Verzelfstandigen Surinaamse districten wekt wrevel

18

PARAMARIBO, 31 mrt – Het tempo waarin de districten verzelfstandigen is niet naar wens. Dit gaven districtscommissarissen (de lokale versie van de burgemeester, red.) te kennen tegenover minister Linus Diko van Regionale Ontwikkeling, RO. Er zijn districten bij die nog de eerste fase moeten doorlopen. De financiering is een enorm pijnpunt.

Geld dat is aangevraagd voor projecten komt traag los bij het ministerie. De bedoeling van de hele decentralisatie is juist dat het vlotter gaat. Deel van dit proces is een vlotter verloop van administratieve processen. Uiteindelijk moeten de districten over een eigen pot beschikken. Projecten kunnen dan zelf bekostigd worden. Nu wil het maar niet vlotten. “Ik wacht al zes weken op geld voor ons bestedingsplan”, zegt districtscommissaris Ingrid Karta-Bink van Commewijne.

Ondernemers financieren projecten nu voor. “Ik weet niet waar het aan ligt, ik heb elke dag contact met de minister”, aldus Karta-Bink. Het wordt nog zeker twee weken wachten. Het geld moet nog vrijkomen bij het ministerie van Financiën. “Het proces kan heel lang duren, er zijn zoveel schakel”, zegt Genia Lank-Gorinde, topfunctionaris op RO. De districten doen er goed aan de lange wachtperiode mee te rekenen als ze zaken doen. Het is niet anders.

Bekijk ook:


18 REACTIES

 1. Vooral geld aan Coronianen en Albinezen is weggegooid.Waarom? Simpel het gros van deze mensen die daar wonen zijn lui en vooral jongeren zoeken hun heil in de misdaad zoals hun gekozen leiders die hopen met de amnestiewet, hun misdaden te kunnen ontlopen.


  Maak melding

 2. Decentralisatie kan in de praktijk de voorloper zijn van het uiteenvallen van de huidige regeringsvorm naar een statenbond. Districten worden dan deelstaten met een eigen regering, waarbij de centrale regering in Paramaribo alleen over het buitenlands-beleid en defensie gaat. Een regeringsvorm naar het voorbeeld van Duitsland.

  Echter, de etnische tegenstellingen zullen hierdoor veel scherper worden. Waar Duitsland uit een volk bestaat, daar bestaat Suriname uit meerdere volkeren, zie de huidige politieke chaos met de amnestiewet.

  Uitgaande van de etnische meerderheden per district kan het over een langere periode resulteren in het volgende:

  District Nickerie en Saramacca en een deel van Wanica uitsluitend voor Hindoestanen.

  District Marowijne voor de Marrons.

  District Coronie, nu voor het merendeel bevolkt door Creolen, komt klem te zitten tussen Saramacca en Nickerie. Een volksverhuizing richting Paramaribo en Wanica is dan niet uit te sluiten.

  District Commewijne voor de Javanen.

  De districten Para, Paramaribo en een deel van Wanica voor de Creolen, Chinezen en overigen.

  Paramaribo zal de eerste periode nog als hoofdstad fungeren, maar zal ook die status over langere periode kwijtraken, aangezien de deelstaten voor eigen soevereiniteit zullen strijden en uiteindelijk zich losmaken van de republiek Suriname.

  Ik durf niet in het hoofd van Desi Bouterse te kijken, maar het kan zomaar zijn dat dit zijn politiek is om de greep op Suriname te verstevigen middels decentralisatie van de macht en een hervestigingsbeleid op basis van etniciteit.

  Gezien de samenstelling van de Surinaamse bevolking in de districten lijkt decentralisatie niet de juiste aanpak. Het gevaar van nationalisme ligt op de loer.

  Vanuit Paramaribo moet meer ambtelijke sturing komen voor de districten om zodoende het uiteenvallen van de staat Suriname te voorkomen.

  De onvrede tussen de diverse bevolkingsgroepen jegens elkaar is aan het toenemen, de tegenstellingen zullen met het decentralisatie proces alleen maar tot meer nationalisme leiden en uiteindelijk het uitroepen van een eigen staat. En dit moet absoluut worden vermeden.


  Maak melding

 3. …………………DISTRICT…………….

