KABEL: topvoetballers, conflicten en de maatschappij

16

In de aanloop naar het EK 2012 brengt productiehuis Urban Myth Kabel, een muzikale voorstelling over topvoetballers, conflicten en verlies. Speciaal voor deze productie schrijft Karin Amatmoekrim, bekend van de bestseller Het Gym, haar eerste toneeltekst. Kabel is te zien in april 2012 in het Bijlmerparktheater (try outs) en de Stadsschouwburg Amsterdam.

De ‘kabel’: Winston Bogarde, Edgar Davids, Patrick Kluivert, Michael Reiziger en Clarence Seedorf
In 1996 speelde Oranje prachtig voetbal en het elftal was een fantastische mix van zwart en wit. Tussen Winston Bogarde, Edgar Davids, Patrick Kluivert, Michael Reiziger en Clarence Seedorf ontstond een hechte band, de ‘kabel’. Niemand had nog van Fortuyn gehoord, of van Wilders. De multiculturele samenleving bestond nog en het Nederlands elftal was een afspiegeling van die maatschappij, toch? Bovendien, wie wil er nu niet leven als een sportheld? Je beloning is immers groot wanneer je topprestaties levert. En als het tij keert, kun je diep vallen. Je zet je schrap en als een pitbull ga je in de aanval. Medestanders worden gezocht en gevonden.

Theater over topvoetballers, conflicten en verlies
In een unieke samenstelling laten acteurs Raymi Sambo, Kenneth Herdigein en Lucretia van der Vloot naast voormalig nieuwslezeres Noraly Beyer en hiphopartiest Blaxtar zien hoe topsporters en hun omgeving reageren op conflicten. Blijft het ieder voor zich of gaan we samen een blok vormen? Het spel wordt vergroot, ’t gaat het hele volk aan. Plots wordt duidelijk dat ’t gemeenschappelijk belang er niet is.

Urban Myth (2001) is het productiehuis dat sinds 2002 vaste bespeler is van Stadsschouwburg Amsterdam. Interactie, een losse sfeer, het combineren van verschillende disciplines, culturele diversiteit, maatschappelijke betrokkenheid, de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten zijn allemaal ingrediënten van onze projecten. Urban Myth werkt voor deze productie samen met Krater Theater en de Stadsschouwburg Amsterdam. Kabel is een onderdeel van het Expanding Theatre-programma van de Stadsschouwburg Amsterdam.

regie Jörgen Tjon A Fong | spel Kenneth Herdigein, Lucretia van der Vloot, Noraly Beyer, Blaxtar, Raymi Sambo | tekst Guus Pengel, Jibbe Willems, Karin Amatmoekrim | dramaturgie Robbert van Heuven | lichtontwerp Alex Brok | techniek Alex Brok, Remko van de Ende | productie Djoere de Jong, Dimphey Tese| publiciteit Cat van der Voort | zakelijke leiding Job Spierings

di 17, do 19 en zo 22 april try-outs Bijlmerpark Theater, 20:30 uur, zo 29 april Stadsschouwburg Amsterdam, 20:30 uur
Kaarten: Stadsschouwburg Amsterdam www.ssba.nl / Tel: 020-624 23 11
Kabel wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst

Bekijk ook:


16 REACTIES

 1. Dit is een leuk initiatief. Ik kan het me nog herinneren. DE KABEL!!!!! Dat betekende toen prachtig Calimerostaans voetbal in een uitgebalanceerd team. Het mooiste voetbal dat ik ooit van Calimerostan heb gezien. Maar dat was in de tijd van voor Fortuyn en Wilders. In een tijd dat Calimerostan nog een beetje leuk was. Tenminste voor zover dat mogelijk was. Helaas is het land nu verworden tot een in zichzelf gekeerde extreemrechtse bananenmonarchie en een paria in de rest van de wereld. Maar de herinnering aan DE KABEL mag wel gekoesterd worden. 😉


  Maak melding

 2. Beste anna_zeepbel: Nederland staat 2 de op de FIFA wereldrangljst en Ronnie Brunswijk staat in de spits bij het Surinaamse elftal. Kun je mij uitleggen waarom het Surinaamse Elftal ( één en al kabel) nog niets heeft gepresteerd.

  En paria en bananenrepubliek slaat toch echt meer op Suriname met een cokedealer en moordenaar als president. Vind je ook niet?

  Is je uitkering uit Nederland al binnen en hoe staat het met je Nederlandse paspoort. Al ingeleverd?


  Maak melding

 3. @Henk Molenaar

  Beste malle Henkie,
  Op dit moment staat onze president in de spits. Maar niet bij het Surinaams elftal. Wel aan het hoofd van onze meest vooruitstrevende regering aller tijden.
  Paspoorten en uitkeringen kan Calimerostan het beste uitdelen aan pedofielen die zich daar willen vestigen. Ze komen zeker in een warm bad terecht.


  Maak melding

 4. In voetbal telt maar 1 ding en dat is het resultaat. Toen de ‘kabel’ speelde voor het Nederlandse elftal heeft dat team geen EK of WK medailles thuis gebracht.


  Maak melding

 5. Bedoelt de schrijver dat er andere dan voetbal kwaliteiten op dit moment de reden zijn voor het ontbreken van een kabel anno nu?

  Maar….wie weet wordt Royston Drenthe binnenkort geselecteerd?


  Maak melding

 6. LS,

  Molenaar kan ongestoord schelden op alles en nog wat van Suriname en Surinamers. Hij kan allerlei soorten waardeoordelen uit zijn dikke teen halen. Werkelijk op elk onderwerp geeft hij commentaar en spuwt hij gal.

