Consultaties aan beide zijden politiek spectrum

29

PARAMARIBO, 27 mrt – Beide uiteinden van het Surinaamse politieke spectrum grijpen dezer dagen naar het ultieme in de democratie. Terug naar de basis, lijkt nu het devies. Hoewel, het Nieuw Front moet worden mee gegeven dat zij er het eerst op kwamen. Al sinds enkele dagen is het druk ‘consultaties’ organiseren met maatschappelijke groeperingen. Wat denken die van amnestie?

Het is moeilijk te zeggen. Beide zijden menen dat het eigen standpunt geschraagd wordt. Of anders, dat er minstens begrip is. In een kennelijke drang niet achter te blijven en in het hemd te staan, is ook de coalitie aan het raadplegen geslagen. Met bijna voorspelbaar resultaat. “Er zijn geen standpunten op tafel gelegd, maar wel was er gelegenheid aan beide zijden informatie uit te wisselen”, zegt Ricardo Panka van Desi Bouterse’s Mega Combinatie. Niet van horen zeggen dus.

Ook dat is resultaat. Het Nieuw Front moet beter geboerd hebben. Die zeggen gelijk te hebben gehad van de reeks groeperingen die de revue passeerden. Jammer genoeg, gaat het niet om een race of score. De vraag is amnestie of niet voor grof geweld tegen mensen. Om wat voor reden dan ook. Doen ze er uiteindelijk echt toe, al die consulten? “Er is geen druk vanuit de gemeenschap, dat merken we aan de groepen die we spreken. We gaan rustig door met wat we begonnen zijn”, aldus Panka. Helder genoeg?

Bekijk ook:


29 REACTIES

 1. Democratie? Het grote graaien is begonnen. “What is in it for me” Leuke baantje worden weer verdeeld, goudconcessies gaan weer over de toonbank in ruil voor steun aan de nieuwe amnestywet….

  Te walgelijk voor woorden.


  Maak melding

 2. We gaan rustig door met wat we begonnen zijn”, aldus Panka. Helder genoeg?

  Ja, het is helder genoeg. Datgene wat jullie begonnen zijn heeft de Surinaamse schandvlek blootgelegd. Kan het nog helderder?

  Voordat jullie met dat schaamteloze voorstel kwamen om de amnestiewet ten faveure van onze moord-president te wijzigen, was er ogenschijnlijk niets aan de hand.

  Met jullie voorstel is de schande van Suriname voor de hele wereld nu eerder bloot komen te liggen. Geen enkele recht-geaarde Suriname kan trots zijn op de huidig gekozen president.
  Wie dat wel kan? Nou, die 500 hardcore berm Surinamers die onlangs op het plein waren? Of die grote massa welke onlangs op 25 februari de dag van de coup vierde? Die paar cyber-advocaten van bouterse op disscussie fora? Een Somohardjo..Soemita misschien? Alles bij elkaar opgeteld een marginaal deel van de Surinaamse populatie.

  En terecht. Bouterse heeft een besmeurd blazoen, heeft overigens m.b.t. zijn couppleging in 1980 reeds amnestie gekregen. Het is nu wel genoeg zo.
  Laat hij nu vertellen hoe en wie hij vermoord heeft en laat de aardse rechter een uitspraak doen.
  Hij moet vervolgens aftreden als president van de Republiek, zodat Sranan fesi kan kon krin bakka. Dit land kan niet langer met zo’n schandvlek en hebi voortgaan.


  Maak melding

 3. Ach man!

  Dit alles geeft aan hoe zwak politiek in Suriname is. Hoe zwak geschoold de kiezer in Suriname is en hoe zwak politieke leidersschap in SU bestaat.
  LAF om niet duidelijk te kunnen kiezen voor het meest menselijke: geen amnestie!


  Maak melding

 4. Panka het werkt niet zoals je denkt.
  Je gaat eerst de groeperingen spreken(maatschappelijke
  organisaties) en dan ga je aan je voorstel verder werken als dat moet,maar jullie hebben eerst de grap gemaakt om het eerst (de grap)in te dienen in het parlement a plei no e
  plei so.En spreek je hierna ook de DiDiBrie mbt het geven van geld aan Rozendaal om niet de waarheid te spreken te Boxel.Die linke(linzen)soep kwan niet van het FRONT,maar vanuit jouw Na Dong Poe (ndp)hoek.Maar niets is opgewassen tegen de waarheid Pankalanka.Ook niet je slecht bedachte waarheidscommissie Pankanlanka.Domme aanhang now mi e lafoe want now oeng bigi baas vaja ekte ekte.Uit welke grote BEK komt nog de vraag…..eeuhhh ma ie bing dape? Ie sjie ie sjie hahahahahahaa want Rozendaal bing dape welllllll.Odiiiii
  Glenny.


