Stille tocht als protest tegen aantasting rechtsstaat Suriname

50

In Suriname hebben maatschappelijke en kerkelijke organisaties opgeroepen tot een stille tocht. Ze willen dat burgers op 10 april hun bezorgdheid uiten over de “vele aanvallen op de rechtsstaat”. Dit naar aanleiding van de mogelijke aanname van een wet die daders van de Decembermoorden amnestie verleent.

Naast kerkelijke en maatschappelijke organisaties hebben ook de Bond van Leraren, de Staatsolie Werknemers Organisatie en de vakbond C-47 de oproep voor een protestmars ondertekend.

Het is de eerste keer dat er zo breed wordt opgeroepen om te protesteren tegen de omstreden amnestiewet. De initiatiefnemers roepen ook op om op die datum voor de Mozes en Aaronkerk in Amsterdam te demonstreren tegen de amnestiewet.

Bekijk ook:


50 REACTIES

 1. Wel te laat voor zoiets, maar goed alleen wil je het goed doen dan moet je met z’n allen de hort op en niet met een handje vol mensen of iets meer,heeft nu geen zin, kijken en afwachten hoe dat afloopt.


  Maak melding

 2. stille tocht? mosterd na maaltijd
  mijn hart bloed, wat een drama voor alle nabestaanden. waarom niet tijdens de behandeling, waarom achteraf. Suriname waarheen met je moord president? zijn jullie nu blij? wat een waardeloze en laffe burgers,stelletje hypocrieten die alleen aan hun eigen portemonnee denken en voor stemden. degenen die de jaren tachtig hebben meegemaakt zullen nu weer meemaken om voor een pakje suiker in de rij te staan. ondankbare en waardeloze figuren lopen rond in wat nu terecht genoemd kan worden, een bananen republiek. santo boma kan sluiten want alle moordenaars krijgen nu amnestie. oh mijn arme broeders en zusters die gerechtigheid zochten en met lege handen weer vertrekken, einde aan een mooi land met waardeloze bestuurders.


  Maak melding

 3. Het verwachte uitkomst van de zgn. gehouden hearings met maatschappelijk en kerkelijke organisatie’s .
  Waren het daadwerkelijke hearings-bijeenkomsten of waren zij bijeen geroepen om te brainstormen voor het bepalen van de strategie/beleid om te amnestiewets-wijzing te stuiten en indien dat niet het beoogde succes behaalt over moeten gaan tot het voeren van burgerlijkongehoorzaamheid .
  Hier constateert mijn persoon een der ingredienten die
  in de begin jaren van ’80 wederom opdoemen .
  Een methode/strategie die voortvloeit uit de koker van Den Haag !!!
  Het beoogde doel is het creeren van sociaal-maatschappelijk chaos in de samenleving .

  SURINAMERS ,MIJN LANDGENOTEN ONTWAAKT !!!
  Stre de’f stre
  Wi no sa frede
  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het Geluk en de Overwinning
  SRANAN WINI
  KRAKTI NANGA SOSO LOBI
  I LOVE SU !!!


  Maak melding

 4. Door het orkestreren en het doen plegen van Staatsgrepen in een Staatskundig Onafhankelijk Staat en bevriend(???) betekenen ;
  – Het plegen/bedrijven van Internationaal Staats Terrorisme
  – Grove en wrede schending van Internationale verdragen
  – Verwerpelijke en verdervelijke verkrachting van het Internationaal Rechts Orde
  – Brute schendingen van de Nationaal Rechts Orde
  – Het niet nakomen van het toescheidings-verdrag
  De rest mag aangevuld worden door de rechtsgeleerden op dit forum .

  Het zgn.December straf-proces is een juridische- en politieke manoeuvere die voortvloeit uit de koker van Den Haag en dienen de volgende doelen nl.;
  – De huidige President veroordeelt te krijgen
  – De re-kolonisatie van Republiek Suriname
  – Het re-vitaliseren van de Nederlandse Rechts Orde
  – Het bagatelliseren/marginaliseren van de prominente rol van De Haag
  – Voorkomen dat het Koninkrijk Der Nederlanden een dagvaarding krijgt van het Internationaal Gerechts Hof
  De rest mag aangevuld worden door politieke wetenschappers op dit forum .

