VS “onbehaaglijk” bij voornemen amnestie

52

PARAMARIBO, 24 mrt – De regering van de Verenigde Staten van Amerika voelt zich “onbehaaglijk” bij het idee van amnestie in Suriname. Dit zegt de Amerikaanse ambassadeur, John Nay. Wijziging van de amnestiewet van 1992 om ook de Decembermoorden te dekken, is ongewenst. “Wij zijn daarom tegen elke stap die afbreuk doet aan de rechtsstaat.” Of het ook politieke gevolgen heeft?

“We hebben een goede relatie met de Surinaamse regering en die willen we behouden”, zegt Nay tegenover de Ware Tijd. Voor Washington blijft behoud van de rechtsstaat hoe dan ook principieel. De rollen van de verscheidene staatsonderdelen moet duidelijk blijven. Zoals het er nu naar uitziet, zal het parlement het functioneren van de rechterlijke macht doorkruisen. Amnestie voor de executies van acht december 1982 betekent een abrupt eind voor het strafproces.

Amnesty International heeft intussen stelling genomen. Het gaat om duidelijke misdaden tegen de menselijkheid. “Suriname is verplicht dergelijke misdrijven te onderzoeken en degenen te vervolgen, die verdacht worden van strafrechtelijke verantwoordelijkheid”, stelt Amnesty International. In de wet van 1992 wordt amnestie verleend voor “misdrijven tegen de staatsveiligheid en de openbare orde.” In 2007 trachtte de toenmalige oppositie onder leiding van Desi Bouterse een wijziging gedaan te krijgen. Vergeefs.

52 REACTIES

 1. Deze mensen willen nooit vrede zie Saddam zie Kaddafi USA doe ons een lol laten wij onze eigen vrede in orde maken.

  F16 met bommen en raketen van jouw hebben wij echt niet nodig wij willen geen Taliban toestanden in SU.

  Dit is puur een democratisch gebeuren suma no lobin, laat ons met rust.
  Geen enkel politieke rechter is God….nanga law.


  Maak melding

 2. Normaal gesproken jou je zeggen dat verstandige mensen een halve woord nodig hebben,maar ik vraag mij af hoe zit met met paarse ezels??
  Ik ben echt benieuwd welke uitleg die paarse dogmatische clubje idioten gaan geven aan dit bericht.


  Maak melding

 3. Elke oprechte Surinamer word er onbehaaglijk van. Lastaan die Amerikanen. Bouterse gaat de geschiedenis in als de criminele president die zichzelf amnestie wilde verlenen.

  Gisteren op het plein..dat wat was ook een trieste vertoning.
  Je bent moordverdachte, dan ga je (for de whole world to watch) op een soundtruck van die simpele praatjes maken over “soema tjar’ moro meid en soema habi moro moi wagi”

  Afgezien van die misleidde oudjes uit Asiana zag je daar ook niet het meest slimme deel van het Surinaamse volk rondlopen. En dat niet zo snuggeren daar maar joelen en juichen. Tjeh..

  Maar dan ook nog…
  Hij noemt de ander een Judas en plaatst zichzelf zo in de positie van Jezus. Hij noemt zichzelf Gado pikien en plaats zichzelf ook weer in de plaats van Jezus.

  Ik zeg één woord: Didibri!


  Maak melding

 4. In de wet van 1992 wordt amnestie verleend voor “misdrijven tegen de staatsveiligheid en de openbare orde.”

  Dus nu niet meer met de argumentatie komen dat Front amnestie gegeven heeft en NDP dat ook kan en mag doen.

  Zoals Santokhi op Starnieuws zei is 8 december kwestie geen kwestie tegen staatsveiligheid en/of openbare orde.


  Maak melding

 5. Ik vind wel dat het gehele proces tegen de Amnestie wet opnieuw moet worden bekeken. Dit omdat er ook nog ex-militairen zijn die belast waren met de coup onder leiding van DDB. Drie van hen hebben toen gedwongen voor amnestie en hebben het ook gekregen.
  In die tijd zijn er ook mensen vermoord. Hoe kan het dan zo zijn dat van hen gewoon met rust gelaten worden. ZIJ WAREN ALLEN OOK BETROKKEN.


