Kans achterhalen waarheid decembermoorden klein

36

PARAMARIBO, 6 apr – De kans dat de werkelijkheid rond acht december 1982 ook echt boven water komt, is vernauwd. Deze conclusie van tegenstanders van de nieuwe amnestiewet lijkt reëler na het parlementaire groenlicht. Alle dreiging en druk om ook echt effect te sorteren bij de verantwoordelijken, is weggenomen. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken belooft te werken aan een waarheidscommissie.

Zo’n commissie is ook voorgeschreven in de amnestiewet. Weliswaar is het instellen ter elfder ure toegevoegd. Op zich geeft het laatste al aan dat het er niet in de eerste plaats om ging oorzaak, aanleiding en toedracht bloot te leggen. Volgens de oppositie is amnestie nu, juist daarom zo ergerlijk. Het strafproces had juist wel het gewenste effect kunnen geven. “We moeten de rechterlijke macht alle ruimte geven haar werk te doen”, zei Radjkoemar Randjitsingh (Nieuw Front/VHP).

Nu zal amnestie worden verleend, zonder ook maar enig zicht op waarheidsvinding. De oppositie gelooft stellig in de werking van het Surinaamse rechtssysteem. Randjitsingh vindt dat het proces gewoon door moet gaan, “zodat duidelijk is wat op die dag is gebeurd en we dan weten wat te doen.” Nu heeft het ‘weten wat te doen’ de voorrang gekregen. De vraag is nu of wie dan ook zich geroepen zal voelen de ‘waarheid’ op te biechten. De druk is van de ketel.

Bekijk ook:


36 REACTIES

 1. Randjietsingh en zijn kornuiten hebben duidelijk andere pijlen op hun boog. Hun grootste prioriteit is wel om Bouterse z.s.m. op zij te schuiven opdat zij weer toegang krijgen tot de vleespotten van dit land.
  Niets meer en niets minder. Het belang van de nabestaanden is daarbij secundair!


  Maak melding

 2. nu wil misiekaba, vishnudath, bouva, panka, doekhi, paal enz. horen

  wanneer gaan we de ”waarheid” op jullie manier te horen krijgen.


  Maak melding

 3. de waarheid van de decembermoorden komt ook niet boven water bij een veroordeling of vrij spraak het kan alleen maar wanneer beide partijen eerlijk en oprecht elkaar in de ogen kijken vertellen wat er vooraf gaand aan de moorden zich heeft afgespeeld, wat er is gebeurd is niet goed te praten maar waarom het gebeurd is dat willen we weten dus een ieder die denkt met een veroordeling van de verdachten de waarheid naar boven komt leeft op een ander planneet de nabestanden en de tegenstanders zien gerechteigheid bij een veroordeling maar nog niet de waarheid en dat is de esentie van dit alles de voor standers zien liever vrijspraak maar dan nog is dat niet de waarheid dus het beste is een midden weg en dat kan enkel en alleen door een oprechte waarheids commisie in stellen waarbij zowel de nabestaande als deskudigen aan kunnen meewerken zo kunnen wij een periode afsluiten om suriname met z.n allen te behoeden dat zulks nooit en nooit meer magen kan gebeuren en gaan voor de opbouw van het land.


  Maak melding

 4. De kans op waarheidsvinding is NIHIL!! Het ging de indieners alleen maar om de moordenaars straffeloos te maken. Daarmee zijn die 28 dna leden die voor stemden evenzo grote criminelen en medeplichtig aan straffeloze moordpartijen en mensenrechtenschennis. Suriname proficiat met deze criminelen. Volk grijp in en verstoot deze criminelen uit de machtspositie die ze nu innemen(El presidente en DNA-leden) en verstoot ze uit onze samenleving.


  Maak melding

 5. Science Fiction Suriname 2012:

  Scenario 1

  President Bouterse verschijnt voor de waarheidscommissie en toont diep berouw voor de decembermoorden en zijn aandeel daar in. Hij vraagt het Surinaamse volk om vergiffenis. Hij vertelt eindelijk de waarheid na meer dan 32 jaar het Surinaamse volk te hebben voorgelogen.

