“Nederland kan niet hebben dat we eigen weg gaan”

47

PARRAMARIBO, 12 apr – “Met deze houding accentueert Nederland het gedrag van de kolonisator die niet kan hebben dat we onze eigen weg gaan en goed op weg zijn.” Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Het is zijn eerste reactie op het nieuws over mogelijk opschorten van de laatste restjes Nederlandse ontwikkelingshulp. Paramaribo ligt er niet wakker van. Den Haag mag de resterende twintig miljoen euro zelfs een andere bestemming geven.

In eigen land bijvoorbeeld. “In Nederland staan tegenwoordig ook mensen in lange rijen bij gaarkeukens. Dus wat ons betreft kan Den Haag het geld voor die mensen gebruiken. Suriname’s economische ontwikkeling is niet afhankelijk van die twintig miljoen euro”, zegt Lackin tegenover de Ware Tijd. Suriname zou op eigen kracht in staat zijn de eigen ontwikkeling te dragen. De ruim vier procent jaarlijkse groei komt niet uit de lucht vallen.

Bovendien zijn er nog altijd ‘welwillende bevriende staten.’ Paramaribo houdt er al lang rekening mee dat Den Haag Desi Bouterse niet lust. Als Nederland nog interessant is, is het om de Surinamers daar. En de technologie die er te halen valt. “Waar we niet meer aan mee doen, is de politieke bevoogding, die bepaalt wie of wat we moeten zijn. Dat verhaal is afgelopen”, aldus Lackin. De Nederlandse regering neemt binnenkort een definitief besluit.

Bekijk ook:


47 REACTIES

 1. Heeft die Lackin wel eens de dozen en geld geteld die wekelijks aankomen in Suriname om het volk te ondersteunen. Ik denk het niet. Want de regering zit er niet voor het volk maar voor verrijking van zichzelf. Hoe verklaart hij dat figuren als Bouta en Brunsie aan die rijkdom komen los van hun nog steeds gaande zijnde cokehandel. Bijvoorbeeld op wiens kosten gaat de first lady wandelen in Parbo noord met auto met 2 man beveiliging. Juist ja op de kosten van het volk wat amper in hun levensbehoefte kan voorzien. Lackin moet toegeven dat de huidige regering en parlement bevolkt is met criminelen, oplichters en opportunisten. Zelfs enkele veroordeelde criminelen. Het punt dat Nederland moet stoppen met het wijsvingertje ben ik met hem eens, maar niet in dit geval waar mensenrechtenschendingen straffeloos gesteld werden door parlement waarvan de samenstelling sowieso een verdachte achtergrond heeft. Btw Nederland heeft veel invloed in de internationale wereld vanwege betrouwbaar bondgenootschap in vele organisaties. Met EU landen en USA b.v. En wat doet de regering van Suriname? Zich op de borst kloppen vanwege vriendschap met staten zoals b.v. Venezuela en Cuba zijnde “vijanden” van Amerika!! Ben er maar blij mee Lackin.


  Maak melding

 2. “In Nederland staan tegenwoordig ook mensen in lange rijen bij gaarkeukens????

  Vuile RAT…..het is voor een groot deel jou eigen overzeese aanhangers uit ZUID-OOST!!


  Maak melding

 3. Volgens mij heeft Nederland de periode vóór de introductie van de amnestiewet zich nauwelijke tot niet met de “eigen weg” van Suriname bemoeit. Ze hebben misschien zelfs bijgedragen door de twinningfaciliteiten.

  Het gaat nu meer om het feit dat landen samen een verdrag hebben ondertekend over mensenrechten en dat deze door een land niet wordt nageleefd.


  Maak melding

 4. Goed zo laat die tata, in hun eigen sop gaar koken.Met hun koloniaal gedrag .Geen geld meer van hun aannemen. Desi is onze Zoon .Vader .Leider .En geen Widers.Verhagen of Rutte


  Maak melding

 5. Lackin, ik heb het idee dat je mensen na praat en niet professioneel over komt. Laat mij jou vertellen dat Nederland heel sterk staat als het gaat om zaken te doen in andere landen.
  Als het gaat om technologie staan zij heel sterk aan de top.
  lackin wat je ook niet moet vergeten is het feit dat Nederland in de meeste landen zijn ondernemers hebben die zaken doen en banden leggen voor verdere economie. zelfs in het armste land Sudan en Somalië.