  Maak melding

 6. Het Volk Van Suriname Bepaald!!!

  Volksvertegenwoordigers vertegenwoordigen het volk!!!
  Het volk kiest voor de lang verwachte/gewenste Amnestieregeling Dat grondwettelijk Mogelijk is.

  In het leven moet je de Mogelijkheden door “GOD” gegeven benutten.
  Lang leve de Liberty en verenigde districten van Suriname!

  De Amerikanen moeten op Bronsberg komen!helaas,look what money did to the love of Nature.
  Whats the Price!!!!!!


  Maak melding

 7. Dit is Bouta!!!

  geen Gadafhi,Geen Sadam housein(oil,genocide war)

  Kijk Suriname kent geen Genocide!!!!

  Wapons of mass destruction.Still I like Bush!!hah


  Maak melding

 8. > “Mooi, 1 woord wil ik zachtjes in Bouterse’s oor fluisteren: ….NORIEGA…”

  En vergeet Saddam, Ghadaffi en Bin Laden niet… al mag DDB de stront niet eens van hun hielen likken, qua vergelijking met de “grote” namen.


  Maak melding

 9. In de Vs was hij 15 maal veroordeeld voor deze brute laffe onnodige moorden. Beesten van mensen zijn alle moordenaars, ze verdienen allemaal de dood.


  Maak melding

 10. Amnesty International is naar mening een criminele organisatie dat de belangen van de ex slavendrijvers westerse staten verdedigt . Waar was Amnestie International met haar protesten toen ex president Venetiaan de amnestie wet in de DNA had laten aannemen . Wij hebben nu de democratische-macht en beslissen naar eigen goed vinden in de DNA hoe wij ons land gaan regeren . Wij gaan ons niets aantrekken van niets zeggende kritiek van wie dan ook . De wet dient volgende week aan genomen te worden in de DNA en daarmee basta . Wie niet eens is mag het dak op !!!!


  Maak melding

 11. De VS gebruikt natuurlijk de gebruikelijke diplomatieke taal. Dat doen ze om de ABB zich wat behaaglijk te laten voelen en dat is natuurlijk begrijpelijk. Maar de VS zal in het geval van amnestie helemaal niets doen. Suriname dopt haar eigen boontjes en uiteindelijk zal ook de VS het belang van amnestie onderschrijven. De VS en Suriname hebben vooral baat bij rust en goede zakelijke betrekkingen. Er komt gewoon amnestie. Mark my words!


  Maak melding

 12. Okay…….die amnestie gaat dus misschien/waarschijnlijk toch niet lukken…..als ze hun verstand blijven gebruiken.
  Er komt gelukkig steeds meer tegenstand vanuit DE REST VAN DE WERELD.


  Maak melding

 13. Een aantal Latijns-Amerikaanse mensenrechtenorganisaties hebben hun bezorgdheid geuit over het aannemen van een amnestiewet in Suriname. De organisaties deden dat in een brief gericht aan parlementsvoorzitter Jennifer Simons. Nu heeft ook de V.S. het voornemen van de initiatiefnemers om de amnestiewet te wijzigen afgekeurd

  In Zuid en Noord Amerika kunnen de mensen met moeite aanwijzen waar Suriname ligt, als men het land überhaupt al kent. Ik zou blij moeten zijn dat het een Surinaamse president eindelijk gelukt is Suriname meer bekendheid te geven in de regio. Nu schaam ik me echter alleen maar. Bouterse is ondanks alle moeite die hij zich getroost, niets anders dan een zielig mannetje.

  Jammer dat men de schaamtecultuur van de Japanners in Suriname niet kent, Bouterse en zijn pajong-waaiers zouden dan op z’n minst in het stof kruipen om hun verontschuldigingen aan te bieden aan het volk of zelfmoord plegen (Hara kiri). In Suriname schamen onze politici zich nergens voor, hoe corrupter, hoe incompetenter, hoe misdadiger, hoe meer aanzien ze genieten bij hun aanhang, hoe meer gehaal en getrek (‘hari trusu’) het kost om ze van het politieke toneel te laten verdwijnen.