  Nickerie…rijst..doksi/kwie-kwie massala
  Coronie..kokosnoot groeit,..inwoner slaapt
  Saramacca…rijst/groente/doksi en vis & JOGI 😉
  Paramaribo..een ware toestand a la Equatoriaal Guinee
  Somowijne…geen suikerriet,alleen maar Salaam-slijm
  Marronwijne..Papatam ten voeten uit

  ……….HET DISTRICT PARA van PANKA……….
  zeer productief vwb zwangerschap op school
  Bar/dancing,vol met minderjarigen,…en zowat een 1/2 porno-industrie

  ……..Gelukkig Ben Ik Geen PARAMAN……… 🙂


  Maak melding

 4. Het gegraai in de stad is van omvangrijke nivo dat er niets overblijft voor distrikten en paraststalen.
  Decentralisatie met deze regering is slechts Fatamorgana.


  Maak melding

 5. O ja,er worden regelmatig leden van een of andere financiele commissie van de overheid naar de distrikten gestuurd om na te gaan waar er geld gemaakt kan worden die uiteindelijk moet worden gestort bij de overheidsbetaaldienst.


  Maak melding

 6. Geld aan Marowijne is goed voor Suriname .
  Marowijne is nog steeds het meest productieve en potentievolle district van Suriname.
  De mensen werken hard en doe hun best om vooruit te komen..
  Marrons zijn harde werkers, dankzij hun en de franse overheid die gelukkig dat heeft ingezien is West Fransguyane met name Saint luarent het meest groeiende district van Frans Guyana..
  Ondanks dat er een paar racisten Marrons met criminaliteit willen linken, gaat het jullie niet lukken..
  De twee politiebrigadiers die laatst een burger hebben gedood zijn geen Marrons..


  Maak melding

 7. Zaterdag 31 maart 2012 om 22:08 uur, door Onzin
  Geld aan Marowijne is goed voor Suriname .
  Marowijne is nog steeds het meest productieve en potentievolle district van Suriname.
  De mensen werken hard en doe hun best om vooruit te komen..
  Marrons zijn harde werkers, dankzij hun en de franse overheid die gelukkig dat heeft ingezien is West Fransguyane met name Saint luarent het meest groeiende district van Frans Guyana..
  Ondanks dat er een paar racisten Marrons met criminaliteit willen linken, gaat het jullie niet lukken..
  De twee politiebrigadiers die laatst een burger hebben gedood zijn geen Marrons..

  nu vind ik dat jij je als een racist opstelt. de 2 brigaiders van politie zijn ook zonen van su. en buitendien marrons plegen meer feiten dan hindustanen. dat mag wel gezegd worden.


  Maak melding

 8. in coronie lusten ze harriet ramdien niet omdat zij in een maand tijd 4500 srd vanuit de ijsfabriek heeft opgehaald. een fabriek die jaren geen cent in de kas van coronie bracht. viva harriet.


  Maak melding

 9. Jaren terug , wilde een ckere meneer sittal dit al doen in Nickerie. Toen is Wijlen soldaat Horb ernaartoe gevlogen met een helikopter en 4 mp’s , ze hebben zijn mars gewiept op tv en toen was alles weer rustig. Oppassen Suriname er loeren duistere krachten achter dit soort besluiten en sommige bevolkingsgroepen zijn gevoelig hiervoor en schromen er niet voor hun Surinaamse broeders te verkopen. Etnische tegenstelligen zullen niet te overzien zijn.


  Maak melding

 10. @dpatr , De statistieken wijzen anders uit de meesten zijn creolen dan volgen de hindostanen, de Marrons zitten op de derde plek wat criminaliteit betreft..
  Maar dat wil je niet horen want dat klinkt niet leuk in jou oren..

  Paramaribo-In de gevangenissen in Paramaribo en Wanica is 40% van de mannen stadscreool, 21% is marron en 19% is hindoestaan.
  De resterende gevangenen behoren tot de overige bevolkingsgroepen. Onderdirecteur ban Justitie, Edward Belfort, zegt dat aan de hand van de statistieken blijkt, dat de marrons niet de grootste groep is in de inrichtingen.

  In Hazard Nickerie is 30% van de gevangenen hindoestaan, 20% stadscreool en 15% marron.

  Bron: Times of Suriname, maandag 05 december 2011


  Maak melding

 11. O Jee!

  Hoe meer potten, hoe meer corruptie!
  Corruptie bij de overheidsinstanties en ministeries wordt gedelegeerd naar de distrikten. “Ik ben toch niet gek!” Hoe verzint men deze rotzooi over de hoofden van het arme volk?
  Wijsheid is in de Surinaamse politiek ver te zoeken.