  WAT HEBBEN WIJ ALS SURINAMERS?? Nog niet veel bereikt.

  Vergeet niet Lackin::Suriname heeft meer dan Nederland en toch lopen wij achter op de wereld terwijl Nederland voor staat op de wereld. Rijm dit maar naar het volk toe.

  De waarheid is soms hard om aan te horen, maar het moet soms. Ik blijf van mijn land houden.


  Maak melding

 6. Die 20 miljoen kan men gebruiken voor de voedselbank.
  Ga demonstreren voor voedsel en een illegale regering dat is het beste wat men kan doen.

  Groetjes,


  Maak melding

 7. Eey Lackin,…hier een INDIASE WIJSHEID!!!!

  ….KISI KO MAARNA HO TO PYAAR SE…….

  Haal eerst ten alle tijd uit jou VOORDEEL,…pas dan eventuele kritiek leveren op de gastheer,..immers JIJ BENT DE PARASIET!!!

  Maar ja,..ach ja,..oh yee….ook jij bent gezegent met een overvloed aan africaanse genen!!!

  AWO MAHNET KO APNA IMAAN BANAYE….Laten wij middels eerlijk/hardwerken verdien een plek ergens in een omgeving waar beschaving heerst!!!!


  Maak melding

 8. Gelukkig heeft Suriname Lackpop, een man die zich in 1 interview het lachertje van de klas maakt, immers het gaat niet om gaarkeukens ofzo. Het feit dat hij deze vergelijking trekt plaatst hem in de denkwijze van een puber.

  Waar het feitelijk om gaat is het aannemen van een wet die niet meer past in het huidige politieke klimaat in deze wereld. Het plaatst Suriname werkelijk 30 jaar terug, niet vanwege de geschiedenis maar vanwege het gegeven dat men niet in staat is de juiste politieke mensen op de juiste posities te zetten. Alleen hierdoor zal het volk weer geloof krijgen in eigen regering.


  Maak melding

 9. Als Nederland zo slecht is, waarom wonen al die ndpaanhangers daar, daarnaast is Nederland voor vele Surinamers,nu surineds een veiliger land, dan Suribabwe, met moordenaar als pres, geholpen door dit soort rijk geworden parasiterende poepvliegen onder het mom van nationalisme. Ma kut, wanneer straks als in jaren tachtig mensenrechten schendigen plaats vinden dan ga je die oliedomme aanhangers horen klagen…ai boi na patata moe go, want kondre klarie. Hahahaahaha.


  Maak melding

 10. Minister Lackin, praat niet over “we” want is elke Surinamer eens met die wet?
  Hoezo “we”. Als er een referendum was gehouden onder de bevolking zouden jullie anders sprekn.
  Hou nu een pol en bekijk de uitkomst.


  Maak melding

 11. dat is praat weg met het kolonisator bakra bakra a kaba
  maar je heb die surinaamse konte likers die op de nederlandse TV denken het mooie land suriname in een kwaadt dacht licht te zetten dan zeggen ze dat ze surinameres zijn ik noem geen namen wat heeft nederland voor ons gedaan niets en nog maals niets en nooit hebben ze wat voor ons gedaan je ons voor ouders mishandelen en levent in zee dumpen wat deze mensen hebben gedaan heb ik geen worden voor maar hun tijd kom nog


  Maak melding

 12. Ai Minister Lackin, eindelijk iemand die durft Nederland op zijn vingers probeert te tikken. Ze sluiten hun ogen voor hun eigen omstandigheden. BV Voedselbanken


  Maak melding

 13. Lackin, Als die 20 miljoen je niks kan schelen, zeg er dan ook niets over. Wat een zeurpiet ben je mang.

  Maar je jokt, het kan jullie wel wat schelen, want jullie zitten ondanks die 4% groei toch verlegen om geld.

