Suriname wil geheim dossier Nederland inzien

101

PARAMARIBO, 5 apr – Zo het werkelijk bestaat, wil Suriname het dossier inzien over Nederlandse betrokkenheid bij calamiteiten in de jaren tachtig. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken stuurt binnenkort een brief naar zijn Nederlandse collega Uri Rosenthal. Weliswaar heet het dat het dossier voor zestig jaar is weggezet. Suriname wil er het zijne van weten.

Het verzoek om inzage heeft minstens één doel. “In Nederland is een belangrijke bron voor waarheidsvinding. We gaan daarom vragen om toegang tot deze bron. De conceptbrief is al klaar”, zegt Lackin. De nog in te stellen waarheidscommissie voor de decembermoorden zou het dossier kunnen gebruiken. Het verzoek moet de ernst onderstrepen om zo’n commissie in het leven te roepen.

“De bron is belangrijk, ondanks besloten is het dossier te bevriezen voor zestig jaar”, aldus Lackin. In Nederland is een bericht gelanceerd over het opbergen van het dossier. Het zou informatie bevatten over de rol van de Nederlandse Militaire Missie vóór, tijdens en na de staatsgreep van 1980. Volgens Lackin komt de waarheidscommissie echt. “We gaan een beroep doen op de Organisatie van Amerikaanse Staten om te helpen.”

101 REACTIES

 1. Many thanks !!!
  Stre de’f stre
  Wi no sa frede
  Gado de wi fesi-man!!!

  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts Richting het geluk en de Overwinning
  Krakti nanga Soso Lobi
  I LOVE SU !!!


  Maak melding

 2. Lijkt me een heel goed plan, Nederland kan Bouterse wel veroordelen maar ze brengen niet in de openbaarheid wat hun eigen rol daarin was!


  Maak melding

 3. Nu zal blijken wat werkelijk de waarheid is . De organsatie van Amerikaanse staten zullen nederland moeten dwingen om met de informatie over de brug te komen . Zoniet is nederland verdacht aan het handelen . Verder zal ook de EU onder druk worden gezet , om nederland te bewegen om met de bedoelde informatie over de brug te komen . Tevens kan ik u verzekeren dat Suriname in het offensief gaat ,voor wat betreft waarheids-vinding . Bovendien zal blijken dat de veroordeling voor cocaine smokkel door DD Bouterse een politiek proces is geweest van criminele samenzweerders , de rechter in begrepen .


  Maak melding

 4. Lackin heeft gelijk. Als je een grote mond hebt jegens de Surinamers, dan moet je ook met de billen bloot !
  Put your money where your mouth is !!!

  Maar nog is dit geen garantie want zoals we weten zijn dit sneaky guys ! Misschien dat er meerdere dossiers zijn gemaakt en er een officieuze wordt geopend !


  Maak melding

 5. Hoost noemt de voorstemmers in het Surinaamse parlement ‘medemoordenaars’. “De vijftien slachtoffers zijn opnieuw vermoord”, citeert hij cabaretier Roué Verveer. Advocaat Gerard Spong zegt dat de wet door omkoping tot stand is gekomen. “Het is allemaal koehandel en handjeklap.” Daarmee doelt hij op de voorstem van de partij Pertjajah Luhur van Paul Somohardjo.

  Iwan Botse van Damsko zegt niet als journalist, maar als nabestaande van André Kamperveen, de ommezwaai van Ronnie Brunswijk ongelooflijk te vinden: “Hij is te laat met zijn krokodillentranen. Hij laat de nabestaanden in de steek. Hij en Somohardjo zijn lafaards!”


  Maak melding

 6. Ook dit vind ik een heeel zeer vage actie van Nederland om een dossier ineens te sluiten voor 60 jaar….. heel apart….. dus eerst zijn we 30 jaar bezig met de december moorden, en nu de komende 60 jaar gaan we erachter proberen te komen wat de waarheid is?? pffffff daar gaan we wééér…..


  Maak melding

 7. Goez mr Lackin

  Fantastische zet!

  Ik ben benieuwd of nederland het uitgeeft !!!

  onder druk van de OAS,de reeds gewijzigde amnestiewet!

  Nu is er geen enkle rede meer over waarom nederland het document langer geheim kan houden!!

  Want na 60 jaar is Mr Bouterse en anderen er niet meer!!!En ze zijn vrijgesproken zoals het een goed rechtvaardig land betaamt.!Net zo als ik behandeld wordt door de nederlanders(goed en rechtvaardig)ahahhah
  en de nederlanders zijn zwart en wit!haha

  Deze hele decemberkwestie vindt ik “SUPER”intressant en vooral dat het verantwoordelijksheids vonnis trajekt reeds voor de coup was uitgestippeld door een echte regeringsleider!

  Before and after!


  Maak melding

 8. Calimerostan dient over de brug te komen met dit dossier. Het dossier is de sleutel tot een zo compleet mogelijke waarheidscommissie. Ik ben vooral benieuwd naar de vele wapenzendingen naar het binnenland en het opstoken van het vuurtje waardoor vele Surinamers het leven hebben gelaten. De wapenzendingen waren illegaal en volkomen tegen de VN-conventies. De beerput moet open.


  Maak melding

 9. Mijnheer Lackin, als vertegenwoordiger van het Surinaamse volk, u bent minister van buitenlandse zaken, wil ik u geheel gratis het volgende advies geven:

  Een minister dient uitlating feitelijk te onderbouwen of te onderzoeken alvorens te communiceren, dus niet in termen als ‘zo het werkelijk bestaat’. Dit komt onprofessioneel over en getuigt van een gebrek van algemene ontwikkeling.

  U


  Maak melding

 10. Winston,

  Hou de slm standby.
  De President van het Koninkrijk der Nederlanden, Mark Rutte, gaat die documenten persoonlijk voor je uit de kluis halen.
  Als het zover is, dan mag desie bouterse ze komen ophalen.

  Wij zullen, speciaal voor deze gelegenheid, de rode loper extra stofzuigen, alsook klaarstaan met paarse tulpen, afkomstig van de Floriade!
  Nog even geduld.

