‘Gezamenlijke EU-verklaring over amnestiewet Suriname’

52

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft zich uitgelaten over de amnestiewet die momenteel wordt besproken in het Surinaamse parlement Mogelijk wordt er maandag tijdens een openbare vergadering in Suriname al over de wetswijziging gestemd.

Rosenthal werkt aan een gezamenlijke EU-verklaring, zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad. Hij wil wel eerst de stemming in het Surinaamse parlement afwachten. Het zou averechts kunnen uitwerken door nu al te reageren, stelde de minister.

“Achter de schermen al gewerkt aan een verklaring, mocht de wet worden aangenomen. “We kijken in EU-verband of we een uitspraak kunnen doen over Suriname”, aldus de bewindsman.

Bekijk ook:

52 REACTIES

 1. Persoon ben ik tegen de amnestieregeling. Maar naar mijn mening dient de EU zich niet te bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van Suriname.


  Maak melding

 2. Achterlijke Rosenthal, ga eerst je eigen straatje schoon vegen: Irak, Afghanistan, Schiphol brand slachtoffers, de vele buitenlanders die in Nederlandse politie cellen sterven, Sebrenica, Indonesie, Libye, de bezetting van de Nederlandse Antillen en de onderdrukking van het volk van de Nederlandse Antillen, je eigen racistisch kabinet, je joden vervolging in de 2de wo, je slavernij verleden, het bloed dat dankzij jullie in zo wat heel de wereld heeft gevloeid, julllie steun aan het racistische zuid afrika ten tijde van de apartheid, jullie achterstelling van homo’s, zigeuners en vrouwen en zo kan ik nog een hele poos doorgaan, jullie uitbuiting van zo wat de hele wereld met jullie concerns als Shell. Rosenthal ga je diep schamen om je heden en je verleden! ik heb maar één reactie op je: bah, bah, bah.


  Maak melding

 3. Verklaring EU… hmmmmmm?

  Wordt Suriname officieel tot bananenrepubliek verklaard en de daarmee samenhangende consequenties? De EU subsidies voor de bananenproductie zijn al gehalveerd…

  Of iets diplomatieker; Suriname is niet langer een rechtstaat te noemen en wordt aangeklaagd bij het Internationaal Gerechtshof? En internationaal ingrijpen in deze bananendemocratie noodzaak?

  Vol spanning wachten we af..


  Maak melding

 4. Dan moet hij ook met zijn dossier dec. ’80 komen….Hij heeft het nu voor 200 jaar weggestopt……hij wil nu bommen met Stealth en F16 ik ken ze….MAAR LAND EN VOLK GAAN VOOR VREDE…arme Saddam arme Kaddafi…..GOD slaapt nooit….wij willen vrede daar hebben wij geen buitenlanders voor nodig…. slavernij is voorbij laat ons met rust aub.


  Maak melding

 5. Nu moet Front de bek open trekken maar nee Front kiest voor buitenlanders om ons met wortel en tak te komen uitroeien….ik ken front.


  Maak melding

 6. Natuurlijk dient de EU te reageren en anderen zullen dat ongetwijfeld ook gaan doen.
  Men kan zich in Suriname dan niet meer beroepen op “wie zwijgt, stemt toe”.


  Maak melding

 7. Hoe denk je dat er gestemd gaat worden? Natuurlijk zal het worden goedgekeurd. Er is momenteel veel te halen in SU. Zelfs de KLM vliegt nu met zijn grootste toestellen naar SU. Vroeger werden alleen de oude 747 boeing gebruikt voor Suriname, terwijl die niet meer in Europa mocht vliegen. Nu daar er veel olie in Suriname gevonden zal worden gaat NL zich roeren. Waar is die minister die zijn grote bek opendeed over bouterse, Maxim Verhagen. Nu hoor je hem niet. Ellendelingen allemaal, de wereld wordt slecht gemaakt door haar leiders. Ach dat er 15 mensen gekilled zijn ach dat moet kunnen, wij hebben een paar miljoen oslims laten sterven in bosnie, dus 15 moet kunnen. Zolang er iets te halen valt is alles goed, f…king farizeers.