  Scenario 2

  President Bouterse weigert te verschijnen en drinkt nog een Parbo, deed een plas en alles bleef zoals het was.

  Vertel eens Anna_Z, Afrikaanse Leeuw, Sempa, Mr ZuidOost en al die andere NDP groupies.

  Welke scenario ligt het meest voor de hand….


  Maak melding

 6. Het was van beginsafaan al bekend! geen nieuws dus!!

  Ik zei toen ook al dat Die smerige daders geen lammetjes zijn wier je zo achter zou hollen en zeggen dat ze gepakt of gevangen zijn.

  Er is maar een die berecht!!!! en dat komt van bovenaf!! don’t forget it!!

  Zo moge God hen straffen met alle zietes welke tot nog toe bekend zijn maar ook de onbekende!!

  Hierbij wordt die uitgehongerde varken ameralie en de genen wier ingestemd hebben met de wet ook niet!!!

  Allen naar de hel door een vuurzee heen!! EN CREPEREN ALS EEN LEVENDE VIS ZONDER WATER!!

  GOD ZIJ MET DE DIERBAREN VAN DE SLACHTOFFERS EN SURINAME!!!!


  Maak melding

 7. Misschien dat de waarheid alsnog naar boven komt drijven want ik zou ook graag, van beide partijen, willen weten wat er voorafgaand aan deze gebeurtenissen zich heeft afgespeeld.

  Alleen zitten we nu lekker opgescheept met een bunker, het rechtsgebouw op Domburg, die enkele miljoenen euro´s heeft gekost en bedoeld was om Bouterse te berechten !

  Misschien kan men dan alvast beginnen, zoals Bouterse heeft voorgesteld, om de helft van de VHP´ers die op OW hebben gezeten en gestolen, in dat zelfde gebouw te berechten waarna ze opgesloten zullen worden.

  Let wel, Bouterse zei ooit eens tegen Siegfried Gilds (toen minister van JusPol)van; ‘Gilds joe musu loek boeng, want kandé joe sroto fosi mi !
  Dit waren de magische c.q. profetische woorden van iemand die weet waarover hij praat !

  ‘God speed’ meneer Bouterse, god speed !!!


  Maak melding

 8. De rechter wil niets anders dan waarheidsvinding en
  daar waren wij goed opweg met de rechtzaak.En laat
  het duidelijk zijn bij de waarheidscommissie zul je ook de waarheid moeten onthullen.En die waarheidscommissie zal ook alle mensen rechtenschendingen uit “t verleden moeten onderzoeken.
  De waarheidscommissie brengt dan haar rapport uit met daarin de vastgestelde feiten.En worden verantwoordelijken aangewezen.En dit alles is al door de rechter gedaan in Su.Dus wachten we in alle rust de uitspraak af in MEI 2012.Dag commissie.
  Dag overbodigheid.Daag weggegooid geld(want de commleden moeten betaalt worden)En wij gaan niet doen wat DiDiBie wilt.Wij doen het zoals het MOET.Odiiiii
  Glenny.


  Maak melding

 9. De stumpers: het is al begonnen:

  Ambassadeurschap Naarendorp onder druk

  Als Frankrijk valt voor de Nederlandse lobby om een reisverbod toe te passen op de verdachten in het Decemberproces, komt het ambassadeurschap van Harvey Naarendorp in problemen. Naarendorp, ambasadeur van Suriname in Parijs, Frankrijk, is één van de 24 verdachten in dit strafproces. Nederland heeft per donderdag 7 april een reisverbod voor de verdachten in het 8 Decemberstrafproces.


