zijn. maar ja we kunnen speculeren het zal nooit iets oplossen. beter herdenken wij de vermoorde mannen en zorgen wij met z’n alle dat bouterse slaagt als president.dan zijn de mannen niet voor niets vermoord.als bouta niet slaagt dan zijn die moorden helemaal zinloos. nogmaals ik beledig niemand maar na 30 jaar moet het wel genoeg zijn laat het in de boeken gaan en laat het nooit meer gebeuren. nederland moet niet bemoeien met wat het volk in suriname kiest. surinamers in nederland moeten stil zijn want de helft hier werkt ook niet en krijgen wel geld en zijn gevlucht uit suriname en hebben het hoogste woord.de beste stuur lui staan aan wal. en nederland moet verplicht blijven betalen na wat al hun voorouders met de creolen heeft gedaan in de slaventijd.mensen vermoord mishandeld verkracht en heel veel rijkdom mee geroofd naar nederland toe. hoor je ook niets meer over.
  surinamers kijk vooruit blijf niet stilstaan want dat is achteruitgang. herdenk de doden ieder jaar. en kijk elke dag vooruit.suriname heeft genoeg stil gestaan naar mijn mening en zo denken er vast meer mensen over.vergeet niet er zijn meer jongere dan oudere en die jongere worden niet goed begeleid door de oudere.zeer slechte zaak het komt omdat de oudere meer bezig zijn met zeuren en het verleden en met hun zelf.laten de jongere nu maar eens goed aanbod komen. kijk positief vooruit en werk aan de toekomst I LOVE MY su.


  Maak melding

 23. als ik de reactie leest over die meneer graantje dan is het duidelijk op te maken dat deze man waarschijnlijk niet geschoold is. wat ned in het verleden in suriname heeft gedaan is niet te vergelijken met de moorden in suriname, we praten over een rechtstaat en democratisch land en als meneer graantje even zijn hersenen gebruikt moet een ieder die een ander zijn leven heeft ontnomen berecht worden.en wat hij schrijft over verjarings wet in ned (deze is inmiddels ook al aangepast). ik hoop niet dat deze meneer zijn fam verliest door toedoen van ambtenaren politiek en coruptie ,want dan kan ik je garanderen dat hij anders gaat blazen.meneer denkt u even na wat voor geloofwaardigheid de surinaamse regering geniet.het zijn boeven en worden altijd als boeven aangezien ,ook als dadelijk bouterse niet meer aan de macht is.suriname moet geloofwaardig en een rechtstaat zijn zoals het land zich presenteerd.


  Maak melding

 24. Als men het taalgebruik de holle retoriek en het driedemensionaal denken van GRAANTJE leest, kan het niet anders dan dat GRAANTJE behoort tot de naaste kliek van laffe borderliner DDB, zijn 40 struikrovers, en natte kliek van colorcrimis, en overactieve psychopaten waar je een ranzige smaak aan overhoud.
  Slim sluw ijdel en moreel corrupt die het volk voortdurend belazert voor eigen voordeel…..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.