  Tenzij jullie 18.000 volkswoningen van karton willen maken en die geweldige highway van Zanderij naar Paramaribo van lucht.. ja, pas dan.


  Maak melding

 14. minister winston lackin I LOVE YOU .wij zijn niet bang Suriname is groot en rijk en onze mensen zijn niet dom.nooit heeft suriname nog zo gescproken veel sucses WIJ ZIJN GROOT.


  Maak melding

 15. Nederland is zelfs blij dat ze van Suriname af zijn.
  Lees de geschiedenis er maar op na.
  Colijn was de eerste die het een eeuw geleden hardop durfde zeggen.
  In 1935 verzuchtte premier Colijn in de Tweede Kamer :

  “Alles wat in Suriname is beproefd, het is alles eenvoudig mislukt. De dingen zijn niet gemakkelijk. En daarom wilde ik wel, dat er eenmaal in Nederland iemand opstond die wel wist wat er gedaan zou kunnen worden. Ik doe het mogelijke.”


  Maak melding

 16. Echt een reactie van een klein kind, die nog geschoold moet worden, natuurlijk hebben jullie dat geld niet nodig, want het aantal drugstransporten zal nu alleen maar gaan toenemen.


  Maak melding

 17. De oude retoriek wordt uit de kast gehaald dames en heren. Vanaf lackin minister is geworden heb ik deze arrogante idioot nooit kunnen betrappen op een verstandige uitspraak. Lacking gebeurd er nog wat met de zaak van die Surinaamse diplomaat?? ook toen had jij een grote paarse smoelwerk.Lackin draait constant muziek voor die domme achterlijke paarse massa.


  Maak melding

 18. ik zou de k.l.m. ook onmiddellijk weg jagen,ze hebben niks te zoeken op zanderij.laat Gum-air gewoon overvliegen via Parijs..de main-poort naar Europa..schiphol is passee


  Maak melding

 19. chapeau minister lackin chapeau. laten ze het geld voor de voedsel banken alhier gebruiken. suriname voorwaarts dem no like we and we not like them.and we dont need them


  Maak melding

 20. Klopt wat Lackin zegt, zal zo blijven, ie sabie na a fienga fo deng wit mang, van pas op jongens je gaat te ver, kan niet meer, stappie terug, djiem wang brik, we gaan vooruit, terugkijken hoe lang nog, weer dertig jaar. zak me hier ik stap uit.


  Maak melding

 21. Of je nou voor of tegen deze regering bent moet je trots zijn op dze volwassen reactie van minister Lackin. Niet meegaan in de polimiek die Nederland wil laten ontstaan maar zakelijk reagren. Het is de Nederlandse regering die had aangegeven dat het een zakelijke relatie voorstaat, maar bij de eerste gelegenheid laat zien dat het emotioneel reageert en haar woord niet nakomt. Zeg wat je doet, maar vooral Doe wat je zegt.


  Maak melding

 22. Sur. heeft niet meer dan 1 mijoen inwoners ,als die lackin zegt dat sur. niets nodig heeft, en die 20 miljoen verwaarloosbaar is.
  Hoe kun je dan verklaren dat er nog steeds armoede bestaat in sur.
  Daaraan kun je al zien dat het geld wat er binnenkomt van welk ander land niet terecht komt bij het volk.
  Het sur.volk is daar te dom voor om dat te begrijpen inplaatst daarvan schelden ze degene uit die hun al die jaren gesteund hebben.
  Een half miljoen inwoners vergeleken met 17 miljoen dat moet je toch wel aan het nadenken zetten.
  Lacking moet uitleggen aan het volk als zij die 20 miljoen niet nodig hebben, waar al die andere miljoenen gebleven zijn die zij binnen krijgen als dat veel meer is als die 20 miljoen.


