Nederland haalt ambassadeur terug uit Suriname

51

De Nederlandse ambassadeur in Suriname wordt teruggeroepen door minister Rosenthal. Dat is de reactie op het aannemen van de amnestiewet daar. Rosenthal noemt het tegenover persbureau Novum ‘diep teleurstellend’ dat Suriname de omstreden amnestiewet heeft aangenomen.

“Mijn eerste gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de decembermoorden, voor wie dit een zware slag moet zijn.” Verdachten van de decembermoorden mogen Nederland niet meer in, zo heeft Rosenthal besloten.

De amnestiewet is volgens Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken, in strijd met de internationale verplichting om mensenrechtenschenders te vervolgen.(Bron: NRC.nl)

Bekijk ook:


51 REACTIES

 1. Een zwarte dag herbeleefd in de Surinaamse geschiedenis. Een vos verliest zijn haren,maar zijn streken niet. NIeuw Front dankzij jullie idioterie gaat een misdadiger vrijuit.

  Als je 1 dood ben je een moordenaar. dood je tientallen dan ben je blijkbaar een Held.

  God behoede Suriname voor nog meer ellende.


  Maak melding

 2. oprotten en nooit meer terug keren naar ons geliefde Suriname. Hef meteen je hele ambassade op, wat een zegen voor Suriname zal zijn.


  Maak melding

 3. Ach ja,ht grappigste is: no wang sma e dede moro gie tata yere rosental. Straks gaan we doden zien vallen van de honger door al die bezuinigingen. Laat su mr mt rust. En wat jullie in indonesie hebben gedaan ,daar gaan jullie ook ongestraft door ht leven


  Maak melding

 4. dat bouterse vrijuit gaat is geen eerlijke zaak , hij moet zijn staf uitzitten , punt uit .nu heeft hij de troef in handen en dat is niet goed voor de surinaamse samenleving , hij heeft bereikt wat hij bereiken wil. als hij zijn kriminele pleegzoon heeft kunnen vrij krijgen is al een vekeerde zaak en nu hem zelf , dat is niet eerlijk tegenover de nabestaanden van de december moord.


  Maak melding

 5. I AM NASTY!

  Dit heb ik vorige week al aangekondigt. Daarnaast volgt de sluiting van het NL Consulaat in Suriname zodat visa voor NL niet meer verstrekt wordt.
  Het vervolg daarop is dat Desi zijn visapasje gaat intrekken waardoor verkeer over en weer verleden tijd wordt.
  Het NL consulaat in Paramaribo sluiten is het enige middel waarmee je de Surinaamse bevolking in SU en in NL raakt zodat ze zien wat ze fout hebben gedaan.


  Maak melding

 6. Een terechte beslissing…overige ambassades moeten dit voorbeeld volgen en geen visum verstrekken aan de criminelen aanhangers van de moordenaar.


  Maak melding

 7. Nederland ,geen visum meer voor leden van de NDP,Ook niet aan de zes indieners van deze walgelijke amnestie wet,ook niet aan somohardjo en Brunwijk en alle leden van de andere politieke partijen die deel uitmaken van de NDP,ze zijn allemaai 1 potje nat!


  Maak melding

 8. ja he nu gaan ze su echt dwars zitten! maar ja het land vraagt er zelf naar .ik zal zeggen succes in switie surname .na ned zullen er meer landen gaan volgen geloof me ,triest wrd dt


  Maak melding

 9. Hety SP Tweede Kamerlid Harry van Bommel gaat tijdens een vergadering deze week van de commissie Buitenlandse Zaken een poging wagen om de Nederlandse regering te bewegen documenten openbaar te maken over de bemoeienis van het Nederland in Suriname in de tachtiger jaren.

  Het Kamerlid vindt het van groot belang dat de documenten vrijgegeven worden, zodat de betrokkenheid van Nederland voor eens en altijd duidelijk wordt. Van Bommel zegt ex-president Ronald Venetiaan volledig te ondersteunen in zijn stelling dat Nederland onder druk gezet moet worden om alle informatie rondom zijn bemoeienis in Suriname in de tachtiger jaren, die nu nog geheim wordt gehouden, vrij te geven.

