AI: rol rechtspraak Suriname doorslaggevend

25

PARAMARIBO, 13 apr – De rol en positie van de rechterlijke macht is meer dan ooit beslissend. Dit stelt Amnesty International, AI, in een open brief aan Surinaamse rechters. In de strafzaak rond de decembermoorden komt het op interpretatie aan. Hoe worden internationale verdragen over mensenrechten uitgelegd? Het gaat immers om verdragen waar Suriname voor getekend heeft.

Daar verandert een toevallige amnestiewet niets aan. “We zijn ervan overtuigd dat de rechterlijke macht, geconfronteerd met de historische gelegenheid om de rechtsstaat te behouden, op onafhankelijke en onpartijdige wijze zal handelen en de amnestiewet zal negeren”, stelt AI. De vrees bij onder meer nabestaanden is juist dat de wet zal dwarsliggen. Het hele strafproces kan dan op de helling raken. Alles hangt nu af van de rechterlijke macht.

Volgens AI helpt het te kijken naar andere landen in Zuid- en Midden-Amerika. “Vermeldenswaard is dat de ene na de andere amnestiewet waardeloos is verklaard in de Amerika’s. Degenen die ze aannamen of ervan profiteerden, zijn uiteindelijk berecht of in diskrediet gebracht ten overstaan van medeburgers.” Voor de mensenrechtenorganisatie is het duidelijk dat president Desiré Bouterse aan vervolging tracht te ontkomen. Des te meer “kritiek” is nu dus de rol van de rechter in Suriname.


25 REACTIES

 1. De rechterlijke macht zal niet zwichten voor de moordenaars en co, en waarom, simpel, als ze dat doen kunnen ze de hele tent maar sluiten, ook de universiteit voor rechtsgeleerdheid, daarnaast zullen velen geen geloof hechten aan de waarde en uitspraken van recht en wet. De sterksten krijgen dan de overhand met alle gevolgen van dien, het land verwordt een anarchie,chaos en brandhaarden her en der. Ma kut, zeg het die omgekochte, zich flink door de duivel betalende rechtsgeleerden niet, na ons de moordvloek. A fout na neks, krijsen vele baardachtige en kaalkoppige ndpvogels. Op naar de dictatuur. Help.gillen vele oliedomme aanhangers, o god help, niemand zal helpen.


  Maak melding

 2. AI stelt over dat gedrocht amnestiewet: “Degenen die ze aannamen of ervan profiteerden, zijn uiteindelijk berecht of in diskrediet gebracht ten overstaan van medeburgers”.
  Laat het a.u.b. gebeuren. We blijven hoopvol dat die moordenaars hun verdiende straf krijgen, en die massamoordenaar Bouterse voorgoed in geísoleerde opsluiting voor het leven belandt. En vooral ook al degenen die deze wet aannamen. 28 corrupte DNA-leden. En heerlijk dat die rat Somohardjo ook beland waar hij thuis hoort nml. het gevang.


  Maak melding

 3. “We zijn vrij, we zijn eindelijk vrij”

  VN diep verontrust door amnestiewet

  Navy Pillay, de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, is ‘diep verontrust’ door de aanvaarding van de amnestiewet voor de daders van de Decembermoorden in Suriname. Dat heeft haar woordvoerder vrijdag in Genève gezegd. Het parlement in Paramaribo ging vorige week met de wet akkoord.

  De woordvoerder klaagde dat het proces tegen de daders mogelijk wordt stopgezet. “De internationale wetgeving is over amnestieregelingen duidelijk: zij zijn niet toegestaan, als zij de berechting van personen verhinderen die verantwoordelijk zijn geweest voor internationale misdaden, waaronder oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid, genocide en ernstige schendingen van de mensenrechten”, zei hij.