  SURINAMERS , MIJN LANDGENOTEN ONTWAAKT !!!
  DINKY NA TORI BUN TRANGA
  OPO YU YEYE , NO SAKA YU KRA
  A TAN SO
  KRAKTI NANGA SOSO LOBI
  I LOVE SU !!!


  Maak melding

 5. Een stille tocht voor alle door Calimerostan uitgebuite Afrikanen en Aziaten lijkt mij zeer op de plaats. De maatschappelijke en kerkelijke organisaties hebben echter zonder debat eeuwige vergeving aan Calimerostan geschonken. Dat is volgens hen pas gerechtigheid natuurlijk. Gelukkig is Suriname in tegenstelling tot voor de onafhankelijkheid een democratie en zijn protestmanifestaties niet verboden. Toen werd er nog geschoten op protesterende Hindustanen en Javanen, met als gevolg vele doden. De schuldigen zijn nooit veroordeeld.


  Maak melding

 6. De Surinamers zijn vrij om te demostreren . Dit laat zien dat Suriname een democratische land is , met vrije meningsuiting . Dat sommige tegenstanders geen respect hebben voor een democratische genomen besluit uit het parlement , laat zien hoe ondemocratische deze tegenstanders zijn . Suriname komt voortaan voor haar eigen belangen op . Het buitenland en de zwarte pieten uit nederland en Suriname zullen zich moeten schikken in hun lot , want het Surinaamse volk zal zeker niet wijken voor intimidatie en druk van niemand in deze wereld .


  Maak melding

 7. Surinamers, kom op als een natie.Laat een enkelen niet voor ons bepalen vooral als die enkelingen moordenaars, bedriegers en landverraders zijn.


  Maak melding

 8. Ik doe mee uit respect voor de doden van 8dec moorden. Ik denk dat jij anders zou piepen als het jiemand in jou Fam. Broer of vader was vermoord ABoi hierboven.


  Maak melding

 9. Ja inderdaad mostert na de maaltijd.
  Surinamers lopen altijd achter de feiten aan
  Ze delen pas paraplus uit als de zon weer schijnt.


  Maak melding

 10. Sommige mensen op dit forum begrijpen de essentie van een stille tocht niet. Stille tochten worden georganiseerd, om hen die onverwacht en op wrede wijze zijn heengegaan, te gedenken. Dat de surinaamse rechtsstaat is heengegaan, wordt met de stille tocht nogmaals onderstreept. Bovendien zal ook deze amnestiewet worden ingetrokken, net zoals dat in Argentinie en Chili is gebeurd. Hou op met het doemdenken, want de definitieve val van de MASSAMOORDENAAR Desire Delano Bouterse is definitief ingezet. We zullen zien wie de langste adem heeft!


  Maak melding

 11. @Lasede_Bouta

  Hol je niet een beetje achter de feiten aan? Je ontkent de realiteit en je orakelt maar wat. Wanneer ga je een stille tocht houden voor de genocide op ruim 500.000 Afrikanen in Suriname. Je woont in het land van de daders. Wanneer dringt het tot je botte hersens door dat de chantage vanuit Calimerostan nu eindelijk over is. Accepteer de realiteit! Suriname wil zich in rust en vrede verder ontwikkelen en niet de eeuwige speelbal blijven van dictaties uit het buitenland. Verzoening is beter dan wraak en liefde is beter dan haat.


  Maak melding

 12. In Suriname regeerd de meerderheid en niet zoals in Nederland een stelletje schreeuwers die met spandoeken de straat opgaan,ben op vakantie hier in Suri en vindt het een fantastisch land met overwegend super vriendelijke mensen.Hulde!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 13. De stille tocht had de afgelopen drie dagen moeten plaatsvinden voor het DNA gebouw.
  Internationale druk inclusief reisverboden voor de EU en Caribisch Nederland en het stopzetten van geldstromen is het enige drukmiddel die overblijft, en effect zal hebben.


  Maak melding

 14. Het snijden doet geen pijn
  Het gesneden worden

  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het Geluk en de Overwinning
  Krakti nanga Soso Lobi
  I LOVE SU !!!


