‘Suriname moet zich houden aan internationale verplichtingen’

34

De Nederlandse minister van Buitenlandse zaken Rosenthal roept Suriname op zich te houden aan zijn internationale verplichtingen en bepleit doorgang van het 8-december proces. Afgelopen week heeft hij zich ingezet voor de gisteren uitgegeven verklaring van de Europese Unie, die Suriname ook hiertoe aanspoort.

‘De concept-amnestiewet die in behandeling is in het Surinaamse parlement staat haaks op de internationale verplichtingen van Suriname. Op basis van internationale verdragen heeft Suriname de plicht om schendingen van de mensenrechten te onderzoeken en de daders te berechten.’

Suriname dient de scheiding der machten te respecteren, stelt Rosenthal. ‘De slachtoffers hebben er recht op dat het proces doorgaat. Als de rechtbank de verdachten schuldig acht, mogen zij hun straf niet ontlopen.’

De zorgen van minister Rosenthal zijn donderdag 29 maart door de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo overgebracht aan de minister van Buitenlandse Zaken van Suriname. Vandaag worden de zorgen van Nederland nogmaals overgebracht aan de Tijdelijk Zaakgelastigde van Suriname in Den Haag.

Bekijk ook:

34 REACTIES

 1. Execellentie Rozenthal!! Jij krijgt een 10+ van mij!

  zo hoort het! wat iemand plant dat zal die oogsten!!
  De daders moeten doodgewoon terecht staan en bij gebleken moordenaars voor de aasgieren voeren!! of de Hyena’s of je hebt ook wel de hongerige krokodillen in de dierentuin aan de cultuurtuinlaan.


  Maak melding

 2. Rosenthal toch, waar bemoei jij je mee?
  Moeten jullie niet veroordeeld worden voor het geval van Alphens à/d Rijn.
  De justitie heeft gefaald bij het antecedentenonderzoek van die jongen,waarbij hij wapen in zijn bezit kon hebben om mensen levens tot zich te eigenen.
  Kijk naar de kinderlokkers en verkrachters die jullie steevast koesteren.
  Jullie hebben zelf een pedofiele politieke partij.
  De ene na de andere moord wordt gepleegd waarna de daders binnen korte tijd weer op vrije voeten komen.
  Zo is er veel meer op te sommen,het geen de domme oppositie van Suriname niet weet.
  Jammer Rosenthal,maar bij jullie kunnen je beter bezighouden met je eigen shit.


  Maak melding

 3. De zorgen zijn overgebracht aan mijn minister.
  Hij zal het op “TERMIJN” aanpakken.

  netjes van de nederlanders, om via de juiste kanalen en op de adequate manier de ambtsdienaar te verwittigen van de mening van het Koningkrijk der nederlanden. Daarvoor is een ambassade in een ONAFHANKELIJK land!

  Het democratisch antwoord krijgt Nederland na aanname van de Wet!

  Toedeledoe!!


  Maak melding

 4. Behalve aan ons aan internationale verplichten te houden zou het ook aardig zijn als we ons aan onze eigen grondwet houden. Artikel 131 lid 3 zegt: “Elke inmenging inzake de opsporing en de vervolging en in zaken bij de rechter aanhangig, is verboden.” De amnestiewet is daarmee ongrondwettelijk!


  Maak melding

 5. weer het walgelijke calvinistische vingertje, dat is doordrenkt met bloed van het nederlandse heden en van haar geschiedenis bah bah bah


  Maak melding

 6. Dit bedoel ik nou, een vent als Rosenthal die zulke zaken uitkraait, waar bemoeit ie zich mee. Hee brada Rosie jere no, heb je niet geleerd van het verleden van ptatta, die rommel die jullie hebben geflikt in 1947 weet je nog, en die slachting in Rawagede, zo kan ik doorgaan, nu wijs je het vingertje naar Suriname, ben je wel waus man, no spang alles komt goed, jullie willen baas graag hier in de lik,gaat niet gebeuren.
  hou je hier maar rustig echt wel, want zomaar kan alles platgaan in Den Haag, weg regering weg alles, ik hoop het echt boi.