  Maak melding

 23. Ik kan mij de woorden van J.Wijdenbosch nog herinneren tijdens de ruzie met Bouterse, Wijdenbosch zei letterlijk Bouterse moet kiezen acceptatie en niet voor isolatie.
  De nu ingeslagen weg van deze megalomane gek DDB is weer de weg naar isolatie.


  Maak melding

 24. Wat een geweldig statement van Lackin. Een man naar mijn hart. De rol van Calimerostan is uitgespeeld en dat is eigenlijk iets om te vieren. De bemoeienissen begonnen belachelijke vormen aan te nemen. Suriname is rijk genoeg om haar eigen boontjes te doppen en de 20 miljoen euro was toch maar een fooitje. De volgende stap van Suriname is terugvordering van de 1200 miljard euro bloedgeld die Calimerostan tijdens de slavernij heeft binnengehaald. De rente mogen ze houden en onder de SuriNeds verdelen. We willen immers goed voor onze diaspora zorgen.


  Maak melding

 25. Het is wel zo!! ben mee eens!!! Nederland heeft zijn eigen Fin.problemen. Minder bedeelden genoeg bij de voedselpakketten! Mij mogen zij ook geven hoor!!


  Maak melding

 26. Lackin, is de buikspreekpop van DDB. Het internationaal krachten spel wordt anders gespeeld dat je denkt.Ik kan je zeggen dat wie betaald, bepaald. Laten die andere zg.bevriende staten direct over de brug komen….. Ik hoor over een paar maanden dat bepaalde projecten on hold zijn gezet dankzij jij en de rest van die maffiabende die de belangen van het land verkwanselen voor die van Bout… en de rest van het volk die niets van doen heeft met jullie wordt ook gestraft. O ja die economische groei is ontstaan door het beleid van het door jullie gehate front regering.


  Maak melding

 27. Wat een kinderachtige reactie van een politicus.

  Waarom moet die gast alles persoonlijk opvatten?

  Het gaat hier over politiek in de meest letterlijke betekenis van het woord, niet over hem…


  Maak melding

 28. Geachte Minister lackin, natuurlijk ligt u niet wakker van dit onbesuisde gedrag van een stelletje moordenaars door de eeuwen heen. Ik stel u voor om hetzelfde met hun te doen: begin een rechtzaak in Paramaribo tegen de verantwoordelijken (Donner en Verdonk) van de Schiphol brand, die aan onschuldige Surinamers het leven heeft gekost. Na hun veroordeling, laat je ze via interpol opsporen, zodat ze de rest van hun leven, niet meer uit calimerostan weg kunnen. Plaats alvast een gedenkplaat met de namen van de Surinaamse of van alle slachtoffers van de Schiphol brand op een prominente plaats in Paramaribo.


  Maak melding

 29. Stomme Lackin,bewijs de andere naties eerst jouw goede relatie met je moederland anders word je niet serieus genomen.Wat ben je toch ver afgedwaald junkie.


  Maak melding

 30. Eindelijk iemand met ballen. Die in ieder geval achter hun besluit staat.
  Maar Suriname en surinamers kennende zijn het eerst praatjes met minimale uitvoering.

  Het is jammer dat Suriname en Nederland hun band zo verslechteren.

  Maar hopelijk wordt suriname door vallen en opstaan toch eindelijk eens afhankelijk van anderen.
  En het ook daadwerkelijk een welvarend land word.

  Zoals gezegd wordt, Surinamers liever TELAAT dan nooit.
  Love you SU


  Maak melding

 31. Goed zo, minister, Nederland heeft met deze handeling duidelijk laten blijken hoe betrouwbaar ze zijn. Nederland is met deze handeling duidelijk door de mand gevallen.

  De tijd dat Suriname teerde op ontwikkelingshulp is voorbij, de mensen die denken dat deze 20 miljoen naar de regering in Suriname zou gaan, zijn nog dommer dan een koe.

  Lees maar wat die Nederlandse professor zegt “Nederland slaat een internationale flater” met zijn handeling.

  Het kleine beetje invloed die ze misschien nog zouden hebben in Suriname is nu voorgoed weg.