  Van Bommel doet zijn uitlatingen in een vraaggesprek met een journalist van De Ware Tijd in Nederland.

  Van Bommel zegt deze zaak reeds eerder onder de aandacht van de Nederlandse regering te hebben gebracht. ‘Mij is duidelijk gemaakt dat de documenten geheim blijven en voorlopig niet openbaar gemaakt kunnen worden.’ Nederland heeft vorig jaar per wet vastgesteld dat de coupdocumenten tot en met 2060 geheim blijven. Van Bommel hoopt nu de commissie Buitenlandse Zaken zover te krijgen dat ze als commissie vragen naar de openbaarmaking van de documenten.

  Assembleelid Rabin Parmessar (Mega Combinatie/ NDP) is van mening dat Nederland geen andere keus heeft dan de archieven openbaar te maken. ‘Wij willen openbaarheid en transparantie en iedereen wil weten wat de rol en invloed van Nederland in de verschillende perioden in de recente geschiedenis is geweest.’ Nederland houdt om eigen belang de archieven gesloten. Van Surinaamse zijde hebben we niets te verbergen en alles houden we open en transparant. Waarom doet Nederland dat niet.’ Parmessar vindt dat Nederland betrokkenheid heeft gehad bij diverse zaken en daarom geen openheid van zaken wil geven.

  De Amnestiewet komt ook aan de orde tijdens de vergadering van de commissie Buitenlandse Zaken. Hij vindt dat de voorgestelde wijzigingen in de Amnestiewet haaks staan op de rechtstaat Suriname. Hoewel het een binnenlandse aangelegenheid van Suriname is, acht van Bommel het toch van belang dat in het kader van de rechtspraak en de rechtstaat Suriname, de zaak aan de orde komt in de commissie.

  April 2, 2012


  Maak melding

 10. Okay prima dit zijn de consequenties, niet onlogisch ofzo van Nederland maar wat wel onlogisch blijft is dat de dossiers 60 jaar zijn bevroren. WAT heeft Nederland te verdoezelen….. de waarheid ???


  Maak melding

 11. Logisch en terecht !!! Ik hoop dat meer landen die diplomatieke banden met Suriname onderhouden dit voorbeeld zullen volgen .Hiermee wordt een duidelijk signaal door de Internationale gemeenschap afgegeven aan die grappenmakers in Paramaribo . Met het aannemen van de
  wet is het laatste woord nog lang niet gezegd.


  Maak melding

 12. Nou nederland denk goed na dat suriname al onhavankelijk is holland denk er aan hoeveel slaafen jullie levend over boordt hebben gegooit holland denk er aan hoeveel moeders hun kinderen hebben kwijdt geraakt in de binnen landse oorlog wat jullie steunden dus laat het land met rust en kijk maar naar jou eigen probleemen


  Maak melding

 13. dacht dat jullie allang opgepleurd waren . en ik hoop dat jullie gauw uit de Antillen (Aruba) weg zullen gaan ,stelletje racistische boeren ..!!! wij in de Antillen zien twee soorten mensen: de landsverraders die bakras aan hun voeten hebben liggen en ware strijders die vr t Land opkomen..welke ben jij?? larga bai macamba ta suficiente cu boso bagamunderia na Surnam i Antillas ..


  Maak melding

 14. Het zegt heel veel, als de ambassadeur van de belangrijkste ambassade in Suriname teruggeroepen wordt. Heel Europa zal Nederland volgen in de veroordeling van de door het surinaamse parlement aangenomen amnestiewet


  Maak melding

 15. Ik kan begrijpen dat Nederland een statement wil maken,door hun ambassadeur terug te roepen. Goed, dat mag. En dan dit: “Mijn eerste gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de decembermoorden, voor wie dit een zware slag moet zijn.” Hebben ze ook stil gestaan bij de nabestaanden toen ze de oorlog van Brunsie financierden?
  We hebben toch weer te maken met de dubbele rol van Nederland wanneer het om dingen gaan, die tegen hen spreekt. Suriname moet, hoe moeilijk het zal zijn, pal staan voor hun oplossing van dit probleem en laten we hopen dat we lering hiervan trekken.