  Maak melding

 7. @ tata mangboy en VIRAGO 535, ik vind jullie reactie wagelijk. snappen jullie internationale verdragen wel??? als su partij is bij die verdragen en ze zijn geratificeerd door de nationale parlementen staan ze hoger dan die wetten van jou eigen land. ga lezen op het internet voor je ONZIN kraait en schrijft.


  Maak melding

 8. Wanneer was de Internationale Gerechtshof opgericht?
  Mogen ze terugwerkend mensen schendingen gaan onderzoeken? Indien ja Dan is dat grote viese Politiek.
  Mogen nabestaanden gebeurtenissen van 2007-1982=25 jaren geleden laten onderzoeken? Waarom hadden de nabestaanden dat straf proces niet eerder gediend precies zo wat ze in 2007 hadden gedaan, was dat niet op politiek gebasseerd
  Is de Rechterlijke macht hoger dan de Assemblee?
  Is de Rechterlijke macht hoger dan de President?
  Een politieke straf proces, waarbij een groep Militairen aan de regeermacht was en een ander groep Militairen + Burgers iov Nederland planning maakte en
  op heterdaad betrapt werd voor het omverbrengen van de zittende Regeermacht.
  Moet dit dmv Rechterlijke macht opgelost worden of door Politieke macht die de 2/3 deel meerderheid heeft in de Assemblee
  Dit is een gevoelige uitzonderlijke geval en ook die persoon die men vermoed de President van Suriname is.
  Hij is ook pas in de assemblee gekozen tot de President van Surinam met ………duizenden aanhangers
  Probeer aub de bovenstaande te begrijpen en geen domme vergelijking maken met andere zaken.
  Het was een puur militaire operatie
  Daarom Amnestie en daarna een waarheids commisie
  Dit is een Surinaamse aangelegenheid.
  Surinaamse Wet laat dit toe.
  Nederland wil met alle smoesjes/drogredenen/viesepolitiek alsnog proberen dat wat voor hun , sta in de weg is, te verwijderen.
  Letterlijk gezegd ze willen de President D.D Bouterse
  op sluiten zodat ze vrij en blij Suriname altijd afhankelijk kan maken en door blijven gaan met eruit
  melken(Rijkdommen op een sluwe manier (via) plunderen)
  Waar waren jullie 25 jaren geleden. Waar waren jullie 25 jaren geleden. Waar waren jullie 25 jaren geleden.


  Maak melding

 9. Of Rosenthal/Nederland het nu zegt of niet, Suriname behoort zich te houden aan zijn internationale verplichtingen. Als je dat als Surinamer niet wilt dan moet je eisen van de Surinaamse regering om Suriname te isoleren van de rest van de wereld. De aangewezen man om die isolatie te bewerkstelligen is Bouterse, hij is daar zo goed in dat het hem zelfs lukt, terwijl hij dat niet eens wil.


  Maak melding

 10. Het is gewoon verschrikkelyk wat er allemaal in suriname gebeurd. Was het de kleine man die een moord had gepleegd(en na 30 jaar toch nog vrij rondliep) was dat tot het uiterst onderzocht alleen om hem te berechten. Suriname zakt steeds meer dieper ’t afgrond in


  Maak melding

 11. En wanneer is Nederland van plan zich te houden aan de internationale verplichtingen?? En zijn verplichtingen naar het Surinaams volk bv?? Mensen duik niet achter deze mensen aan het zijn allemaal parasieten die verdeeldheid onder ons volk proberen te zaaien..!! Martelen deze vuile politicus..!


  Maak melding

 12. Misschien kan Rosenthal zijn zionistische vriendjes in het fascistische Israel duidelijk maken dat zij de VN resoluties dienen te respecteren. Ik vind de zionist Rosenthal een hypocriet van de eerste orde. Waar bemoeit deze man zich toch mee?