  Maak melding

 14. Hoe zouden de nabestaanden en familie van de honderdduizenden vermoordde Irakezen zich eigenlijk voelen na de leugens en oorlogsmisdaden van de VS?

  Hoe zouden de zwaar verminkte en gehandicapte kinderen vanwege de atoomwapens in Hiroshima, Nagasaki en verarm uranium in Joegaslavie, Afghanistan, Irak, etc zich voelen?

  Hoe zouden de Vietnamezen zich voelen wiens familie is afgeslacht met tapijtbombardementen en napalm?

  Hoe zouden de slachtoffers van alle dictators en terreurorganisaties gesteund door de VS zich voelen?

  Als er een land zijn grote, arrogante, misdadige, mensenrtechtenschendende en moordzuchtige muil moet houden is dat de VS wel.


  Maak melding

 15. Amerika heeft zijn of haar mening. We weten, deze gasten zijn tot alles in staat, en als ze toen gewild hadden en dat weten velen van ons dan hadden ze baas allang opgehaals etc, nu weet ik het niet of ze dat nu gaan of willen doen,wat ik wil meegeven, Amerika is machtig, in voorgaande jaren hebben ze op veel plekken voor rommel gezorgd, ik denk aan Vietnam, Israel bv die wordt de hand boven het hoofd gehouden, die mogen alles,hun manschappen de Amrikanen dus die her en der op de aardbol zitten hebben schijt aan alles. Voorbeeld Irak, en
  Afganishstan, doen we niets aan, kunnen we niet.
  Dus ik ben benieuwd als eea gunstig voor baas uitpakt,
  wat zal dan hun reactie zijn.


  Maak melding

 16. TTheo: Weer zo’n lekkere democratische uitspraak: wie het er niet mee eens is kan het dak op. Heb je de schoenen van je baas al gepoetst?


  Maak melding

 17. Inafsabie, Amerika heeft geen economische belangen in Suriname. Amerika heeft geen oorlog-president meer. Als jij dit serieus denkt, begrijp je echt helemaal niets van internationale politiek. Nederland heeft al vaker geprobeerd andere landen voor hun karretje te spannen. Dat is nooit gelukt omdat ze daar hersenen hebben en begrijpen dat Nederland door de geschiedenis heen heeft bewezen onbetrouwbaar en laf te zijn. En met dat land wil je Bouterse komen arresteren? Kom maar jongen. We wachten op je. Vergeten jullie je body-bags niet.


  Maak melding

 18. Als het volk het nodig vindt om deze wet aan te wijzigen, dan moeten we het doen. Maar deze wijziging pas in 2012 activeren en geldt alleen voor gevallen die in de toekomst gaan komen.
  Verder moet Amerika zijn eigen hachje redden. In Afghanistaan schieten ze zomaar 15 a 20 burgers neer. En daarna zeggen ze sorry, gaat niet meer gebeuren.


  Maak melding

 19. Ja BoutKa heeft Suriname op de wereldkaart gezet en hoe!Al 32 jaar lang bevindt deze KOENOE!zich in de Surinaamse samenleving,denkende dat hij weg zal komen met het schenden van mensenrechten!No way!Wel BoutKA je staat nu in het middelpunt van de belangstelling en ik benijd je niet!Het is afgelopen met jou!Eindpunt;Internationaal Strafhof!waar?inderdaad,Den Haag!


  Maak melding

 20. Zo nu wil ik zien of bouta op en podium voor zijn domme, domme massa een grote bek tegen amerika durft op te zetten. De opmerking van de ambassadeur is een bedekt avdies aan bouta


  Maak melding

 21. Geen corrupte contracten met I-AM Gold om het dure goud weg te dragen……
  Geen ellebogen politiek om incompetente lieden op verantwoordelijke functies te plaatsen omwille van partij-politieke belangen….
  Geen onderhandse contracten met China om Suri te plunderen……..
  Geen korte termijn politiek om de natuur van Suri te vernietigen met allerlei gifstoffen….
  Geen levenslange ministerinkomen als je minister af bent……
  Geen SLM/KLM monopolie………

  Burgers: Suriname heeft het in zich om een welvarend land te worden als er van BUITEN Suri een Ondernemer-Visionair wordt aangetrokken, die zijn er, om het land richting en groei te geven. De Suri politieke partijen zijn niet te vertrouwen en staan nooit voor het ’s lands belang maar eigen belang.Gebeurt dit niet dan is Suri voorgoed verloren……..