  Maak melding

 16. In de EU zal men Nederland volgen. Dat wordt dus niets met de vriendschap met Frankrijk en die hele dure ambasade ! Nog even wachten op de reactie van de VS, Canada en G.B.


  Maak melding

 17. Zijn Barack Obama/Hillary Clinton in Washington en Sarkozy in Parijs al gebeld door Uri om een plan van aanpak te bepreken?
  Snelheid in deze is geboden.
  Het Sur. parlement ( nou ja parlement) heeft geschiedenis geschrven door een wet erdoorheen te jagen waar ze normaal minimaal 4 jaren over doen, dus Den Haag ook jullie moeten haast maken om dit zooitje ongeregeld een lesje te leren.Its now, or never…….


  Maak melding

 18. Nederland maakt zich weer eens onsterfelijk belachelijk. Het minilandje houdt een ambassade in stand in Paramaribo, terwijl Suriname een zaakgelastigde meer dan voldoende vindt voor de relaties met NL.

  Bovendien is die amba terug voor overleg, maar je kan er ‘boe’ op zeggen dat hij netjes terugkeert met een of ander flut excuus voor zijn terugkeer. NL wilt Suriname niet loslaten, terwijl Suriname haar blikken al een poosje richt op de rest van de wereld.

  Bakra basi a keba!


  Maak melding

 19. Mr. Zuidoost: als jij een vent bent rot je ook op en komt nooit meer terug. Jij bent zo’n typische NDP’er. Geen moraal, geen opleiding, geen werk en wel een uitkering.


  Maak melding

 20. Hopelijk komt deze ambassadeur nooit meer terug. Suriname kiest voor verzoening en vrede en niet voor haat en manipulatie. We zullen de ambassadeur vriendelijk uitzwaaien.


  Maak melding

 21. Zo was deze Jacobie dan al die tijd nog in Suriname?

  Ik kan het mij niet voorstellen, maar goed. De chinezen gaan nog een verdieping bijbouwen op hun al imposante ambassade.

  Wat ik eigenlijk wil zeggen, vaarwel Jacobi, je kon toch geen potten meer breken in Suriname, je rol was uitgespeeld met het laatste beetje ontwikkelingshulp die inmiddels al verbruikt is. Voor de rest zat je daar voor de vorm, je plaats zal weldra worden ingenomen door andere grootmachten die op een gelijkwaardige en respectvolle manier met Suriname en de Surinamers om zullen gaan. Grootmachten die dus niet zullen bemoeien in Surinaamse binnenlandse aangelegenheden, geef de boodschap door aan Rosenthal en Rutte, Suriname is een souverein land en Surinamers bepalen wat er gebeurd. This is no front.

  Toedeloe.


  Maak melding

 22. Breaking News:

  Het blijft lachen, behalve kotsmisselijk zullen sommige nu ook hyperventileren.

  Die Amerikanen hebben het inmiddels wel begrepen.

  Amerikanen respecteren Amnestiewetswijziging
  Thursday 5 April
  PARAMARIBO- De Amerikaanse regering respecteert de wijziging aangaande de Amnestiewet die gisteren is goedgekeurd door het Surinaamse parlement. Washington ziet de aanname als een Surinaamse aangelegenheid, meldt de Amerikaanse ambassade vanmiddag aan GFC Nieuws.

  Echter benadrukt ze de importantie van de scheiding der machten, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht evenals de berechting van mensenrechtenschenders. Dit is noodzakelijk voor de democratie. De politiek zou in dat proces niet mogen interveniëren.

  In de verklaring meldt de ambassade verder, dat ze ervan uitgaat dat het lopende rechtsproces ongestoord verder kan gaan.

  De officiële verklaring in het Engels is als volgt:

  Statement on Amnesty Legislation

  With respect to the recent amnesty legislation passed by Suriname’s National Assembly, the United States believes strongly that respect for the rule of law and the independence of the judiciary are fundamental pillars of any democratic system, and judicial proceedings should be free of political interference. The separation of the executive, legislative, and judicial branches, and the protection of their independence, are critical components of democratic governance.

  Although the exact process followed to ensure both accountability and reconciliation is a domestic political issue, the United States underscores the importance of accountability for past human rights violations, regardless of the perpetrator or alleged perpetrator.