  Maak melding

 5. Roofmoordverdachte hoort 14 jaar eis
  Tuesday 27 March

  PARAMARIBO- De verdachte die op 9 juni 2011 betrokken was bij de moord op een manspersoon in een bar te Charlesburg riskeert een celstraf van 14 jaar. Dat is de eis van het Openbaar Ministerie. Tegen zijn zogenaamde kompaan M is vrijspraak geëist omdat deze uit het onderzoek geen enkele betrokkenheid zou hebben bij de moord.

  De verdachte zou in eerste instantie de halsketting van het slachtoffer hebben weggetrokken en deze daarna vermoord. Op 12 april gaat de zaak voor en dan zal het juridische team van M zijn pleidooi houden.

  Straks lopen er diverse boeven rond die meerdere moorden op hun geweten hebben maar die door DNA geen straf hoeven te ondergaan.
  Wat een scherts vertoning, gelukkig kijken ze internationaal toe hoe Suriname handelt.


  Maak melding

 6. We hadden al op de eerste dag van aankondiging amnestie in de assemblee de zegen van God gekregen.
  Hij had eerst geregend en daarna was er weer mooi zonnig weer.
  Nog een andere bewijs toen die zaak v/d Pres DDB was begonnen was de aarde van Sur geschokt.(Ga onderzoeken)
  Eenmaal begonnen met Amnestie moet men met een positieve resultaat beeindigen.
  Laat niemand de meerderheid van het volk bang maken.
  Iedereen kent dat lied van NF dat ze 10 jaren lang gezongen hadden.(Bouterse is een moordenaar, Bouterse is een moordenaar, maar hiermee hadden ze de verkiezing toch verloren. Met viese politiek win je geen verkiezing
  Er zullen geen gevolgen voortvloeien.
  En mocht het zijn dat er ook gevolgen gaan zijn dan gaat het volk ook meestrijden. Mi/Wi wan President DDB.


  Maak melding

 7. Er is geen andere keus , dan overleggen hoe de pijn te verzachten voor de oppositie en de nabestanden . Haat wordt nooit gestopt door haat . Haat wordt gestopt door liefde te laten zien . Nu dat de valse hoop aan het weg-ebben is , dat de rechtsgang toch niet de waarheid zal brengen in de 8 dec gebeurtenissen . zal de staat toch de gemeenschap en de nabestanden moeten helpen aan de waarheid van die periode 80-82- .

  Verder kan het internationale strafhof niet tegen dit proces zijn in Suriname . Dit om rede dat het hof later dan het jaar 1982 is op gericht en dus geen zeggenschap of jurisdictie heeft over de perioden 1982 . Surinamers moeten zich afvragen waarom het in zuid-afrika wel kan om een waarheids commissie in te stellen en in Suriname niet . Is men toch politiek bezig , nou dan krijgt je een politieke oplossing . Wat je plant dat zult je oosten .


  Maak melding

 8. Panka, Misiekaba, Bouva, Visnudath e.a., gingen met de mentaliteit van een couppleger te werk: in het diepste geheim beraamden ze een plan en probeerden iedereen (zelfs hun coalitiegenoten) te overrompelen door het plan zo snel mogelijk uit te voeren. Nu het allemaal niet verloopt als ze gedacht hadden, voelen ze de behoefte allerlei maatschappelijke groeperingen te consulteren. Hun eerlijke bedoelingen kun je daardoor sterk in twijfel trekken.


  Maak melding

 9. Een van de voornaamste argumenten van de bestaande heerschappij – en uitbuitingsverhoudingen schijnt bevestigd te worden: “de grote massa van de Derde Wereld is noch in staat, noch bereid haar lot in eigen handen te nemen, is niet rijp voor de vrijheid. Waar komt de apathie van de onderdrukten vandaan? Hier komt de pedagoog Paulo Freire tot zijn belangrijke conclusie. “De ‘cultuur van het zwijgen’ van de Latijns –Amerikaanse bevolkingsgroepen is altijd al een gevolg van de onderdrukking. Het is niet de apathie van de massa, die tot de macht van de elite voert, maar het is de macht van de elite die de massa apathisch maakt.