  Nederland heeft geen ambassadeur meer in Suriname, Suriname ontvangt de verzoekbrieven voorlopig niet van die nieuwe consul en klaar is kees.

  Intussen gaat Suriname lekker verder met Caricom, Unasur, China, Brazilie, Venezuela, India en Canada. Meer heeft een klein landje als Suriname niet nodig, want we hebben genoeg grondstoffen om mee te verhandelen.

  Wie is nu de grote verliezer? Nederland en zijn vazallen natuurlijk.

  This is NO front.


  Maak melding

 32. Mr.Zuidoost.
  jij laat iedere keer weer zien waarom Bouterse de LIJDER van de Domme massa is.weet jij dat één van de slachtoffers van massamoordenaar Bouterse de Nederlandse Nationaliteit had ???


  Maak melding

 33. Ik heb net vernomen, dat de vereniging van hogescholen, de stage in Suriname van studenten niet meer gaat erkennen. Weer een inkomstenbron minder voor Surimaribo.


  Maak melding

 34. Mooi hoe die NDP-politici met hun opmerkingen voortdurend bewijzen hoe hard men Nederland eigenlijk nodig heeft. Wat doet de regering Bouterse als men zich niet meer tegen het land aan de Noordzee kan afzetten? Dan is de ramp compleet. Natuurlijk weten Lackin en de zijnen dat Nederland het liefst van dat hele Suriname-gezeur afwil. Ze zijn er doodziek van in Den Haag en willen dat dit hoofdpijndossier eindelijk eens gesloten wordt. Nederlands toekomst ligt in Europa en niet bij een piepkleine narcostaat in Latijns-Amerika waar de president een moordenaar is. Maar voor Lackin en de zijnen geldt: als Nederland er niet was, zouden zij het uitvinden! Het volk is slecht geinformeerd en gelooft alles, ook het achterlijke sprookje dat Den Haag uit is op de natuurlijke hulpbronnen van een landje uit een afgesloten hoofdstuk.


  Maak melding

 35. @ pasew

  Maar ja,..ach ja,..oh yee….ook jij bent gezegent met een overvloed aan africaanse genen!!!

  Bekrompen en kortzichtig om alles steeds daarop terug te voeren. Ik heb wel gemerkt dat de racistische kaart door jou/ jullie graag als troef wordt gebruikt hier. Beoordeel de persoon en niet zijn afkomst!!!


  Maak melding

 36. @Kaaskop

  “En welk houding accentueer het gedrag van de USA? En vele anderen? Geen kolonisator en toch commentaar..?”

  Hoezo is de USA geen kolonisator? Laten we de dingen bij de naam noemen. De USA is ontstaan uit een bende voornamelijk Europese criminelen die de oorspronkelijke bevolking van Noord Amerika zowat compleet hebben uitgeroeid. Verder hebben ze zich net als Calimerostan ook schuldig gemaakt aan slavernij. Het enige verschil met Calimerostan is het ontbreken van een calimerocomplex. Ze zijn een machtig land en voelen niet steeds de behoefte zich groter voor te doen dan ze zijn. Calimerostan voelde zich 300 jaar lang groot door Indonesië, Suriname en de Antillen. Nu zijn ze gereduceerd tot een nat poldertje aan de Noordzee met nog een paar rotsjes in het Caraibisch gebied. En ook die paar rotsjes beginnen zich te roeren en schreeuwen om onafhankelijkheid. Geopolitiek gezien heeft Calimerostan weinig meer over. Maar de realiteit heeft het koloniaal gevoel nog niet tot nul kunnen reduceren. Eigenlijk is dat heel triest.


  Maak melding

 37. Nederland mag zich zeer zeker bemoeien met de ingeslagen weg van deze criminele bende de lijden aan grootheiswaanzin , wanneer jullie weer een puinhoop van maken als in de jaren 80, dan is het Nederland die overspoeld wordt met vluchtelingen, en met geld over de brug moet komen om die tering zooitje op te ruimen.