  Maak melding

 8. Heel vreemd hoe men reageert op de tekst. Ik vraag mij af wat voor opleiding zij genoten hebben.
  EU gaat zich beramen met de amnestiewet, en niet Nederland alleen. Het gaat erom om na te gaan of men voldoet aan bepaalde criteria’s om in aanmerking te komen voor de amnestie.
  Amnestie heeft ook te maken om land en volk te beschermen. Vreemd genoeg klagen de Surinamers altijd over Nederland, maar als er problemen zijn bellen ze eerst de familie in Nederland op oor de harde euro’s.

  =Sommige Surinamers zouden graag zien dat er een wet aankomt dat Bouterse en de rest voor eeuwig aan de macht blijven. Heeft men goed onderzocht wat de consequenties kunnen zijn??NEE
  =Zie maar Syrië, en nog vele landen waar het niet goed gaat. Zie maar Cuba en bekijk de sancties maar van die landen.
  Ik zou dan zeggen dat deze mensen niet moeten klagen over het feit dat het land Suriname niets meer heeft en men weer in de rij moet gaat staan.

  ==als Amerika gaat boycotten ben ik benieuwd wat men gaat doen. HELEMAAL NIETS.

  IK HOOP VOOR RUST EN STABILITEIT VOOR MIJN LAND EN VOLK


  Maak melding

 9. Ik begrijp niet waarom Nederland is alles moet gaan bemoeien. Suriname is alang niet afhankelijk van ze. Ze bemoeien zoveel dat k me we’ll kan voorstellen dat ze smorgens opstaan zonder dat ding onder hun neus te poetsen.laten ze zich bezig houden met die bezuinigingen


  Maak melding

 10. Dames en heren,
  Aan het woord zijn de grootste mensenrechtenschenners die de mensheid ooit heeft gekend.
  Het handelen en nalaten te handelen van Holland in Indonesie is wereldwijd bekend. Stelletje Rawagede Hypo,s!!!


  Maak melding

 11. De Calimerostaanse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal is een diehard zionist die vooral de Israelische belangen behartigd. Deze zionisten waar ook ter wereld komen vooral in actie als Israelische belangen worden geschaad. Uri Rosenthal is eerst Israelier en daarna Calimerostaan. Gewoon negeren deze zionist.


  Maak melding

 12. Het gros van de mensen zijn tegen deze amnestiewet. Degenen die het leven van hun naasten respecteren. De minderheid is voor deze wet, degenen die het leven van hun naasten niet respecteren.

  Zie het gevolg van hun keuze……99% van de daders zijn van de nationale doden partij.

  Romano Meriba, die gratie heeft gekregen van president Desi Bouterse, is al enkele uren op het politiebureau Keizerstraat. Hij is opgebracht voor verhoor. Twee groepen raakten gisteravond in gevecht met elkaar in een bar/dancing. Er is een politieagent mishandeld terwijl een burger in het ziekenhuis is beland.

  Twee politiemannen zijn betrokken bij de moord op Celius Molius. Zij zijn in Nickerie aangehouden. De mannen zijn positief herkend. Ooggetuigen hebben aan de politie doorgegeven wie de mannen zijn die geweest waren om Molius te arresteren woensdagavond.

  Het moet niemand verwonderen, ook de oliedomme aanhangers van deze moordenaars als moorden een trend wordt bij minste onenigheid tussen elkaar. De meeste criminelen hebben hun voorbeelden in deze regering.


  Maak melding

 13. Beste Anna_Zoeloe: in plaats van commentaar te geven op Nederland en d EU ben ik ben benieuwd naar jouw mening over de amnestie wet die indruist tegen de Surinaamse grondwet. En zonder de woorden zionisme, imperialisme, slavernij en kolonialisme graag.


  Maak melding

 14. Beste Ira: de gemiddelde NDP groupie kan amper lezen en schrijven. Ze gillen maar wat en als ze als beloning een broodje pom krijgen gaan ze tevreden naar huis.


  Maak melding

 15. @anna_z

  Behalve racistisch ben je dus ook een jodenhater en anti-semiet?

  Dat verklaart een hoop van uw ongenuanceerde stinkhaat naar alles dat een andere kleur dan de uwe draagt.