  Maak melding

 10. @Ba Anansi,

  So true, wat je hierboven schrijft. Die ndp jongens hebben zelfs hun eigen coalitie genoten overrompeld. Geheel volgens het bekende coupmodel van hun baas. Iets met appel en stam…

  @Henk Molenaar,

  In het Starnieuws artikel komt duidelijk naar voren dat Melvin Bouva een windvaan is. Een jongen zonder ruggengraat, maar vooral een jongen met broodvrees.

  Wat mij in het artikel het meest zorgen baart, is dat hij de rechterlijke macht openlijk diskwalificeert.
  En dit moet dus een volksvertegenwoordiger anno 2012 in Suriname voorstellen? Wat mij betreft gaat hij linea recta weer terug naar het jeugdparlement. Daar kan hij de republiek een stuk minder schade berokkenen.


  Maak melding

 11. TTheo,
  wat ben jij een zielige nietsnut mi boi, jij leeft heel duidelijk buiten iedere realiteit. Het gaat hier niet over Zuidafrika,Irak,Iran maar over Suriname waar het toenmalige militaire regime onder leiding van massamoordenaar en drugs crimineel Bouterse onze landgenoten uit hun huis hebben gehaald en afgeslacht.


  Maak melding

 12. Ik ben het volkomen met u eens als gesteld wordt dat sommigen hier op dit forum simpele japjapies zijn. Dat kan wel wezen, maar wij hangen nog echt niet in de vele bomen die dit mooie tropenland rijk is.

  Gelijke monniken, gelijke kappen. Sang bung fu yu liki bogo bogo kiriman bika ding chamu fu yu kiri moro wanghondro nanga tutenti jonguboi, bung ook toe fu mi liki srudati, di feti gi kondre!


  Maak melding

 13. (zucht) door dat ongebalanceerde media offensief wordt toch pijnlijk blootgelegd dat de koloniaal-denkenden onder ons die laatste strohalm maar niet los kunnen laten


  Maak melding

 14. Het Onafhankelijkheidsplein is verworden tot het Bermplein. Onnozele bermbewoners werden weer gesommeerd handjeklap te komen doen en ja en amen te zeggen. De actie op het plein was een coup
  We noemen het de mislukte onafhankelijkheidsplein coup.

  Je vraagt je toch in gemoede af wat sommige surinamers eigenlijk bezielt.Ik kwam ze ook weer tegen op dit forum. Maar ach, het is een minimale minderheid.
  Zoon en beoogt troonopvolger Dino begint nou ook zijn modder te spuiten. Hij heeft al aangegeven dat holland zijn vader stalkt, dat holland zijn vader hoe dan ook uit wil schakelen, om in termen van CTU te spreken.
  Zijn afrikaanse oom en peetvader heeft hem nu onder zijn persoonlijke hoede genomen.


  Maak melding

 15. Zijn naam zegt het al!Pan-ka.En is die bouva niet wat te jong om zo doortrapt te zijn?Het heeft er alle schijn van dat hij in ocer opgegroeid is en geen ouders heeft.

  Cobie.


  Maak melding

 16. In India had je een groep op de sociale maatschappelijke ladder namelijk de Paria’s/onaanraakbaren. Vanwege hun status zijn een groot deel van de Paria’s tot de Islam bekeerd. Zowel deze nieuwe moslims (worden niet erkend door de Arabieren) en de overgebleven Paria’s zijn ook terechtgekomen in Suriname met hun verminkte genen. Ook zijn zij nu in de Politiek en in de DNA aanwezig. Voorbeelden RaShit D. en Vies nu Doetje. Zij kunnen niets eraan doen, want deze verrotte genen hebben ze bij hun geboorte mee gekregen. Wachten tot de tijdloze, ruimteloze, kleiner dan de kleine, groter dan de grote, zuivere bewustzijn in onze geopenbaarde universum de Surinamers de weg wijst naar onzelfzuchtig handelen.


  Maak melding

 17. Het spijt mij om te zeggen. Suriname laat zien dat het een laf volk is.

  Geen enkele groepering gaat de straat op om te protesteren tegen deze politieke poppenkast die moordenaars wil beschermen en de doden wil wegzetten ( zonder een greintje bewijs) als coupplegers.