  Maak melding

 12. De bevolking van elk district moet financieel bijdragen aan het decentralisatie projekt.Het district Saramacca met de hatiaanse voodoo bevolking moet behalve landbouw ook een wezenlijke financiele bijdrage leveren aan het decentralisatie proces van district en ook inburgeren in de plaatselijke waarden en normen!Wij baden elke dag!!!!


  Maak melding

 13. CITAAT: “De financiering is een enorm pijnpunt.”

  Dit is zeker een pijnpunt. DDB houdt liever al het geld voor zichzelf. Maar het is niet het enigste. DDB was, is en blijft een machtswellusteling die nooit een deel van de macht zal afstaan aan de districten.

  Decentralisatie van een deel van het beleid is zeker een goed en noodzakelijke zaak.

  @michael
  Je eerste alinea’s getuigen van een ethnische preoccupatie. Als de districten eindelijk de kans krijgen om zich eens te ontwikkelen worden ze vanzelf ook aantrekkelijk als vestigingsgebied en zal er juist meer ethnische vermenging optreden. Nu hebben de districten haast niets te bieden en zijn ze slechts uit-migratie gebeiden. M.a.w. door de natuurlijke aanwas blijft een hindoestaans district Hindoestaans, etc.

  Ook is je analyse van ‘nationalisme’zoals jij het noemt (feitelijk spreek je over een ethnisch seperatisme, cq gebruik je een verkeerd woord) onjuist. Dergelijke sentimenten ontstaan juist als een district zich achtergesteld voelt en opzoek gaat naar een gemeenschappelijke noemer ( bv ethnischiteit) om zich af te zetten tegen de centrale regering. Juist het uitblijven van decentralisatie geeft voeding aan die sentimenten.


  Maak melding

 14. @ determinist. Ze zijn lui, of ze doen aan misdaad dat zijn misselijkmakende etnische vooroordelen, Etniciteit werkt als een verstikkend onzichtbare nevel op de ontwikkeling van Suriname.
  De mensen wiens voorouders Suriname gesticht c.q. opgericht hebben hebben dat niet met luiheid tot stand gebracht. Wat we nu zien is dat het land vergooid wordt aan mensen die daar erfrechtelijk geen enkele aanspraak op maken.
  Alle geld naar Nickerie om daar het voorwerk van de creolen Nickerie de ontwikkeling van Suriname werkt als een


  Maak melding

 15. Nu kunnen we fluiten naar de “AntiCorruptiewet”.
  Deze openlijke acties,als CIS op herhaling.
  Ze noemen het;per 16 april gaan de prijzen omlaag.
  Dillip heeft de corrupte pot al binnen.
  We kennen de betrokkenheid van Dillip, met de omkoperij van Chierkoet daar bij het CIS van toen.
  Geen enkele parlementarier die over de “AntiCorruptiewet” meer praat.


  Maak melding

 16. @ Neus

  De woorden zijn in de juiste volgorde gekozen.

  Nationalisme is een politieke ideologie die voortkomt uit een sociaal-culturele eenheid.

  Separatisme is het zich losmaken uit een bestaande staat en het oprichten van een eigen staat.

  Nationalisme kan uiteindelijk leiden tot separatisme.

  Ik pleit om deze redenen voor een sterk centraal bestuur vanuit Paramaribo, zowel sociaal-economisch als sociaal-cultuur en zonder etnische overheersing.


  Maak melding

 17. @michael

  -1- Je stelt ten onrechte sociaal-culturele eenheid gelijk aan ethniciteit
  -2- Je gaat voorbij aan het feit dat natinalisme vaak gedreven wordt door sociaal-economische factoren ipv sociaal-culturele of ethnische. Die worden er slechts bij gehaald omdat een elite een politieke achterban moet creeren.

  Ethnische politiek is in de regel niets meer en niets minder dan een schaamlap waarmee een elite op leugenachtige wijze tracht een groep achter zich te krijgen. Juist als de sociaal-economische lagen en groepen in de bevolking multi-ethnisch zijn is de kans van slagen op een derglijke politiek gering. De huidige centralisatie van bestuur belemmerd de ontwikkeling van de districten en daarmee de ethnische homogeniteit van de districten. De huidige politiek is daarbij gebaat omdat het district relatief veel (TE VEEL) zetels opleverd en een instandhouding van de ehnische homogeniteit hen verzekerd van een flink aantal zetels.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.