  Maak melding

 10. Er komt een vonnis,en daarmee is weer bewezen dat de President van de Republiek Suriname een slepende mega strafzaak dat 15 jaar lang bewust door kabinet venetiaan/sardjoe niet opgelost moest worden,vanwege de:

  Winstgevende Politieke natuur van de slachtoffers en Nabestaanden door propaganda beelden tijdens de verkiezingstijd te vertonen op de stvs!(precies 1 dag voor de verkiezingen)

  Er is een einde gemaakt door President Bouterse zelf op de verderfelijke winstgevende immorele gewoonte van het vorig kabinet :TEREN OP HET LEED DER SLACHTOFFERS!!!!!!

  Suriname kan Moreel verder met de materiele en Imateriele ontwikkeling van land en Volk!

  Een nieuwe wind kan door het land blazen,zonden zuchten!


  Maak melding

 11. De waarheid kent Bouterse.De waarheid kent Nederland.Trappen jullie niet in de schijnbewegingen van zowel Bouta als Nederland.Zowel Bouterse als Nederland hebben boter op hun kop!


  Maak melding

 12. Bout heeft geweigerd om voor de rechter te verschijnen om zijn verhaal te doen.Dus worden de bekentenissen van Rozendaal en Flohr als waar beschouwd en dat bout een killer is.
  Een nog bij wet in te stellen waarheidscommissie is van nul en gener waarde.Als bout kans heeft gezien om een grondwettelijke pijler,de rechterlijke macht, van de democratie te desavoueren dan zal hij een waarheidscommissie niet eens zien.De assemblee kan de leden van zulk een commissie de vernedering besparen.Tenzij de 28 leden van de assemblee daarvoor moeten verschijnen wegens medeplichtigheid.Want in hun college waren ze heel voortvarend om straffeloosheid te
  pleiten voor een killer.

  Cobie.


  Maak melding

 13. Elke regering mag ten alle tijden gebruik maken van de politieke macht dat zij bezit . Het is terecht dat de rechtzaak als een politiek proces beschouwd wordt . Door bvb Rosendaal die duidelijk verklaard heeft , dat DD Bouterse niet in het ford was ten tijde van de moorden . Verklaar later na x aantal verklaringen , ‘ook onder ede’ , dat DD Bouterse daar wel aanwezig was in het ford . Nu de krijgsraad geen maatregel heef genomen tegen Rosendaal voor het plegen van mein-eed , Wekt dat vanzelfsprekend achterdocht bij de verdediging . Voorbeeld van manupilatie van rechters is het Wilders proces . Daar werd de voor-ingenomen-heid van de rechters duidelijk bloot gelegd . De wraking van de rechtbank was toen een feit , mede van wege de openbaarheids karakter van de zaak op de ned. televisie . Nu de echtgenoot van de voorzitter van de krijgsraad gelieerd is aan de NPS ,i s zij om de schijn van partijdigheid te voorkomen , gewraakt door de verdediging op die gronden . De wrakings verzoek werd toen afgewezen door de wrakings-kamer . Al deze zaken hebben er to geleid dat het vertouwen in de krijgsraad tot nul is gedaald bij de verdediging . En nu is de krijgsraad op sterven na dood . De krijgsraad moet op 13 april 2012 haar laatste adem uit blazen en dan ten grave worden gedragen . De politiek zet mislukt. Zijne Excellentie DD Boutese heeft Zegenviert !!!


  Maak melding

 14. @ Henk Molenaar, volg de berichten op de juiste wijze en je zal zien dat Nederland er bijna alleen voor staat, om deze amnestiewet in het westen veroordeeld te krijgen.
  Vermeld aub ook wat de voorzitter van de EU hierover heeft gezegd !
  Nederland speelt op dit moment paniek voetbal want er zijn niet veel landen in Europa of de Amerika´s die met heer mee willen.

  Verder denk ik niet dat de Fransen zo gek zullen zijn om Nederland blindelings te volgen, want ze hebben een veel groter probleem aan de grens a/d Marowijnerivier die zij samen met Suriname moeten en zullen oplossen.