  The United States is encouraged that it appears that this legislation will not prevent the current “December 8” trial from moving forward unimpeded in accordance with the principle of judicial independence.


  Maak melding

 23. Nederland wil altijd het braafste jongetje van de klas zijn misschien moeten ze aan zelfreflektie doen want in het verleden waren ze bepaald niet het braafste jongetje altijd dat opgeheven vingertje om misselijk van te worden.


  Maak melding

 24. En het shouwspel is begonnen:Boycot

  Mijn eerste gedachten gaan uit naar de causaliteit van de jaren 80: waarom; 15 jaar lang heeft het nieuw-front ondersteund door het voormalige moederland/kolonisator niks bewust gedaan!!!

  Nederland en front mogen samen antwoordt geven!


  Maak melding

 25. ahhh,,

  eve een vraagje

  Maar meneer vertrekt het Surinaams nederlands publiek ook naar nederland!of alleen de ambassadeur!!!

  what about de nederlandse surinamers,vertrekken die ook!!!!hahaha

  geef een reactie!!!


  Maak melding

 26. De ambassadeur gaat terug om het zooitje ongeregeld goed maar dan ook goed in de gaten te houden, en verslag doen aan den Haag.
  Big brother is watching you………


  Maak melding

 27. Misschien is ’t wel beter zo.
  Alle banden met Suriname verbreken.
  Ze weten heel goed hun boontjes te doppen.
  Geen last van criminaliteit..geen Brazilianen die er met hun goud vandoor gaat ..de bauxiet opbrengsten worden eerlijk verdeeld en nuttig uitgegeven.
  Surinamers….wanneer gaan jullie ogen eens open?


  Maak melding

 28. Het reciprociteitsprincipe is niet te doen met een zaakgelastigde slechts. Dit overleg met onze agente doen wij per E:mail. Goeiekoop toch?


  Maak melding

 29. Donderdag 5 april 2012 om 17:21 uur, door wikkiLeaks
  Paraman pinto,
  yu kaw de gevolgen zullen binnenkort voelbaar zijn.
  Mijn volk is gegijzeld door criminele moordenaars.

  Dames & heren, dit zijn nou eenmaal de woorden van een gefrustreerde marikupendew!


  Maak melding

 30. Lasede_Bouta
  Het zegt heel veel, als de ambassadeur van de belangrijkste ambassade in Suriname teruggeroepen wordt. Heel Europa zal Nederland volgen in de veroordeling van de door het surinaamse parlement aangenomen amnestiewet. En wel democratisch.

  Onder welke alias kom jij voor in dat dossier? Don’t call us we call you! weet je nog wel?


  Maak melding

 31. Nederland, EU, NAFTA moeten hun grenzen sluiten voor president, ministers en alle parlementsleden die voor deze amnestiewet gestemd hebben.


  Maak melding

 32. Goed zo Caricom, Ik ben volkomen met je eens.

  De personen die zeer angstig reageren op dit bericht zijn de foetoe boi’s van de Hollanders.

  Nederland zou sinds na de verkiezing in 2010 vertrekken, maar ze zijn gebleven. En let op de woorden van minister Lackin. Hij had en gesprek met de ambassadeur. Die is voor overleg naar Nederland en als hij terug is gaan ze verder praten. Tek joe ai en loekoe, de ambassadeur komt terug.


  Maak melding

 33. Caricom,
  De rest van de beschaafde wereld heeft met hun reactie laten zien en horen hoe ze over Suriname denken men spreekt er schande van wat er nu gaande is in Suriname.
  De realiteit is dat het westen Europa en Amerika het voor het zeggen hebben in de wereld, en een klein land als Suriname moet daar rekening mee houden hoe je het wendt of keer.Vertel mij wat de rest van de wereld tot nu toe voor Suriname heeft gedaan?? Als Nederland alle hulp aan Suriname stop zet dan gaan die zelfde kakkerlakken als jou klagen dat Nederland wreed.Als het aan mijn licht mag Nederland dat doen helemaal hun handen aftrekken van Suriname dan zullen we zien wie meer pijn gaat lijden.