  Maak melding

 22. Maar , waarom willen/worden VS-militairen die oorlogs-misdaden en schendingen van de rechten van de mens hebben gepleegd niet naar het Internationaal Gerechtshof gestuurd voor straf-proces ???

  Surinamers ,ontwaakt !!!


  Maak melding

 23. Het blijf lachen met de reacties van Anna_Zoeloe: Lees haar reactie en je komt echt niet mee bij. Volkomen niet van deze wereld. Volgens mij heb ik Anna_Zoethout ziet staan op het plein tussen de gekidnapte bejaarden. Dat paarse veel te strakke truitje staan Anna_Z schattig en dat vlaggetje maakt de boel af……


  Maak melding

 24. Ik denk niet Suriname een big issue is voor de Amerikanen. Dergelijk commentaar is nu eenmaal de gebruikelijke diplomatieke taal. We moeten Su niet belangrijker maken dan het is. Het is al erg genoeg.


  Maak melding

 25. In diplomatieke kringen drukt men zich altijd heel “beschaafd”uit. Onbehagelijk is dan ook te lezen als een vernietigend oordeel. En terecht.


  Maak melding

 26. John: “En met dat land wil je Bouterse komen arresteren? Kom maar jongen. We wachten op je. Vergeten jullie je body-bags niet”

  Stoere taal John, ik denk dat jij als eerste met je staart tussen je benen om je mammie roept.


  Maak melding

 27. hoe kun je als minister parlementariër voorzitter parlement nog recpect hebben voor zo’n man..

  ik zou heel hard weg lopen uit het ndp gedoe.

  maar ja, geld positie privileges stinkt niet..


  Maak melding

 28. met honderd duizend Braziliaanse burgers in Suriname, zal Brazilie nimmer een amerikaanse invasie in Suriname dulden. Onbehaaglijk gevoel? laten deze beesten van westerlingen maar naar hun eigen misdaden kijken!


  Maak melding

 29. @Henk Molenaar

  Leuk dat je me op het plein hebt zien staan. Ik dacht al, wie is die oude tandeloze witte man met een borgoe in zijn achterzak die zo naar mij zit te staren. Had het gezegd malle Henkie dan had je een extra fles van mij gekregen. Jammer dat je niks zei. Maar wat deed je daar eigenlijk? Ben je toch stiekem fan van Baas? 😉


  Maak melding

 30. Mr Zuidoost: Honderdduizend Braziliaan in Suriname….?

  Ben jij de afgelopen 10 jaar uberhaupt in Suriname geweest?

  Ben je zelfs de Bijlmer wel eens uit geweest de afgelopen maanden….

  kansloze pauper…


  Maak melding

 31. Hallo Anna_Zoeloe: Paars staat je wel leuk hoor…
  Ben je straks ook zo’n held dat als Bouterse in het gevang zit, dat je paars blijft dragen?


  Maak melding

 32. @Henk Molenaar

  Ik heb medelijden met mensen als jij die gevangen zitten in een koloniaal denkpatroon. Dat is pas een gevangenis. Maar het staat je natuurlijk vrij te dromen en te orakelen tot je paars ziet.

  PS: Ik tel maar liefst 8 reacties van jou op bovenstaand item. Moet je niet ondernemen? Waar haal je eigenlijk de tijd vandaan? De komende amnestie schijnt je goed dwars te zitten. Heeft dat soms gevolgen voor de zaken? Had je soms plannen om een nieuwe gevangenis in Suriname te bouwen?


  Maak melding

 33. Anna_Zielepoot: Als er één op dit forum gevangen zit in een “koloniaal denkpatroon” dan ben jij dat. Je bent een slaaf van meester Bouterse: niets meer en niets minder.