  Surineds Standby voor dit heugelijk feit!


  Maak melding

 11. Als de brief van Lackin bij het nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is aangekomen, dan gaat deze linea recta de papierversnipperaar in. Dus zal Lackin opmerken, dat de ‘waarheid’ verdonkeremaand is.


  Maak melding

 12. De OAS zit op je te wachten meneer lackin.Ze hebben heel wat met je te bespreken.
  Nu al probeer je de waarheidscommissie te frustreren met deze aktie van je,want Nederland heeft het dossier voor 60 jaren opgeborgen.nu zoek je iets om te kunnen zeggen waarom de waarheidscommissie zijn werk niet zou kunnen doen.


  Maak melding

 13. De Natie eist de geheime dossier van:

  Bentley Dino..
  Rijkdom van Papa Dino..
  De bende amnestiepleiters..
  De Goodluck Lonnie rijkdom..
  De Somo Club..
  De LALLA- ROOKH RATTEN parmessar,doekhi,vishnudat


  Maak melding

 14. Minister Lackin moet het niet opvragen, maar hij moet Nederland aanklagen bij het Internationaal Gerechtshof.

  Nederland heeft eerst een militaire coup gesteund in een soevereine democratie en toen Bouterse ze de middelvinger gaf hebben ze terreurorganisaties gesteund om een burgeroorlog te starten middels illigale o.a. wapenleveranties.

  Tevens moeten de Nederlandse massa-moordenaars die in Indonesie tienduizenden onschuldige vrouwen en kinderen hebben vermoord en verkracht te verantwoording worden gebracht. Nederland heeft ook deze genocide in de doofpot gestopt: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3194661/2012/02/22/Schoolvoorbeeld-doofpot-Drees-wilde-executies-Indie-niet-vervolgen.dhtml


  Maak melding

 15. Natuurlijk mogen ze dat dossier niet inzien. Dan zullen ze de bronnen in Suriname te weten komen en weer overgaan tot moorden. Eerst amnestie en dan zeker een rechtzaak? Dat is de wereld op z,n kop.


  Maak melding

 16. Alweer een rook gordijn alsof er een geheime deal bestaat.Het
  gaat om wie de trekker heeft overgehaald,wie heeft wie vermoord op 8 december.Stelletje onnozele wezens.


  Maak melding

 17. Ach Lackin, vertelt die president waar je zo nauw mee samenwerkt aan jou de waarheid over de jaren 80? Nee, dat doet hij niet.
  Die paarse houdt zijn lippen immer stijf op mekaar of hij liegt alsof het gedrukt staat.

  Van dichtbij krijg je de waarheid niet te horen en verwacht je dat het van veraf wel zal lukken?
  Soso rookgordijn..


  Maak melding

 18. Ik heb zo het idee dat de domme aanhangers van paars niet snappen waarover het gaat.Het enige wat ze doen is schelden op nederland.
  Maar de amnestie wet gaat over het bevrijden van bout en co over de periode van 7-8-9 december 1982.
  Dus al het ander word gebruikt om de domme massa te misleiden.
  En als deze domme indiaanse jongen zich in 1980 heeft laten inpakken door nederland ,dan is hij ook nog een landverrader.
  Dus stoppen jullie met het dom gelul over nederland.


  Maak melding

 19. Deze paarse varkens misbruiken alles om een deel van de Surinaamse gemeenschap te misleiden.
  Ze waren met coup bezig,ze zijn op de vlucht neergeschoten,nu willen ze de dossier hebben, het is politieke zaak al deze drogredenen zijn alleen maar om de paarse ezels te misleiden. die 28 meedogenloze monsters mogen binnenkort hun poten niet meer zetten in Europa.


  Maak melding

 20. De een stille MARS volgt de andere op! Is het niets bvoor al die loosers om ook mee te hobbelen opdat het Surinaamse volk kan aanschouwen wie hun daadwerkelijke vijanden zijn.


  Maak melding

 21. Lackin wat een leeghoofd ben je toch, zeker ook lid van die paarse bende? Denk je nou werkelijk dat Nederland jullie mensenrechtenschenders dat dossiers laat toekomen? droom lekker verder, zien jullie maar verder in de toekomst te overleven, nu jullie je eigen doodvonnis getekend hebben.


  Maak melding

 22. “Kotsmisselijk word ik van dat NDP trash.”

  Bovenstaande zegt de hypocriete witte Nederlander Henk molenaar die in Nederland vertoeft.

  Je moet er ook kotsmisselijk van worden, maak jezelf af dan ben jij er van verlost en wij van jou.

  Lijkt mij een goede Deal


  Maak melding

 23. We benne benieuwd, wat het wordt. Die Nederlanders die niets te verliezen hebben, die nooit iets verkeerds hebben gedaan zullen de documenten nu wel vrijgeven.

  Of toch niet, omdat ze zoveel boter op hun kop hebben staan.

  Suriname vraagt Nederland om de documenten en sommige AIVD’ers worden kotsmisselijk, ze hebben ook niet veel nodig die hypocrieten.


  Maak melding

 24. Wat heb je nou aan een waarheidscommisie,je installeerd eerst een waarheidscom. aan de hand daarvan beslis je per persoon of die amnestie krijgt.ben ik nou zo slim of lopen er zoveel sukkels in Suriname?


  Maak melding

 25. Intelligente Sonny

  Hoe kom jij dat te weten? Wie stond erbij toen de trekker werd gehaald. En als je zo knap bent, vraag jij je niet af waarom Nederland het dossier voor 60 jaar heeft weggestopt.


  Maak melding

 26. De reden dat de documenten “geheim” blijven (of beter nog : “niet geopenbaard worden”) ligt niet zo zeer in het feit dat Nederland iets te verbergen heeft.

  De reden is echter wel dat Nederland het leven wil sparen van hun bronnen in de woelige jaren ’80 te Suriname.

  Getuigen, informanten, mensen uit het verzet tegen de toenmalige dictator Desiree Delano Bouterse worden in de dossiers met naam en toenaam genoemd.