  Maak melding

 38. Goed zo Lackin,jij bent onze stem en dit is wat wij in Suriname reeds lang zeggen.
  Wij Surinamers merkten toch helemaal niets van dat geld,het vloeide terug naar Nederland of verdween in de zakken van personen.
  Ontwikkelingshulp noemen ze dat…hahahahaha…laat me lachen.


  Maak melding

 39. Volgens Lackin zijn er andere welwillende staten.
  Ja dat klopt. Iran en Equatoriaal Guinee, Venezuela.
  hij vergeet erbij te zeggen dat het totalitaire schurkenstaten zijn met dictators aan de leiding.


  Maak melding

 40. Nederlanders = nedersaksen =nederduutser zoek zelf op wikipedia wat dit is verklaart je veel over superieure omgangsvormen van Nee-derlanders . Hun mentaliteit ten opzichten van alle andere buitenlanders [italianen|polen|joden|turken|surinamers|antilianen |afrikanen|indianen|hindu|chinezen|marokanen|russen| door de gehele geschiedenis tijdlijn is elk andere ras het mikpunt of doelgroep geweest om op aftezeiken en tegen aan te pissen . Wie presenteert zich dus als vver boven verheven alle anderen? idd het witte nederduutser ras = eurofielen met verlengstuk usa ….

  Het enige wat we kunne doen is alle aloochtonen samenbinden en tegen dit verheven ras gelijk rechten humentaire gelijke rechte behalen …

  Het sterker woorden in onze woordenschat en ze zo klem zetten in taalgebruik ….

  Want we zijn allemaal getinte donkere kleurlingen ;
  is niets mis mee…

  We zullen geduld moeten hebben en meer samenmoeten werken onderling ,, anders hebben we niets . geen fundering op ver op te bouwen !!!

  Het is aan ons slimmer te zijn dan witte ras?
  niet alle witten zijn fout maar vooral in de machtbegeert werkvloeren en hogere toplieden daar gaat het fout !!

  Mannen die onjuist bij voorbaat al veroordelen en onjuiste eindconclusies trekken!!

  Samen kunnen we veel bereiken en leren vanelkaar allochtonen == buitenlanders want elke buitenlander weet hoe het is om buitengesloten te worden en afgekeurd en de laan uitgestuurd te worden en als grofvuil behandeld te zijn onder het mom als nette fatsoennormen en welbeschaafdheid…

  Wie onder ons nooit heeft gehoord van synoniemenwoordenboek zoek dat eens op .. het vergroot je woordenschat !!

  het zijn woorden opsommingen van zelfde of gelijke betekenissen m.a.w. moeilijk als het makkelijk kan is de strategieen van nederduutser–
  Dat benoemen zij : welgevorder ontwikkeld en intellectueel =
  uitbreiding van woordenschat… niets meer dan opsommen van gelijke woord betekenissen ,,ongeveer woord vewanten ….

  woordfamilie categorie .. snappie … het is een gratis tip…. zie maar wat je er mee doet !!!

  god see all things …..peace love understanding paciente we helpen elkaar we nemen elkaar op sleeptouw ,,, brothers ….

  we fight for our right zonder geweld en oorlog ………

  surimane lees op wikipedia hoe landbouw grondstoffen opbouwen

  hoe watersystemen irrigatie water systemen werken

  zie hoe je dit selfcontructing kan bouwen….op you tube ?

  you tube: own building water systems ??

  hoe watervoorraden aanmaken probeer vooruit te denken ?
  droogte brengt geen voedsel voort ? dus hebben we nodig watersystemen ?

  moet het duur kosten? neeeeeeeeeeh wel moet systemen stevig gebouwd worden en goed werken en functioneren …
  zodat we allemaal plezier van hebben … toch !!

  veel goede ondernemingen brengt rust en vrede voort ….

  samenwerking en geduld en liefde brotherss geen onderdrukking vrouwen of kinderen we zijn elkaar gelijke !!

  succesfully hope pacience peace love faith god samenzijn
  delen … love men !!!!!! love women love child love earth love nature love animales ….. respect!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.