  Maak melding

 15. Sommige mensen op dit forum begrijpen de essentie van een stille tocht niet. Stille tochten worden georganiseerd, om hen die onverwacht en op wrede wijze zijn heengegaan, te gedenken. Dat de surinaamse rechtsstaat is heengegaan, wordt met de stille tocht nogmaals onderstreept. Bovendien zal ook deze amnestiewet worden ingetrokken, net zoals dat in Argentinie en Chili is gebeurd. Hou op met het doemdenken, want de definitieve val van de MASSAMOORDENAAR Desire Delano Bouterse is definitief ingezet. We zullen zien wie de langste adem heeft!

  Lasede,
  Ik houd het op een stille MARS. Een clubje, dat zich uitermate selectief bezorgd maakt over de gang van zaken in Suriname. Ga maar kijken wie er allemaal gaan MARSEN.


  Maak melding

 16. Ik heb een beetje moeite gehad met de volgorde en de lancering van het wijzigingsvoorstel op de amnestiewet van 1992. Degenen die dit niet hebben zien aankomen hebben een balk in het oog. In mijn optiek had de discussie eerder en breder moeten worden opgezet ivm draagvlakverwerving. Naar mate het proces vervolgde met als climax aanname van de wetswijziging, veranderde mijn teleurstelling in trots. Met alle respect voor de nabestaanden van 8 december die wat mij betreft altijd gelijk hebben, was ik trots op die democratisch gekozen Surinaamse politici die eigengereid en tegen de enorme druk in een controversieel besluit durfden te nemen. Suriname bestaat nu eenmaal niet alleen uit nabestaanden en we moet echt verder, hoe zuur het ook klinkt. Het besluit getuigt niet alleen van een rotsvast geloof in eigen kunnen maar ook van een vergevorderde volwassen wording van een jonge natie. Er is normaliter geen andere wijze ter bevordering van het nationaal besef. Wij ontberen nu eenmaal een nietsontziende onafhankelijkheidstrijd tegen de oude koloniale heerser. De etnische, elitaire en traditioneel toegeruste oppositie zal nooit begrijpen waarom ze ook de volgende verkiezing zullen verliezen. Onze kinderen en kindskinderen zullen bepalen of deze beslissing de juiste was en niet de met een bebotert hoofd dreigende oude kolonisator Nederland. Rutte c.s. zijn gewoon lachwekkend.


  Maak melding

 17. Judassen eerst prijzen dat hij zich bekeerd heeft en een nieuw mens is geworden.
  En nu protesteren wie houden jullie voor de gek.
  Vergeving krijg je alleen als je berouw toond en vergeving vraagt aan de heer want hij is de enige die zal oordelen.
  En dat men het geloof gebruikt om zich daar achter te verschuilen is een nog grootere zonde.


  Maak melding

 18. Oh wat zijn ze zielig !!!
  De Ollandse vazallen geloven nog steeds dat het Koninkrijk Der Nederlanden een vierkante cirkel voor hun kan tekenen !!!

  Het is lente 2012 , ” Het is Pasen en Juist ” !!!
  Lams God dat wegneemt de zonden van de wereld , Ontferm U over de vazallen
  Heer het is niet waardig dat Gij tot de vazallen komt ,maar spreekt slechts een woord en zij zullen gezond worden
  Lams God dat wegneemt de zonden van de wereld ,
  Geeft ons vrede

  Krakti nanga Soso Lobi
  I LOVE SU


  Maak melding

 19. Beste Patriot-Paraman ,
  Yu tranga !!!
  Krakti nanga Soso Lobi !!!

  Pasinsi na wan bita-bun
  Ma a froctu switie fu njang !!!

  Revolutionaire groeten !!!


  Maak melding

 20. Zuchtje ,
  Reisverboden voor de EU en ” Caraibisch Nederland “!!!
  Grap van het jaar .
  Ahchhhhaaaa ,wat een zuchtje zeg

  Zoete groet


  Maak melding

 21. ANNA_z onze pseudologica fantastica wil een stille tocht voor de genocide op 500.000 afrikanen in Sur.
  Dat gaat niet gebeuren het is de slavendrijvers vergeven het is verjaard, en en ze krijgen hierbij amnestie….. het gelijkheidsbeginsel is hierbij toegepast……..
  Als de genocide die op 8 dec. 82 amnestie krijgt, krijgt de voormalige kolonisator ook amnestie voor iets wat 350 jr. geleden heeft plaatsgevonden…….