  Om hun veiligheid te waarborgen tot ná hun natuurlijke overlijden, is besloten de stukken pas te openbaren als de laatste getuige niet meer de kans loopt om een behandeling van het huidige regime te krijgen, zoals velen anderen in 1980, 1982 en 1986 wel hebben gehad.


  Maak melding

 27. Bouterse weigert te verschijnen in de rechtbank en van Minister Winston Lackin moet Nederland geheime documenten laten zien om de waarheid boven water te krijgen.

  Wie is hier gekke Henkie?


  Maak melding

 28. Ik ben benieuwd of die ptatta’s tenminste als het dossier bestaat eea vrij gaan geven, Ik denk het niet, we weten toch dat die meneer Valk in 80 een van de hoofdrolspelers was, en hoe het gegaan is. Ned gaat allerlei wegen bewandelen etc om uiteindelijk geen moer prijs te geven. Let maar op.


  Maak melding

 29. Uit de dossiers zal ook de rol blijken van het zg FRONT en de Front-regeringen. Zij worden ook beschermd met het opsluiten van deze dossiers. Als deze dossiers ooit worden vrijgegeven , ook al is het na 60 jaar, zal het voorzien zijn van heel wat zwarte balken. Kom maar op Nederland. Trek je bek nu maar open en laat die stront van je kont zien.


  Maak melding

 30. HIERONDER EEN STUKJE TEKST VAN DE AMERIKANEN

  “Met betrekking tot de recente amnestie wetgeving die door de Surinaamse Nationale Assemblee is aangenomen, geloven de Verenigde Staten van Amerika er sterk in dat respect voor de rechtstaat en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht fundamentele pijlers zijn van elk democratisch systeem, en dat gerechtelijke procedures vrij moeten zijn van politieke inmenging.

  DE MENSEN DIE HET STEEDS OP NEDERLAND GEMUNT HEBBEN VRAAG IK MIJ AF WAT ZE HIERVAN TE ZEGGEN HEBBEN.

  =BANG VOOR DE AMERIKANEN MISSCHIEN????


  Maak melding

 31. jullie nederlanders zijn de grootste hypocrieten op aarde, tegen China kan politiek Den Haag niet
  optreden waar de meeste gruwelijke mensenrechten schendingen plaats vinden, maar economische belangen spelen wel een rol, word ook misselijk van die gaten likkers!!!!!!


  Maak melding

 32. Na de aanname van de amnestie wet,is de kans voor Sur.heel klein geworden dat zij als nog inzage in de documenten krijgt.Door de aanname heeft Sur.bewezen dat als het haar uitkomt het lak heeft aan geschreven en ongeschreven regels.En bout zou toch op een slinkse manier oneigenlijk gebruik maken van de inhoud.

  Cobie.


  Maak melding

 33. openbaarheid

  Verkorte omschrijving

  Bijzonderheden

  Motivering

  20421

  2060

  Bijlagen bij inv.nr. 12955. onderzoek naar de militaire missie Suriname, 1984

  Niet-anoniem; gehele inv.nr.

  75 jaar, i.v.m. het belang van de Staat of zijn bondgenoten

  Artikel 3

  Het Besluit tot beperking van enige bescheiden uit het archief van de Tweede Kamer der Staten-Generaal (1967) 1980–1989 (1990), behorend bij de verklaring van overbrenging d.d. 2 september 2010 (Staatscourant nr. 17939) wordt ingetrokken.

  Artikel 4

  Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt gepubliceerd.

  Den Haag, 21 februari 2011

  De eerste ondertekenaar,

  J. E. Biesheuvel-Vermeijden.

  De tweede ondertekenaar,

  M. J. Berendse.


  Maak melding

 34. Het is nu de juiste en geschikte moment aangebroken om aan de hele wereld te vertellen wat voor viese politiek Nederland al die tijden vanaf 1980 in Suriname uitgehaald hadden.
  OAS help OAS help Surinaamse Regering Help Pres. DD Bouterse.
  Er zijn keiharde bewijsmaterialen.
  Het moet nu bossen, nu of nooit.
  Laat Suriname schudden
  Laat de hele wereld schudden.
  Staatsgreep> Bewijsmateriaal> Pres. D.D Bouterse.
  Coup 8 dec > Assemblee voorzitter wijlen Lachmon en
  ———–Militair Leider wijlen Rambocus.
  Binnenlandse Oorlog Toenmalige Assemblee Voorzitter Mr Salam Somohardjo en Mr Brunswijk toenmalige Jungle Comando
  Moge God de Almachtige kracht en wijsheid geven dat de waarheid naar boven komt. In de Waarheids commissie.
  OAS HELP OAS HELP OAS HELP OAS HELP OAS HELP OAS HELP


  Maak melding

 35. Lijkt me goed plan.
  Als Suriname de voorstemmers van de amnestywet nu op vliegtuig zetten naar NL,dan zullen we ze met open armen ontvangen en voor vele jaren van leesvoer voorzien!


  Maak melding

 36. Inderdaad een heel dik rookgordijn, dat is wat er is opgetrokken!
  Maar dat Suriname door het aannemen van deze wet weer tot een bananenrepubliek zal worden uitgeroepen mogen duidelijk zijn.
  Alle mooie berichten ten spijt, Suriname zal de zure vruchten gaan plukken van deze hele grote fout!
  Bouterse zal zich in alle bochten blijven wringen zichzelf te verschonen van zijn wandaden, maar uiteindelijk zal het Surinaamse volk de dupe worden van deze grove fout!
  Suriname zal weer terug vallen in een ongeregelde bananenrepubliek, wereldwijd op de zwarte lijst worden geplaatst en vermeden worden door heel veel goedbedoelende organisatie’s!
  Jammer, maar door deze omstreden wet aan te nemen zet Suriname zich minimaal 30 jaar terug in de tijd!
  Het is zonde van dit mooie land dat het zichzelf zoveel tekort doet!
  Surinam, R.I.P.