  Maak melding

 13. Ferdi,
  Nederland heeft bewezen dat het zich houdt aan internationale verdragen en verplichtingen en niet voor niets staat het internationale gerechtshof in Den haag,Rwanda Tribunaal,Joegoslavie tribunaal.
  En dit nog Ferdi In Nederland zit geen enkele mensenrechten schender in het kabinet en ook veroordeelde drugs crimineel, dat is het verschil met Suriname waar crimineel gedrag wordt beloond.


  Maak melding

 14. Beste Radjkoemar Rajaram: Lees svp eerst de postings voor je ze op de site plaats. Niemand snapt er ook maar iets van of je moet niet beter kunnen…..


  Maak melding

 15. Even een reactie, op een reactie van wikkil eaks van 4 april, bedankt ik snap’m maar ie sabie, die ptatta;s
  hebben overal op iets te mekken, neem nou meneer
  Jorge Horatio Z!!! , hier in deze torie gebeurt niets meer, nada, hij Z weet niets meer van toen, vergeten
  weet ik niet zoveel gasten zijn toen verdwenen in die vuile oorlog, maar, maar het is de vader van…… dus ho maar, en nog meer van zulke zaken, daar stoor ik me aan, en ik niet alleen, anderen ook

  Maar aboeng dit wou ik even meegeven.


  Maak melding

 16. En jij steunt een narcist,moordenaar, drugs veroordeelde crimineel en onderdrukker van jou volk.
  Als je het over Fascisme hebt dan hebt je het over één partij of persoon die alle macht heeft.Hoe oneens ik ook ben over het beleid van Israel moet eerlijk zeggen dat Israel een democratie is.http://nl.wikipedia.org/wiki/Fascisme dit laat zien hoe ver sommige mensen kunnen gaan om de boel te bedonderen voor eigen gewin.


  Maak melding

 17. Beste Uri,
  Het is een binnenlands aangelegenheid. Wij Surinamers lossen onze eigen dingen op. Daar hebben wij Nederland niet voor nodig. Ik wil afspreken dat als Israël de internationale verplichtingen nakomt. Dat wij Suriname dat ook zullen doen. Kijk alle moord partijen van Israël sinds Bouterse de coup heeft gepleegd en het grond doe ze gestolen hebben en nog steeds stelen van de Palestijnen. Daar hoor ik u biet
  Niet over. Dat Zegt meer over de eu, nl en de rest van de wereld , dan mijn Suriname. Laat ons met rust en ruim je eigen zooi op.zioninst


  Maak melding

 18. Nou NL moeten helemaal niet bemoeien.Dit spel in sur doet al 30 jaar. Laat die man met rust.Het zijn stelletjs mensen die hieruit Nl alleen herkauwen wat de NL zegt.Laat Nl de Dossier open gooien wat hun in 1980 met bouta gedaan.HEt was een keer punt om de roer om te gooien.HEt waren stelletjes ezel die geen kennis haden van een land te regeren.En over groot deel van die mensen zijn kids zitten in NL alleen hun bek open doen.Als vraag datgene die kritiek levert wat hebben zijn voor het land gedaan.Wie zegt dat Bouta mordenaar is moet zijn pot zelf kijken.Hij is een verdachte wat niet en nooit zal bewezen worden.DOor de uitsprakn van NL en mensen die kritiek hebben die belemeren het vooruit gang van het land.Vergeet niet dat in NL meer HOMO,Drugsversladen en criminelen zitten.Hier verkrachten ze kleine kind die nog peuter school zit.Asiel zoeker die ze hier halen behandelen ze als Criminlen,slaven.Alle weten en regels die gemaakt zijn door de VN zijn om de Blanke mensen de west landen te beschermen.Wacht maar over 20 dat NL een bedel land wordt met Europa.Dan wil ik zien datgene die krietik uit waar ze naar toe gaan.Gebruiken jullie verstand als je die teminste heb.