  Maak melding

 22. Heeft het nog zin om achteraf te gaan demonstreren terwijl de wet al is aangenomen? Als het tijdens het vergaderen was gedaan kregen die mensen nog wat druk maar goed zie het als het gezellig uitje…


  Maak melding

 23. Let op mijn woorden: ik denk dat degene die meelopen met de stille tocht zwaar geintimideerd zullen worden door die Paarse dwazen, rovers en lafbekken


  Maak melding

 24. Beste Geweten: kan jij een andere nickname nemen die meer slaat op jou uitlatingen: zoals “Gewetenloos” of “Zand erover”

  Wat let nieuwe dictators nu om een volgende generatie kritische journalisten, advocaten en vakbondsleiders over de klink te jagen en de moordenaars opnieuw amnestie voor zichzelf te regelen.

  Lastig hoor een geweten of moraal besef.


  Maak melding

 25. Genoeg oplossing de daders zelf te berechten -1 voor 1 laten opruimen door huurlingen- Surinaamse bevolking heeft alleen grote mond voorde rest durven ze niet ( zie voorbeelden Midden-Oosten)

  Laffe en domme bevolking van Suriname


  Maak melding

 26. henk de MOL ,
  Bedoel je Maxi Verhagi ???
  Jij hebt pijn he ???
  Zal ik ff een liedje voor je zingen henk ?
  Molenaartje maal je molen
  Maal voor kindje een zakje meel
  Dan zal moeder pannekoekjes bakken
  Die in kindjes keel zal zakken
  Stroop stroop stroop met meel
  dat zakken in kindjes keellllll

  Het is lente 2012 , Het is Pasen in Juist

  Zoete groet


  Maak melding

 27. Allemaal huilie huilie huilie , jullie hoeven toch Romeo na te apen .
  Oh , is Romeo op zoek naar Julliet ???
  Sribi-leek , wiki boy en ga helpen met zoeken .
  Yu lesi-donder !
  Het is lente 2012 , Het is Pasen en Juist

  Zoete groet


  Maak melding

 28. Met Surinamers als Sempa, TTHeo, Paraman, Afrikaanse Kakkerlak, Anna_Z, Aboi, en meer van dit soort ollie domme NDP stemvee gaat het land een inktzwarte toekomst tegemoet als gewetenloze, wetteloze boevenstaat.


  Maak melding

 29. @Zucht

  Ik vind het prima dat je het gelijkheidsbeginsel wilt toepassen. Dus nu stoppen met zeuren knulletje! 😉 Suriname über alles!!!!!


  Maak melding

 30. What can I say? Respect voor de kritieken, maar zeer eenzijdig beste Suri-Ned forumtijgers. Om met een bekende voetballer te spreken, zitten jullie te ver met het hoofd in de @**)van de Hollander om de alledaagse realiteit van Suriname te kennen. Ja, ’t Vat en omgeving wellicht als je met vakantie hier bent, dat ken je wel.Hier trekt de karavaan verder ondanks de huilende honden. Zeven van de 10 Surinamers trekken hun schouders over jullie op en kijken wat de dag van morgen brengt. Naar mijn overtuiging is de dag zeer nabij dat je zelfs kruipend terug naar Su wil komen, hoe belachelijk je deze stelling nu ook vind.


  Maak melding

 31. Bouta moet in de guiness book of records met de meeste aantal amnestie achter zijn naam, intussen 3 coup 1980, binnenlandse oorlog , en nu 3 december moorden


  Maak melding

 32. Het lijkt als of de posters van de NDP meer weten over Nederland dan over Sur.Voor mij mogen ze Sur.hebben met bout en de acht en twintig gedasten er bij.Als ik kans krijg,ga ik naar de Floriade.Een keertje in een kabelbaan zitten.Ik zal niet wachten tot bout het in Sur.bouwt.

  Cobie.


  Maak melding

 33. Mch,
  Jou hart bloedt blijkbaar selectief. Zal ik jou inhuren om jou hart ook te laten bloeden voor minimaal identieke gevallen? Denk erom er zijn niet meer da 7 liters.