  Let wel mijne mensen, Nederland is en blijft de enige roepende in de woestijn mbt de veroordeling van een
  besluit die door het SurinaamsParlement is genomen.

  De Nederlandse politiek is helemaal van god los, want ze willen een Europees reisverbod op de 28 Surinaamse DNA leden die voor deze wet hebben gestemd !!!!
  Dit is 100% chantage en zal er zeker een reactie van Surinaamse kant komen. Hoe is dit mogelijk en hoe brutaal kun je als buitenland zijn ???

  Nederland is bewust bezig om Suriname in twee kampen op de splitsen, en af te wachten totdat wij elkaar de koppen zullen gaan afhakken (het Rwanda principe)!

  Be wise and carefull brothers & sisters !


  Maak melding

 15. De kans om de waarheid te achterhalen is nu totaal verkeken, althans, daar lijkt het op!
  Er zijn echter nog altijd internationale mogelijkheden er toch achter te komen!
  De tijd zal het leren, Bouterse blijft niet voor altijd aan de macht!
  God heeft alles gezien, en zal alle betrokkenen, amnestie of niet, terecht wijzen!
  Het recht zal zegen vieren.


  Maak melding

 16. Beste Kondremangs,

  GODS MOLEN MAALT LANGZAAM; MAAR ZEKER!!!!!!
  DiDiBrie krijgt ook zijn STRAF; lees maar het BEGIN hieronder……

  TIME WILL TELL.Kondremangs!!!
  NOBRUYA

  08 Apr, 01:00

  Irwin Kanhai Advocaat Irwin Kanhai heeft geen prettige dagen meegemaakt. Toen hij donderdag zijn buitenhuis op Saramacca binnenging, merkte hij dat er ingebroken is. Zijn laptop en jachtgeweer zijn verdwenen. Tot overmaat van ramp is hij op Goede Vrijdag door zijn stier aangevallen en heeft gekneusde ribben opgelopen. Ook zijn neus is geschonden. Hij heeft verschillende hechtingen gekregen.

  “Ik denk niet dat de inbraak te maken heeft met mijn werk als advocaat of omdat ik op 13 april wil pleiten tijdens de zitting van de krijgsraad in het 8 december strafproces”, zegt Kanhai verbijtend van pijn in gesprek met Starnieuws. Kanhai is de raadsman van hoofdverdachte Desi Bouterse. De advocaat zegt dat de politie de daders al op het spoor is. “Ik ben elk weekend in Saramacca en heb ook een back-up file op mijn laptop over het proces”, zegt Kanhai.

  “Ik ben niet iemand die paranoia is. Er is ingebroken en mijn laptop is weg, maar ik denk niet dat dit te maken heeft met het proces”. De aanval van de stier vindt hij veel erger, want hij is daardoor uitgeschakeld dit weekend. Met de woorden “Ik heb net enkele pijnstillers ingenomen, ik heb pijn en ik ga slapen”, beëindigt Kanhai het gesprek en hangt op.


  Maak melding

 17. Ook ik acht de kans klein, want de tegenstaanders van de President van Suriname, zijn niet geinterreseerd in de waarheid, maw de oorzaak zal ze een worst wezen, vandaar dat ze ook het dossier die 60 jaar zit opgesloten in Nederland niet willen zien, volgens Ferrier heeft dat geen prioriteit. Het gevolg is belangrijk. De President moet hangen, wel het festje die ze gepland hadden gaat niet door, recht voor een recht voor allen.


  Maak melding

 18. Nu de hoofdverdachte van de decembermoorden amnestie is verleend, kan hij net zo goed voorzitter worden van de waarheidscommissie. Hij kent alle ins en outs van deze kwestie, kan vrijuit praten omdat hij toch niet hoeft te vrezen voor strafvervolging. Bovendien is hij in de Heer dus aan die kant zit het ook wel snor.