  Maak melding

 34. Droom maar verder in Suriname. De helft van de bevolking woont al jaren tevreden in de rechtstaat Nederland.
  Geloof maar dat zowel de VS ald eEU naar Nederland zal luisteren.
  Even een opfrisser voor de domoren.
  ====
  Investeringen uit en handel met Nederland zorgen voor meer dan 700.000 Amerikaanse banen. Deze stevige economische relatie wordt gedetailleerd beschreven in het recent uitgekomen rapport ‘Economic Ties between the USA and the Netherlands’ van de Nederlandse ambassade in Washington. De banden tussen de Verenigde Staten en Nederland betalen zich uit in export, import en de creatie van banen in beide landen.

  De drie staten die het meest profiteren van de relatie met Nederland, zijn Texas, Californië en Massachusetts.

  Nederland is de op twee na grootste investeerder (237,9 miljard US dollar) in de Verenigde Staten. Omgekeerd zijn de Verenigde Staten de grootste buitenlandse investeerder in Nederland (471,5 miljard US dollar).

  Tekort Suriname 2012?? 1,2 miljard.
  Bouterse vult nog snel z,n zakken.


  Maak melding

 35. Anna_zoeloe: lees dit eens: “ultus van persoonsverheerlijking
  De pajongwaaiers van de moordenaars beschuldigden in het parlement de rechters in het 8 decemberstrafproces van vooringenomenheid. Zij zouden zich lenen voor een ‘politiek proces’. Het oordeel van de rechters is nog onbekend!. Zonder feitelijke onderbouwing op voorhand de integriteit van de rechters aantasten, toont niet alleen een volstrekt ontbreken van respect voor de rechterlijke macht, het demonstreert de potsierlijke arrogantie van de domheid, die lelijke domheid van het ethisch en stilistisch analfabetisme. De (jonge) pajongwaaiers zijn politiek gedisciplineerd in de cultus van persoonsverheerlijking”

  Anna_Z is niet allen dom maar ook lelijk dom.


  Maak melding

 36. Die arme rechter zal tzt tot het inzicht geraken dat er wet is, die het vonnissen uitsluit! Hihihi. En de rechter en de PG hebben eertijds als ministers ook voor Bouterse gewerkt.


  Maak melding

 37. Alleen een stelletje varkens als jou paramanpinto zijn voorstanders van zo een misdadige wet, dus jou principe is gelijk aan de onderkant van mijn schoen paramanpinto.
  daarom negre nooit e kon vooruit, voorbeelden zat in Afrika.


  Maak melding

 38. verbreek de diplomatieke relaties totdat er weer een rechtsstaat is. Dat betekent Bouterse oppakken, veroordelen, in de cel gooien en de sleutel weggooien!


  Maak melding

 39. Zo de kerk is door de kogel de hele kwestie amnestiewet is een lachertje ik ben zwaar teleurgesteld in vrouwe justitia en de billenlikkers in het parlement van suriname.Een regering die gekozen is door het volk is allang niet meer denkbeeldig,nederland moet maatregelen nemen ,zware sancties tegen suriname,zowel op zakelijke en prive gebied,verscherpingen voor mvv,visum,500% controle op schiphol,import en export goederen,medicijnen,een mooi land die wordt geterroriseerd door aasgieren,moordenaars,coorupte ambtenaren en rechters,vriendjespolitiekde hele surinaamse regering mag naar huis suriname is een communistische land in wording het is jammer dat het niet door velen wordt ingezien.


  Maak melding

 40. hahaha, en de amnesty wet is aangenomen! van Brazilie, China, India, Indonesie, Venezuela, Mexico, Dubai, Caricom, Unasur geen woord gehoord. Van het madurodam staatje nederland wel, hahahahahah ahahahahahahah hahahahahaha hahahahahahahaha


  Maak melding

 41. Suriname heeft er in 30 jaar een behoorlijk zooitje van gemaakt…In één generatie is het land uitgegroeid tot de risé van Zuid Amerika. Een school voorbeeld van een wetteloze bananenrepubliek. Het land zou door haar enorme rijkdom ( olie, goud, 4 miljard ontwikkelingshulp voor 400.000 inwoners) het Dubai van The Caribbean moeten zijn….

