ma 25 sep 2017 10:08

Slachtoffers Suriname en Mozeshuis geschokt door amnestiewet

post thumbnail

AMSTERDAM, 5 apr – Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname en het Mozeshuis zijn diep geschokt en verontwaardigd over de amnestiewet die gisteren is aangenomen door het Surinaamse parlement.

“Vandaag zijn de 15 slachtoffers opnieuw vermoord,” aldus Romeo Hoost van het Comité. “ ’Slechts in gerechtigheid berusten’ is het motto waarmee we sinds 1982 blijven hameren op een democratische rechtsgang en vervolging van de daders. Door het aannemen van de amnestiewet kunnen we als nabestaanden nooit berusten.”

Directeur Cor Bon van het Mozeshuis, die met het Comité de jaarlijkse herdenking organiseert: “Het is een grove schending van de rechtsgang, die binnenkort in een cruciale fase komt met het uitspreken van de eis van de Officier van Justitie bij de Krijgsraad. De verdachten durven de rechtsgang niet af te wachten en lijken zo hun straf te ontlopen. Bij de herdenking in de Mozes & Aäronkerk zie ik elk jaar hoe de moorden nog dagelijks het leven van de nabestaanden beïnvloeden en de Surinaamse gemeenschap verdelen. Het is stuitend en beledigend dat mensen opperen dat dit hoofdstuk nu maar eens moet worden afgesloten. Als de daders schuldig worden bevonden in het proces, maar amnestie krijgen, blijven de nabestaanden in de kou staan. In tegenstelling tot wat de initiatiefnemers van de wet beogen, vormt het een belemmering voor de toekomst van Suriname en de Surinaamse gemeenschap.”

Achtergrond
Na de Decembermoorden in 1982 stroomde de Mozes & Aäronkerk vol met Surinamers en Nederlanders om verdriet en verontwaardiging te delen. Vanwege de verbondenheid van het Mozeshuis met de Surinamers in Nederland wordt met het familiecomité Herdenking Slachtoffers Suriname een jaarlijkse herdenking op 8 december georganiseerd. In de zijmuur van de kerk is de herdenkingsplaquette aangebracht. Behalve een herdenking van de slachtoffers en steun voor nabestaanden is de bijeenkomst een sterk appèl om recht te doen door veroordeling van hen die verantwoordelijk zijn voor deze moorden.

<- klik hier om te reageren op dit bericht


12 Reacties | Plaats Reactie

 1. De hele Parlement moet men molestreren!!!

  donderdag 5 april 2012 om 19:10 uur.
 2. Hoezio geschokt? Hebben jullie niet eerder gelezen dat AC en PL voor amnestie waren. Volgden jullie het nieuws niet

  donderdag 5 april 2012 om 20:30 uur.
 3. Romeo ik snap het wel wat je zegt en bedoeld enz, maar daar is er wat belist en wat ga je nu doen, net als Gerard de staat aanklagen, of nog dieper die kast induiken en wellicht ontdek je nog wat om nog harder tenstrijde te gaan. A moeilijk boi a torie diesie,
  en tra wiki heb je die zitting, verwacht ik ook niet veel van.

  donderdag 5 april 2012 om 21:50 uur.
 4. rip suriname

  donderdag 5 april 2012 om 22:20 uur.
 5. “Vandaag zijn de 15 slachtoffers opnieuw vermoord,” aldus Romeo Hoost van het Comité. “ ’Slechts in gerechtigheid berusten’ is het motto waarmee we sinds 1982 blijven hameren op een democratische rechtsgang en vervolging van de daders. Door het aannemen van de amnestiewet kunnen we als nabestaanden nooit berusten.”

  Wanneer zullen u wenenden oprecht tot het inzicht geraken dat sec op instigatie van prominente nabestaanden er een binnenlandse oorlog heeft gewoed met een veelvoud aan weer andere doden, invalieden, nog immer stervenden en nabestaanden tot gevolg.

  Ik verblijf inmiddels met innige deelneming!

  vrijdag 6 april 2012 om 02:20 uur.
 6. Waar het een drugsdealer lukt om een heel land in zijn corrupte greep te krijgen.
  Kun je nagaan wat hij heeft “verdient”met die handel.
  Wat een schande!!!!!!!!!!!

  vrijdag 6 april 2012 om 09:09 uur.
 7. In Suriname is op 10 april een actie gepland tegen de amnestiewet. Wij als Surinaamse Nederlanders moeten ook z’n actie organiseren.Mozeshuis doe iets wij kunnen niet stil blijven.

  vrijdag 6 april 2012 om 11:03 uur.
 8. Het Surinaams volk heeft President Desi Bouterse gekozen als staatshooft ,weet de kerk niets van vergivvenis?.

  vrijdag 6 april 2012 om 13:25 uur.
 9. Hahahahahaha!!!!!!!!!!!,met 5 mensen.

  vrijdag 6 april 2012 om 13:26 uur.
 10. Konjo? bomama?

  vrijdag 6 april 2012 om 16:07 uur.
 11. Ik raak geschokt als ik iets niet verwacht.
  Hadden die gasten wat anders verwacht?

  Rare vogels!!!

  vrijdag 6 april 2012 om 16:20 uur.
 12. Ik kijk nergens meer vreemd op wat in Suriname gebeurd. het kenmerk van een bananenrepubliek: Iedereen en alles is er te koop: politici, kiezers, het recht……

  zaterdag 7 april 2012 om 10:22 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ads:Bezoek ook:
www.suriname.nl

Adverteer ook op:
www.suritrade.com