  Maak melding

 19. Het is net mijn journalistieke studies!!!!!

  alle druk en schijn dreiging,want dreigementen ,intimidaties werken averechts leiden niet tot een vonnis!

  In rust en krin denki kan het proces voortgang vinden!
  Nu alle judassen een lot gekocht hebben.

  dring dresi wakti sieki!


  Maak melding

 20. De lachende derde is het Nieuw Front in deze hele amnestie kwestie, denkende dat ze meer stemmen gaan vergaren voor de komende verkiezing, vandaar dat zij ook oproepen om mee te doen met de stille tocht zogenaamd voor behoud van de rechtstaat, zie daar dat het NF weer misbruik maakt van het leed van de nabestaanden. Succes NF in 2015= 26 zetels +…


  Maak melding

 21. @NOBRUYA

  Beste famiri,
  Ben je niet onbewust bezig met wishful thinking? Een uur na aanname van de amnestiewet kreeg ik van mijn buurman een roti massala met kip. Kun je dat verklaren? Mijn buurman is overigens zeer anti-Bouta maar we leven als broeders met elkaar.


  Maak melding

 22. Ik snap jullie niet…men had moeten weten dat wanneer er een staatsgreep gepleegd wordt…recht en wet komen te vervallen en dan staat men onder GEZAG.(BEVEL)

  Dus dat ding is krom om mensen nu te gaan vertellen…dat gezag(bevel) onder recht en wet valt.

  En u weet ook als een leger in hoogste staat van paraatheid is kan jij geen opdracht weigeren nog deserteren…yo didi.


  Maak melding

 23. En weet u wat zo leuk is aan die coup 80 men was steeds op zoek naar mensen om dit te doe eerst politie de jongens uit Apeldoorn maar die wilden niet…dan maar een stel domme jongens uit het leger.

  En als de domme jongens het gedaan hebben komen de slimme boy’s en die zeiden geef hier de buit jongens en ga terug naar de barakken…maar hallo die jongens bleken niet dom te zijn maar slimmer en die zeiden maak dat jij weg komt de buit is van ons…en toen begon coup na coup………probleem op probleem want die slimme boy’s dachten steeds wij zijn slimmer….met alle nare gevolgen …….laat dit een wijze les zijn voor een ieder.


  Maak melding

 24. Antoine de Kom: “Bouterse is geen man van het woord, hij is een man van de kogel”

  En domme (**)als Anna_Z, Sempa. TTheo. Afrikaanse Kakkerlak blijven deze moordenaar steunen…….


  Maak melding

 25. Ik kan het verklaren , jou buurman heeft verstand en jij hebt een gemene ziel een onmens.Nu het jou uitkomt dan leg jij het uit als eensgezindheid, morgen zal je jou buurman naar India Sturen als die gemene ziel van jou weer de overhand neemt saka saka, inconsequent ding dat je bent.


  Maak melding

 26. O wee de helden na ommekomst van de waarheid geen helden meer zijn. Wat dan? De 8decembernabestaanden hebben geen boodschap aan de waarheid. Wanneer krijgt die vuile oorlog een gezicht? Ook daar zijn nabestaanden uit voortgesproten, die kennelijk at all cost moeten worden verzwegen?


  Maak melding

 27. onderstaande is een analyze van die antoine de kom, die zgn academisch geschoold is, hij kon dus niets anders verzinnen. Als en namens wie heeft antoine het woord gevoerd, is hij een Suriname kenner, is hij uberhaupt Surinamer of gewoon een psychaiater die inmiddels doorgedraaid is als zijn patienten, ik denk het laatste.

  Antoine de Kom: “Bouterse is geen man van het woord, hij is een man van de kogel”

  Aitoine, De President is een man van zijn woord. Zo heeft hij vanaf het begin gezegd, dat hij nooit zal verschijnen op Boxel, je weet wel, die zgn rechtbanks annex cellencomplex die met behulp van nederland is gebouwd, om de huidige President zo gauw hij een voet daar had gezet, men hem had gegijzeld en opgesloten.