  Maar wie door het centrum van Paramaribo loopt waant zich in een zwaar onderontwikkeld land in donker Afrika.

  Suriname produceert helemaal NIKS. Elke vol vliegtuig, volle container die het land binnenkomt verlaat leeg het land. 60 procent van de beroepsbevolking is ambtenaar zonder werk. Er is geen landbouw, geen fabrieken, geen industrie. Het is dat er toevallig goud in de grond zit anders heerstte er hongersnood in Suriname….

  Daarnaast is Suriname het meest corrupte land van Zuid Amerika…. Tel uit je winst….


  Maak melding

 42. Geachte Mr. Zuidoost: Kun je 3 zaken noemen die jou geliefde president daadwerkelijk heeft gerealiseerd in de afgelopen 2 jaar. Een simpele vraag dus een simpel antwoord graag zonder de woorden: slavernij, slavendrijvers, wrede kolonialen etc. En noem dan ook eens een land in Afrika waar jij graag zou willen wonen.

  Ik wacht af:


  Maak melding

 43. Beste Henk,
  denk jij nou echt dat hij dat gaat snappen wat jij van hem vraagt?…Laten we hopen want een garnaal en denken?????
  odie


  Maak melding

 44. Beste Henk Molenaar,
  Een deel van de Surinamers verkoopt hun ziel voor beloftes die nooit waar gemaakt kunnen worden door die criminele president.Nu praat niemand meer over die geweldige grote plannen en die 18000 woningen hahahahaaa, drie-baans-wegen diepzeehaven.
  Die Beest Bouterse heeft zijn schapen op de podium verteld dat op 16 april de prijzen zullen dalen in de winkels, en nu hoor ik dat om een paar producten gaat.Iedere keer weer houdt die narcistische crimineel die schapenkoppen een andere bloedworst voor.


  Maak melding

 45. meneer henkie penkie molenaar zo ga ik je nu noemen wij surinamers nhebben nooit honger geleden alleen die mensen die niet wou werken in de moeilijke tijden in suriname,zo te zien ken je suriname niet en te lullen maar en suriname willen neerhalen,hou op en denk aan iets anders maar zit liever je tijd niet hier te verliezen want je praat alleen maar onzin,en trouwens we hebben in feite nederland niet nodig alleen wij surinamers moeten het land van ons niet in de uitverkoop doen,wie leed hier hongersnood in nederland,wij surinamers hebben jullie gesteund in die tijd en nog steeds misschien nu minder want toen kwamen de bakras mensen ronselen in suriname om hier te komen werken zelf in de tijd van 1980 had je echt domme nederlanders,en ze waren jaloers op ons want we kwamen uit suriname maar hadden meer opleidingen dan hun in die tijd,en niet lullen over drugs want nederland is de grootste drugsland ter wereld dus hou op en blijf bij je leest,want wij surinamers zijn niet als vroeger je zal wel nog niet foetoe bojs hebben die maar ja knikken maar de nieuwe generatie niet en dat maakt het uniek dat het zo gaat in suriname en weer willen mensen als jou soort tweedracht zaaien,neetjeman,


  Maak melding

 46. Beste mensen,
  Nederland is al altijd tegen bouterse geweest. Waarom?
  Omdat bouterse de enige surinamer ooit is geweest die is opgekomen tegen de uitbuitingen van nederland. Om dit op te lossen moeten we echt wel terug blikken. Suriname was onafhankelijk, we hadden een president, maar suriname werd nog altijd verkocht aan nederland. bijvoorbeeld 95% van de goudopbrengst ging naar nederland en maar 5% was voor de opbouw van suriname. En deze overeenkomsten werden zelf door surinaamse gouverneurs en presidenten ondertekend. Bouterse zag dit en nam ’t land over met z’n militaire macht. Bouterse is een echte surinamer, hij durfde alle onredelijke deals met nederland te verbreken. En daar werd nederland bang van. En het gaat nu allemaal niet om het december gedoe..Nu daar bouterse als president is gekozen, zal nederland niet meer kunnen profiteren van de rijkdommen van ons heerlijk land. En er is niks mee met de amnestie-wet. ook hier in nederland zijn er wetten die de politiek beschermt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.