  Maak melding

 37. TTheo & Fleur Milton,
  Te bedenken dat enkele van de acteurs waaronder de L.kol. van Tussenbroek reeds de kraaiemast heeft geblazen. Brunswijk zou trouwens ook over een batterij aan informatie kunnen beschikken. Zonder die logistieke backing zou de laatste ook niet in staat zijn geweest om het zo lang vol te houden. De christelijke Zeister zendingsgemeenschap niet te vergeten. Ala meti e njang kasaba, na koni-koni nomo e tjari a nem?


  Maak melding

 38. Daarnaast wil Nederland heel erg graag alle geheime stukken van Suriname inzien.
  Voort wat hoort wat luidt het spreekwoord toch?
  Suriname heeft totaal niets te eisen over inzage van welk document dan ook!
  Suriname heeft zichzelf getoond als land waarmee geen afspraken te maken zijn.
  Het internationale recht zal zegen vieren, Bouterse zal hoe dan ook terecht moeten staan voor nog vele andere aanklachten welke, internationaal, tegen zijn persoon lopen.
  Misschien komt hij weg met zijn decembermoorden, maar er loopt ook nog een internationale opsporing tegen hem vanwege drugsmokkel!
  Suriname zal de bittere pil moeten slikken voor het onbehoorlijke bestuur dat er nu wordt geleden!


  Maak melding

 39. Maar wie zegt dat het dossier volledig zal worden overhandigd mocht het zover komen?

  Ik vertrouw die witte mensen niet. Of raakt het dossier spoorloos of zijn er delen uit verwijderd.
  NL is tot alles in staat om met een vermeend schoon blazoen in de wereld te staan.


  Maak melding

 40. Bouterse is gewoon een crimineel, en Suriname heeft een achterlijk volk omdat ze Bouterse hebben gekozen als president.

  De Surinamers in Nederland kijken op jullie neer.

  En voordat jullie gaan klagen over Nederland, zou ik maar eerst naar je eigen land klagen, rotzooi.


  Maak melding

 41. Wie kaatst, moet de bal verwachten !!!! Men had een scenario klaar om Bouterse te beschadigen en te breken, alleen had Bouterse een veel beter idee en plan om dat scenario te pareren !
  Meneer Bouterse is militair geweest dus denkt hij tactisch, strategisch, defensief en weet hij exact wanneer hij toe moet slaan om de tegenpartij een nederlaag toe te brengen. Ergo, de man is een visionair.

  Meneer D D Bouterse, wie lobie joe !!!!!! Respect !!


  Maak melding

 42. En wat was en is jullie eigen duivelse rol in dit geheel H.M laat archive zien en niet als een ieder dood is zou als altijd.Maar wel over andere LULLEN


  Maak melding

 43. Henk Molenaar,

  Net als jij vind ik dat mensen die misdaden tegen de mensheid gepleegd hebben gestraft moeten worden.
  Of het nou Bouterse, Bush, of wie dan ook is.
  Laten we daar kort en duidelijk over zijn.
  Maar om met jouw woorden te spreken , ik word kots misselijk van dat hypocriete houding van Nederland
  mbt tot Suriname.
  Rutte vindt dat Suriname zich aan de internationale plicht moet houden, terecht overigens, maar
  waarom houdt Nederland zich niet aan de internationale plicht en oproep om de wreedheden en de moorden die begaan zijn onder het Nederlands gezag in
  Indonesië te onderzoeken?

  In drie maanden tijd werden eind 1946, begin 1947, op grote schaal mensen zonder vorm van proces geëxecuteerd op het eiland Zuid-Salewesi. Nederlandse troepen voerden onder leiding van kapitein Raymond Westerling een bloedige campagne op het opstandige eiland Zuid-Sulawesi, het voormalige Celebes. Indonesië claimt dat er 40.000 slachtoffers vielen, Nederlandse experts spreken over naar schatting 4000 doden.

  Maar ook daarna, eind 1947 heeft Nederland
  wreedheden gepleegd in Indonesië, Rawegede.
  Nederlandse militairen vielen op 9 december 1947 op Java het dorp Rawagede binnen, zo’n honderd kilometer ten oosten van de Indonesische hoofdstad Jakarta en brachten 431 mensen om.
  Volgens ooggetuigen werden de mannen in Rawagede in rijen opgesteld en vervolgens doodgeschoten. Het Comité Nederlandse Ereschulden zegt dat er 431 doden vielen, Nederland hield het in de zogenoemde Excessennota uit 1969 op 150 slachtoffers.
  Die excessennota zou dus pas twintig jaar na dato verschijnen, maar al in januari 1948 kwamen de Verenigde Naties tot de conclusie dat het militaire optreden in Rawagede opzettelijk en meedogenloos was. Maar die conclusie bleef voor Nederland zonder gevolgen. Dat maakte het voor justitie in Nederland ook makkelijker om af te zien van vervolging van de militair verantwoordelijke, majoor Alphons Wijnen.
  Bovenstaande moordpartijen begaan door Nederland zijn bij velen niet bekend omdat Nederland alles maar dan ook alles doet om deze medogenloze moordpartijen in de doofpot te stoppen.Anno 2012 is er nog steeds geen onderzoek gedaan naar deze wreedheden en moordpartijen en is is er dus nog steeds niemand voor deze moorden veroordeeld.
  Recentelijk is door de Nederlandse rechter bepaalt dat
  Nederland verantwoordelijuk was voor de moordpartijen
  in Rawegede.
  En dan nog is de Nederlandse staat niet bereid om
  een onderzoek in te laten stellen naar deze moordpartijen omdat de Nederlandse staat zich op het standpunt stelt dat de moordpartiijen inmiddels verjaard zijn??????
  En daarom moet Mark Rutte dat hypocriete vingertje van hem maar eerst naar zichzelf wijzen voordat hij dat bij Suriname doet. Want op deze manier is Mark Rutte voor mij volstrekt ongeloofwaardig.
  Die mensen die in Indonesië vermoord zijn door het Nederlandse gezag hebben ook nabestaanden en die wachten ook al jaren en jaren op genoegdoening.
  Met het bovenstaande pleit ik er niet voor dat Bouterse vrijuit moet gaan maar ik wil alleen maar aantonen dat de Nederlandse staat zeer en zeer hypocriet is en enorm veel boter op haar hoofd heeft.