  Maak melding

 16. Zuidoost, wat doe je nog in het land van Rosenthal.Profiteren van de steun zonder ervoor te zweten.Wat een waardeloze lafaard.Waarom ga je niet naar SU om jou president te beschermen.Ze komen hem straks halen, dan zal je zien hoe zijn lijfwachten gaan krullen als slakken.Je teert van Holland en scheld ze uit.Wat een waardeloos figuur.

  Danitia


  Maak melding

 17. @ira sorry hoor ze mogen kalgen over nederlandse bemoeienis en ze mogen ook hun fam in nederland bellen .
  het is niet de nederlandse regering die ze het geld stuurd maar hun fam lid dus gebruik dat niet.
  en ik snap veel surinamers niet het maakt niet uit dat een ander ons afmaakt als onze broeder maar niet schuin naar ons kijkt want die moet dan dood.
  het is iets van het verleden zeg niet dat het goed is maar denk dat het nu wel tijd is om het een plek te geven laat het nu rusten.


  Maak melding

 18. Beste Danita: Types als Mr Zuidoost zijn laffe luie donders zonder een cent eergevoel. Ze lopen als een blind slaafje achter Bouterse aan, pakken hun uitkering en kankeren lekker op dit forum op de Nederlanders. Ze hebben waarschijnlijk geen enkele opleiding genoten ( te lui) en nog nooit een dag in hun leven gewerkt.


  Maak melding

 19. @HENK MOLENAAR: Je haalt de woorden uit mijn mond, de gemiddelde NDP-er is ongeletterd, politiek ongeschoold en de slavenmentaliteit zit hen nog in de genen, dus je kan ze van alles wijsmaken, een eigen mening hebben ze niet, ze praten BAAS na, en wat ze als de beste kunnen is schelden en ongenuanceerde uitspraken doen.
  En inderdad voor een broodje pom , bakkeljauw, of een stukje domeingrond zijn ze bereid hun normen en waarden voorzover ze die al hadden overboord te gooien, of hun moeder of zuster te verkopen.


  Maak melding

 20. @BakraBasi

  Beste BakraBasi,
  Kritiek op Israel en de zionisten wordt door bepaalde lieden doorgaans als antisemitisch bestempeld. Daar zijn we inmiddels aan gewend. Het wordt tijd voor een andere mantra.

  @Henk Molenaar

  Helaas is het onmogelijk de meeste West Europese landen los te zien van zionisme, imperialisme, slavernij en kolonialisme.


  Maak melding

 21. Leest de reactie van de bekende STEMVEE onder aanvoering van Eva Braun beter bekend als anna_ZOT en haar Adjudant Jozef Goebels beter bekend als paramanpinto.


  Maak melding

 22. Suriname zal pas haar rust vinden en opbouw zodra Bouterse en zijn hele boeven karavaan met hem verdwijnen zowel van het politieke als van het maatschappelijke toneel.
  Nu kun je niks anders verwachten dan eigen belang. Als je al 30 jaar liegt dan zal je dat ook voor een waarheidscommissie doen immers je amnestie heb je in je zak. Dan kunnen die paar jaar van liegen er ook nog bij.


  Maak melding

 23. Als het aan deze klojos liggen, zetten ze Suriname inderdaad op de marktplaats inclusief de pro-leden wier de stemmen hebben uitgebracht!!

  Jammer hoor!! stelletje dombo’s denk eens goed na!1 hopelijk hebben jullie een beetje hersens!! Gebruik het dan goed! en niet negatiefs!!!


  Maak melding

 24. Pariaman: je scoort enkel maar de minnetjes!!
  Denk eens goed na!! Ik zie nergens een plusje!! alhoewel ik op een reactie je wel een pluspunt heb gegeven maar die is weer door een ander in mindering gebracht!! jammer pariaman!!


  Maak melding

 25. Speciaal aan die Rosenthal en knoop het maar goed in je oren.

  Suriname is een souvereine staat, die zelf interne beslissingen en besluiten neemt, zoals ook Nederland interne besluiten en beslissingen neemt.

  Een zo’n interne besluit is om alles over de jaren 80 in Suriname 50 jaar lang niet openbaar te maken.

