Inefficiënte overheid smoort meeste projecten

6

PARAMARIBO, 4 apr – Inefficiëntie bij de overheid smoort de meeste ontwikkelingsprojecten in de kiem. Dit valt te concluderen uit het laatste rapport van de Rekenkamer van Suriname. In 2011 is van het totaal aan gereserveerd geld nog geen vijf en veertig procent ook echt uitgegeven. Dit betekent zoveel als dat minimaal de helft van het aantal geplande projecten is blijven liggen. En dan moet 2012 het ‘doejaar’ worden van de regering.

Deze belofte van president Desiré Bouterse lijkt weinig kans te maken. Geen kwestie van pessimisme, maar eerder van traditie. Als sinds de uitvoering van het Nederlandse jarenplannen uit de jaren vijftig, is de conclusie onveranderd. De overheid heeft maar onvoldoende uitvoeringskracht. “Dus je gaat er niet meer uit halen”, zegt bestuurskundige August Boldewijn tegenover de Ware Tijd. Aan de andere kant is wel bijna tachtig procent gerealiseerd aan apparaatskosten.

Dus wordt het voor de dagelijkse gang van het overheidsapparaat begrote geld wel besteed. En dat in zo een hoge mate. “Daarom zeg ik dat het vervangen van ministers geen zin heeft. Het probleem zit niet bij de ministers, maar in de uitvoeringscapaciteit van het apparaat”, aldus Boldewijn. Het is juist de bedoeling het doejaar te garanderen via het vervangen. Boldewijn ziet het vastlopen zonder investeringen in efficiëntie. Daar gaat tijd in zitten. Dure tijd.

Bekijk ook:


6 REACTIES

 1. “Inefficiënte overheid smoort meeste projecten”

  Ik zou willen dat ze hier drie dagen lang over zouden debateren. Op het scherpst van de snede, bevlogen en emotioneel…


  Maak melding

 2. 5 ambtenaren die elke een handtekening moeten zetten onder een vergunning en daarna weer indommelen. Dat is lekker productief…..


  Maak melding

 3. Het gehel ministerteam deugt voor geen cent, allemaal incapabele marionetten alsook hooghartige paultje van nickerie. Ma kut, alle oliedomme aanhangers verdienen deze lieders.


  Maak melding

 4. Guyana biedt SLM meer toegang

  PARAMARIBO- Guyana is blij, dat de SLM ook de Chedi Jagan International Airport aandoet. Berichten uit het buurland melden, dat vanwege het uitvallen van de Caribische maatschappij RedJet er een speciale rol voor de national carrier is weggelegd.

  Georgetown heeft al laten doorschemeren dat de Surinaamse maatschappij profijt kan trekken uit de vele Guyanezen die in Canada wonen.Deze route werd eerder door de Caribische maatschappij onderhouden.

  Met het uitvallen van Redjet is dit traject in de problemen geraakt. President Desi Bouterse is reeds op de inaugurele vlucht naar Guyana geweest. Daarnaast heeft de staatshoofd ook een aantal zaken besproken met zijn ambtgenoot Donald Ramotar.

  Zijne Excellentie DD Bouterse , is hard aan het werk voor land en volk . Daarbij worden de bestaande bedrijven geupgrade .


  Maak melding

 5. Er zitten teveel schakels tussen beleid en uitvoering bij de overheid. De overheid moet afgeslankt worden, en dat kan door de uitvoering te privatiseren. Private organisaties houden toezicht op de uitvoering, en de overheid controleert slechts het resultaat. Is deze beneden peil, dan worden de private organisaties in gebreke gesteld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.