  Maak melding

 44. Als er niks te verbergen valt waarom zou Nederland dan het dossier geheim willen houden?
  Het is eigenlijk bijna 100% zeker dat Nederland een negatieve rol heeft gespeeld in de jaren tachtig met het gevolg de decembermoorden.
  Wat probeert Nederland dan geheim te houden?
  Proberen ze het dossier geheim te houden omdat het dossier Bouterse vrij zou pleiten? of houden ze het dossier geheim omdat het dossier de betrokkenheid van Nederland zou bewijzen?

  De katholieke kerk had ook een geheim dossier dat niet geopenbaard mocht worden.
  Nu dat geheim dossier geopenbaard is weten we met z’n allen wat voor misselijkmakende praktijken zich hebben afgespeeld.
  Op het moment dat je besluit dat iets geheim is wil dat zeggen dat meer aan de hand is dan je wil laten blijken.

  Nederland is natuurlijk goed maar niet gek.
  Op het moment dat het dossier wordt geopenbaard zal er
  een beerput geopend worden waar je U tegen zegt.
  En uiteraard zal Nederland heel veel uit te leggen hebben. Ook aan de nabestaanden.
  En daar wil Nederland op dit moment haar handen niet aan branden.


  Maak melding

 45. Paraman: “wrede kolonisator”

  Wie heeft 15 ongewapende burgers zonder bewijs/proces gemarteld, verminkt en ‘op de vlucht’ doodgeschoten’ ?


  Maak melding

 46. Dossier Kolibri!

  De Kolibri wappert vliegensvlug met haar vleugels. Kortje, zoals het in de volksmond wordt genoemd, is snel en klein.
  Het betreffende dossier is klein maar niet snel. Het zit voor 60 jaar achter grendels. Hoe onbelangrijk dit dossier in de kwestie 8 december moorden is, is te merken aan de wijze waarop Lackin c.s. die paarse tut hola’s wil wijs maken dat Nederland de trekker op 8 december heeft overgehaald.
  De betekenis van dit dossier is nog kleiner dan een kortje maar wordt nu door Lackin c.s. als dekmantel gebruikt om zijn president zijn straf te doen ontlopen.
  Zielig!


  Maak melding

 47. Wat willen ze in Suriname nou precies?
  Eerst willen ze het verleden achter zich laten en zich richten op de toekomst…zeggen ze daar
  …En nu willen ze zelf oude dossiers willen gaan bekijken.
  Make you point mensen, het is of alles begraven en voorwaarts mars, of het recht doen gelden. Maar niet hoe het jullie uit komt…In het hindostaans wordt gezegd: be gaar ke lota.. dat zijn jullie daar in SU.. (voor wie de schoen past in Su)of in gewoon Nederlands: hoe de wind waait..


  Maak melding

 48. met het aannemen van deze wet,zijn dan ook al die zware criminelen in suriname, ook plotseling vrij-man?
  ik hoop dat sur blijft door groeien,en niet dood bloeden. dat is dit mooie land niet waard.
  gr. schoerpioen


  Maak melding

 49. Ik lach me suf als straks uit dat geheim dossier blijkt dat Nederland die paarse sekteleider voor het karretje blijkt te hebben gespannen in de jaren 80.

  Daar staat die bout dan met zijn (zogenaamde) nationalistisch gezicht.

  Links om of rechtsom, deze president moet aftreden. En hesi bi ten!


  Maak melding

 50. Nu zijn jullie aanzet ;
  Er zijn maar twee mogelijkheden ; een “Friendly settlement ” of een “dagvaarding van het Internationaal Gerechts Hof ” !!!!
  You name it !!!

  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het Geluk en de Overwinning
  Gado de nanga wi
  Krakti nanga Soso Lobi
  I LOVE SU


  Maak melding

 51. Beste kondremangs,

  De enige Nederlandse betrokkenheid, die DAADWERKELIJK bewezen en aangetoond kan worden is de ROL van de toenmalige Nederlandse Militaire Attache, Kolonel Hans Valk( nu wijlen), die ook de voormalige commandant was van Bouterse in Nederland……..
  Hans Valk heeft met met RAAD en DAAD de coupplegers bijgestaan en heeft hen een blauwdruk van Operatie Zwarte Tulp overhandigd. Die operatie zou ingrijpen van de TRIS rondom de Onafhankelijkheid mogelijk maken, indien er raciale onlusten zouden uitbreken.
  Na de coup was hans valk kind aan huis bij de militairen in MBK…..en Nederland zag dat met argusogen aan en heeft Hans Valk teruggeroepen naar Nederland. Het MG heeft Hans Valk een afscheidsreceptie gegeven en Bouterse himself heeft, tijdens een speech, Hans Valk vriend van Suriname genoemd en hem bedankt voor zijn bijdrage aan de revolutie………De toenmalige Nederlands eambassadeur wist niet, hoe snel hij weg moest gaan van de receptie ……
  Dus de Mini-ster Gatlikker van BullebakZaken moet GEEN rotzooi komen vragen en vertellen…….want hij mag blij zijn, dat zijn baas NOG vrij rondloopt…….dit omdat Nederland tot 2x toe DDB liet lopen en NIET wilde arresteren:
  de 1e keer was VOOR de telefooncoup van december 1990, toen Bouterse op doorreis (op Schiphol)was naar Ghana(Rawlings)…..2 nabestaanden hebben vergeefs geprobeerd in een kortgeding bij de Amsterdamse rechtbank Bouterse te laten aanhouden…..
  de 2e keer was in 1997 in Brazilie, waar Bouterse met gezelschap door de Braziliaanse politie was aangehouden nav het internationaal opsporingsbevel tegen Bouterse…..maar Sorgdrager is haar baas(van Mierlo)gaan vragen en die wilde hem NIET!!!!
  Dus Mini-ster, HOU OP; je wil je waarheidscommissie?????
  Ik zeg :Kom maar op; ZULLEN WE DAN ECHT DE WAARHEID HOREN???? DAT JOUW BAAS DAADWERKELIJK HEEFT VERMOORD EN WIE ER GESCHOTEN HEEFT?????
  Ik kijk vooruit…….nog 3 jaar en dan is het rijk van DiDiBrie over(2015).
  Want DEZELFDE situatie van de jaren 80 doemt weer op; de jeugd zal het NU zelf meemaken…..en WEDDEN DAT DIE HELE AMNESTIE WORDT TERUGGEDRAAID??????
  TIME WILL TELL, Kondremangs!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 52. Laat Lackin zich liever druk maken om dat dossier dat gestolen is uit de kluis van de bank, laat hij liever de vele stukken die in SME in die tijd verdwenen zijn door toedoen van deze criminelen na jagen.