  Een ander interne besluit was om al die excessen in Indonesie voor lange tijd in de doofpot te stoppen.

  Ik heb weer zo eentje, Karremans werd geridderd na Sebrenica, ja lees het goed geridderd, nadat hij het glas had geheven met die Servische beul.

  Goed ik begrijp ook dat sommige Surinamers zelfs de duivel zullen prijzen als die maar tegen Bouterse is.

  Totnutoe heeft God Bouterse beschermd al 30 jaar lang, en dat zal door blijven.

  Suriname zal alles overwinnen.


  Maak melding

 26. anna_z: “Helaas is het onmogelijk de meeste West Europese landen los te zien van zionisme, imperialisme, slavernij en kolonialisme”

  Kan jij mij dan uitleggen Anna Goebels waarom uit alle landen ter wereld onderdrukten zo hun best doen om West Europa binnen te komen>


  Maak melding

 27. Afu sensi

  Totnutoe heeft God Bouterse beschermd al 30 jaar lang..wat een ongeloofelijke idiote opmerking. Di di bri habi langa lebi……..na dertig jaar genade om zich te bekeren van zijn boze werken nu het oordeel, vandaar die verfoeilijke amnestiewet.


  Maak melding

 28. Als antwoord aan Nederland/EU een gtrote JAWEL
  Wie hadden die 15 tegenstaanders gestuurd om een coup te plegen met de bedoeling om de toenmalige Regering omver te werpen.
  Was dat Democratie? Antwoord een grote NEE.
  Nederland die de opdracht gever was hadden die mensen omgekocht met beloningen en ook met grote leugens, waardoor ze in onwetendheid die coup gepleegd hadden en vermoord waren.
  Waarom moet die straf proces gestopt worden? Antwoord:
  1 Die getuige RR is door Nederland opgeleid om leugens te vertellen , zodat door die valse verklaringen de Pres. DDB alsnog opgesloten kan worden, omdat DDB sta in de weg is om Suriname altijd afhankelijk te maken om op een sluwe manieren het rijkdom eruit te melken en ook om kolonie te maken door alle Surinamers Nederlanders te maken.
  2 Het strafproces was 25 jaren later begonnen (2007)
  3 Er was Amnestie verleend in 1992 dat niet gelijkheid is toegepast.
  4 Het Surinaamse Wet laat het toe.
  Opmerking: Die coup en binnenlandse oorlog waren altijd als een viese politiek/achteruit spiegel gebruikt om te voorkomen dat de NDP/DDB weer aan de Regeermacht komt. Dus ze waren teleugesteld en hadden die strafproces als een boogie trap/hinderlaag geplaats.
  wordt vervolg leugens.


  Maak melding

 29. @ BakraBasi

  Uh, eh,maak je niet druk.Heb je gezien hoe ze eruit ziet.Dit soort figuren gaan voor gratis eten en drinken.Ze zijn te beroerd om te gaan werken.Typisch blakamang-mentaliteit.Een echte tjaja-maleba.
  Prasi-oso sma.

  Danitia


  Maak melding

 30. Weet Dit, de front regeringen hebben Suriname positief op de wereldkaart gezet, dat kun je niet zeggen van jouw criminele moordenaar president.

  Dankzij de vorige regering zit er reserves bij de centrale bank. Als jouw criminele boef Bouterse vertrekt zal er niks meer in kas zijn.

  Wat vele integer moreel gezaghebbende Surinamers en ik niet begrijpen is waarom amnestie als Bouterse niets gedaan heeft.
  In Zuid-Afrika hebben alle moordenaars voor een commissie al hun misdaden bekend en om vergeving gevraagd waarna amnestie werd verleend.

  Bouterse waant zich sinds 1980 boven de wet in ons land en gebruikt verschillende podia om de nabestaanden van zijn slachtoffers te beledigen.

  Deze man verdient een kogel door zijn hoofd net als Gaddafi en geen amnestie.