  Maak melding

 19. Zo Nederland,

  We houden ons aan de internationale verdragen!

  De nieuwe amnestie wet is aangenomen,

  Nu alleen nog de boycotten opvangen!
  Daar zijn wij reeds bij de geboorte al op voorbereid!
  Het is gewoon natuurlijk gedrag:net zwart wit!je weet op een gegeven moment : zo hoort het;je wordt geboycot!


  Maak melding

 20. Nederland is altijd één van de koplopers geweest wat betreft internationale verdragen voor de mensenrechten. Het internationaal strafhof in Den Haag is het bewijs hiervan. Jullie doen je landgenoten echt tekort als jullie met het vingertje naar andere landen wijzen. Jullie begrijpen toch ook wel dat Bouterse een zware crimineel is? De mensen die voorstander zijn van dit besluit hebben echt boter op hun hoofd en lak aan de open wonden bij nabestaanden en slachtoffers.

  Met vriendelijke groet,
  een Nederlander met een grote liefde voor Suriname.


  Maak melding

 21. De weg naar sancties ligt volledig open. Uitreis verboden, verbond op financiele transacties en zelfs een gas/olie embargo behoort tot de mogelijkheden. Is 1 man dit allemaal waard ?


  Maak melding

 22. Linger: “Het is een binnenlands aangelegenheid. Wij Surinamers lossen onze eigen dingen op”,

  En de hele wereld hoe Surinamers dan doen: “Wij lappen de grondwet aan onze laars, vertrappen het beginsel van vrije en onafhankelijke rechtspraak, sluiten schimmige deals en laten moordenaar-president zijn amnestie regel. Zo doen wij Surinamers dat”


  Maak melding

 23. @Khan, zelf zeg je dat Bouta niets gedaan heeft maar waarom dan een Amnestiewet invoeren ? Als je niets gedaan hebt heb je ook niets te vrezen. De man is bij verstek veroordeeld in nederland voor drugshandel. Als je niets gedaan hebt waarom dan vluchten. In het verleden had Bouta al aangegeven politiek verantwoordelijk te zijn voor de decembermoorden. Wat wil je nog meer ? Ik noem dit een indirecte bekentenis.
  In een fatsoenlijke rechtstaat worden moordenaars altijd berecht. Het laatste wat je wil is dat politici op de stoel van de rechter gaat zitten. Belangrijkere vraag is wat heeft Bouterse afgelopen 30 jaar voor Suriname betekent ? Kan niets bedenken.. behalve polarisatie tussen kamp Bouta en tegenstanders.
  Het ergste is dat dit alleen maar economische schade heeft toegebracht. Potentiele investeerders durven geen zaken te doen in een bananen republiek. Suriname wordt al 30 jaar gegijzeld door Bouta. Feit, Suriname had nooit onafhankelijk moeten worden, we hadden dan een welvaart gehad van een ongekend niveau. En Khan, je moet je schamen om Surinamer te noemen net als al die andere Bouta aanhangers. 15 broeders zijn omgekomen en jij kijkt de andere kant op. Om je voor te schamen !


  Maak melding

 24. Beste gemeenschappelijke Surinamers,

  Ik bemerk toch altijd een raar sentiment als het om Nederland gaat. Begrijpelijk, maar laten we het voor deze discussie feitelijk houden en ons richten op Bouterse, niet op Nederland. In het algemeen zou ik u willen vragen om de geschiedenis die bij opa’s en oma’s ligt daar te laten liggen.

  Voor een president van een redelijk klein land (in termen van populatie) is het toch op z’n minst opmerkelijk dat de iemand die beschuldigd wordt van politieke moorden toch president kan worden. Heeft er waarschijnlijk mee te maken dat het collectieve geheugen redelijk kort is (overigens een internaal probleem). Maargoed democratie is democratie en elk volk krijgt de leider die zij verdient.

