Cocaine op de schappen laat sociale nasmaak

29

PARAMARIBO, 29 mrt – Cocaine, merknaam van het nieuwste energiedrankje, zorgt voor nogal wat ophef. Sociale activisten vinden het niet kunnen dat één van de meest controversiële woorden zo gemarkt wordt. “Het is niet goed voor de jeugd”, stelt de sociale stichting Mati Fu Tego. Er is al aangeklopt bij de overheid. Die begint zich te roeren.

Het begint met een beroep op de importeur om de invoer stop te zetten. “Wij gaan eerst praten met de importeur. Als hij niet mee wil werken, zal het ministerie wettelijke stappen ondernemen om de import van het product tegen te gaan”, zegt minister Michael Miskin van Handel & Industrie tegenover de Times of Suriname. De importeur zegt niets illegaals te doen. Het is een merknaam, die verder niets met de inhoud te maken heeft.

Het is een ‘gewoon’ energiedrankje zoals er al zoveel te koop zijn. Mati Fu Tego vindt dat er een verkeerd signaal wordt afgegeven. Het gebruik van cocaïne zou er wel eens door vergemakkelijkt kunnen worden. Dit dan door het sociaal acceptabeler lijken van drugsgebruik. De Wet Goederenverkeer legt in deze geen beperking op. De importeur heeft sowieso het recht aan zijn kant. “In de wet staat niet dat je een product met een ongelukkige naam niet mag importeren”, aldus Miskin.

Bekijk ook:


29 REACTIES

 1. Gewoon deze importeur een enkeltje “El Paso” geven zodat hij kan meemaken wat alleen maar het gebruikt van dit woord daar betekent. Of een paar Mexicanen inhuren om met hem te “”praten””


  Maak melding

 2. Kijk een energie drankje heet :ENERGY,POWERDRINK OF STRONG DRINK OF SUPERMAN,OF HEALTY DRINK OF GET POWER BACK DRINK,maar geen cocaine man!!!!!!

  die papaver blaadjes die de indianen kauwen,die mag je power kauw noemen!!!!!!haha


  Maak melding

 3. Stop ook de import van Coca-Cola. De cocaine van vroeger is nu vervangen door een extract van Coca-bladeren. (Chemische analyse van Coca-cola geeft daarom altijd aanwezigheid van cocaine weer).


  Maak melding

 4. De importeur heeft sowieso het recht en de president aan zijn kant. Als de importeur in het ongelijk gesteld wordt, krijgt hij amnestie. Neks no fout.


  Maak melding

 5. Precies hoe het Surinaamse volk voor zijn of haar mening opkomt en tegenwoordig heel kritisch is, wat ik trouwens heel goed vind zou ik zeggen : mensen lees goed wat voor ingrediënten erin zitten en ook als het klopt. Zo niet laat het onderzoeken.

  Onderzoek heeft uitgewezen dat het teveel drinken van energiedrank je last kan krijgen van je hart en ook dat je dood kan gaan.

  Mensen laat Suriname GEEN dumpplaats worden voor nep producten.


  Maak melding

 6. Als men in ons land anmestie wil verlenen aan de moordenaar president dan kan dit drankje nog bijkomen.

  Het feit dat dit drankje wordt geimporteerd zegt al hoe het gesteld is met de morele toestand van Suriname.

  Suriname heeft geen norm en waarde besef anders was een crimineel moordenaar nooit president geworden. Het moreel gezag bestaat niet in ons land.


  Maak melding

 7. Als minister Miskin oog heeft voor ethiek in Suriname, dan dient hij de veroordeelde drugscriminelen Bouterse en Brunswijk, die zich in het politieke centrum van Suriname hebben genesteld, per direkt aan Nederland uit te leveren, opdat zij aldaar hun verdiende straf kunnen uitzitten. Daarmee maakt hij een ongelooflijk statement richting de surinaamse jeugd: Drugscriminaliteit loont nimmer in Suriname!!! Het lastigvallen van een importeur vanwege de naam van een energiedrankje is ineffectief als het om opvoeding van de jeugd gaat.


  Maak melding

 8. Wat een drukte etc om het drankje
  Ik snap het niet er zit toch geen coca erin verwerkt
  of zo. Kijken wat eruit komt of dat het drankje uit de schappen verdwijnt, en plots hier bij de Sur toco’s zal opduiken, kan toch.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 9. Sociale activisten me mars, R. Boerenveen,Delano Desi Bouterse, Dino Bouterse,E alibux,J. Wijdenbosch,R. Brunswijk en nu een amnestie wet voor meedogenloze moordenaars daar hoor ik jullie niets van zeggen. over blikje drinken wel.