  Suriname wachten laf af wie als winnaar uit deze machtsstrijd komt en sluiten zich dan bij hen aan. Bah. wat een schijters.

  Geen sprake van een Surinaamse Lente dus.

  En Bouterse weet dat hij met een grote mond de hele Surinaamse bevolking weer terug in het hok stuurt.


  Maak melding

 18. Paramanminto,
  Jou eigen taal kan jij niet goed schrijven yu yapyapi.
  Keskesi zijn die volgelingen van Bouterse die zich associeren met een narcistische massamoordenaar.
  Bouterse heeft jonge kader van Suriname op 8 dec vermoord net als pol pot in Cambodja. Bouterse heeft op 25 feb 1980 de normen en waarden in Suriname aan fladder geschoten en zie nu wat er over is gebleven normloze politici en burgers.


  Maak melding

 19. Henk Molenaar zegt: “Suriname laat zien dat het een laf volk is”.

  Henk, ik ben het niet met je eens, Surinamers zijn niet laffer dan de gemiddelde Nederlander of welke wereldburger ook, de meeste Nederlanders zaten tijdens de bezetting ook rustig thuis bij de haard en sloten zich niet aan bij het verzet. De gemiddelde Surinamer is geen avonturier of kip zonder kop, maar als het te gortig wordt zijn ze zo op straat, daar kan Bosje je alles over vertellen. Ik denk dat we er nu ook weer niet ver vanaf zijn dat het volk, inclusief de teleurgestelde NDPers, het gestuntel van Bouterse en zijn vazallen niet lang meer zal pikken.


  Maak melding

 20. Het Surinaamse volk is bang geworden!Men zegt het niet maar men is bang voor Desie Bouterse en trawanten!Dat is een zorgelijke ontwikkeling!Het wantrouwen neemt met de dag toe net zoals in de jaren tachtig.Velen zijn het uit pure angst! eens met de amnestie wet!Velen anderen willen hun belangen veilig stellen!sarie torie!


  Maak melding

 21. @Henk Molenaar

  Je schrijft:

  “Het spijt mij om te zeggen. Suriname laat zien dat het een laf volk is.”

  Kijk malle Henkie, je kan het natuurlijk niet laten. Het komt er eindelijk eens uit. Maar hopelijk ken je de geschiedenis van het allerlafste volk ter wereld. In WO2 is dat duidelijk weer eens aangetoond. Jouw Calimerostan telde procentueel het hoogste aantal overlopers en landverraders. Calimerostan heeft procentueel gezien de meeste Joden aan de Duitse bezetter overhandigd. De arrestaties werden toen gedaan door de Calimerostaanse politie en de Calimerostaanse spoorwegen hebben op de eerste rij gestaan om deze mensen af te voeren. Dat noem ik pas laf. Misschien wil jij in de voorste linies staan om de schuldigen alsnog achter slot en grendel te krijgen.
  De door jouw gewenste Surinaamse lente is overigens al lang aan de gang. Vandaar dat lieden als jij zo gefrustreerd raken omdat ze geen voet meer tussen de deur kunnen krijgen. De redimusu’s mogen jou wel geweldig vinden maar met jou laatste statement krijgen ze nu wel inzicht in jouw koloniaal bewustzijn. Suriname laat juist zien een dapper land te zijn met aan het hoofd een even dapper man. Lafheid komt niet in ons woordenboek voor. Leve Suriname!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 22. anna.
  In mijn optiek is lafheid en verraad het zelfde wat Bouterse 25 feb 1980 heeft gedaan in Suriname.
  Kolonel Valk.In de jaren 80 moesten duizenden Surinamers hun geboorteland ontvluchten voor die moordmachine van jou GROTE LIJDER DELANO DESI BOUTERSE.


  Maak melding

 23. Malle henkie, de gasten in Sebrenica zijn de Nederlandse helden niet vergeten hoor, ook die medaille van karremans zijn ze niet vergeten.

  Jij hypokriete pantoffelheld, zal alleen op waterkant een grote muil kunnen opzetten.

  Ik zou zeggen pak het zooitje ongeregeld hier aan de hand en gaan jullie lekker op de dam.

  De waarachtige vaderlandslievende Surinamers in Suriname hebben andere dingens aan hun hoofd dan jullie haatzaaierij en ophitsing.

  Ze snakken naar die Amnestie, rust en vooruitgang maw ze hebben andere belangen dan jullie nietsnutters en kakkerlakken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.