  Maak melding

 34. ik vraag me af wie wikkileaks denkt dat ie is,je noem mensen ezels ,dom en van alles en nog wat .Als jij zo slim bent waarom hebben jullie het aan de domme overgelaten,al die jaren vanaf de onafhankelijkheid waren jullie er, maar wat hebben jullie ervan gemaak?
  Hoe zou het zijn als het anders was gelopen ? Ik ben van geen enkel partij want ik moet keihard werken zoals de meesten,maar ik ben surinamer en als surinamer zeg het is niet goed te praten maar weet dat er meer achter schuilt, waarom gaan partijen die belast waren met het voorbereiden van de staatsgreep van 1980 en deze mensen gemaakt tot wat ze zijn eens een keer de waarheid vertellen wie erachter zat.Wie heeft onze landgenoten tot moordenaars gemaakt,in mijn land was moorden voor de staatgreep iets dat het volk aangreep maar nadie tijd was het normaal geworden .ZIJ DIE HET VOOR HET ZEGGEN WOU IN HET LAND HEBBEN NIET GESCHUWD DEZE JONGE MILITAIREN ALS MOORD MACHINE TE GEBRUIKEN .HET IS NIET ALLEEN 1982 MAAR ALS WE HET ECHT WILLEN WETEN MOETEN DE ORGANISATIES DIE HEN GESTEUN HEEFT IN 1980 OOK VOOR HET GERECHT VERSCHIJNEN
  Dus ik vraag aan de mensen als zij het land vooruit willen helpen of kapot maken kijk maar om je heen als wat er gebeurt in landen waar men dacht het even teregelen .ONE LOVE LEST GET TOGETHER AN FEEL ALLRIGHT


  Maak melding

 35. @Henk Molenaar

  Ik tel nu negen reacties van jou op bovenstaand item. Ik weet nog steeds niet wat je poogt te zeggen. Je klaagt over mij maar je zegt niets. Maar ik neem het je niet kwalijk hoor. In Calimerostan schijnt zeuren en klagen een volkomen geaccepteerd verschijnsel te zijn en eigenlijk is het best wel grappig. Waarschijnlijk komt je tiende reactie er gauw aan. Hopelijk kom je dan met een echt statement of iets waar ik tenminste iets mee kan. Wat vind je eigenlijk van de VS-doctrine?


  Maak melding

 36. Regi,
  Jij behoord ook tot die domme achterlijke ezels die zich door die meedogenloze narcistische criminele moordenaar laten bedonderen.Bouterse roept bewust dat er een zogenaamde coup op handen was, niets is deze wereld kan het goed praten dat je ongewapende burgers ophaalt van huis opsluit, martelt en ze daarna koelbloedig vermoord.Sorry hoor maar ik vindt die paarse kudde die klakkeloos achter een volks bedrieger als Bouterse aanlopen dom. Een beschaafde samenleving zet nooit de belangen van een monster als Bouterse boven dat van jou land.Regi waar is de verantwoordelijkheid van Bouterse en zijn clan mi boi? waarom hebben deze meedogenloze monsters op 29 nov 1986 weer een massaslachting aangericht in het dorp moi wana? waarom zijn die zelfde beesten nu weer aan de macht in Suriname Regi?
  Regi Op 25 feb 1980 heeft Delano Desi Bouterse hoog verraad gepleegd en daarom zal hij deze kruis moeten dragen tot zijn laatste adem.En dit nog regi waarom heeft Bouterse Zijn oude strijdmakkers de hoogste onderscheiding gegeven? waarom heeft Bouterse nooit Zijn oprechte verontschuldiging aangeboden aan de hele Surinaamse samenleving voor wat hij ons mooie en onschuldige land heeft aangedaan.Bouterse is en blijft in mijn ogen een grote leugenaar en bedrieger.Regi luister hier naar.http://www.youtube.com/watch?v=rr_qCvYfRWg


  Maak melding

 37. In dit licht bezien is de brief van de nederlandse consultant van deze regering enige tijd geleden aan zijn vriend, het lid van de Tweede Kamer Alexander Pechtold, over normalisering van de betrekkingen tussen Nederland en het Suriname van Bouterse, meer dan bespottelijk. Misschien kan hij namens minister Winston Lackin een brief aan het State Department schrijven met de vraag, waarom men toch zo anti-Bouta in de VS is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.