  Maak melding

 31. @ Henk Molenaar, Zucht en de rest van THE GANG

  Hahahaha, ik lach me krom om die dwaze reacties.
  1. NDP-ers ongeschoold hoe komen ze erbij, net als die anderen zoals FRONT zo geschoold zijn hahaha. Jullie praten over gratis broodjes en stukken grond is dat niet altijd zo geweest in Suriname bij welke partij dan ook? Hahaha, ik denk van wel! Alles draait om eigen belang in Suriname en dat is jammer genoeg nooit anders geweest.
  2. Voor de dwazen die zeggen dat Surinaamse Nederlanders lafaards zijn door hun stem te laten horen hier en maar terug moeten gaan, WHAHAHA, wat een kiek zeg. Hebben deze dwazen er nooit bij stil gestaan dat veel van die Nederlandse Surinamers graag terug willen gaan, maar sommige misschien laag geschoold zijn of een uitkering genieten dus dat dat een rede is om in het koude kikkerlandje te blijven. Moeten deze mensen gaan pienaren in Su dan? En wat maken deze mensen zich toch onnodog druk, hahaha, is dit forum niet gemaakt door Surinamers voor Surinamers?

  Fijn weekend allemaal


  Maak melding

 32. 1 ding valt mij op dat sommige reacties bekroond worden met een negatieve beoordeling. “Vrijdag 30 maart 2012 om 22:36 uur, door Henk Molenaar
  Beste Ira: de gemiddelde NDP groupie kan amper lezen en schrijven. Ze gillen maar wat en als ze als beloning een broodje pom krijgen gaan ze tevreden naar huis. en dit bedoel ik nou. als dat surinamers zijn geen punt. wat voor afiniteit heeft deze blauw oog met su??? in su hebben wij opbouwende kritiek nodig om ons land verder tot ontwikkeling te brengen, maar als mensen die blauwe ogen en blondhaar hebben reageren dan zeg ik hebben wij jou om een reactie gevraagd??? ik hoorde john van coblijn op een su tv station zich uitlaten over het een en ander. een vraag wil ik john stellen. toen het huis van je nichtje in de vlammen opging, waarom heb je haar niet het huis die ze beloofd was te tout lui faut gegeven zoals beloofd?? maar een stomme reactie van ” desi kan gi ju den materiaal, want y ser drugs” nadta mensen van de ndp haar hebben geholpen met bouwmaterialen?? waarom zijn jij en je nichtje nu geslagenvyanden van elkaar?? jullie zijn toch bloedverwanten??????
  @ DETERMINIST

  je kent de bijbel slecht. didibri ben de a moro kon engel, na ala makti a ben wan ab na gron tapu me GADO smijt en kon na grontapu. let op!! is bout didbri? is bout echt zo intelligent??????


  Maak melding

 33. Hhahaahahah die dpart is duidelijk de weg kwijt, misschien kan je ons vertellen welke kleur ogen Klinker heeft die jou baas adviseert vertel ons ook wat voor kleur ogen kolonel valk heeft.


  Maak melding

 34. waar was nederland bij de vorige amnestie regeling, of bestaat het land nederland pas in 2012 dit is puur op de man spelen de waarheid moet hoe dan ook boven tafel komen maar dit is precies het werk van de mensen die suriname in het verleden op achterstand hebben gezet zie de ontwikkeling van nederland kijk naar suriname het zijn die surinamers die het zogenaamd menen met het land die er niets aan hebben gedaan het land voor uit te brengen alleen zich zelf en hun vrienden ook deze regering doet dat omdat surinaamers geen eenheid hebben zal dit land als ze de krabben mentaliteid niet acherwegen laten nooit voor uit komen.