  Maak melding

 10. Sommige ondernemers in dit land zijn harteloos wanneer het gaat om het maken van blad. Na hen de zondvloed! Het op de markt brengen van een cocaine drank is uit den boze en moet terstond aan banden worden gelegd.


  Maak melding

 11. Ik persoonlijk vond de naam CocaCola al vaag en alles dus wat openlijk refereert naar Cocaïne….. ik vind dat het geen goede ”voeding” is voor de jeugd…. Cocaïne komt al zo makkelijk hier het land in, als je dat zou gebruiken kom je er zo verschrikkelijk goedkoop aan het is niet normaal….. en zo burgert dat woord helemaal in als er ook nog een drankje exact naar wordt genoemd EXACT

  Ik vind het geen goede naam en KEUR HET AF.


  Maak melding

 12. Ferdinand Hossenbux

  handelen in COKE wordt nu nog makkelijker men kan onder de neus van de skowtu nu openlijk bestellen en handelen, tja het is een drankje 😉 in de tussentijd gaan de zakjes coke ook mee over de toonbank, iedereen die erin handelt gaat dit drankje erbij verkopen, kunne de junkies tenminste weten waar er wordt verkocht, ik bedoel hoe high je ook bent cocaïne dat woord herken je wel, en nu komen er gorte reclame borden met dit drankje…. snap je wat ik probeer uit te leggen?


  Maak melding

 13. Volgens anna_z maken wij ons om de meest belachelijke dingen druk in Suriname b.v. om de onschuldige naam van een energiedrankje. anna_z , wat zou je vinden van het gezelschapsspel met de historische naam ‘8 december 1982’ , als je het een goed idee vindt kan ik je helpen bij het opstellen van de spelregels.
  Om je op gang te helpen stel ik alvast het volgende voor: Gooi je als speler met je dobbelsteen een 1 dan worden je mensenrechten je ontnomen en ga je terug naar Af. Gooi je een 6 dan mag je alle andere medespelers voor altijd van het bord vegen en meteen naar de finish (in dit geval de hel) gaan.


  Maak melding

 14. Hhahaahahaha paramanpinto vindt sommige handelaren harteloos hahahaaaaaaa jou president is gevoelloos normloos, genadeloos en paramanpinto is hersenloos hahahahaa.


  Maak melding

 15. Het moet verboden worden. Terecht. Slechte imago inderdaad voor de jeugd. Samson was inderdaad een zeer lekkere drank ik wel mis. Terwijl buurlanden frisdranken van Suriname weert importeert Suriname cocaine drankjes.

  Wat zijn volgende merknamen voor het Surinaamse volk: Heroine, marihunana, xtc etc.etc….


  Maak melding

 16. Ik raad de importeur aan om de inhoud hetzelfde te laten maar de naam van Cocaine te veranderen in Amnestie.Een hit gegarandeerd.

  Cobie.


  Maak melding

 17. Suriname wordt geregeerd door een stel criminelen en die zogenaamde sociale activisten maken zich druk om een onschuldige energiedrankje met als naam cocaine. Gaan ze zich ook druk maken over coca-cola???
  Die mensen van Mati Fu Tego bewijzen over een achterlijke en bekrompen mentaliteit te beschikken als ze zich druk maken om dit soort futiliteiten.
  Niemand dwingt ze om dat drankje te kopen als ze bezwaren hebben tegen dat drankje dan moeten ze het maar niet kopen.


  Maak melding

 18. Alleen de mensen bij wie het moreel verval de bodem van hun beerput al heeft bereikt, nemen geen aanstoot aan deze naam. Zelfs een minister uit het huidige kabinet vindt het niet door de beugel kunnen. Dat zou toch ook bij de ‘niets aan de hand mensen’ de ogen moeten openen?


  Maak melding

 19. @Pepsi

  Je kletst uit je nek. Vroeger werd er een extract uit coca bladeren gebruikt. Het is al jaren geleden door cafeine vervangen. Cafeine zit ook in alle energie drankjes.


  Maak melding

 20. Sommige posters begrijpen het verschil tussen een naam en de inhoud niet. Lees de domme posting van

  Vrijdag 30 maart 2012 om 12:44 uur, door Paraman


  Maak melding

 21. De stichting Mati Fu Tego heeft groot gelijk dat met deze naam een verkeerd signaal wordt afgegeven. Gewoon de naam verbieden en de import verginning direct intrekken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.