  De looser laat zich zo overduidelijk voor het propaganda karretje van DDB spannen.


  Maak melding

 53. Zeuwe ,
  Misschien mogen wij als (mede-) belastingsplichtige in Nederland ook onze zorgen kenbaar maken met de aangekondigde draconische bezuinigingen en vervolgens het verwerpelijk en verdervelijk vinden dat de perfecte-kabinet zich laten gijzelen door de geblondeerde Hitler in de tweede kamer en de christelijke fundamentalisten .
  Dan heb ik het nog niet over de democratische gehalte van desbetreffende partijen .
  Dat laat ik aan jouw moraal over !
  Benne benieuwd naar jouw ethiek en waarde-oordeel in deze !!!

  Zoete groet


  Maak melding

 54. Stel nou dat het blijkt dat Bouterse verraad heeft gepleegd om samen met het buitenland de democratische gekozen regering naar huis te schieten, wie van die varkens wil dat de trekker over halen voor hoogverraad.
  Hypothetisch gaan we van uit dat Nederland inderdaad mee heeft gewerkt aan de omverwerping van democratie in Suriname dan betekend het dat die hele revolutie verhaal een grote leugen is. waar twee vechten hebben hebben twee schuld.


  Maak melding

 55. laat sme eerst ddb bij de oas aan klagen voor de eerste hands informatie..

  hij is immers de hoofd verdachte in de december moorden,alleen hij weet er alles van ..dus beter dossier kan je niet hebben..

  zet hem onder druk liefst in amerika onder bedreiging,net z.a. hij die 15 vermoorden mishandeld, bedreigt,gemarteld heeft en op de vlucht in de gevangenis dood geschoten door bouta zelf..,dat is nu al verklaart door zijn eigen matie..


  Maak melding

 56. Onzin Vrijdag 6 april 2012 om 02:20 uur, door Caricom
  Een veroordeelde crimmineel geef je zeker geen inzake in geheime stukken. Of wil je dat er weer een aantal mensen in Suriname worden vermoord?
  Volgens mij zullen de rechters in Suriname uiteindelijk voor hun familie kiezen. Wil je in een kleine gemeenschap als Suriname veilig wonen moet je met deze gangsters samenwerken.
  Het is makkelijk om vanuit Nederland wat te roepen maar doe dat maar eens in Suriname.
  Bouterse heeft zijn geheime troepen (onderleiding van zijn zoon). Alles afgekeken van Khadaffi en Saddam Hoessein. Ook twee figuren waar het volk in het begin mee wegliep. We weten hoe het is afgelopen. Assad is nu aan de beurt. Bouterse heeft geen prioriteit. Ten minste. Nog niet maar hij is door de VS gewaarschuwd. Eduardo Beltran Ha Ha Ha.


  Maak melding

 57. Caricom: “k vertrouw die witte mensen niet. Of raakt het dossier spoorloos of zijn er delen uit verwijderd”

  Ach in Suriname verdwijnen er mensen in plaats van dossiers…..


  Maak melding

 58. Waarom zou er een dossier uit Nederland aan te pas moeten komen? Laat Boutse maar vertellen hoe het zit, hij weet dat als geen ander. Met het aannemen van de amnestiewet zou toch alle waarheid boven komen? Wedden dat hij zijn kaken ook nu nog op elkaar zal houden? Niemand behalve Bouterse en zijn clan worden beter van die wet, de nabestaanden al helemaal niet!


  Maak melding

 59. @Henk Molenaar

  Je bent nu echt overgestapt van zakenman naar forumvervuiler. Ik bedoel forumschrijver. Je hebt plotseling heel veel tijd en de amnestiewet zit je duidelijk goed dwars. Maar lieve malle Henkie, het is wel de realiteit van het heden. Het is beter om de realiteit te accepteren dan een achterhoede gevecht te voeren tegen windmolens. Jij als molenaar zou dat toch moeten weten. Suriname wil afrekenen met zaken die een constructieve ontwikkeling systematisch blokkeren. Suriname kiest daarvoor en de wereld dient zich maar te schikken. Suriname is het zat zich door buitenlanders de les te laten lezen. Onze revolutie heeft slachtoffers geeist maar vergeleken met andere revoluties vind ik het nog wel meevallen. Ik betreur de slachtoffers van de broedertwist maar Suriname moet verder. Verzoening en vrede zijn daarbij broodnodig.


  Maak melding

 60. ameer-alie heeft die z.g.n.de amnestie-wet aan genomen in het poppenkast en verwittigt kan maandag a.s. in het staatsblad gepubliceert worden..

  de hoofd verdachte vertoeft momenteel in apoera komt in het week-end in parbo zijn ,ondergeschikten hebben alles al schoon geveegt en opgeruimt..

  dan is alles in kannen en kruiken voor baas en kan hij zijn gang gaan..

  die poppenkast spelers worden vriendelijk bedankt de rechuffeling kan van tafel geveegt worden..

  lang leve su.
  jammer voor de nabestaanden..


  Maak melding

 61. Suriname wil geheim dossier Nederland inzien……….!!!
  dat gebeurt nooit…..never,nada.NL schijt in hun broek.
  NL mag hun kont (aambeien)er mee vegen.
  met hun 60jaar bewaren dossier…
  Rutte met hun gedogen kabinet…..
  kom tijd kom raad..
  CITY OF SMILE……….