  Maak melding

 34. Dat we nu, in tegenstelling tot in de koloniale tijd kunnen demonstreren zonder dat er op ons geschoten wordt, is niet vanwege het democratische of morele gehalte van de huidige machthebbers maar vanwege het feit dat de internationale gemeenschap meekijkt.

  Als het waar is dat de wet democratisch tot stand gekomen is omdat de meerderheid van het parlement ervoor gestemd heeft, wil dat nog niet zeggen dat de minderheid het ermee eens moet zijn en er niet tegen mag protesteren, in een democratische rechtstaat bestaat er ook zo iets als vrijheid van meningsuiting, dat recht heeft iedere individuele burger dus ook een minderheid bestaande uit slechts één of twee personen.

  Ik vind niet dat de protestdemonstratie mosterd na de maaltijd is, de wet was nog niet aangenomen, waarom moest je dan protestdemonstraties houden? Wij (de mensen die gaan protesteren) maken niet dezelfde fout als de indieners van de wet, zij geven amnestie aan personen zonder dat ze benoemen waarvoor ze amnestie krijgen. Ze krijgen amnestie voor “de 8 december gebeurtenissen”, of voor “de gebeurtenissen tussen 1980 en 1992”, welke zichzelf respecterende krijgsraad zal zich door zo iets vaags van de wijs laten brengen? Wij protesteren pas als de wet is aangenomen, dan pas is die wet concreet, daarvoor was het nog een conceptwet en ook toen waren er al protesten, alleen waren het nog geen protestdemonstraties.En als de protestdemonstraties niets uithalen, dan voeren we het op door b.v. stakingen uit te roepen, waardoor het hele land lamgelegd wordt en zo voer je de protesten op. Je begint toch niet meteen met het uiterste middel in te zetten, ieder protest schaadt de Surinaamse samenleving, elk protest vereist planning en overleg. Je gaat toch niet als een gek protesteren?

  Daarom roep ik iedereen, met het hart op de juiste plaats, op om te gaan protesteren, het is nooit te laat om je verontwaardiging te laten merken en je stem te laten horen.


  Maak melding

 35. Allemaal plusjes voor het afkraken van GEHEEL SURINAME
  🙁

  Doe ff lekker normaal en als jullie het nu alsnog een bananenrepubliek vinden, ga lekker een bananaan eten en hou je maar bezig met het land DAAR waar jij woont !!! Men was er zo zeker van dat de Amnestie wet niet doorzou gaan dat men helemaal niet aan een demonstratie heeft gedacht, nu komt er idd een STILLE TOCHT om de BEZORGHEID TE UITEN daar is natuurlijk nog NIETS te laat aan, men vindt nu werkelijk dat bezorgheid geuit kan worden….. mosterd na de maaltijd…. zo lijkt het idd maar het ging ff niet anders….


  Maak melding

 36. Leuk en gezellig uitje, vooral voor de gasten van de bonden die weer niet productief bezig hoeven te zijn.

  Wat zal die stille tocht opleveren, terugdraaien van het inmiddels bekrachtigde wet. Ja, klopt mosterd na de maaltijd, water naar zee dragen.

  Maar goed zoals al eerder is bewezen niets en nogmaals niets wat de negatievelingen hadden gehoopt komt uit. Democratie betekend nogsteeds dat de meerderheid bepaald 28 is nogsteeds veel meer dan 12.


  Maak melding

 37. Landgenoten,
  wij zijn allen nabestaanden van de december moorden.Niet alleen de naaste familie van de slachtoffers,maar wij allen.Na 8 december zijn vele onopgeloste moorden geweest.Gooding,Parbhoe,Bruma enz.Als wij in de toekomst geen onopgeloste moorden willen hebben,moeten wij gaan lopen.Als wij geen nabestaanden willen zijn morgen,dan moeten wij vandaag op straat zijn.Met de 28 assemblee leden is niemand meer zeker van zijn leven.Vermoordt door de staat en in de doofpot gestopt.Wij willen onze rechtstaat terug!

  Cobie


  Maak melding

 38. Een Kosmische Boodschap

  De Tijd van Verandering/ Uitzuivering gaat gepaard met De Kracht van de Waarheid.

  De Kosmische kracht staat boven elke menselijke macht.
  Dit is een waarheid gegeven die eeuwig vaststaat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.