  Voor de mensen die roepen dat Suriname zijn eigen zaakjes wel in orde kan maken; hulde, na 30 jaar nog geen rechtspraak, erger nog een president die het onmogelijk wil maken om veroordeelt te worden door een onafhankelijke nationale rechterlijke macht op basis van deze beschuldigen. Dat doe je alleen als je wilt dat de waarheid niet naar buiten komt. Nou kunnen de meeste Surinamers hier best tevreden mee zijn, maar ‘recht’ in dit specifieke geval is niet voor jullie bedoelt.

  Het is bedoelt voor slachtoffer en nabestaanden en mogelijke dader. Dat is ook waar de minister op doelt. Afwijken van deze standaard betekent dat je bij default degradeert naar een uiterst dubieus land. Dat komt de internationale relaties dus niet ten goede, juist nu Suriname deze relaties nodig heeft vanwege hoge werkloosheid.

  Blijft uiteindelijk jullie keuze want ik woon niet in Suriname (alhoewel ik mij wel verwant voel) maar wees verstandig.


  Maak melding

 25. Uri zet em op …… Alles is in deze geoorloofd.
  Washington Brussel Den Haag.
  Visa verboden voor het gehele Sur. parlement en regering in de totale europese Unie en shengenlanden.
  Internationale opsporingsbevelen uitvaardigen voor de criminele regering en parlement.
  Alle geldstromen vanuit de EU naar Sur. blokkeren,
  Eventueel met gedoogsteun van onze Geert.
  Alleen nog humanitaire hulp toelaten, want die zal in de komende tijd hard nodig zijn in Surimaribo.


  Maak melding

 26. De VS zal zich er zeker mee bemoeien. Geloof maar dat die uitstekend op de hoogte zijn en alle dossiers in Nederland van a tot z kennen.
  Op deze wereld is geen plaats voor presidenten die morden op hun geweten hebben.
  Ze worden al een aantal jaren in volgorde van belangrijkheid opgeruimd. Bouterse komt vanzelf aan de beurt. Og magere hein moet iedereen te snel af wezen.


  Maak melding

 27. De SRD is binnenkort geen drol meer waard. Investeerders blijven weg, toeristen blijven weg, het land produceert helemaal niets zelf en 60 procent van de beroepsbevolking is spookambtenaar. Tel uit je winst met zo’n moordpresident. TTheo, Anna_Z, Parampinto, Mr Zuidoost Sempa en al die andere kakkerlakken.


  Maak melding

 28. ALLE politici in Suriname hun leven, werk en denken wordt beheerst door corruptie en deze corrupte mentaliteit zit ook in de andere gelederen van de maatschappij; er is géén één persoon aanwijsbaar met een gezonde visie om het land op te bouwen!!
  Het is de mentaliteit van “Ikke-Ikke, en de rest mag Stikke”. Het ergste is, as we speak, na meer dan 35 jaar onafhankelijkheid, de grootste uitbuiters van het land de Surinamer zelf is en dit in overtreffende trap t.o.v. de blanken destijds!! Enkele voorbeelden;

  * Een corrupte goldmining deal met Rosebell Inc waardoor er geen staatsinkomsten zijn en het dure goud letterlijk het land wordt uitgedragen voor MILJARDEN €€€€€
  * Corrupte deals met China; gevolg vernieling en stropen van het regenwoud van Suriname
  * Chinezen krijgen letterlijk binnen 24 uur alles gedaan via corrupte deals en een Surinaamse-Nederlander die een bedrijf in Suriname wil opstarten ondervindt alleen maar tegenwerking als er niet onder de tafel wordt geschoven
  * Het voedselketen van Suriname bevat een hoog gehalte gifstoffen, dankzij weer de corruptie mentaliteit en kortzichtigheid van de overheid en bedrijfsleven
  *Etc…..
  *Etc…..
  *Etc…..

  Jammer van zo’n mooi land die hard een visionair nodig heeft zoals het in Singapore is gegaan in dezelfde 35 jaar!!
  http://www.sustainabilityinstitute.org/dhm_archive/index.php?display_article=vn210singaporeed


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.