  Maak melding

 35. Als een ieder uitgaat van baas in eigen land dan zou er beduidend minder ellende in de wereld zijn. Dat gebeurt niet; nu niet, morgen niet en is gisteren ook niet gebeurd. De Nederlandse regering heeft Suriname vele tientallen jaren gekonaliseerd en in deze periode zijn heel veel fouten gemaakt. Voor en na de onafhankelijkheid van Suriname hebben velen daarover geschreven. Dat is goed. Nu zit Suriname zelf in de beklaagdenbank vanwege de amnestiewet voor de huidige president Desi Bouterse en zijn vrienden voor de december moorden. En terecht. Als moord wordt beloond door amnestie is de rechtsstaat in het geding. En dat hebben de politici van dit jonge land wellicht verdient maar de bevolking niet. De berichtgeving over de amnestiewet wordt door velen gevolgd in Suriname en in Nederland als ok door de rest van de wereld. Surinaamse politici hebben veel woorden uitgesproken over deze wet om eigen voordeel er uit te halen maar in geen enkel bericht staat wat het volk er van vindt. Suriname wordt het niet eens tijd dat het volk zich er over uitspreekt of deze amnestiewet moet worden aangenomen. Dan toont Suriname de ware democratie. Nu niet en dan is het bedenkelijk als Surinaamse politici zich uitlaten over wat andere landen er van vinden


  Maak melding

 36. De Boze Wolf!

  Amerika en Frankrijk hebben hun ongenoegen al geuit ten aanzien van de amnestiewet in SU. Geheel Europa doet binnenkort uitspraak hierover.
  Het kan sommige verdedigers van de Bouta-clan niet schelen wat de rest van de wereld van SU denkt. Daaraan kan je merken dat het egoisten zijn die te kortzichtig denken en doen. Het kan hen echt niets schelen of Suriname internationaal wordt bezeken, zo nationalistisch denken ze te zijn.

  En als een moordenaar al 30 jaar beschermd wordt door de Duivel dan noemen sommigen de Duivel God? Dit is het verdraaien van de realiteit. De Boze Wolf die door God beschermd wordt terwijl Roodkapje de Duivel kust.


  Maak melding

 37. Beste dpatr

  “maar als mensen die blauwe ogen en blondhaar hebben reageren dan zeg ik hebben wij jou om een reactie gevraagd???”

  Jou redenaties en taalgebruik zijn kenmerkend voor het niveau van de gemiddelde paarse stemkoe…

  case closed


  Maak melding

 38. Baja EU gaat zich ook melden over die wet in Suriname
  als ie wordt aangenomen, a torie spang, Suriname in het nieuws. En alles draait om baas, gaat ie voor de bijl of niet.Veel mensen willen dat en die ptatta’s helemaal, en toch denk ik dat het anders zal gaan onder het mom van met baas gaat niets gebeuren.
  Suriname gaat eronder lijden als ze baas gaan dwarsbomen, en wat krijg je dan onrust, gedoe een hoop weri, onder die mensen daar een hoop gezeik.
  Deze week wordt een belangrijke, me waktie deng.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 39. Toch maar goed dat die domme reakties van die domme aanhang verborgen word.
  Kan je nagaan wat voor nonsens ze uitkramen hier op het forum.


  Maak melding

 40. @ Ferdi Hos niet alleen de EU bemoeit zich hiermee ook
  de rest van de wereld.Dus is “t zaak dat we met zijn allen de rechter rustig de zaak laten behandelen.Wij moeten niet te vroeg gaan juichen,vooral niet als de wet toch wordt aangenomen.De gevolgen zullen desastreus zijn voor land en volk.Mensen moeten zich echt goed bedenken ik hoop dat men zich realiseerd hoe belaxhlijk Su zich maakt. Any way time will tell.Odi
  Glenny.


  Maak melding

 41. Meneer Afro heeft ongelijk als hij zegt dat de front-regeringen ons een reserve bij de Centrale Bank hebben nagelaten. De Front-regering heeft ons achtergelaten met een gat in de begroting. Ze hebben hierover jarenlang gelogen en uiteindelijk bleek het er toch te zijn.


  Maak melding

 42. Anand M.
  Kan je ons hier vertellen wat Bouterse en de regering Wijdenbosch toen hebben achtergelaten??
  Ik kan mijn nog herinneren dat een groot deel van de wapen voorraad van het leger was verdwenen,onze goudvoorraad van centrale bank verdween als sneeuw voor de zon,onze munteenheid gedevalueerd een lege staatskas en honderden miljoen schulden.Anand.M weer zo een NDP malloot die niet heeft opgelet tijdens zijn schooljaren.


  Maak melding

 43. Waarom wordt er zoveel geblaaalaaaad….
  Maak en vuist en hup…iedereen naar sur. En vechten voor ons “eens democratisch land”


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.