  Maak melding

 4. Amnestie international is een criminele organisatie gericht op misleideing van de derde wereld landen ten voordele van de ex slaverderijvers club van landen . Kijkt u ; zij zitten in Boxtel op de voorste rij om te kijken of DD Bouterse president van Suriname straf-eis zal krijgen . Deze rovers zijn nog altijd actief . Zij willen DDB weg hebben om geoedkoop goud te kunnen krijgen . Maar dat zal niet gebeuren . Einde proces !!!


  Maak melding

 5. Na de staatsgreep in 1980 werd de grondwet feitelijk buiten werking gesteld. De macht kwam in handen van de Nationale Militaire Raad, gelegitimeerd door een machtigingswet die alle wetgevende macht aan dit orgaan overdroeg. In 1982 vaardigde de militairen een decreet uit waarin de Fundamentele Rechten en Plichten van het Surinaamse Volk werden vastgelegd

  In 1985 kwam er overleg tot stand tussen de militairen en vertegenwoordigers van de politieke partijen. Dat overleg kreeg een impuls na het uitbreken van de opstand van het jungle commando. Uiteindelijk leidde dit tot een ontwerp-Grondwet welke op 30 september 1987 middels een referendum werd aangenomen.

  De nieuwe grondwet gaat niet meer uit van de klassieke parlementaire democratie. Suriname krijgt een gemengd parlementair/presidentieel stelsel. De president van de republiek krijgt uitgebreide bevoegdheden en wordt gekozen door het parlement!!!!!!!!


  Maak melding

 6. Het is weer een nalatigheid van front 1,2&3 het constitutioneel hof hebben ze nooit geïnstalleerd en dat doet ze nu de das om het proces moet volgens het OM worden opgeschort tot dat het constitutioneel hof over de rechtsgeldigheid van de amnestie wet beslist.


  Maak melding

 7. @Henk Molenaar

  Die steken we gewoon diep in de grond. We hoeven die zionistische kliek die zich Amnesty International noemt helemaal niet serieus te nemen. Deze onzin organisatie is het instrument van de bilderbergers en de zionisten. Over Misdaden gepleegd in Afghanistan, Irak en Palestina hoor je ze nooit. En over welk net heb je het eigenlijk?


  Maak melding

 8. Hadden deze 6 initiatiefnemers en die 28 voorstanders van die gewijzigde amnestiewet dat niet eerder kunnen bedenken dat deze wet waardeloos geacht zou worden, en Internationaal totaal geen enkele waarde heeft.
  Hieruit blijkt overduidelijk dat deze leeghoofden niet capabel zijn om wetten te maken, laat staan ze uit te voeren, en moeten net als al die verdachten die ze door deze wet vrijuit hebben willen gaan ook vervolgd worden, omdat ze tegen de grondwet hebben gehandeld.


  Maak melding

 9. Kaddafi een groot leider in Afrika is als hond op straat doodgeschoten dan waar was Amnesty International….AI u bent ongeloofwaardig na bemoei yu e bemoei fu tja bruja ini Sranan…….volgens AI moet men met rechterlijke macht wraak nemen…maar dan unu Srananman law tog.


  Maak melding

 10. Als de Krijgsraad het vandaag niet aandurft zal de eerste de beste nieuwe regering deze amnestiewet verwerpen. Het is slechts uitstel van executie…


  Maak melding

 11. Als het aan Anna_Zeepbel en haar kornuiten ligt gaan moordenaars vrijuit. Ze maken zich liever druk over zaken die 300 jaar geleden hebben plaatsgevonden. Wha Ha.


  Maak melding

 12. Het filmverslag op voorpagina van De Waterkant over de stille tocht in Amsterdam zegt alles:

  De motieven voor het indienen van de amnestiewet zijn misselijkmakend.

  Alles om één man zijn verdiende straf te laten ontlopen…..Een misdadiger , een moordenaar een cokedealer.

  Een president die te laf is om zijn onschuld te bewijzen in de rechtszaal.