  Maak melding

 62. De waarheid is keihard,Huichelen is tot een deugd verheven in Nederland. Arron is weggejaagd doordat Nederland de politiek van Suriname beu was.
  Er werd door Nederland een coup gepland en uitgewerkt door Hans Valk en Bouterse moest aan het lijntje lopen van Nederland. Helaas voor Nederland keerde Bouterse zich tegen Nederland. Echter niet getreurd er moest een tegencoup georganiseerd worden en er werd weer een andere “Hans Valk”gevonden die Brunswijk voor het karretje spande.
  Maar Brunswijk ging er met het geld van Nederland vandoor waar hij wapens mee moest kopen in Brazilie.
  Nederland is indirect schuldig aan de doden die vanaf 1980 in Suriname gevallen zijn.
  Is het Nederland zoveel waard om een vinger in de pap te hebben in Suriname ?
  Sedert Bouterse president is is Suriname sprongen vooruit gegaan en zijn er zaken gerealiseerd waar andere regeringen jaren mee bezig waren of liten liggen.
  Nu moet de president opgesloten worden, en de zaak weer twintig jaar teruggedraaid worden want de belangen van de diverse personen en nederland moet prevaleren boven het landsbelang !


  Maak melding

 63. beste henk, er verdwijnen mensen en die gewetenloze hebben totaal geen respect het doet ze echt niks wat een mensenleven is…Dit soort figuren moeten ze echt in een bak zoutzuur gooien. het woord beest is nog beschaafd voor dit soort mensen..zij zijn de duivel zelf.


  Maak melding

 64. Ik ben een witte, een tata, een bakra, een Hollander die met plezier, trots, dankbaarheid woont en werkt in Suriname, het mooie Suriname. Ik schaam me echter op dit moment net zo voor mijn ‘eigeen’ volk, als dat voor het land waar ik met zoveel genot in woon… en ik ga niet weg.


  Maak melding

 65. Henk, ik ben ook een wit mens,maar wél te vertrouwen…..
  We worden overal in belazerd, in de politiek, bij verzekeringen, kortom, vertrouw alleen maar jezelf!


  Maak melding

 66. henk de MOL ,
  Paniek ????
  Weest gerust alles komt terecht !!!
  Vrijgeven die dossier en niet gaan bewaren tot 2060 .
  Bang en angst voor de dagvaardingen van het Internationaal Gerechts Hof en de Pan-Amerikaanse Gerechts Hof ???
  Destabilisatie van en uit Nederland is TOTAAL MISLUKT!!
  REMEMBER THAT WHATEVER DOES NOT GROW WILL DIE !!!
  Het is lente 2012
  Het is Pasen en Juist !!!

  zoete groet


  Maak melding

 67. wikkiLeaks
  Stel nou dat het blijkt dat Bouterse verraad heeft gepleegd om samen met het buitenland de democratische gekozen regering naar huis te schieten, wie van die varkens wil dat de trekker over halen voor hoogverraad.
  Hypothetisch gaan we van uit dat Nederland inderdaad mee heeft gewerkt aan de omverwerping van democratie in Suriname dan betekend het dat die hele revolutie verhaal een grote leugen is. waar twee vechten hebben hebben twee schuld.

  Geen verraad!!!
  Maar het begin van een lang gevecht om Suriname in konkreto uit de klauwen van die laffe leeuw te rukken.
  Bouterse zou een brave peer zijn wanneer hij Suriname had verlaten en het land overgedragen aan Holland? No way!


  Maak melding

 68. Beste anna_Z: in tegenstelling tot veel NDP trash zoals jij verdien ik mijn geld zelf zonder mijn hand op te houden. Dus graag geen commentaar van parasieten zoals jij wat ik met mij verdiende vrije tijd doe.


  Maak melding

 69. barto: “Sedert Bouterse president is is Suriname sprongen vooruit gegaan en zijn er zaken gerealiseerd waar andere regeringen jaren mee bezig waren of liten liggen”

  Beste Barto: ik daag je nu uit om 3 zaken te noemen die Bouterse heeft gerealiseerd in de afgelopen 2 jaar. Ik ben heeeeel benieuwd.


  Maak melding

 70. milton fleur
  Meneer Bouterse is militair geweest dus denkt hij tactisch, strategisch, defensief en weet hij exact wanneer hij toe moet slaan om de tegenpartij een nederlaag toe te brengen

  Bouterse is sport instructeur geweest,dus tactisch, strategisch, defensief kennis bezit hij niet .
  Hoort niet bij een instructeur van sport,maar bij generaals.


  Maak melding

 71. Pinto,
  Dat is wat hij domme ezels als jou voorhoudt,als Nederland Suriname echt nog in zijn klauwen wou hebben dan had het Suriname niet onafhankelijkheid gegeven dat is 1, als Nederland het echt wil dan is Bouterse binnen kortste tijd van de podium verdwenen, Bouterse heeft het Buitenland zelf nu een rede gegeven om hem van troon te stoten let maar op mijn woorden. de publieke opinie is zich versneld aan het afkeren tegen hem, vriend en vijand zien nu duidelijk dat Bouterse een wolf in schaapskleren is.Paramanpinto Ik kan mij nog herinneren dat die perschef van Sadam Hoessein en die van Gadaffi tot het bittere eind hebben volgehouden dat er niets aan de hand was, uiteindelijk zijn ze ingehaald door de realiteit.


  Maak melding

 72. Suriname heeft totaal niets te willen!
  Geef eerst eens openheid over jullie eigen zaken!
  En dan vooral aan je eigen inwoners, die hebben daar recht op!
  Zolang Suriname nog steeds afhankelijk is van de rest van de wereld moet het zich vooral bezig houden met de toekomst van het land.