  Hij schroomt daarbij niet zijn racistische vooroordelen over vooral Afro Surinamers ten toon te spreiden.
  Maar zoals een echte racist betaamt, kan hij het niet hebben als je dezelfde of zelfs minderen criteria hanteert als het zijn eigen land en volk betreft.

  Dan verslikt hij zich weer en komt er weer bagger uit zijn strot. Wordt hij persoonlijk en smijt hij met allerhande kwalificaties.

  Als een echte Hollander weet hij zijn bagger zo te brengen dat simpele zielen niet in de gaten hebben hoe racistisch deze man is, hij hij zwarte mensen minacht.

  Heb je kritiek op misstanden in Nederland gebaseerd op feiten, vraagt hij je of je jouw paspoort hebt ingeleverd. Dat is dus jou zien als tweederangs burger. Hij ziet zwarte inwoners van Nederland niet als volwaardig, ze mogen niet meedoen, niet praten, geen kritiek leveren.

  Hij heeft de oude tactiek van de notoire racisten, tegen zijn zwarte vrouw en de andere minderen zielen zegt hij; “jij bent niet zo als die anderen”.

  De simpele zielen voelen zich dan helemaal vereerd vergeten hun zelfhaat. Bewuste zwarte mensen lust hij niet, vindt hij bedreigend. Ik wed dat zijn relatie met zijn zwarte vrouw is gebaseerd op de vieze vuile erotische spinsels die dit soort sujetten heeft van zwarte vrouwen. Puur lichamelijk dus. Voor hem heeft zij geen enkele andere inbreng.

  Hij voelt zich immers de Alpha en de Omega. De offspring ziet hij als een veredeling van een minderwaardig iets. Hij ziet zijn genen als superieur.

  Ik zal blijven waarschuwen tegen dit soort racisten. Dit zijn de meest gevaarlijk! Sluipmoordenaars.


  Maak melding

 7. Beste k vraag me af: Leuk dat je Anna_Zeepbel verdedigt en door mij te beschuldigen van racisme.

  “Als een echte Hollander weet hij zijn bagger zo te brengen dat simpele zielen niet in de gaten hebben hoe racistisch deze man is, hij hij zwarte mensen minacht”

  Hij ziet zwarte inwoners van Nederland niet als volwaardig, ze mogen niet meedoen, niet praten, geen kritiek leveren. Hij heeft de oude tactiek van de notoire racisten, tegen zijn zwarte vrouw en de andere minderen zielen zegt hij; “jij bent niet zo als die anderen”.

  Mijn vrouw is gelukkig niet als ‘die anderen’ zoals Bijlmertrash en racist Anna_Zeepbel!!


  Maak melding

 8. anna_zoeloe: “Op dit moment staat onze president in de spits. Maar niet bij het Surinaams elftal. Wel aan het hoofd van onze meest vooruitstrevende regering aller tijden”

  Even serieus nu Anna_Zeepbel: noem eens een lijst met 5 GEREALISEERDE projecten van deze regering die ze tijdens de verkiezingen hebben toegezegd. Twee is ook goed…….

  Serieuze vraag en geen antwoord met kolonialisme, racist, PVV adapt, slavendrijver etc. in je antwoord. Daar worden we hier een beetje moe van.


  Maak melding

 9. @ ik vraag me af,

  Ik heb gemerkt dat je er een handje van hebt om te pas en te onpas anderen (zoals Henk Molenaar) die niet jouw ideologische lijn volgen te beschuldigen van racisme.
  Volgens mij heb je zelf racistische tendensen want zoals de waard is vertrouwt hij z’n gasten.

  Als je gebruik wilt maken van ad hominem argumenten (zoals de racisme beschuldiging) dan is dat jouw goed recht maar het toont slechts aan dat je de intellectuele vaardigheid mist om op een inhoudelijke manier te argumenteren met je ideologische tegenstanders, het is immers makkelijker om op de man te spelen i.p.v. op de bal.


  Maak melding

 10. Beste Ray: Dat is het kenmerkende van types als Ik vraag me af. Ze beschuldigen witte Nederlandse altijd van racisme en als je een keer kritiek op hem hebt bent je een vuile slavendrijver, kolonisator etc.


  Maak melding

 11. Vrijdag 13 april 2012 om 11:29 uur, door Gestoorde henkie,

  Vergeet niet je hoofd een beetje nat te maken en je pillen te slikken !

  Als je dat gedaan heb mag je van mij in de jungle junglecommando of kippenhok tarzannetje gaan spelen.


  Maak melding

 12. @Henk Molenaar

  “Even serieus nu Anna_Zeepbel”

  Serieus??? Hoezo malle Henkie! Lees de reactie van “ik vraag me af” nog eens een keer. Tegen diehard racisten ben ik nooit serieus. Je valt iedere keer weer door de mand maar hebt niet genoeg hersenen om dat zelf te begrijpen.


  Maak melding

 13. @Ray

  Onze malle Henkie speelt altijd op de man. Het forumlid “ik vraag me af” bezit een stuk meer intelligentie en kan onze malle Henkie haarfijn ontleden. Jij bewijst dat niet te kunnen. Malle Henkie is de excuus-witte van de koloniaal geconditioneerden.


  Maak melding

 14. Dag,
  Kabel als term zorgt ook hier voor de nodige aandacht..mooi! Wil even aanvullen dat de Stadspas geldig is voor de premiere op zondagavond 29 april in de Stadsschouwburg. Dus mochten lezers deze voorstelling interessant genoeg vinden: geef t door aan uw vrienden. We willen de zaal van de Stadsschouwburg goed vullen die weten van kabel en de reacties daarna graag horen!
  Kaartje: ipv 16 euro voor 5 euro met april bon Stadspas.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.