  Maak melding

 13. Och och och och och,
  Niemand ligt er wakker van.
  Wie zegt dat Bouterse zich schuldig heeft gemaakt aan enig strafbaar feit.
  Wie heeft dat kunnen bewijzen?
  Alleen maar speculaties.
  Stel je eens voor dat hij wordt vrijgesproken,het geen gaat gebeuren, dan wat dan?
  Voor het buitenland is 8 december helemaal niet belangrijk. Bouterse is een doorn in hun oog. 8 december wordt misbruikt en die domme massa( NF en Co. ) die weten dat niet.
  Er is 1 fronter die dat wel weet en dat is Vene,maar hij is zo onder de plak geraakt dat het nu moeilijk voor hem is om een ieder dat te laten weten. Hij is bang dat men zich volledig tegen hem keert.
  Maar mensen, maakt u zich geen illusies,want er volgt vrijspraak voor Bouterse.
  Misschien zullen er anderen gevonnist worden. Zij die beweren de strafbare feiten te hebben gepleegd.

  Tang boeng


  Maak melding

 14. Wat een krachtige stellingname van AI, zeker als er ook nog verwezen wordt naar wat met de amnestiewetten in andere Zuid-Amerikaanse landen zijn gebeurd.

  Leuk is om te lezen dat de daders van mensenrechten in die landen na ongeldig verklaren/intrekking van de amnestiewetten toch zijn gestraft.

  Verder vind ik het goed dat AI nog heel fijntjes verwoordt dat Bouterse zijn straft probeert te ontlopen.
  Feit is dat Bouterse niet ongestraft zal blijven, hoogstens probeert hij zijn gang naar Santo Boma te vertragen.

  Laten wij als Surinamers niet vergeten dat nog steeds daders uit de tweede wereldoorlog nog worden vervolgd.


  Maak melding

 15. “wanneer komt je ctu is actie” zegt gekke henkie.
  Zit je daarom zo te stoken?
  Alles zal jij doen om een negatieve reactie uit te lokken, maar gelukkig zijn ze niet even dom als jij!!


  Maak melding

 16. Wanneer komt de heer Spong in aktie???
  Wie stopt Bouterse???
  Hij heeft al zijn boeven bende op belangrijke posten gezet,..om te roven wat er te roven valt!!!
  Srananmang opo oenoe ai!!!


  Maak melding

 17. Navy Pillay, de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, is ‘diep verontrust’ door de aanvaarding van de amnestiewet voor de daders van de Decembermoorden in Suriname.

  Suriname krijgt internationale hulp bij het instellen van een waarheidsd – en verzoeningscommissie. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft dit gisteren toegezegd aan de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin.

  ++Ben benieuwd wat anna-z en opvolgers te zeggen hebben, omdat zij altijd een vinger wijzen naar Nederland. Suriname heeft toch niemand nodig zeggen zij??


  Maak melding

 18. henk, die ctu, die jongens zijn bezig die cocaine van ze gereedmaken voor transport. dus eerst dat dan pas gaan ze baas helpen..C.T.U cocaine transport unit..hahaha


  Maak melding

 19. Het is toch schandalig, dat een internationale organisatie de rechterlijke macht van Suriname van haar taak moet vergewissen. Blijkbaar kent het OM haar taak niet. Hoe kan aanklager Elgin in de toekomst mensen vervolgen, die beduidend minder op hun kerfstok hebben, dan de massamoordenaar Desi Delano Bouterse?


  Maak melding

 20. Ik had het niet anders verwacht.Bouterse bljft tot zijn laatste adem dictator president van Suriname.Het is schandelijk dat Suriname geleid wordt door een stelletje misdadigers en zakkenvullers.Schandelijk is het dat er in het parlement mensen zitten die nauwlijks de schoolbanken hebben gezien.Wat voor visie hebben deze mensen om het land vooruit te brengen.Het zal wel generaties duren voordat het land bevrijd is van zulke monsters.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.