  Maak melding

 73. Dirk ,
  Suriname heeft geen geheime dossier , liggen allemaal in Haagse kluizen !!!
  Enkele in het Historisch Rijksmuseum en de Tropenmuseum te Amsterdam !!!
  Paniek ???
  Zien jullie nu al water branden ???
  Zoete groet


  Maak melding

 74. Dirk , graag willen wij opening van zaken geven , maar helaas en jammer genoeg liggen alle relevante stukken en dossiers in Nederland !!!
  Wij zullen ons uiterse best doen om inzage hierin te krijgen en deze aan onze surinaamse bevolkling kenbaar maken en het Internationaal gemeenschap !!!
  De vraag is of hetKoninkrijk Der Nederlanden alle medewerking hierin willen verlenen .
  Het is lente 2012 , Het is Pasen en Juist
  Dossiers Suriname Vrij , Recht en Waarheid , NU !!1

  Zoete groet


  Maak melding

 75. Waarheidsvinding , Nu !!!
  Waar zijn jullie moraal gebleven ???
  Recht en Waarheid , maken vrij !!!
  Surinamers , mijn landgenoten , sluit geen pacht met de verdervelijke en verwerpelijke leugens van de ex-kolonisator .
  30 jaar valselijke aantijgingen , destabilisatie’s ,des-informatie’s en misleidingen is meer dan genoeg geweest .
  Laten jullie niet misbruiken .
  Dinky na tori bun tranga !
  SURINAMERS ONTWAAKT !!!
  DOSSIER SURINAME VRIJ , RECHT EN WAARHEID , NU !!!
  STRE DE”F STRE
  WI NO SA FREDE
  REPUBLIEK SURINAME VOORWAARTS !!!
  I LOVE SU !!!


  Maak melding

 76. @Henk Molenaar

  De meeste PVV-stemmers krijgen een uitkering. En jij behoort toch tot de PVV-trash. Dus niet zeuren malle Henkie. Geniet van je uitkering en maak gebruik van je vrije tijd. We nemen je helemaal niets kwalijk want het geld is toch niet van ons.


  Maak melding

 77. Worden ze in SME nu nooit eens dood ziek van al die leugenachtige rook gordijnen van DDB. Al die tories waarin hij iedereen van van alles en nog wat beschuldigd en doet als of hij de onschuld zelf is?? Waarom blijven die diep trieste loosers achte deze leugenachtige psychopaat aan lopen??

  -1- Als er werkelijk inmenging was dan moet ook DDB over bewijsstukken beschikken. Laat hij die dan overhandigen.
  -2- Als het werkelijk waar was waarom heeft Sital het dan recent met hoge woorden ontkent??


  Maak melding

 78. De Doorson dossiers zijn in Sur.verdwenen.Een kopie lag in de DSB kluis en twee kopie-en bij de PG.Begin die te zoeken voor je die van Ned vraagt.

  Cobie.


  Maak melding

 79. @anna_Zeikertje

  Jij valt iedereen aan die ook maar iets over Suriname zegt, je dwaalt volledig van het onderwerp af!
  Durf te zeggen dat jij niet van een uitkering geniet vanuit nederland!
  Het is allang bekend dat jij ook zo’n opvreter bent die alleen maar gal kan spuwen!
  Ga toch aan het werk, dan leer je misschien ook eens na te denken.


  Maak melding

 80. Er zijn reaktie’s hier op het forum die volgens mij uit een soort antwoord apparaat komen.
  Die reaktie”s zijn zo gevoelloos en eentonig.
  Je merkt duidelijk dat ze niet uit hersens komen ,maar uit een machine.
  Zal het een ndp machine zijn,die van tijd tot tijd een reaktie loslaat op het forum?
  Is een machine met twee namen virago en anna_z hahaha


  Maak melding

 81. @Dirk

  Ik krijg geen uitkering uit Calimerostan maar als ik die wel kreeg zou ik me daar echt niet over hoeven te schamen. Ik woon niet in Calimerostan en ik gun elke buitenlander daar een uitkering. Hoe sneller Calimerostan failliet is hoe beter.
  Wat mijn werk betreft: dat hoeft gelukkig niet meer. Ik heb al lang genoeg gewerkt en nu geniet ik lekker in mijn hangmat van al die prachtige indianenverhalen op dit forum. Ik heb een laptop met wifi en mijn kroeshaar wappert bij het computeren triomfantelijk in de wind. Ik voel mij als een Afrikaanse prinses. Ubuntu!!!!!!!!
  Ik val overigens niemand zonder reden aan. Maar als ik word aangevallen dan ben ik net een zwarte panter. Voor elke klap in mijn richting kan ik er wel zeven teruggeven. je kent vast het spreekwoord van de kat en de handschoen. Als je ook een gokje wilt wagen ben je meer dan welkom.

  Soso lobi

  @Vene

  Mijn reacties komen inderdaad uit een machine. Mijn hersenen gebruik ik pas als dat echt nodig is. Op dit forum is dat helaas zelden nodig. Wel jammer, maar het is niet anders.


  Maak melding

 82. Die Hollanders zijn ook niet zo lief hoor plunderden de wereld en noemen het de goude eeuw. Trouwens dat dosier bestaat echt het zijn een van de vele doof pot aferes die Nederland telt


  Maak melding

 83. Hanghimhigh.com

  Een copietje van de dossiers op zolder bij mijn oma gevonden.
  Mijn oma was toen secretaresse en heeft deze documenten opgesteld(getypt).

  Wat staat erin:
  Desiree, johannes, adolphina, bou-terse ,heeft in opdracht van de Kolonisator, onder het mom van “verlossing van de onderdrukking” zijn eigen landgenoten gecoupt.
  De buit, was de u wel bekende, zilveren spiegeltjes en kleurrijke kraaltjes.

  De kolonisator heeft gretig gebruik gemaakt van het aangeboren minderwaardigheidscomplex van bou-terse.
  En het is gelukt.

  bou-terse heeft op zijn beurt,de kolonisator,op zijn blote knieën gesmeekt, om de documenten 60jr op te bergen, het volk mag absoluut niets weten van dit verraad.

  Binnenkort zijn deze documenten gratuzz te downloaden op de site: hanghimhigh.com


  Maak melding

 84. […] werd de Surinaamse gulden vervangen door de Suridollar. Nu wil men zelfs via de Verenigde Staten afdwingen dat Nederland inzage geeft in een dossier dat voor 60 jaar gesloten moet blijven. Hierin zouden […]


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.