  Ja de veiligheidsmaatregelen waren niet mals, zo moest je kilometers verder parkeren, met afbakening, pasjjessysteem enz. vraag aan santokie die weet er alles van.


  Maak melding

 28. Het leed is al geschiet, de wet is aangenomen!!

  Mensen in Su en ook hier in Nderland staan recht tegeover elkaar.Ook ik vind dat het recht moet zegen vieren, maar zoals Lange al schreef hier op het forum, met veroordeling of vrijspraak heb je nog niet de waarheid boven tafel, dat klopt ten zeerste!!! Ik denk dan ook dat alles overwogen en zoals de zaken er nu voorstaan het nu gewoon het belangrijkste is dat de waarheid boven komt, waarom werden zij vermoord?, wat waren hun plannen?, kon het niet anders??, ik begrijp dat het in die tijd misschien zo was van; zij of ik!!en heeft de toenmalige machthebber besloten zijn tegenstander om te brengen en zo zijn eigen hachje veilig te stellen, stel dat die andere wel met een couppoging bezig waren wat zou er dan met de heer DDB en c.s. zijn gebeurt??, wat wisten de machthebbers van de plannen die wij allen nu nog steeds niet weten???, maar toch ook ik ben nog steeds van mening dat je je mede mens niet zomaar, en zeker niet zonderenige vorm van proces ter dood veroordeeld en ook vervolgens brengt, wat de ander ook voor jou in petto had, maar……en dat is zeer tegenstrijdig met wat ik hiervoor heb gezegd ik kan begrijpendat in die sitatie van toen er gedacht werd van; het is zij of wij!! en dat daarom deze paniek stap is gemaakt.
  Het beste is dus datt de waarheid boven tafel komt, en dat DDB zijn exucces maakt aan het volk voor zijn aandeel hierin en de echte waarheid verteld, hijzelf moet het vertellen en vervolgens het volk om vergiffenis vragen, dan pas kan en moet Suriname alles achter zich laten en opnieuw beginnen, het zou Bouterse sieren om dan ook af te treden en ook te erkennen dat het tijd word voor een nieuwe, jonge generatie mensen die het land gaan besturen en het hoger op kunnen brengen, de oude politieke mensen hebben hun tijd gehad dit alles zou een mooi afscheid nvoor hun alle moeten zijn en ruimte maken voor nieuwe jonge mensen.
  En dan nog dit: ik snap niet waarom moiwana buiten deze amnestie moest blijven het lijkt nu wel een erg persoonsgebonden wetje die speciaal voor een paar mensen in het leven is geroepen, deze actie, het er buiten laten van moiwana verdiend niet de schoonheids prijs!


  Maak melding

 29. Lieve Anna-Z,
  Mi famiri. Als iemand in Para een KUNU op zich neemt of debet is aan een KUNU; dan weet je wat onze bigi smas zeggen:
  NO teki KUNU pot na joe tapoe……..dus is het geen wishfull thinking van me; maar een REALITEIT…..ik wens het niet voor ze: Maar ze hebben het ZELF over hen heen geroepen!!!
  Vooral Ronnie…..die 2 geesten van Doetje en Apai zullen hem NIET met rust laten……
  Ik heb veel goede vrienden en kennissen onder de Bouta -aanhang, zoals Hugo Jabini(oude schoolkameraad), Rabin Parmessar(oude docent);Theo Vishnudath(oude schoolmeester); om niet te spreken van Doekhie….. en ze weten dat, ik ze ga confronteren met hun uitspraken uit het VERLEDEN en het HEDEN…Maar ik blijf lachen en zeg ALTIJD aan ze(wat ik ook altijd zeg):
  TIME WILL TELL!!!
  Dus, Lieve Anna-Z, Ik hoef het NIET te doen; HET WORDT AL GEDAAN DOOR DE VOORZIENIGHEID…….
  Keep on SMILING
  NOBRUYA


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.